0 comentaris
18:45
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
Acte de dignificació de les restes humanes localitzades en superfície i recuperades recentment als espais de la Batalla de l’Ebre
  
El Memorial de Les Camposines (La Fatarella) acollirà aquest dissabte (12h) l’acte de dignificació de les restes humanes localitzades en superfície i recuperades recentment als espais de la Batalla de l’Ebre. Després d’unes obres d’adequació, demà es dipositaran dins el Memorial les restes de 35 combatents recuperades per la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat a la zona de Corbera d’Ebre. Participaran en l’acte la directora general de la Memòria Democràtica de la Generalitat i vicepresidenta primera del Consorici Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre, M. Jesús Bono, l’alcadessa de La Fatarella, Carme Pelejà, el president de la Lleva del Biberó 41 a la província de Tarragona, Pere Godall, i el delegat del govern de la Generalitat a Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó. També hi assistirà la directora dels Serveis Territorials d’Interior, Relacions Institucionals i Participació a les Terres de l’Ebre, Pilar Andreu. Al final de l’acte s’interpretarà el Cant dels Ocells i Els Segadors.

El Memorial de Les Camposines, construït al voltant de l’ermita de Sant Bartomeu, és el primer monument erigit en memòria de tots els combatents de la Batalla de l’Ebre, sense distinció de bàndols. La seva funció és acollir les despulles d’aquells combatents que, encara avui, resten semienterrats en diferents espais de la batalla.

394 restes recuperades

El Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació (Direcció General de Memòria Democràtica) va realitzar el passat novembre una actuació de recollida de restes humanes de la Batalla de l’Ebre localitzades en superfície al terme municipal de Corbera d’Ebre. En total, es van recuperar 394 restes que correspondrien a uns 35 individus. Segons els estudis antropològics, totes les restes recuperades pertanyen a individus masculins i adults (21-45 anys). Juntament amb les restes òssies, es van recuperar fragments de bota, de cinturó, llaunes, una cullera de ferro, una cartutxera i trinxes.

Les restes, recuperades per un equip interdisciplinar, es considera que són de combatents que van ser sepultats al mateix indret de la seva mort i que, amb el temps i l’erosió del terreny, havien sortit a la superfície i eren visibles en alguns indrets de la zona. Estaven ubicades en diferents punts de la serra de ponent del Mas de La Pila del municipi de Corbera d’Ebre, en una extensió de terreny de 27 hectàrees.

La Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat, a través del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE), iniciarà actuacions similars en aquells indrets on es localitzin restes òssies en superfície i d’origens similars.

Amb aquesta actuació, la Generalitat pretenia garantir la recuperació, anàlisi i dignificació de les restes humanes de combatents de la Batalla de l’Ebre que, pel temps, les pluges i l’erosió del terreny, han sortit a la superfície. L’actuació respon als mateixos objectius de la Llei de Fosses, que podria quedar aprovada abans de l’estiu. El text, pioner a l’Estat, té com a objectiu prioritari reconèixer la dignitat de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura, fer efectiu el dret dels familiars a obtenir informació sobre el destí dels seus parents, a la senyalització del lloc de l’enterrament i, si s’escau, a la recuperació de les restes.
Redacció TT - 03/04/2009 - 18:45h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat