falacia propagandistica
20/12/2017
15:01
Simple propaganda barata que gens té a veure amb la realitat,
Si, internacionalment, com diu vostè, es reconeguessin les bondats de la immersió lingüística obligatòria, s'hauria imposat en els altres Estats o territoris que tenen el mateix problema
La realitat és immersió lingüística obligatòria és solament una anomalia del sistema d'Ensenyament de Catalunya.
Els estudiants catalans no revelen tenir millors resultats en les proves que estudiants d'altres CCAA.
Professors els hi ha bons i menys bons i és perillós que els professors transmetin als alumnes la seva ideologia particular. Això ja es cap a en temps de Franco.
Molts de professors amb "carnet" es posen a dit
fácil manipulación
21/12/2017
19:57
https://elpais.com/elpais/2017/10/20/opinion/1508485436_701714.html
El mensaje que se envía es que el castellano es tan ajeno como el inglés (sólo que éste lo hablan los ricos y, aquél, los pobres)
Durante años vimos senyeras sin rojigualdas y, cada vez más, esteladas en las escuelas; el 1-O vimos a la comunidad educativa ocuparlas por el procés, contra la ley y la justicia. Después, movilizaciones contra la actuación gubernamental y acoso a hijos de servidores públicos, provocados por profesores. Sigue y seguirá un reguero de denuncias de manipulación ideológica.
política encertada
23/12/2017
11:15
La immersió lingüística és perquè tots ens puguem entendre en català i castellà. I en anglès amb els estrangers. Tenim dos idiomes que es parlen amb regularitat i el forani més que l'autòcton.
A casa cada u parla com vol.
com la de Franco?> política encertada
24/12/2017
08:32
En una societat bilingüe, on les dues llengües són oficials, cadascun té dret a parlar la llengua que vulgui, no només a casa . El que a un Estat no es pugui rebre l'educació en la llengua de l'Estat només és marca Catalunya. Emulem a Franco: A casa els catalans parlaven català però, a l'escola, la llengua vehicular era només el castellà.
En aquells dies, el català ni tan sols era llengua oficial a Catalunya. I ara que tenim dues llengües oficials, privem als ciutadans del seu dret a triar. Estem en una democràcia però alguns obren com en una dictadura, sense atendre les lleis ni els drets de tots
és diferent
26/12/2017
12:28
A l'ESP de Franco quan volies parlar amb una persona dubtaves de fer-ho en català o castellà. Ara no.
També existeix el diàleg bilingüe entre dues persones, català-castellà. Fins i tot hi ha persones que canvien del castellà al català cap al final de la conversa.
no tant diferent> és diferent
26/12/2017
17:22
1.-Si fos així no caldria immersió lingüística obligatòria per als nens castellà parlants. Tots els nens podrien compartir l'aula amb els seus companys, preguntar i contestar en qualsevol de les dues llengües, fer els exàmens en la llengua preferida i tenir llibres de text bilingües.

Però no és així

2.-Hi ha de tot.
Hi ha qui contesta en català encara que li parlin en castellà , pensant que el que parla castellà ho fa amb mala intenció. "Piensa el ladrón que todos son de su condición". Sempre hi ha gent malpensada que no comprèn que el que ve d'una altra CA o de Països hispano-parlants mai ha sentit català i només entén el castellá.
té mèrit
27/12/2017
20:58
No entenc doncs com els que vénen del Senegal, que no han sentit parlar mai català ni castellà, en quatre dies ja parlen català.
yo tampoco lo entiendo>té mérit
28/12/2017
15:52
Pues pregúnteles usted a los senegaleses. Seguro que sus niños ya ni tienen que pasar por el aula de acogida.
Con que lleguen el 15 de setiembre, para Sta Tecla no tendrán problemas con el catalán y podrán librarse de le inmersión lingüística.

O quizá:

https://www.youtube.com/watch?v=N7TTKwzFONc

y su catalán no sea suficiente ...
malgrat tot la nostra llengua és viva
31/12/2017
02:22
Per aprendre s'ha de tenir ganes i constància. El català no s'aprèn criticant-lo. El menyspreu és propi d'una ment destructiva.
> malgrat tot la nostra llengua és viva
31/12/2017
11:55
1.-Todas las lenguas son igualmente valiosas y se han de respetar pero no imponer.
El debate es sobre el uso de las lenguas en un Estado democrático con varias lengua propias.
2.-La Constitución de cada Estado regula cuál es la lengua oficial del Estado que nos representa en todos los organismos internacionales). Regula también la oficialidad y el uso de cada lengua en los territorios que, además de la lengua del Estado, tienen otra lengua propia. Lo que no se entiende es que, en un territorio de un Estado democrático, no se pueda tener acceso a la enseñanza pública en le lengua oficial del Estado.
3.-No es menosprecio a nuestra lengua que otra persona prefiera utilizar su lengua materna.
el que imposa no reposa.
31/12/2017
22:54
Parlant d'imposar, l'estat espanyol no imposa mai. I ara! quines coses fa l'estat espanyol.
> el que imposa no reposa
01/01/2018
08:56
Els Estats tenen unes competències que no tenen les CCAA.
O no ho sabia vostè?
En un Estat de Dret aquesta imposició que vostè diu està recollida en la seva Constitució i avalada per la immensa majoria de ciutadans.
Ferran
23/01/2018
16:35
Article ridícul...quin nivell!!
escola catalana internacional
24/01/2018
19:28
Jo faria llengua vehicular l'anglès. Català i castellà assignatures. Una altra llengua l'alemany.
Ja veuries tu com ens entendríem de bé.
> escola catalana internacional
25/01/2018
11:35
Jo faria llengua oficial de tot el món mundial el esperanto. I de les altres llengúes que cadascú parli la que li peti. peró si volen que els entenguin tots i entendre tots ela altres, sempre esperanto El esperanto no és llengua de ningú país. Així s evitaría el supremacisme de les llengúes
el poder econòmic
29/01/2018
19:11
És l'economia la que fa valer les llengües. Últimament les noves tecnologies utilitzen l'anglès.
Un estigma de país conquistat
30/01/2018
00:22
A mi em sembla que s'ha de ser molt recargolat anímicament per lliurar aquest combat constat contra la llengua pròpia de Catalunya, el català. No en tenen prou que fa 300 anys que se la persegueix, se la prohibeix, s'intenta borrar-la del mapa. No en tenen prou que ara a l'acabar l'ensenyament bàsic s'hagin de conèixer les dues llengües oficials, cosa que no s'aconsegueix perquè el resultat és que molts, molts, parlen un català molt defectuós. No en tenen prou, aspiren a treure el caràcter de llengua pròpia de Catalunya, el català, i convertir-la en llengua superflua de Catalunya. No ho aconseguiran. Ens treurem de sobre finalment l'estigma de país conquistat.
> el poder económico
30/01/2018
16:14
Pues si es la economía la que hace valer las lenguas, lo tenemos mal con el catalán. Porque nuestra economía ya vemos la deriva que lleva con el asunto del proceso.
Pero no todo es economía. Solo los capitalistas piensan que lo más importante es la economía, la de sus bolsillos, claro. Y así nos va.
> Un estigma de país conquistat
30/01/2018
16:19
l'etern i ridícul victimisme al s. XXI
>> Un estigma de país conquistat
30/01/2018
18:10
Diu el company: "l'etern i ridícul victimisme al s. XXI".

Per què será que els botxins sempre es riuen de les víctimes....
> un estigma de país conquistat
31/01/2018
14:42
Els racistes i xenófobs supremacistes són els majors botxins. Malgrat el seu victimisme.
Li sona "balcanització de Catalunya"?
>> Un estigma de pais conquistat
31/01/2018
18:54
Em pot posar exemples d'aquests racistes i xenòfobs supremacistes ?
És que sospito que vostè es deu fiar massa dels mitjans de comunicació espanyols que és obvi que desinformen difonent exclusivament matraca de pensament únic nacionalista espanyol.
> un estigma de país conquistat
01/02/2018
16:00
https://www.esdiario.com/144783621/La-profesora-danesa-que-trituro-a-Puigdemont-ataca-de-nuevo-y-le-hunde-mas.html
Pese a haber recibido amenazas de muerte del independentismo radical,no se calla en un día como el de este martes, cuando el expresident pensaba que sería investido, aparecía en Twitter.
Y lo hacía para hacerse eco de un tuit que define al nacionalismo, más que como "el último refugio de los sinvergüenzas" (cita atribuida a Winston Churchill), como una ideología marcada por el "sentimiento de superioridad" sobre el resto de la gente. Es decir, supremacista.
P.D.
La professora és d'aquest país tan admirat pels independentistes encara que no són corresposts com els agradaria...
Un estigma de país conquistat
01/02/2018
20:20
No m'ha posat exemples d'aquest racisme xenòfob supremacista. I és que aquesta vella i perversa táctica de fer passar les víctimes per botxins es desenmascara desseguida.
Tots els mitjans espanyolistes esbomben les preguntes de la professora danesa, però els molt cínics, cap en diu les respostes del President.
Segurament en Churchill devia pensar en nacionalismes com l'espanyol que són històricament agressius i perillosos, no pas en el català que és pacífic i defensiu.
Sí, no s'inquieti, avui per avui som més de 2 milions de persones pacífiques i civilitzades que ho tenim clar i tard o d'hora ens traurem de sobre l'estigma de país conquistat.
>un stigma de pañis conquistat
02/02/2018
13:45
Prefiere la declaraciones den Juncker o del Timmerman?

Búsquelas usted mismo, no sea perezoso.
Un estigma de pais conquistat
02/02/2018
19:18
Veig que és incapaç de posar exemples d'aquest racisme xenòfob supremacista que vostè preten denunciar.
Apart d'usar la tècnica de fer passar les víctimes per botxins veig que també usa la tècnica de l'empastifa que algo queda.
> un estigma de país conquistat
02/02/2018
21:54
parece que no le gusta la opinión sobre lo que significa supremacismo .

No hay más que ver el desprecio con el que hablan de charnegos , cavernarios... e incluso avergonzándose de apellidos castellanos como si fuera un desdoro.
https://elpais.com/elpais/2017/11/19/opinion/1511113430_741459.html
”. El supremacismo, en fin, es una de las expresiones más características del veneno del nacionalismo que menciona Juncker. En la posmodernidad líquida, se puede disfrazar de ‘queremos votar poder irnos para ser libres’, pero no engañan a nadie sobre el mensaje real: ‘queremos votar poder irnos porque somos mejores’.
Otro aspecto de la insolidaridad y de la pretendida superioridad
> un estigma de pís conquistat (II)
02/02/2018
22:01
...Así han pasado de presumir de su sociedad plural e integradora a un proyecto racista y xenófobo, muy a lo WASP, por cierto patente ya en Heribert Barrera, padre de ERC. Al final esto siempre acaba por aparecer en el nacionalismo, esa caja de Pandora que en el siglo XX hizo salir a sus peores demonios. La deriva en Cataluña es inquietante, y no sólo porque amenaza la estabilidad del gran continente del bienestar, sino que les está convirtiendo en una sociedad enferma. La ceguera obsesiva del proyecto parece impedirles ver, incluso a la élite intelectual desalentadoramente, la espiral degradante con la que están empobreciendo una sociedad con gran tradición plural y potencia modernizadora.
> un estigma de país conquistat( III)
02/02/2018
22:13
https://www.elespanol.com/opinion/tribunas/20170830/243095690_12.html
Los secesionistas insultan a España, a lo español y a los españoles de forma constante. En el subtexto de absolutamente todo lo que dicen está una repugnante pretensión de superioridad moral, cultural, económica y social... La realidad es que cada vez que un Junqueras, un Puigdemont o un Mas fantasea con la secesión lo que se escucha, a poco que se afine el oído es: "Somos mejores que vosotros y por eso queremos y podemos irnos
Igual que en Estados Unidos, en Cataluña se ha esparcido un veneno supremacista que necesita antídoto
Beatriz Becerra,vicepresidenta de la subcomisión de Derechos Humanos en el Parlamento Europeo
> Un estigma de país conquistat (IV)
02/02/2018
22:26
https://latribunadelpaisvasco.com/not/7311/el-supremacismo-catalan-/
Lo más grave de cualquier idea de supremacía (étnica, religiosa, política…) es su capacidad de seducción: desde el supremacismo blanco de los racistas norteamericanos, hasta el islamista del Daesh. Y lo peor del actual independentismo en Cataluña es que se ha construido en gran parte sobre la creencia de su superioridad sobre otros sentimientos e identidades: concretamente, de la española, de baja calidad moral, política, histórica...
la emoción supremacista lleva a profundos sentimientos de amor y odio en sustitución de la racionalidad que debería ser la única que rigiese siempre todas nuestras actuaciones políticas.
Quants trolls!
03/02/2018
09:17
Ostres en aquest diari paguen a uns quants “bots” per anar atacant sempre el mateix...a Ciutadans deuen tenir una partida destinada només a això...
>Quants trolls!
03/02/2018
15:21
Ara tots el diaris que no li agraden són " bots" Argument infalible quan no tenim un altre millor.
Ens traurem de sobre l'estigna, tard o d'hora
03/02/2018
20:59
Continuo sense veure exemples d'aquests que vostè ha acusat de ser "racistes, xenòfobs, supremacistes". A qui es refereix, a aquests més de 2 milions de gent pacífica i civilitzada que vol votar democràticament el seu futur ?
Diu vostè per justificar la seva tècnica de l'empastifa que alguna cosa queda: "No hay más que ver el desprecio con el que hablan de charnegos e incluso avergonzándose de apellidos castellanos".
Sàpiga que la paraula "charnego" només la sentirà en boca dels anticatalans que l'usen per desprestigiar els independentistas donant a entendre que ells l'usen.
De cognoms castellans n'hi ha quantitat a les files sobiranistes i a totes les famílies. No empastifi.
> Quants trolls!
04/02/2018
09:28
1.RAE (Del catalán xarnego. 1. masculino y femenino. despectivo. Inmigrante de una región española de habla no catalana.
Según el Institut d'Estudis Catalans, el término corresponde a un "inmigrante castellanohablante residente en Cataluña, dicho despectivamente"
1. Anticatalans són també el botiflers?
2 .El Sr. Josep Pla era anticatalan quan deia. “A veces( el catalán) parece sufrir manía persecutoria y otras de engreimiento”.
3.Els catalans no independentistes són anticalans?
4.Els diaris que expresen opinions diferentes a les seues són anticatalans trolls i de C´s quan parlen del supremacisme catalá?

Dirigeixi les seves queixes a ells.
perlas de anticatalans?
04/02/2018
11:19
J. Pujol "El hombre andaluz hace cientos de años que pasa hambre y vive en un estado de ignorancia y miseria cultural, mental y espiritual"

Marta Ferrusola se incomoda porque“José Montilla, un hombre con nombre español, preside la Generalitat de Cataluña”.

Gabriel Rufián, cuestiona a Inés Arrimadas como dirigente de Cataluña, porque es nacida en Jerez de la Frontera y asegura que Jorge Fernández Díaz, no es catalán.

El Exdirector de TV3,J. Olivé “ los españoles son chorizos”

El Profesor de la UAB Francesc Bruguet, al oír la palabra España “le sale urticaria"

El Diputado convergente López Tena "Cada día España roba a cada catalán 3.000 euros, la banda mafiosa llamada España", etc.....
al que pide pruebas
04/02/2018
13:05
Esto cómo lo llamaría?
Xenobobia, racismo, supremacismo?
https://politica.e-noticies.cat/al-nou-cap-dels-mossos-li-fan-pena-tots-els-espanyols-111341.html
El nou director general dels Mossos d’Esquadra, Pere Soler, va asegurar el 23 d’octubre de 2016 que “espero que ens anem ja, perquè em feu pena tots els espanyols”.
http://www.lasexta.com/noticias/nacional/cartel-apadrinar-ninos-extremenos-podria-costarle-dos-anos-carcel_201305095727c7234beb28d44603156e.html

Un cartel puede costarle hasta dos años de cárcel a un concejal de Torredembarra. Será juzgado por publicar en su blog, hace 5 años, un fotomontaje en el que se podía leer, apadrina un niño extremeño
>> Quants trolls
04/02/2018
17:25
Eren francesos els col.laboracionistes que donaven suport a l'exèrcit alemany invasor ? Sí, eren francesos, però francesos antifrancesos.
Eren catalans el col.laboracionistes denominats botiflers que el 1714 donaven suport a l'exèrcit invasor que aplicava el "derecho de conquista" ? Sí, eren catalans, però catalans anticatalans.
Són catalans els que han aplaudit la repressió brutal de l'1-O contra catalans pacífics, que s'han oposat a investigar qui va donar les ordres, que han negat l'evidència de l'agressió, i que han condecorat els policies que la van dur a terme ? Sí, són catalans, però catalans anticatalans.
a >>Quants trolls
04/02/2018
20:10
Són catalans els independentistes: sí, però catalans anticatalans perquè no respecten la voluntat del 52% dels catalans que volen seguir sent també espanyols
Són catalans els que porten la estelada? Sí, són catalans però anticatalans perquè volen canviar la senyera de Catalunya per la estelada d inspiració cubana.
Són catalans els catalans del 3%? Sí, són catalans però anticatalans perquè roben éls catalans honrats.
Són catalans els que posen en risc l'economia de Catalunya espantant les empreses i el turisme a llocs més segurs? Sí, són catalans però anticatalans perquè busquen la ruina de Catalunya
Són catalans els mentiders i manipuladors? Sí pero són anticatalans, perque avergonyeixen CAY
>> Quants trolls
04/02/2018
22:22
Els catalans que respectarien la voluntat dels catalans si es pogués fer un referèndum no són anticatalans, els anticatalans són els que impedeixen fer-lo i apallissen als que intenten votar.
Els catalans que porten l’estelada no són anticatalans, aquest és un signe de reivindicació pacífica de la llibertat del seu país, quan siguem lliures i sobirans l’estrella desapareixerà.
Els del 3% són anticatalans, sí, a l’igual que són antiespanyols els que tenen més de 900 imputats per corrupció en les seves files i dels que vostè no diu res.
Són anticatalans els que han fet lleis per facilitar que les empreses marxin de CAT (esforç inútil, malgrat tot les xifres macroeconòmiques han millorat).
VISCA LA TERRA LLIURE!
05/02/2018
10:05
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS, I FORÇA PRESIDENT I CONSELLERS A L’EXILI!
Catalans?
05/02/2018
10:16
Són Catalans els partits q han nascut únicament i exclusiva per destruïr tota hombra d’identitat, llengua i cultura Catalana, q desprecien els seus símbols?
Es fan dir Catalans i encara no entenc perquè....
Potser a ells també els podrien jutjar per delictes d’odi...porten exercint una campanya de menyspreu desde la seva existència
a >>Quants trolls
05/02/2018
12:48
1.-Els catalans que respecten les lleis del seu Estat són anticatalans?
2.se pot fer un referèndum a Catalunya sobre Tabarnnia? Qui ho impedeix?
3.-Els diputats catalans que van dimitir quan la Gene va començar a desvariejar trencant tota les normes de l'Estat de Dret són anticatalans?
4.Està dient que la senyera és el símbol de la Catalunya submissa?
P.D. Arguments com els seus expliquen l'aïllament que pateix Catalunya en l'exterior i no només en la UE
> Catalans?
05/02/2018
16:21
No hay partidos independentistas en otros Estados de la UE? Acatan las normas de su Estado de Derecho todos los partidos, independentistas o no?
O, sediciosamente, preparan un golpe de Estado esperando que el Estado no responda con las medidas legales que tiene para defenderse?
Tot està podrit
05/02/2018
16:51
l’aillament q vostè diu està dins de la campanya orquestrada pel govern Espanyol q pagarà molt cara. Deu favors a tot Europa ( dit pel pròpi Margallo) per tal d q la UE estigui callada. Com la “operación Weyler”...pero no pateixi...l’afany d’afeblir la economia catalana i ensorrar el país a base d’amenaçar a les empreses q marxin el patirán els independentistes i els q no ho són i aquests esforços els aniran en contra a tota Espanya perquè si Catalunya no se’n surt, Espanya s’enfonsa...
I com això altres maniobres orquestrades per les cloaques...
Molt, molt podrit está tot
05/02/2018
18:01
Les empreses catalanes són catalanes( perquè responen al lema català "la pela és la pela") però anticatalanes perquè es folren portant el seu negoci fora de Catalunya, com diuen els nombres.
En realitat, la majoria dels catalans són anticatalans. Sobretot els seus polítics que es posen uns sous d'escàndol ( més que els seus homòlegs cavernarios, la pela és la pela)al mateix temps que retallen del pressupost en educació ,sanitat i serveis socials per sufragar els seus performances identitàries. I no contents amb això, evadeixen impostos i porten els seus calés a paradisos fiscals o financen els seus partits amb el 3% ( com alguns dels seus homòlegs cavernarios).
ahora todos se divierten
05/02/2018
18:17
con las andanzas de nuestro expresident

http://www.elperiodico.com/es/politica/20180205/the-new-york-times-wally-puigdemont-6602449-

Nos merecemos eso?
Un estigma de país conquistat
05/02/2018
23:33
No desviem el tema. En primer lloc els anticatalans són tots aquells que volen veure el catalans submisos, amb el cap cot, amb posat de vassall, amb els drets reduits, amb expoli fiscal, amb la llengua menystinguda..., és a dir amb tots els estigmes de país conquistat (situació que es va imposar amb violència el 1714 "por derecho de conquista" i encara es manté).
> Un estigma de país conquistat
06/02/2018
09:19
Poc s'ha de trencar vostè el cap per escriure els seus comentaris. Li n'hi ha prou amb un copy paste guardat en el seu arxiu, perquè mai rebat arguments ni contesta a preguntes que aclareixin dubtes. Es limita a repetir el seu mantra estereotipat
Seria més fàcil si posés la llista dels catalans anticatalans des d'Adán i Eva fins als nostres dies.
El mur de les lamentacions que ningú entén . Solament els que es miren el seu melic
Vergonya
06/02/2018
14:16
El mantra estereotipat és dels q critiquen per inèrcia despectivament tot el q és Català, la seva llengua i la seva cultura.
Per cert, no conènc ningú més supervi q els propis nacionalistes espanyols. Per la unitat d’Espanya són capaços d qualsevol cosa fins a límits inmorals o il.legals.”todo por la patria”...Vergonya....
molta vergonya i ridícul internacional
06/02/2018
20:14
Doncs tots els Estats democràtics són tan superbs com els nacionalistes espanyols perquè, en la seva Constitució, cap d'ells accepta la secessió de cap dels seus territoris. I els delictes de sedició tenen penes encara més dures, no diguem ja els de rebel·lió i malversació.

Suposo que la República catalana acceptarà la secessió de Tabarnia. O tampoc? Tan humil que serà la República... segur que la tolerarà
Vergonya i ridícul internacional... i tant !!
06/02/2018
23:17
Sí, efectivament, un gran ridícul internacional. Tothom sap que no hi ha rebelió perquè tothom sap que no hi ha hagut violència. Els molt cínics ho saben i per això han retirat l'euro-ordre, per por al gran ridícul còsmic. I ho saben també la gran quantitat de juristes de prestigi que neguen que hi hagi hagut rebelió o sedició, així com també ho neguen els principals rotatius internacionals. Un gran ridícul i una gran vergonya.
molta vergonya i ridícul internacional
07/02/2018
10:20
1.Els Estats Democràtics s'alineen al costat dels qui respecten la Constitució de cada Estat

2.Incongruència és demanar empara al TC per protegir els nostres drets alhora que desobeïm les seves resolucions quan no ens donen la raó.

3.-Vergonya i ridícul internacional, encara que no ens ho diguin explícitament per no ferir els nostres sentiments. Perquè encara no hem après que democràcia " no és només votar, és complir la llei", com ens han recordat més explícitament no fa molt...
4.-Juristes de prestigi són els que ens donen la raó i els que ens la neguen són ineptos? Haurem de buscar altres lletrats per la Gene perquè els que tenim no tenen prestigi
Vergonya i ridícul còsmic
07/02/2018
15:19
Fins i tot Amnistia Internacional acaba de manifestar que les acusacions de sedició i rebel·lió són injustificatdes i, per tant, s'han de retirar, ha dit la directora per a Europa, Gauri Van Gulik, i que a més la presó provisional és una mesura desproporcionada.
Juristes de prestigi són els que des de fora del règim condemnen aquesta anómala situació i juristes ineptes són els que des de dins del règim l'abonen i treuen zero de qualificació en concursos internacionals. Ergo, vergonya i ridícul còsmic, ja tothom ho sap.
Vergonya i ridícul galáctic
07/02/2018
22:05
Amnistia internacional, como otros organismos internacionales, dan su opinión que unas veces coinciden con la declaración de derechos humanos de la ONU y otras no.
Para Amnistía internacional ( ni para otros organismos internacionales) no son presos políticos.
Las medidas cautelares las pone el juez, tras valorar los presuntos delitos de los imputados y los riesgos de que escapen de la justicia o reincidan en el delito que se les imputa.
Que el Estado español es un Estado de Derecho no lo decide Amnistía Internacional sino los Tribunales Internacionales.
Cada Estado tiene su propia Constitución y los Estados Democráticos respetan su Constitución y la de los demás
Ja tothom ho sap
07/02/2018
22:27
http://www.europapress.es/nacional/noticia-amnistia-internacional-considera-jordis-ex-miembros-govern-catalan-no-son-presos-conciencia-20171109012016.html
Amnistía Internacional considera que 'los Jordis' y los ex miembros del Govern catalán no son "presos de conciencia"

"No consideramos a los miembros del Govern presos de conciencia porque son acusados de actuaciones que pueden constituir delito. Hasta el momento, tampoco consideramos preso de conciencia a los Jordis, pero sí "pedimos· la retirada de los cargos de sedición y fin a su encarcelamiento provisional y han asegurado que está haciendo un "seguimiento para las garantías de un juicio justo"
Las medidas cautelares las pone el juez
Es ahí donde duele
07/02/2018
23:11
Lo que sucede es que Amnistia Internacional considera que no hay rebelión ni sedición porque no ha habido violencia. Lo mismo dicen los juristas de los distintos países europeos, por eso España ha retirado la euro-orden. Lo mismo dicen los juristas españoles independientes. Sólo dicen lo contrario los juristas españoles que dependen del régimen.
Q parli la ONU...
07/02/2018
23:28
La Comissió de Detencions Arbitràries de l’ONU té des d’avui una denúncia d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Advocats de Barcelona, París i Londres han registrat la petició en què es denuncia que aquestes detencions violen els drets d’associació, expressió, opinió política i participació en la vida pública.
Més d’un centenar de prestigiosos juristes espanyols han confirmat que els càrrecs contra ells són insostenibles en vista dels esdeveniments. No hi havia element de violència, els càrrecs són purament polítics, i és un cas clar de detenció política.’
Visca la terra lliure!
08/02/2018
00:29
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS JA!
Per qué no parla?>Q, parli la ONU
08/02/2018
10:03
1.-Los juristas de la Gene son botiflers. Y los otros juristas que no nos dan la razón simplemente son fascistas , como el resto de los cavernarios.
2.-También son franquistas todos los presidentes de la UE porque no defienden a los independentistas catalanes. Es que le tienen pánico al Rajoy? . Ese mismo pánico es el que a...ona a la ONU y por eso no se atreve a condenar al fascista Estado Español?.
O será porque tienen elementos de juicio más correctos que las manipulaciones?

Si acaba hablando la ONU, la llamaremos franquista si no nos da la razón? Seguramente,tiene casos mucho más importantes que resolver.
Porque llevamos dándole la matraca hace tiempo y nada.
Per què deu ser, això ?
08/02/2018
17:37
He sentit per la tele un comentari d'un reconegut tertulià que deia que coneix molts espanyols intel.ligents, cultes, civilitzats, que els hi pots parlar de tot, però, ah!, quan els parles de Catalunya es tornen totalment imbècils. Jo també he comprovat el mateix manta vegada i no cal anar gaire lluny per veure-ho cada dia. Per què deu ser, això.
>Per què deu ser, això ?
08/02/2018
21:54
Té una explicació lògica.
Quan senten parlar de Catalunya, recorden les ximpleries que diuen els polítics independentistes i els seus abducits i, se'ls queda cara d'imbécils. Però no és que siguin imbecils ni
estúpids
Diccionario etimológico La palabra estúpido viene del latín stupidus y este del verbo stupere 'quedar aturdido'

Normal que les persones cultes i intel·ligents ( siguin d'on siguin) no puguin comprendre les ximpleries que diuen els fanàtics independentistes i se'ls quedi cara d'estúpids ( paralitzats i aturdits
No és aquesta l'explicació.
08/02/2018
23:24
No, no és aquesta l'explicació. L'explicació és que en el seu ADN ancestral tenen interioritzat que quan es tracta de Catalunya tot s'hi val. "Mientras queden catalanes y piedras en sus campos hemos de tener enemigo y guerra". "Para tenerlos quietos hay que bombardearlos cada 50 años". "A por ellos !".
Els hotelers de Murcia, amb el suport del Ministeri de l'Interior, acaben de concedir vacances de luxe gratis com a premi als policies que van venir a agredir brutalment gent pacífica l'1-O. Hi ha espanyols intel.ligents, cultes, civilitzats, però que quan els mostres aquesta obscenitat, miren cap un altre costat o ho neguen, l'ADN els pot. Es pot defensar això i no ser imbécil ?
VISCA LA TERRA LLIURE!!!
09/02/2018
07:42
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS JA!
VISCA CATALUNYA LLIURE!
> No és aquesta l´explicació
09/02/2018
10:02
ADN:àcid desoxiribonucleic, proteïna complexa que es troba en el nucli de les cèl•lules i constitueix el principal constituent del material genètic dels éssers vius.

1.-Quan parla d'ADN ancestral revela el seu racisme i xenofòbia .I en marcar amb tints pejoratius el “ADN” d'altres persones, pobles o ètnies , revela el supremacismo (sempre van de la mà).
2.- Els “espanyols” tenen un un ADN diferent que els catalans? Què espanyols? Els de Múrcia, els de Galícia o els de Conca?I quins catalans? Els de Tarragona, els de Granollers, els de el la Val d'Aran? Els catalans francesos també i els de València

P.D.
Cal que reflexionem abans d'escriure quan estem cabrejats
Thomas jefferson
10/02/2018
16:56
La vieja práctica de los tiranos es usar una parte del pueblo para tener sometida a la otra parte… Los timoratos prefieren vivir al abrigo del despotismo a aventurarse por el proceloso mar de la libertad.”
Thomas Jefferson
tenia raó Thomas Jefferson
10/02/2018
21:59
Això és el que intenten fer els tirans sobiranistes sobre més de la meitat dels catalans i la immensa majoria dels espanyols.
Usar la minoria del poble per sotmetre a l'altra part que és la majoria i privar-la dels seus drets.
Només que, en aquesta ocasió aquesta altra part no és timorata i s'aferra a la seva llibertat i, el més important, té la llei de la seva part , llei que és la base de la democràcia
N'hi ha que no saben del que parlen...
11/02/2018
13:10
Thomas Jefferson va ser l'autor de la Declaració d'Independència dels Estats Units el 1776 i promotor de l'idea dels Estats Units com a nació de democràcia i llibertat per lluitar contra la tiranía de l'imperialisme britànic. Sens dubte avui tindria sintonía amb el procès català.
Xenofòbia, ara i aquí
11/02/2018
13:31
Llegit avui a la premsa:
"Els molesta TV3, cert, però també els molesta l’escola dels catalans, i la barretina, i el so de la gralla, i l’ombra de Companys, i la tossuderia de Pau Casals, i les Tres Bessones... En alguns casos com el de l’exministra Trujillo els molesta fins i tot l’aigua embotellada a Catalunya, el Tió (esa cosa tan rara, un tronco que defeca golosinas).
No hi poden fer res. Somien amb una Catalunya sense escola catalana, sense televisió catalana, sense llengua catalana, sense catalans i tot sembla indicar que s’han decidit per construir-la des de Madrid, a cops de porra, de sentències, d’amenaces..."
al qui sab del que parla ( o no)
11/02/2018
15:31
1.- Res a veure amb el procés català. Perquè Catalunya ni ha estat mai Estat ni ha estat colonitzada per l'Estat Español.
2.Els EUA són fruit de la colonització europea i no només britànica.
Els pobles indígenes van viure en el que avui és Estats Units durant milers d'anys abans que els colonitzadors europeus comencessin a arribar, sobretot d'Anglaterra. Els espanyols van construir petits assentaments a Florida i el sud-oest, i els francesos al llarg del Mississippi i la costa del Golf. En la dècada de 1770, tretze colònies britàniques contenien dos milions i mitjà de persones.
Colonitzadors britànics imperialistes van colonitzar a uns altres també colonitzadors imperialistes...
> Xenofòbia, ara i aquí
11/02/2018
15:37
https://www.naciodigital.cat/noticia/59470/ara/molesta/tv3

Tengamos en cuenta que www.naciodigital.cat és el mateix que el digital Dolça Catalunya pero al revés y mucho más victimista
Xenofòbia, ara i aquí
11/02/2018
23:48
Cap comparació. Dolça Catalunya no se li pot donar cap crèdit, és un pamflet anònim espanyolista i anticatalà. Amb aquestes credencials ja es veu que no se li pot adjudicar el qualificatiu de victimista tal com vostè fa, sinò el que li escau és el d'agressiu.
Nació Digital en canvi és un digital seriós amb periodistes reconeguts que signen els seus articles i que donen informacions que els mitjans afins al règim de la matraca de pensament únic espanyolista ens amaguen sempre.
> Xenofòbia, ara i aquí
12/02/2018
16:34
Bonic argument " Nació Digital en canvi és un digital seriós amb periodistes reconeguts que signen els seus articles i que donin informacions que els mitjans afins al règim de la matraca de pensament únic ..."

Un diari seriós no dóna informació falsa ni manipuladada. És objectiu, virtut desconeguda per al fanàtic
Els periòdics independentistes tenen tan poca credibilitat com qualsevol altre. Però tenen una important missió: calmar l'ansietat dels seus lectors. Donen informacions que només els mitjans afins al pensament únic independentista donen. Informacions ridícules i fàcils de desmentir. Quan no s'inventen la notícia, la manipulen amb esperpèntics comentaris.

P.D. El meu és el millor
Operación Weyler
12/02/2018
18:41
Operación Weyler:

https://www.youtube.com/watch?v=ORMYF6raCMQ
>Operación Weyler
13/02/2018
16:57
http://loquesomos.org/llamalo-quieras-operacion-weyler/
"El video no lo firma nadie, no asume autoría".

Casualmente, ha empezado a circular justo el 21 de diciembre coincidiendo con las elecciones de “imperativo legal” en Catalunya.
Casualmente,en la mismapapágina aprecen otro videos que nos pueden dr una pista de su autoría
Casulamnene en lam isma página aparce la cita de Thimas Jefferson “La vieja práctica de los tiranos es usar una parte del pueblo para tener sometida a la otra parte.Los timoratos prefieren vivir al abrigo del despotismo a aventurarse por el proceloso mar de la libertad.”
Que la dijo, por supuesto para apoyar el procés catalá, como insinuaba un amable contertulio
Sherlock Holmes
13/02/2018
17:45
Tirando del hilo se saca el ovillo...
Sobre el video Operación Weyler
Estirant del fil es treu el cabdell...

http://loquesomos.org/category/c244-somos/

"...un saludo, estás en nuestra casa, que es la Estás en un espacio de encuentro y convivencia en la red, abierto, claramente de izquierda radical, republicano, nacido en 2003. Loquesomos, así nos llamamos"

Molt respectables totes les ideologies però ja sabem el que diu cadascuna d'elles
VISCA LA TERRA LLIURE!!!
14/02/2018
07:13
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS JA! VISCA CATALUNYA LLIURE!!!
posem-nos al dia
16/02/2018
00:20
Espanya Una... és l'invent del TBO. Espanya és diversa, multicultural i multilingüística.
no es persecución .es justicia (I)
16/02/2018
14:49
https://elpais.com/elpais/2013/03/19/opinion/1363724830_136932.html
En ninguna de las comunidades y países bilingües y trilingües de Europa, se aplica el sistema de inmersión , porque integran sus lenguas oficiales como lenguas vehiculares a través de dos modelos. El mayoritario es el de la doble red escolar donde los ciudadanos escogen la lengua en la que quieren educar a sus hijos de entre las lenguas oficiales de sus territorios. Finlandia, Gales , Eslovaquia, Irlanda o Bélgica donde, como en España, existen conflictos lingüísticos. En Bruselas, calificada oficialmente como bilingüe, hay una doble red en flamenco y en francés. Como en Galicia y Euskadi.
no es persecución, es justicia (II)
16/02/2018
14:58
Esta práctica europea está fundamentada en las legislaciones nacionales y en la legislación europea e internacional sobre el derecho a la educación en lengua materna. Carta Europea de las Lenguas Regionales y Minoritarias:”donde hay una comunidad suficientemente amplia de ciudadanos que hablan una lengua, si esta lengua es también oficial, las administraciones educativas deben proveer educación en esta lengua.

El problema es que, hasta ahora, los sucesivos gobiernos del Estado, por razones políticas han mirado para otra parte.
Y, seguramente, en cuanto se consiga un gobierno independentista dispuesto a aceptar la legalidad constitucional y se retire el 155, seguirán mirando a otra parte
RE a posem-nos al día
16/02/2018
15:14
I Catalunya que es...Una, Grande y Libre? o es diversa, multicultural i multilingüista?
no hay mal que por bien no venga
16/02/2018
15:48
El Gobierno ha autorizado este viernes en el Consejo de Ministros el pago desde Hacienda del 20% pendiente de la extra de 2012 pendiente de cobro por los funcionarios catalanes, ha anunciado el ministro portavoz Íñigo Méndez de Vigo en rueda de prensa.

http://www.lavanguardia.com/economia/20180216/44818189024/paga-extra-2012-cataluna-funcionarios.html
En 2012 “los funcionarios no recibieron paga extra porque hubo que tomar medidas extraordinarias” para cubrir el “déficit desbocado”, apuntó Méndez de Vigo. Los sindicatos calcularon en su día que el recorte de la extra suponía perder el 7% del salario anual de los funcionarios catalanes.

Después de 6 años, ya era hora, no?
robar la paga
16/02/2018
17:10
La paga extra va ser un invent de dividir el sou anual en 14 mensualitats. Per tant, les pagues extres formen part del pagament en terminis del sou anual. Deixar de pagar una "paga extra" és robar part de la paga.
anglès idioma vehicular
16/02/2018
17:22
La Generalitat hauria d'aprovar que la llengua vehicular en l'ensenyament fos l'anglès.
Que al matí en arribar a l'escola els mestres et diguessin:
-Good morning!
-How are you today?
-Fine?
D'aquesta manera amb el domini de l'anglès des de pre-ensenyament arribéssim a entendre les notícies del món i no les notícies que volen i ens expliquen en castellà.
alguna explicación???
16/02/2018
18:22
Òmnium Cultural acusó al Gobierno de “querer dividir a la sociedad con un ataque directo a la escuela catalana” y ha asegurado que defenderán, “sin descanso el modelo de inmersión lingüística garante de la cohesión social y avalado por expertos internacionales”. “Esta opción es un atentado directo contra el modelo de inmersión lingüística reconocido internacionalmente, garantía de la cohesión social en nuestro país y de la igualdad del alumnado”, ha argumentado Òmnium.
Parece incongruente que la inmersión lingüística obligatoria, tan reconocida y celebrada internacionalmente. Ningún Estado democrático la quiera implantar en su país
Cat Cola
16/02/2018
21:58
La cola ‘catalana’ que arrasa al sud de França.
L’embotelladora francesa Brasserie Milles fa gala de les seves arrels catalanes en tots els seus productes, especialment amb la Cat Cola.
https://emprenem.ara.cat/petites-mitjanes/cola-catalana-que-arrasa-Franca_0_1959404072.html?_ga=2.112822541.866896271.1518809862-1983306768.1518809862
> anglés idioma vehicular
17/02/2018
10:25
no és mala idea, no.

I que el català, als centres educatius a Catalunya, s'ensenyi únicament com llengua opcional ( per a estrangers castellanoparlants o no) indispensable tan sols per llegir les notícies de diaris independentistes i per escoltar la TV local on les notícies es donen a gust dels seus oïdors secessionistes
I que el castellà., com a tercera llengua més parlada al món ( darrera el xinés y l´anglés) s'oferís en tots els centres educatius catalans com llengua opcional, com a la majoria del centres educatius a Europa i a USA)
Caverna
18/02/2018
01:10
Els monolingües són incapaços de valorar als bilingües i pretenen q creguem q defensen una escola trilingüe...ja, ja...quin tip de riure....
> Caverna
18/02/2018
09:53
El bilingüisme es manifesta quan les dues llengües són vehiculars en el sistema d'ensenyament.
Cosa que, a Catalunya, no ocorria ni en l'època del franquisme ni amb el sistema educatiu català actual.

PD. Cuando el catalán canta rie o canta
O rabia o no tiene blanca

El més probable és la primera opció

El riure (inclos el forçat) calma la ràbia
wert
18/02/2018
19:20
A l’època del franquisme hi havia momolinguïsme talibà. I el bilingüisme vol dir parlar i entendre dues llengües siguin o no vehiculars i conèixer dues llengües sol ser més productiu q ser un trist monolingüe
Bilingüismo ? Para tí
18/02/2018
20:13
Això del bilingüisme em sona com un altre de les receptes espanyoles per adjudicar als ingenus catalans, però que ells mai practiquen per a sí mateixos.
A veure si ens entenem què vol dir això de bilingüisme. És bilingüe el meu veí d'escala que fa 30 anys que és a Catalunya i només parla castellà ?
És bilingüe un operari romanès que ahir va venir a casa i parla romanès, moldau, català i castellà ?
És bilingüe aquell que parla castellà i quatre coses de català ?
Sóc bilingüe jo que parlo català, castellà, francés i anglès ? Perdoneu, jo no sóc bilingüe, jo només tinc una sola llengua, sóc monolingüe català, però políglota, sóc capaç de parlar-ne vàries.
el PSOE/PSC/PP en a cuerda floja
19/02/2018
07:22
http://www.elcorreo.com/opinion/casilla-castellano-20180219214557-nt.html
"El apoyo socialista a los desvaríos del ‘procés’ va a convertir en agua de borrajas la casilla del castellano. Rajoy no ha dado hasta ahora un paso en el tablero catalán sin contar con Sánchez y menos ahora en un momento de debilidad en el que su relación con Rivera ha entrado en una fase de deterioro. La casilla, es para hacerse con una bandera de Ciudadanos que el PP ahora agita como si se tratara de un Coco. Pero la casilla del castellano no es el Coco. Es un derecho básico de todos los catalanes" .
Observando la política lingüística en los Estados de la UE, es evidente para que losanómalos somos nosotros.
la gran farsa del dret a decidir
19/02/2018
08:10
Bilingüisme és tenir la capacitat d'entendre i expressar-nos en dues llengües, però no l'obligació d'utilitzar una o altra.
Si el seu veí no vol parlar català( encara que porti aquí 50 anys), o si vostè no vol parlar castellà, estan els dos en el seu dret..
L'elecció de llengua vehicular en el sistema educatiu en territoris bilingües, quan les dues llengües són oficials al mateix territori, és un dret que marca la Constitució en els Estats democràtics com podem veure a tot arreu
Si un referendum es fa per conèixer la opiníón dels ciutadans (no dels polítics partidistes)per què mai s'ha fet un per preguntar sobre el dret z decidir la llengua vehicular o això no toca?
al políglota sobrao
19/02/2018
08:35
1.Usted puede hablar lo que quiera y cuando quiera, como los demás. Un poco confuso resulta su comentario. Lo mezcla todo.
2.No podemos imponer a los demás la lengua que deben hablar.
3.Su vecino es bilingüe si es capaz de expresarse y entender dos lenguas( como todos los bilingües) independientemente de la lengua en que decida expresarse.Por expresarse en castellano no deja de ser bilingüe. También, usted es" políglota monolingüe" porque opta por expresarse en catalán

Puede que su vecino no solo sea bilingüe sino políglota, como usted, aunque no presuma de ello. Pero si quiere expresarse sólo en castellano, no tiene usted por qué ponerle de hoja perejil, oiga
DICCIONARI CATALÀ- VALENCIÀ- BALEAR:
19/02/2018
09:53
BILINGÜE- Que parla dues llengües o està escrit en dues llengües; cast. bilingüe.
Bilingüismo ? Para tí
19/02/2018
16:35
Afirma la Sociolingüística que mai cap poble ha fet dues llengües. I per tant, quan en un territori hi ha dues llengües, una és la llengua pròpia i l’altra no ho és. Sempre que ens trobem en un territori que hi ha més d’una llengua vol dir que o bé ens trobem en una terra conquistada on el conquistador imposa la seva llengua, o bé en una terra de ningú on qualsevol que hi arriba pot plantar la seva bandera lingüística. (Us sona allò del “derecho de conquista” que mai cap govern espanyol ha volgut reconèixer ni annular?). No siguem babaus, si això del bilingüisme fos tan bo, l’aplicarien a Salamanca. Ep ! Altra cosa és saber llengües, que totes són bones, si ens dona la gana.
al políglota
19/02/2018
16:57
Su definición no especifica a qué hora tiene que hablar cada lengua?

RAE
1. Que habla o emplea dos lenguas con igual perfección.

https://definicion.de/bilingue/
2.-El bilingüismo (la "CAPACIDAD" de una persona para utilizar dos lenguas de manera indistinta") puede ser nativo o adquirido.
La noción de bilingüe está asociada a un manejo perfecto de dos lenguas que "PUEDEN" SER UTILIZADAS POR EL INDIVIDUO DE FORMA INDISTINTA.
https://es.wikipedia.org/wiki/Bilingüismo

Bilingüismo es la "capacidad de una persona para utilizar indistintamente dos lenguas en cualquier situación comunicativa con la misma eficacia.

P.D.No es lo mismo capacidad de uso que uso. Puedes tener cosas sin usar
>Bilingüismo ? Para tí
19/02/2018
17:33
Tipos de programas bilingües

Según Joaquín Arnau (1992), la combinación de las variables lengua y cultura, medio de educación y objetivos lingüísticos y sociales da lugar a distintos tipos específicos de programas

1.-se utiliza la L1 como lengua de instrucción ( catalán ), relegando la L2 sólo como materia del currículum, lengua extranjera, impartida durante un determinado número de horas a la semana( castellano y otras)
2.-los alumnos cuya L1 ( castellano ) es diferente tienen como lengua de instrucción y de contenidos otra lengua, L2 ( catalán) alejando al cabo del tiempo, a los alumnos de su entorno cultural y de su propia lengua.

Mal asunto la inmersión por eso no la imita nadie
historia a la carta
19/02/2018
18:48
Desde cuando se habla catalán en nuestro territorio? Desde la creación del Mundo?
Nos pusieron aquí al crearnos?o llegamos y nos asentamos aquí, pacíficamente, viviendo en el paraíso hasta que llegaron los malvados españoles a masacrarnos y a robarnos todo?
Ha oído algo sobre iberos, romanos, francos,
árabes ... que poblaron estas tierras como el resto de la malvada España? O piensa que la Historia empieza con Cataluña. El pueblo elegido, víctima de los depredadores españoles?
Sé que los acontecimientos que vivimos nos desbordan y es natural la ofuscación.
Estamos en el S.XXI.

Bilingüismo no es catalán castellano, hay otras lenguas, y siendo políglota. se sabe
de fora vindran que de casa et treuran
19/02/2018
20:23
Vaig néixer a CAT, el meu pare i la meva mare en van fer gran parlant en català, no l'escrivien. A l'escola només es parlava castellà, que en deien espanyol perquè era l'idioma d'Espanya.
He alternat els dos idiomes, l'un a casa i l'altra a l'escola. No tinc problemes per entendre'm amb els dos idiomes. He estimat sempre el català, fins el punt que puc dir cofoi que Espanya no m'ha ensenyat mai a escriure ni a llegir en català. Jo vaig aprendre a llegir i escriure en català llegint el còmic Cavall Fort i amb el mestre J. Veciana de Renau.
L'imperialisme castellà està fent molt de mal al català. Encara van, amb la seva llengua, conquerint allò que no van aconseguir amb les armes.
OM
19/02/2018
20:49
“T’ADONES AMIC. HI HA GENT A QUI NO AGRADA QUE ES PARLE, S’ESCRIGA O ES PENSE EN CATALÀ. ÉS LA MATEIXA GENT A QUI NO AGRADA Q ES PARLE, S’ESCRIGA O ES PENSE”.
Ovidi Montllo
A OM
20/02/2018
11:45
T’ADONES AMIC. HI HA GENT A QUI NO AGRADA QUE ES PARLE, S’ESCRIGA O ES PENSE EN CASTELLÀ. ÉS LA MATEIXA GENT A QUI NO AGRADA Q ES PARLE, S’ESCRIGA O ES PENSE”...Els extrems son iguals...
cómo se piensa en catalá?
20/02/2018
13:17
la lengua es un instrumento de expresión del pensamiento pero el pensamiento no es la lengua.
Cómo se piensa en catalán? También hay que aprender a pensar en catalán?.
Esas palabras del Sr, Montlló no me convencen y me inquietan un pelín
La historia suya es una historia tierna y eso nos pasa a todos. Ama su lengua, la que aprendió de sus padres.
Es fundamental que uno pueda elegir la lengua en que comunicarse sin imponerla a los demás. Y no dolernos porque los demás no amen su lengua más que la nuestra
so desde el punto de vista humano
Per el tema que nos ocupa nos el del amor a la lengua.
Sino el derecho que la Constitución al ciudadano a elegir lengua
> OM/OM
20/02/2018
13:34
incitació a les mestresses o ha volgut dir urnes i no armes?
Victimes fins a la mort som i serem
Tribunal Constitucional
20/02/2018
15:35
El Tribunal Constitucional tumba la escolarización en castellano a cargo de fondos públicos en Catalunya. No es admisible que, a través de la alta inspección, el Estado asuma competencias que corresponden a las comunidades autónomas.
> Tribunal Constitucional
20/02/2018
17:47
Hay que leerlo todo sin acotar

http://www.lavanguardia.com/politica/20180220/44938753961/tribunal-constitucional-tumba-escuela-cataluna-ley-wert.html
El Constitucional estima “parcialmente” el recurso de la Generalitat por la ley de educación al considerar que algunos preceptos invaden competencias
“no se proporciona a la comunidad autónoma cauce alguno para manifestar su punto de vista como Administración responsable de la programación educativa ni “se le da ocasión” para remediar el incumplimiento” mediante el ejercicio de sus propias competencias".
Remediar el incumplimiento supone obedecer las sentencias del TC que están vigentes: ofrecer 25% de las materias troncales en castellano.
ANTICONSTITUCIONAL UI....
20/02/2018
22:38
Suposo q ara tornarán els 6000€ q han gastat per nen i per curs per anar a una escola privada per aprendre en castellà segregats per llengua, per gènere i nivell econòmic, ja q la decisió del Sr. Wert i el seu govern és anticonstitucional.
> ANTICONSTITUCIONAL UI....
21/02/2018
14:50
Según he leído, de las arcas de la Gene no ha salido ni un euro afortunadamente. Pero si han salido, que los devuelvan hasta el ultimo euro.

Lo que sí han salido son millones de euros para desobedecer los mandatos del TC. Supongo que los devolverán.
Y de acuerdo con el fallo, la Gene," como Administración responsable de la programación educativa "remediará el incumplimiento” mediante el ejercicio de sus propias competencias".
Según fallos precedentes del TC , el castellano es también lengua vehicular en Cataluña( pero se la trata peor que a una lengua extranjera).

Ni en la UE ni en el mundo mundial aceptan tal desaguisado. Algún medio tendrá que buscar la Gene...
Racó d pensar
21/02/2018
17:15
De la Generalitat potser no, però del govern Espanyol si que s’ha pagat i també són diners de tots no?
EN EL MUNDO MUNDIAL NO HI HA CAP LLOC ON LA GENT ES NEGUI A APRENDRE LA LLENGUA DEL LLOC ON VIU I TREBALLA.
No conec cap català que no sàpiga parlar castellà vivint a Catalunya, en canvi conec a mooooolts castellano parlants q no parlen català i alguns q no l’entenen vivint a Catalunya desde fa molts anys
nació catalana
22/02/2018
01:01
Per què han d'aprendre català si CAT fou conquerida per l'imperi castellà?
Per no fer pena i ser ignorant
22/02/2018
07:29
Han d’aprendre Català per una qüestió d cultura i pel més llògic, parlar la llengua del lloc on vius com fa tot el mundo mundial. Més q res, per no ser ignorant i fer el rídícul com quan el president del govern Sr. Rajoy i altres “ polítics” españolitos van a Europa i no saben parlar anglès ni res més i fan pena.
Racó d pensar
22/02/2018
08:33
1.Si vius i treballes en un territori de l'Estat amb dues llengües oficials i coneixes ( com és natural) la llengua de l'Estat, no tens necessitat d'aprendre l'altra llengua. L'aprendras per amor però l´amor no s'imposa. La imposició genera rebuig, el contrari de l´amor
2 Usar una o altra llengua és opcional a un territori bilingüe.
3.el castellà és oficial en tots els territoris de l'Estat i serveix per comunicar-se a qualsevol territori.
4. Si treballes a Irlanda has d'aprendre gaèlic si saps anglès, una de les dues llengües oficials? o has d'aprendre sardo si treballes a Sardenya si saps italià? Amb la llengua de l'Estat, pots viure i treballar sense problema de llengua a tot arreu
Més cultura i menys ignorància
22/02/2018
13:37
Doncs jo vull viure i treballar amb la meva llengua, la llengua de la meva terra i no tenir q aguantar el menyspreu i el poc respecte d la gent q viu aquí i li sembla q no té cap obligació d parlar ni entendre la llengua del territori on viu. També m’imposen una llengua per obligació. I no ting cap problema per parlarla sóc més oberta de mires q els monolingües i em sembla perfecte aprendre i parlar quantes més llengües millor. Se n’hi diu CULTURA...
> més cultura i menys ignoráncia
22/02/2018
15:57
Li lleven a vostè el dret de viure i treballar amb la seva llengua quan una altra gent viu i treballa en una altra llengua diferent a la seva?
Li sap greu que visquin a la "seva terra" ( l´ha comprat?) persones que parlen una altra llengua també oficial o no al seu territori?
Obert de mires és el que no tracta d'imposar el seu als altres, sigui monolingüe, bilingüe o políglota.
Presumir de políglota o culte dóna un "pelín" de vergonya o no?
Però és un honor compartir un espai amb gent tan important. Ja veu, també existim els curts de mires, monolingües i incults. Sempre hi ha hagut classes.
També existeixen i han existit sempre els supremacistas tot i que avans els deian amb un altre nom
Més cultura i menys ignorància
23/02/2018
07:55
“Li lleven a vostè el dret de viure i treballar en la seva llengua?”
Suprenacista també és imposar que jo hagi de parlar i entendre el castellà quan la llengua de la meva terra és el català. I a mi no em sap greu que visquin ni parlin altres llenguües a la meva terra, el q realment em sap greu és l’afany de despreciar i aniquilar la llengua autòctona i limitar als nens a parlar única i exclusivament en castellà, i que no es puguin adreçar ni entendre als seus amics catalano parlant ni poder trobar una feina on el català sigui un requisit. I vergonya és el que els hi hauria de donar als que fa anys q viuen i treballen aquí i mai a la vida han fet el mínim esforç d’intentar ni entendre’l
Charles Bukowski
23/02/2018
15:13
"El model d’escola catalana és un model d’èxit com ha estat avalat per organitzacions internacionals en repetides ocasions."
Podria mirar els resultats de l'informe Pisa abans de començar l'article amb una mentida.
Fabla Aragonesa
23/02/2018
20:26
Buena tardi,

O benién domingo 25 de febrero, a ras 17:00 oras en a bierería Connemara de Uesca, café-tertulia en o que se charrará arredol d’o tema:

“O poder d’a parola”

Por atra parti, dentro d’os autos organizatos con motibo d’a zelebrazión d’o Día d’a Luenga Materna, presentazión d’o libro:

“As parolas d’o zierzo" de José Damián Dieste.

Iste auto tendrá lugar en a siede d’o Consello d’a Fabla Aragonesa o día 28 de febrero, miercols, a ras 20:00 oras.

Soz toz combidatos.
Catalunya, mejor nota en lengua castellana entre los territorios con lengua cooficial
24/02/2018
11:07
https://www.elnacional.cat/es/sociedad/catalunya-mejor-nota-lengua-castellana_241650_102.html
>Charles Bukowski
24/02/2018
12:02
https://www.muyinteresante.es/cultura/arte-cultura/articulo/7-frases-de-charles-bukowski-711408038448
7 citas famosas de Charles Bukowski(16 de agosto de 1920 – 9 de marzo de 1994).
Aunque nació en Andernach, Alemania, Bukowski desarrolló su obra literaria en Estados Unidos, y más concretamente en Los Ángeles, una ciudad donde se respiraba un aire de decadencia. De hecho en 1986 la revista TIME dijo de él que era el “laureate of American lowlife”

Es este el señor que decía "El model d’escola catalana és un model d’èxit com ha estat avalat per organitzacions internacionals en repetides ocasions."?

No se habrá equivocado usted de nombre?

Algo no cuadra o, más bien, nada cuadra
al políglota resentit
24/02/2018
12:56
Cadascun és lliure d'aprendre i parlar la llengua o llengües que vulgui.
Però ningú pot imposar als altres les llengües que ha de parlar o aprendre.
L'ús de cadascuna de les llengües de l'Estat està fixat en la seva Constitució i en els Estatuts de cada territori.
A Irlanda o a Sardenya és un requisit per treballar conèixer el gaèlic o el sardo?
Precisament, la llengua oficial de cada Estat és les que permet que tots els ciutadans puguin entendre's entre ells, encara que el seu territori tingui també una altra llengua pròpia oficial al seu territori.

P.D.Té vostè una idea bastant especial del que és vergonya. Quan els altres no fan el que vostè vol s'han d'avergonyir?
ranking general Pisa
24/02/2018
13:10
El tema no es si loa cactalanes sacan mejr nota en castellano que los vascos o los gallegos.
Porque el objetivo de la enseñanza no es sacra mejor nota en castellano o en ingles que los demás.
El tema es sobre el derecho de los padres a elegir la lengua vehicular en la enseñanza de sus hijos, derecho que les confiere la Constitución.

O se cree que, si los chicos tienen como lengua vehicular el castellano , sacarán peor nota en castellano por ello?

El resultado de la calidad de la enseñanza se refleja en el conjunto de las pruebas y, Cataluña no está precisamente en cabeza quizá porque hay alumnos que no entienden bien la lengua vehicular.
Ocupa el 6/7 puesto
> ranking general Pisa
24/02/2018
19:42
Yo está de acuerdo con lo que usted dice señor:
"El tema es sobre el derecho de los padres a elegir la lengua vehicular en la enseñanza de sus hijos, derecho que les confiere la Constitución".
Yo soy rumano y quiere escoger lengua vehicular el rumano pero no acepta, yo trabaja y paga aquí mis impuestos, pero constitución no protege, constitución no dice ni sola palabra de lengua vehicular.
VISCA CATALUNYA LLIURE!!!!
24/02/2018
23:26
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS JA! VISCA LA TERRA LLIURE!
al señor rumano
25/02/2018
10:09
Le cuento, señor rumano.
Su lengua no es lengua oficial ni del Estado español ni de ningún territorio del Estado Español.
Por eso, la Constitución española no habla de la lengua del Estado del que usted proviene.

La Constitución española sólo habla de las lenguas oficiales o cooficiales del Estado español y regula el uso vehicular de cada una de ellas en la enseñanza pública.

Pero si usted tiene la nacionalidd española, puede proponer que el rumano sea lengua oficial en España y, si lo consigue, usted podrá decidir escolarizar a su hijo en rumano, español o catalán ( si vive usted en Cataluña),en Euskera ( si vive en Euskadi) o en gallego ( si vive en Galicia)
visca la diversitat
06/03/2018
11:12
Tinc un nét de 3 anys que parla i entén català, castellà i anglès. Com podeu veure no té cap trauma.
Son pare és català, sa mare andalusa. I l'anglès? Doncs sa mare li parla en anglès, que va ser educada i criada també en anglès. El nen és trilingüe. Això és educar un fill per al dia de demà i no en la ignorància idiomàtica parental d'alguns.
Visca la diversitat i el dret a decidir!!!
06/03/2018
18:30
Usted tiene una familia privilegiada. Todos políglotas. Pero la escuela pública no da para tanto. No todos tienen la suerte de su nuera andaluza que creció y fue educada también en inglés. Eso sólo lo hacen los que llevan a sus hijos a escuela privadas (la flor de la sociedad) Y además su nuera tuvo la suerte de casarse con un catalán!!!
Aunque, sin inglés y sin casarse con catalán, no hubiera tenido problema para escolarizar a su hijo en su lengua materna, la lengua oficial del Estado) salvo en Cataluña. Y elegir ,mas lenguas si quería que su hijo fuera poliglota para que se le abrieran puertas el día de mañana. Para poder llegar muy lejos...El esperanto sería ideal
voler és poder
09/03/2018
20:55
Aquell que no hi arriba sempre té una excusa.
voler no ès sempre poder
10/03/2018
14:06
José Carlos Fuertes. Médico Psiquiatra
NO SIEMPRE “QUERER ES PODER”, ES MÁS, ESA FRASE PUEDE LLEGAR A SER HASTA UN TANTO PERNICIOSA Y PERJUDICIAL PARA LA SALUD MENTAL. UNA COSA ES QUE ANIMEMOS A UNA PERSONA AL ESFUERZO Y A LA LUCHA PARA CONSEGUIR CIERTO BIENESTAR, Y OTRA MUY DISTINTA QUE SE LE PROPONGA UN RETO QUE DE NO OBTENERLO LE PUEDE FRUSTRAR Y CONDICIONAR NEGATIVAMENTE SU EXISTENCIA.A PESAR DE LO QUE DIGAN, QUERER NO SIEMPRE ES PODER.

P.D.
Algunos se arrogan el mérito de su bienestar sin tener en cuenta el papel que juegan las circunstancias que no dependen de nosotros

Vosté no necesita excusa, és el millor per els seus propis merits
luego me repiten una y otra vez que no hay adoctrinamiento
17/03/2018
16:56
Que lástima de niños, y es más triste ir a una manifestación estudiantil y encontrarse con jóvenes que quieren la independencia sin saber que coño es. Me parece increíble e indignante este modelo educación y no quiero comentar mucho más porque sinceramente este adoctrinamiento hacia lo odio de las personas españolas y del País de España es propio de lo que hizo el imperio británico contra España aparte de ser la forma de separarnos en vez de unirnos(ya no sólo me refiero España y Cataluña sino que ya me refiero humanamente)
VISCA CATALUNYA LLIURE!
18/03/2018
09:58
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS JA!!! VISCA LA TERRA LLIURE!
adoctrinament espanyol
01/04/2018
14:20
Són ells els que adoctrinen i després ens ho fan pagar a nosaltres. Mireu, sinó, com adoctrinen, els del govern del PP, al públic ficant-se enmig d'una professó on els legionaris són l'atracció principal portant un crist amb la creu a sobre i cantant. El govern peperu hi participa amb ganes i manifesta com ha de ser Espanya.
hipocresia> adoctrinament espanyol
01/04/2018
18:46
Miri, miri:

1.-Nosaltres tenim els del llacet grog i fem les nostres professons sense legionaris ni Crists, només amb fotos dels nostres heroïs.

2.-Els ateus fan professons a Setmana Santa només per tradició no per a adoctrinar

3.-També a la nostra professó tradicional portem legionaris romans. Fem adoctrinament?
4.-Amb els trabucaires fem adoctrinament catalá?
5.-La religió i les tradicions són particulars i cadascú les segueix o no lliurement si no estan prohibides per la llei.
6.- Les festes es celebren seguint tradicions i encara que no ens agradin s'han de respectar
7.- Hi ha qui critica les corregudes de toros per cruels i defensa la crueltat dels toros embolaos..
la inmersión no respeta los derechos linguïsticos
25/04/2018
18:10
https://www.libertaddigital.com/espana/2016-06-09/las-falsas-pruebas-del-nivel-de-castellano-en-cataluna-1276575978/
https://www.elperiodico.com/es/opinion/20180425/europa-cuestiona-la-inmersion-joaquim-coll-6783426
El PP puso sobre la mesa este asunto no porque pensara hacer nada, sino para meter prisas a los independentistas en formar Govern y poder aprobar los presupuestos generales con el apoyo del PNV. Pero la discriminación que sufre el castellano en Catalunya no es un entretenimiento político sino un hecho objetivo.
La mal llamada inmersión, es un modelo inexistente en otras sociedades bilingües europeas
Hay quien no cuestiona la inmersión pero lleva a sus hijos a escuelas trilingües
ens fotran el català
03/05/2018
08:39
Nois, a CAT cada dia es parla més en castellà. La cantarella de parlar castellà ja cansa.
canvi de costums
16/05/2018
14:31
Los PPaisanos van crear Ciudadanos a CAT, i en català, per infiltrar-se-hi. Amb l'excusa que són d'aquí, van dient que el castellà ja no és solament de Castella.
> canvi de costums
16/05/2018
19:35
No se necesita tener una excusa para decir que el castellano no es solo de Castilla.
Salta a la vista
la nostra terra, la nostra parla.
21/05/2018
12:00
Per què ningú no li qüestiona, al Principat d'Andorra, que la seva llengua pròpia, autòctona i oficial és el català? Perquè és un estat o en el seu cas un principat.
En el cas de Catalunya, tothom té dret a dir que el català és una llengua poc parlada, que no té futur, que no val la pena perquè està també el castellà (defensat pel govern espanyol). En definitiva, que si fóssim República ningú no posaria en dubte la nostra llengua. Si Andorra entrés a la U.E. tot canviaria, el català seria un idioma reconegut.
>la nostra terra, la nostra parla.
21/05/2018
15:18
1.- "Nostra" vol dir de "nosaltres" Qui som "nosaltres"?2.- Pregunto en la UE por què el català o el galés no la hi única llengua vehicular a França o en Gales ni somio llengües oficials en la UE.Cadascun pot parlar la llengua que vulgui però, en cap Estat hi ha immersió lingüística obligatòria perquè, en qualsevol dels territoris de l'Estat( con llengua pròpia o no) s'ofereixen els serveis públics en la llengua oficial de l'Estat
Catalonia lo vale
21/05/2018
21:31
Lo malo es que para ser una lengua reconocida en la UE, previamente y por unanimidad nos tienen que reconocer como Estado.
Seguramente, a Andorra no le interesa pertenecer a la UE, prefiere funcionar como paraíso fiscal que da más pelas. Tampoco a Suiza le interesa pertenecer a la UE. Será porque la UE los controlaría y no aceptaría lo que es ilegal en sus Estados? No nos va someternos a las leyes ni que nos controlen. Sólo obedecemos "nuestras leyes"
Lo nuestros es ser como Suiza o Andorra , paraísos fiscales y olvidarnos de la UE que como dice el Puigdemont es caduca y no nos apoya con lo buenos que somos y lo malos que son los españoles
així de fàcil
22/05/2018
15:06
Perquè el català sigui reconegut com idioma a la UE només cal l'aprovació del govern espanyol.
més fàcil encara> així de fàcil
22/05/2018
16:37
I no seria suficient l'aprovació del govern francès perquè el català fos reconegut com a idioma en la UE?
Perquè, a França, també hi ha catalanoparlants com a Espanya. Caldria proposar-li-ho al Macron, segur que entre tots ho aconseguirem
VISCA LA TERRA LLIURE!
24/05/2018
08:40
LLIBERTAT PRESES POLÍTIQUES JA! VISCA CATALUNYA LLIURE!
Tractat dels Pirineus 1659
25/05/2018
21:37
Catalunya era un exquisit pastís que es van repartir entre París i Madrit.
Tractat dels Pirineus 1659
27/05/2018
09:30
i una gran part del pastís l'hi han menjat els de el 3% i a nosaltres n ens han donat ni les engrunes
llengua y literatura valenciana
24/06/2018
15:17
https://www.google.es/search?source=hp
l'estat espanyol no és de fiar
08/07/2018
20:34
Els governs català, valencià i balear acusen l'Estat d'incomplir la Carta europea de les llengües minoritàries.
https://www.naciodigital.cat/noticia/158752/governs/catala/valencia/balear/acusen/estat/incomplir/carta/europea/llengues/minoritaries
>l'estat espanyol no és de fiar
09/07/2018
13:31
A la UE i a la resta del món, quan senten parlar de la immersió lingüística a Catalunya somriuen o esclaten a riallades pensant que és un acudit d'humor català
la nostra llengua
17/07/2018
14:19
la llengua catalana és una llengua segrestada per l'Imperio.
A l'Alguer (Sardenya) en alguerès
22/07/2018
13:56
Les famílies de l’Alguer podran escolaritzar els fills en català (alguerès).
https://www.vilaweb.cat/noticies/les-families-de-lalguer-podran-escolaritzar-els-seus-fills-en-catala/
los españoles no pueden escolarizar a sus hijos en español
22/07/2018
21:49
Pero los españoles no podrán escolarizar a sus hijos en español en Cataluña.
Será obligatorio para todos los alguereses escolarizar a sus hijos en algarés?
O podrán elegir entre hacerlo en algarés o en italiano?
Alguer
03/08/2018
14:49
Alguer..territorio italiano que al mas puro estilo de conquista, tantas veces criticada por algunos (cuando lo hacen otros) fué conquistada, se expulsó a sus habitantes y se repobló con catalanes, de ahí que su lengua tenga raíces del català. Os suena este tema? Sí, a todos ésos que critican lo hecho por los españoles en América y esconden lo que hicieron los ingleses o la mal llamada, por ésos mismos, corona catalano-aragonesa con sus razzias sangrientas por el mediterraneo.
L'alguerès de l'Alguer.
03/08/2018
15:25
Sí, senyor. Va ser la Corona d'Aragó (CAT no ha tingut mai cap rei, ni falta que li fa). L'Alguer va ser repoblat amb gent provinent del Camp de TGN.
Actualment podem escoltar cançons amb lletra catalana i música de caire italià. O sigui, cançons alguereses.
Seminari Univ.TGN (R i V) llengües d'Aragó (1)
05/08/2018
13:03
Organizato por os Departamentos de Filolochía Catalana, de Filolochías Romanicas e d'Antropolochía, e enfilato por Joan Josep Pujadas, catedratico d'Antropolochía, o día 4 de mayo se fazió en a univerdidá de Tarragona "Rovira i Virgili" un seminario sobre a pulitica lingüística en Aragón, que contó con a presenzia de José Ignacio López Susín, qui informó d'a intensa autibidá en as dembas lechislatiba e instituzional, que se ye desembolicando en ista lechislatura, dende 2015, en claro contraste con l'anterior. A suya ponenzia, que enzetó ro seminario,lebaba por tetulo, "Multilingüismo y políticas lingüísticas en Aragón". Dimpués bi abió tres comunicazions de profesors d'a Univ.TGN:
Seminari Univ.TGN "R i V" sobre Aragó (2)
05/08/2018
13:18
Miquel À. Pradilla (d'o departamento de Filolochía Catalana) sobre "La planificación del corpus normatiu: el cas de la llengua catalana a la Franja"; María Dolores Gimeno (d'o departamento de Filolochías Romanicas) sobre "L'associacionisme ligüistic de la Franja: del passat al futur"; e finalmén Natxo Sorolla (d'o departamento de Chestión e Interpresa) sobre "Català i aragonès. Dues dinàmiques sociolingüístiques".
RE L'alguerès de l'Alguer
07/08/2018
12:23
Gent del Camp de Tarragona... de la Corona d'Aragó. No, era de Barcelona tambè de la Corona d'Aragó.
L'alguerès de l'Alguer igual al argentí d'Argentina
pluralitat
11/08/2018
20:10
La península ibèrica és una realitat de diversitat de llengües romàniques, amb l'excepció de l'euskera que confirma la regla.
fàcil si vols aprendre
11/08/2018
20:19
Al youtube, existeix molta informació sobre l'alguerès de l'Alguer: cançons, història i cultura.
> pluralitat
12/08/2018
19:41
y no sólo la península ibérica. Los romanos, a los que tanto admiran algunos, con sus invasiones, impusieron su lengua sobre los territorios conquistados a sangre y fuego. Por ello, desaparecieron la mayoría de las lenguas autóctonas. Europa es un mosaico de lenguas diversas, muchas románicas y, las que no lo son, tienen una fuerte contaminación del latín.
alguerés, la lengua del colonizador
12/08/2018
19:59
https://es.wikipedia.org/wiki/Alguerés
El alguerés no es la lengua autóctona del Alguer
“A partir del 1354, colonos catalanes procedentes principalmente del área de Tarragona y del Penedés, traídos por Pedro IV, repoblaron Alguer mientras que la población originaria sarda1 fue expulsada o deportada, y a partir de ahí se remonta el uso de un dialecto del catalán oriental en la ciudad, uso que perdura hasta el día de hoy.
https://es.wikipedia.org/wiki/Idioma_sardo
El sardo es una lengua romance1 hablada en la isla y región autónoma italiana de Cerdeña. Es considerada la más conservadora de las lenguas derivadas del latín
com l'Alguer, però, més gros
13/08/2018
20:18
I a CAT arriba l'imperi castellà a colonitzar-nos.
>com l'Alguer, però, més gros
15/08/2018
13:13
1.-Això digui-li-ho a l'ONU a veure si cola.

2.-Criticar als altres pel mateix que fem nosaltres i presumim d'això, sembla un pelín incongruent, no li sembla?
preneu exemple
15/08/2018
17:23
Ah! si cada home estimés amb tot el cor la seva terra, les seves tradicions, la seva llengua.
Cadascú al seu lloc, com una orquestra...
Quin acord s'obtindria!
És a la nostra terra que hem de trobar la nostra força.
-Pau Casals-
prenguem exemple tots> al maestro
15/08/2018
21:18
L'Alguer no era la nostra terra i vam anar allí a apropiar-nos d'aquella terra, expulsant als seus autòctons , la seva llengua i la seva cultura per imposar la nostra . I d'això estem orgullosos . No és això el que defensava Pau Casals en els seus versos.
2. Cada home estima amb tot el cor la seva terra, les seves tradicions, la seva llengua.
Estigui on estigui.
Estigui on estigui.
Bona lliçó pels supremacistas
no ho aconseguiran
31/08/2018
08:29
Ciudadanos ha ensenyat el seu "plumero", és obvi que han nascut per destruir la convivència ciutadana a CAT. Volen fer desaparèixer la llengua pròpia de la nació. Per aconseguir això, hauran de posar els catalanoparlants en una àrea de concentració al nord d'Àfrica.
mentint i plorant com sempre
01/09/2018
16:08
C´s considera que, en una democràcia, tots els ciutadans han de tenir els mateixos drets i deures, reflectits en la Constitució i en els Estatuts de cada CA.
Això que és de Perogrullo, els independentistes no ho acaben d'entendre.
La constitució i els Estatuts es poden canviar si així ho decideix la majoria. Però fer les coses a la brava, perquè no els donen el que exigeixen, és propi de dictadures imposades a través d'un cop d'estat, com sabem molt bé.
I sembla ridícul dir que el 155, mesura constitucional, és un cop d'estat contra Catalunya, perquè Catalunya no és un Estat ni mai ho va ser except durant 3 dies en 1931
república
04/09/2018
09:14
CAT serà independent si la majoria ciutadana ho vol i deixeu-vos d'històries passades. CAT no ha tingut mai cap rei, ni falta que ens fa!
trontolla
17/09/2018
12:18
Si la meva llengua sacseja els fonaments del teu estat, això vol dir que has construït el teu estat sobre la meva terra.
-Musa Anter (escriptor kurd)
avatars de la història> trontolla
18/09/2018
15:18
1.-La llengua de tots els territoris de la península ( excepte a Euskadi) va ser el llatí des que els romans van conquistar la península No exitia el catalá ni era el català la llengua de la” nostra terra” perquè ni tan sols exsitia Catalunya
2.-Els castellans no van conquistar Catalunya el català és la mateixa llengua que les altres llengües romàniques que han anat evolucionant a través del temps. A la" nostra terra" el català és tant sols l'última de les llengües que s'ha parlat i es parla en "aquesta terra" ara.
3.- València és la nostra terra o és la terra dels valencians? Parlen català o valenciàl els valencians?

La història no comença quan aquesta terra va començar a existir
el català és la meua llengua
20/09/2018
10:07
No sé per què s'entossudeixen que no parlem català?
Jo m'he criat parlant català, els meus pares catalans, la meua família i parents catalans. Què volen ara, que em quedi mut?
>el català és la meua llengua
21/09/2018
17:23
Perfecto que el catalán sea su lengua, nadie se lo discute. Como el chino es la lengua de los chinos y el somalí de los somalies

Usted puede hablar tranquilamente la lengua que le parezca. Lo que no puede hacer es impedir que el resto de sus conciudadanos no pueda exigir que se les respeten sus derechos.

P.D.Su lengua es muy importante para usted, igual que es muy importante para los demás su propia lengua, aunque sea diferente a la suya
desmontant fal-làcies
23/09/2018
09:24
https://www.lavanguardia.com/cultura/20180923/451975675520/vila-sanjuan-otra-cataluna-cultura-lengua.html

...La cultura en castellano en Catalunya no se explica solo por la falta de libertades. Es una tradición previa al franquismo y al decreto de Nueva Planta
La riqueza de la cultura catalana es el pluralismo, y se ha desarrollado básicamente en dos lenguas catalán y castellano. Las dos culturas lingüísticas forman un patrimonio y quienes minimizan la importancia de la producción en castellano no tienen en cuenta que alguno de los textos que definen la identidad catalana se han hecho en esta lengua. Así, el carácter catalán se considera que es realista, pragmático, comercial..
doctrina en castellà
24/09/2018
11:03
Ens van obligar a entendre i parlar castellà per adoctrinar-nos a tots des de Castella. Per què no ens van obligar a parlar anglès? Doncs perquè aleshores no haguessin pogut adoctrinar-nos i haguessin tingut un handicap gros si haguéssim pogut saber les opinions des de l'estranger.
>doctrina en castellà
24/09/2018
12:37
des de quan ens han obligat a parlar en castellà?
A quina època es refereix vostè?
No ha llegit? O solament llegeix el que li agrada? Ha investigat vostè? O parla pel que l diuen els seus historiadors preferits qué han fet una nova història sense mostrar proves del que diuen? Perquè les proves que donen són més aviat pròpies d'un cómic .
Els historiadors han de presentar les fonts basi dels seus estudis i raonar la conclusió a la qual han arribat, presentant els documents originals que l'avalen. O és vostè més de fer tesis "modernes"?
www.lavanguardia.com/cultura/20180923/451975675520/vila-sanjuan-otra-cataluna-cultura-lengua.html
Anacronisme parlar de l´anglès a aquest context históric
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
26/09/2018
15:49
LLIBERTAT PRESES POLÍTIQUES! VISCA CATALUNYA LLIURE!
quan ens han obligat a parlar castellà
27/09/2018
11:13
Vaig estudiar a la Salle on cada matí ens posaven el disc de l'himne sense lletra i alçaven la mateixa bandera. No aixecàvem el braç perquè ja l'aixecàvem per posar-lo al muscle del qui teníem davant i així no enganxar-nos-hi massa.
No es podia parlar en català, malgrat que la majoria el parlava; però, fora del col·legi.
Si volies parlar en català amb un company ho havies de fer d'amagatotis, que no et sentís l'Hermano que aleshores posava mala cara.
A classe cap consulta en català, tot en castellà, professors i alumnes.
Ara bé, en sortir del col·legi s'acabava l'obligació i ja podies parlar català entre catalans.
A les oficines del règim i ajuntament tot en castellà.
ara, com a la salle que va a estudiar vosté
04/10/2018
21:15
ho mateix que a l´epoca de Franco fan ara s les escoles públiques o privades. Avans viviem la dictadura de Franco ( escola única , llengua única i, ara, la dictdura dels supremcistes catalans.
I des d´ alguns ajuntaments, amb megáfons, ens recordan proclames patriótiques... perquè no oblidem la nostra catalanitat i el nostre ADN particular
Urnes a les escoles i esglesies, mossens i monasteris amb llaços grogs... creus groges a les platges
Ni el Franco ho feia millor
el català llengua autòctona
05/10/2018
15:57
La llengua vehicular en català és un pas encertat perquè tothom pugui entendre el català. Un jove escolaritzat, avui dia, no té problema per entendre el català i seguir una conversa.
La ignorància fa que es critiqui aquesta mesura tan beneficiosa per a tots.
En canvi, al castellà, no li cal perquè ja es respira a l'ambient. Quan inspires t'entren les lletres pel nas i quan expires et surten les paraules per la boca.
pregunto qué es lengua autóctona
05/10/2018
18:14
1.-Pues no respire usted, señor, seguro que no hará tan mala sangre aspirando y expirando castellano
2.-Lengua autóctona es la lengua que se habla en un determinado lugar desde siempre o a partir de un determinado tiempo de la historia?
3.-En el territorio que hoy llamamos Cataluña, se habló siempre catalán o, antes de llegar los romanos, en este territorio la lengua autóctona del territorio que hoy llamamos Cataluña era o eran otras lenguas que nada tenían que ver con el latín impuesto por los romanos, de donde deriva el catalán como cualquier otra lengua románica?
resposta
06/10/2018
13:13
La llengua autòctona és tot el contrari de llengua forània.
resposta
06/10/2018
13:15
La llengua autòctona és tot el contrari de llengua forània.
Per sort o per desgràcia haig de seguir respirant.
no hi ha adoctrinament!
06/10/2018
16:20
La república comença a les aules!

Dimecres 17 d´ octubre, 19 hores
Pati llimona - Sala Joan Maraga
ll
Presentació de la Sectorial d´ Ensenyament de la Intersindical -CSC
Repetiu amb mi:
No hi ha adoctrinament.
No hi ha adoctrinament.
No hi ha adoctrinament.
No hi ha adoctrinament.
No hi ha adoctrinament.
cnsideraciones lingüísticas
06/10/2018
16:59
https://es.thefreedictionary.com/autóctono
(autos, mismo khthon, tierra.)
adj./ s. Que es originario del país o región en que vive, se encuentra o se da (especie autóctona).
1,-Todos lo que han nacido en un lugar son autóctonos de ese lugar. No tiene nada que ver con la lengua que hable porque las lenguas no nacen de la tierra, existen en tanto que alguien las habla
2.-Desde cuándo el catalán es lengua autóctona de este territorio? Porque el territorio es anterior al nacimiento de Cataluña. Produjo este territorio a los catalanes como plantas autóctonas?
El catalán no es una lengua autóctona , es la evolución de una lengua foránea, el latín, como las demás lenguas románicas
català, llengua autòctona i propia
08/10/2018
12:33
Ai Déu meu Senyor, quantes bestieses han de dir per criticar la nostra llengua. Necessitem ser un Estat perquè ens deixin en pau.
Aneu a Andorra i dieu-los que no tenen llengua autòctona, pròpia, o com vulgueu.
Sou molt valents quan teniu darrera un estat espanyol que us empara.
català, llengua no autòctona però propia
08/10/2018
16:20
Ai Déu seu( seu, seu) Senyor!
Quantes bestieses hem de dir quan no tenim cap argument que exposar per rebatre els que ens exposen!
Catalunya és una nació...
09/10/2018
11:04
-Militarment ocupada.
-Políticament sotmesa.
-Econòmicament espoliada.
-Lingüísticament substituïda.
-Ideològicament colonitzada.
-Artísticament despullada.
(Mossèn Josep Dalmau, Rector de Gallifa i primer capellà jutjat pel franquisme).
activista ultra, ínclit catalá
09/10/2018
19:38
Josep Dalmau i Olivé fou un sacerdot, escriptor, teòleg i activista català

De les seves lamentables frases, es dedueix:

Sembrador d'odi i rancor
Manipulador de la història
Inspirador del supremacisme
Capellá cristià només de nom

Segur que també deia:
Ai Déu meu, senyor, aparta de mi aquest calze, l'Espanya malvada
El seu Deu va crear Catalunya per ser una nació, va ser beneïda de manera especial, poble triat per Yavé, dotada de totes les virtuts.
I Espanya, la va crear per mortificar i purificar encara més l'ànima dels catalans, que després del sofriment, aconseguiran el Paradís ( fiscal?)
a sus órdenes
11/10/2018
13:52
Espanya és un invent militar i ja se sap com funciona.
si no nos gusta la historia,la cambiamos y punto pelota
11/10/2018
16:29
https://somatemps.me/category/heroes-militares-catalanes/
“El nacionalismo toma el nombre de “Cataluña” en vano. Se arroga la identidad de un pueblo del cual es incapaz de asumir su propia historia La secesión de Cataluña no representaría el “renacimiento de una nación”, sino la muerte de una identidad colectiva cristalizada durante siglos”.
(Manifiesto de Poblet)
https://blogs.publico.es/strambotic/2018/09/soldados-catalanes-alaska/
Los Voluntarios de Cataluña se convertían, así en la primera unidad militar europea instalada en lo que hoy es la Columbia Británica. Por no hablar de Hispanoamérica dnde son habituales los topónimos catalanes, codo a codo entre los "carroñeros españoles"
ESP no és Una
12/10/2018
18:38
Castella és Una; sí senyor, sens dubte. Espanya és variada i diversa, salta a la vista i qui no ho vulgui veure es fa el cec.
Espanya Una és una trola. Més bé, un adoctrinament militar.
Cada estado democrático no es uno?
13/10/2018
09:28
Cuando dice usted España, se refiere al Estado democrático español?
Si es así, España es Una, como Francia , Italia, UK, etc son una cada una. O hay muchas Francias, Italias o Bélgicas?
España es un Estado democrático formado por diversas CCAA como la mayoría de Estados democráticos conformados por diversas comunidades (más o menos autónomas), con lenguas diferentes aunque la común y oficial del Estado sea la que nos representa en los organismos internacionales.

Si observáramos mejor el entorno internacional, en lugar de mirarnos sólo nuestro ombligo, nos ahorraríamos escribir muchas de estas falacias que sólo engañan a quienes quieren ser engañados
Això vol ser ESP
14/10/2018
21:04
Ja ho deia l'Aznar: "la Mancha avanza". O sia: la Taca s'escampa.
>Això vol ser ESP
16/10/2018
16:10
Enhorabona!!!

1.-És vostè tan bon espanyol que sap el que vol ser ESP?
O es refereix al que vol ser CAT (que també és ESP)?

2.-https://es.wikipedia.org/wiki/La_Mancha
La Mancha es una región natural, histórica situada en la comunidad autónoma de Castilla-La Mancha, en el centro de España- Famosa por sus quesos mmmmmm...
3.-No haga caso de lo que diga Aznar. La Mancha sigue en su sitio y no se ha escampado.
También el Torra habla de "bestias con forma humana" y nadie le hace caso.

Cosas de chalados...
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
22/10/2018
07:50
LLIBERTAT PRESES POLÍTIQUES! VISCA LA TERRA LLIURE!
fa plorar
22/10/2018
18:43
Tenen a la presó uns colpistes catalans, que van fer un cop d'estat, diuen a Madrit. Carai, quin munt de Tejeros que hi ha la presó. I les pistoles, on són les pistoles?
Quin ridícul més gran que fa la justícia espanyola del PP.
no plori, home!!!
22/10/2018
21:21
Però ara no tenim la justícia espanyola del PP i, a la UE , segueixen respectant la justícia espanyola.
Tot i que l'advocat del sr. Puigdemont va intentar lliurar als jutges informis manipulats per a desprestigiar la justícia espanyola.
No són tan astuts com diuen ni els advocats ni els seus defensats
no se'n surten
23/10/2018
17:06
Van buscant la violència per declarar la guerra, i s'han de conformar a dir colpistes a persones pacífiques d'idees contràries.
per fi, s'imposarà la lògica?
24/10/2018
09:27
https://elpais.com/politica/2018/02/17/actualidad/1518895233_920813.html?rel=mas?rel=masMercè Vilarrubias I Catedrática de Lengua
“La inmersión solo existe en Cataluña y en Groenlandia”
“Es impensable un lugar en el que un alumno no pueda escolarizarse o centrar su currículo en una lengua oficial hablada por el 55% de la población”, dice a propósito de Cataluña la profesora Mercè Vilarrubias (Sabadell, 1964). Es un asunto sobre el que ha trabajado esta catedrática de Lengua Inglesa en la Escuela Oficial de Idiomas Drassanes , autora del libro Razones para introducir una educación bilingüe en Cataluña
https://elpais.com/ccaa/2018/10/23/catalunya/1540315357_130514.html
assignatura optativa
24/10/2018
09:50
I ara el xinès! Una llengua que té futur.
Nuevo modelo de enseñanza
24/10/2018
18:35
https://elpais.com/ccaa/2018/10/23/catalunya/1540315357_130514.html
Inmersión lingüística›


La Generalitat estudia reforzar el uso del castellano en las escuelas
El Govern revisa por primera vez el modelo de inmersión lingüística. El documento de partida prevé ampliar el español en entornos donde se detectan carencias de expresión
https://www.elperiodico.com/es/educacion/20181024/escuelas-castellano-catalana-refuerzo-7106834
Ensenyament defiende el refuerzo del castellano en escuelas de algunas zonas
Bargalló niega que se esté relajando la inmersión y apuesta por que cada centro se adapte a su realidad sociolingüística.
La lengua materna influye en el aprendizaje de los conocimientos
adaptándonos sin complejos
25/10/2018
08:07
https://www.lavanguardia.com/vida/20181025/452541528394/modelo-linguistico-catalunya-escuelas-independentismo-inmersion.html
El verdadero bilingüismo consiste en poder manejar dos lenguas para poder entender y que nos pueda entender nuestro interlocutor sin esfuerzo.
Poder elegir, en cada situación, la lengua en que queramos expresarnos sin cambiar de lengua, sabiendo que nuestro interlocutor nos entiende.
Para ser bilingüe no basta saber las dos lenguas. También comprender que nadie se ha de ofender cuando elegimos una u otra lengua para expresarnos.En la escuela, profesor y alumno utilizarían cualquiera delas dos lenguas comprendiendo que todos somos proclives a utilizar la materna
Bienvenidas las propuestas 'normales'.
25/10/2018
16:04
https://www.elperiodico.com/es/opinion/20181024/lenguas-normales-articulo-emma-riverola-7107330

"Ni la cultura española se puede entender sin la cultura catalana ni esta sin su tradición en castellano
El 'conseller' d'Ensenyament, Josep Bargalló, ha defendido que se pueda dar más castellano en entornos catalanohablantes y más catalán en entornos castellanohablantes, adecuando la enseñanza de cada lengua a la realidad sociolingüística de los centros. Y la medida es tan cabal que casi parece fruto de 'un país normal'. La lengua como instrumento de aprendizaje y de relación, como bien a respetar y, sobre todo, a amar."
No se puede amar lo que te imponen
on és el bilingüisme
28/10/2018
11:56
La igualtat del bilingüisme només cal veure'l en el doblatge de pel·lícules estrangeres. En el tracte de les companyies telefòniques. En l'expedició de bitllets de tren i transports públics. Cadenes de televisió. Etc.
>on és el bilingüisme
28/10/2018
15:59
La realitat del bilingüisme la podem veure a les classes d'un col•legi on nens que poden entendre's en una de les llengües oficials hagin de passar per una immersió lingüística per seguir el nivell normal dels seus estudis?
El bilinguisme és la capacitat de utilitzar a cada moment qualsevol de les dues llengües que prefereixis en les quals ets bilingüe, en cada situació i sense problemes.
Això de la igualtat del bilingüisme no s'entén molt bé què vol dir.
Poder utilizar qualsevol de les dues llengües que un prefereix sense obligar a l'altre a utilitzar la llengua que preferim nosaltres, aquesta seria l'única igualtat del bilingúisme
“La inmersión solo existe en Cataluña y en Groenlandia"
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
29/10/2018
08:14
LLIBERTAT PRESES POLÍTIQUES! VISCA LA TERRA LLIURE!
per què
30/10/2018
14:51
Per què odieu tant la llengua pròpia de CAT? Serà que CAT no és ESP. El castellà és llengua obligada i imposada, trofeu de conquesta.
victimisme permanent> per què81358
30/10/2018
21:15
el victimisme tan sols és mostra de falta d´ autoestima
la falacia del plurilingüismo
31/10/2018
12:03
https://www.elperiodico.com/es/opinion/20181030/articulo-opinion-albert-branchadell-desblindar-la-inmersion-bargallo-escuela-catalana-7119898
El legislador puso tanto empeño en blindar la inmersión en catalán que se olvidó por completo del plurilingüismo. La palabra no aparece mencionada si una sola vez en el texto. La única concesión al blindaje del catalán es –siempre que el departamento lo autorice– impartir "contenidos curriculares" en una lengua extranjera. (Para el castellano, en cambio, no se prevé esa posibilidad.) El legislador tampoco consideró oportuno mencionar explícitamente el inglés, "lengua extranjera". Llógico que cueste de tanto blindar la inmersión aun siendo anómala
llengua catalana, la nostra i la millor.
02/11/2018
11:29
Si no defensem els catalanoparlants la nostra llengua pròpia no ens ho farà ningú més.
Amb el "cuentu" que és una llengua minoritària intenten desprestigiar el català; però, l'estimem com la nostra vida. Hem crescut en català i ens hem fet grans i hem après tot en català.
la llengua de cadascú la seua i la millor
02/11/2018
15:07
1.El mismo amor que tenemos nosotros por nuestra lengua. lo tienen los demás por la suya.
2.-Imponer una lengua no supone amarla más. l amor no es imposición sino sentimiento.
3.-Toda imposición suele ser directamente proporcional al rechazo que genera.
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
02/11/2018
20:32
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS! VISCA CATALUNYA LLIURE!
com ens volen
03/11/2018
11:04
"¿Ustedes creen que hemos hecho la guerra para que el catalán vuelva a ser de uso público?"
Acedo Colunga, 1952
exigències
03/11/2018
11:22
"Los catalanes sólo son importantes cuando hablan castellano".
José Prat, 1984
fácil...
03/11/2018
21:52
Pues, nada, a hablar castellano, oiga! A ver si va a ser por eso que no nos da nadie importancia...
condemna espanyola al català
04/11/2018
18:51
El gobierno no vol demanar l'ús del català al Parlament Europeu, és la resposta de Pedro Sánchez. Malgrat que les institucions europees mantenen una actitud favorable a aprovar l'ús del català a la U.E. si el govern espanyol fes la petició.
somnis d'un imperi
04/11/2018
19:27
"Que en las escuelas no se permitan libros en lengua catalana, escribir ni hablar en ella dentro de las escuelas y que la doctrina cristiana sea y la aprendan en castellano..."
Felipe V de Borbón, 1715
somnis d'un nou imperi catalá
05/11/2018
09:46
Y de la ñépca en que vivimos , tras la transición y el estableciomineto dee un Estado democrátioc, no encontramos nada para poder seguir haciéndonos las víctimas?
Unos viven anclados el el 39 y otros en épocas mucho más remotas.
Recñamamremos a los romanos por hacer desaprcr las lenguas propias de los terriotrios que ocuparon? La lengua catalana es hija de la perversa lengua latina no es la lengua propia de este territorio
Textos más recientes sobre el castellano, puede consultar en las declaraciones del sr. Torra "Quien habla esa lengua es bestia con forma humana" Ni el Felipe V llegó a tanto!
Ahora, la doctrina y lo demás debe aprenderse en catalán
victimismo ridículo>condemna espanyola al català
05/11/2018
15:59
pues también puede pedir el uso del catalán en la UE el predidente francés.
También an Francia el catalán es lengua propia de un territorio de la UE, no?
Y el presidente dela UK debe pedir también el uso de escocés en la UE. Y el de Irlanda, el uso del gaélico.
Pero la UE solo reconoce una lengua oficial por cada Estado, la lengua del Estado oficial en todos los territorios de los diferentes Estados.
au, què us sembla aquest?
09/11/2018
18:26
"Hay que llenar Cataluña de lo peor que tenga España".
(Carta de Martínez Anido a Primo de Rivera)
condena catalana y trumpiana al español
10/11/2018
10:10
https://elpais.com/cultura/2018/11/09/actualidad/1541769149_071546.html
El audiolibro abre una nueva vía de negocio al español en Estados Unidos

"En el mismo momento en que Trump eliminaba la versión en castellano de la web de la Casa Blanca, ( como la Gene) Amazon lanzaba una campaña de marketing y abría su tienda de audiolibros en español. “Nuestro idioma es un “producto” que amplía el horizonte cultural, facilita la comunicación intergeneracional y el aprecio por las raíces familiares..."

A pesar de la inmersión lingüística.
Catalunya és catalana
11/11/2018
11:40
Ja ho heu dit tot. Jo no tinc arrels familiars castellanes. Hi trobo a faltar molt més català a Catalunya.
em sembla que...
11/11/2018
12:23
Sembla que vostè s'obstina a recordar l'època Dictadura, tant li agrada?
Ha de ser per això que en plena època de la democràcia alguns escriuen sobre els espanyols com a persones de deficient ADN, vagues i bèsties amb forma humana.
I no ho escriuen en cartes als amics sinó que ho publiquen en llibres i articles de diaris
A Catalunya els ndependentistes tracten d'imposar altra vegada una Dictadura : la República catalana
últimes noticies!> Catalunya és catalana
11/11/2018
15:34
I Lleida és lleidetana i Tarragona tarragonina i Girona gironina i Espanya espanyola i Italia italiana
I Europa europea i el món, mondial.
I l´home l´animal més estùpid de la natura
al de 8 apellidos catalanes
11/11/2018
17:51
https://www.significados.com/endogamia/
Los grupos endogámicos acostumbran limitar las uniones o matrimonios de los de su grupo tomando en cuenta factores como: tener una ascendencia o linaje común, pertenecer a una misma clase social, tener la misma religión, ser parte del mismo grupo étnico, o ser natural de la misma zona geográfica.
Según la biología y la genética, la endogamia es el cruzamiento entre individuos de una misma raza, comunidad o población que se encuentra aislada tanto geográfica como genéticamente. Las posibilidades de tener descendencia afectada por rasgos recesivos o deterioros genéticos se incrementa.

Mala suerte!!!
sentiment espanyol
12/11/2018
20:41
"Hay que fomentar la emigración de gentes de habla castellana a Cataluña y Baleares para así asegurar el mantenimiento del sentimiento español que comporta".

Calvo Sotelo, 1983
> sentiment espanyol ( i/o català)
13/11/2018
17:31
https://www.libertaddigital.com/foros/nacional/2013/05/26/1369572581.html
1.-Podría pedir al autor de la web, fuente de su información, ofrecer hemerotecas o libros para consulta? o se ha transmitido por vía oral? Además la web se ha quedado obsoleta y debe hacer una más completa añadiendo los nuevos agravios al sentimiento catalán.
2.- El sentimiento español , el bereber o el chino es tan respetable como el catalán.
Nadie se ha molestado en hacer una web con los agravios al sentimiento español que son mucho más recientes. Son menos lloricas los españoles?

Tendrá razón Josep Pla?
https://www.votoenblanco.com/Los-catalanes-segun-Josep-Pla_a7048.html
influència del català al castellà
14/11/2018
12:34
L’estudi “Der Ursprung des Spanischen” realitzat pel Romanistische Abteilung de la Universitat de Friburgo diu demostrar que la llengua castellana conté aportacions de la llengua catalana.
El grup de lingüistes i historiadors alemanys van descobrir a la Biblioteca Vaticana una sèrie de textos de mitjans del segle IX dC. on escrivans de la cort de Ramon IV discutien la forta influència que estava exercint el català sobre el castellà:
“las gents de la castella usen ja nosos vocablas”, es pot llegir en el text d’un dels escrivans.
influència del català al castellà (2)
15/11/2018
16:25
A mitjans del segle IX la influència catalana sobre la resta de la península va créixer de forma molt notòria. La gran influència econòmica i social que els catalans hi van exercir hi va deixar petjada.
“La preponderància de la cultura catalana i els seu major grau de desenvolupament suposà en les zones de contacte i superposició un fenomen d’assimilació dels trets culturals” declarà Mark Vlamynck, historiador del Romanistische Abteilung.
L’estudi s’acabà el gener de 2003 i està molt poc publicitat per les grans pressions polítiques que genera.
i del gallec i del euskera
15/11/2018
18:45
La llengua castellana té aportacions de les altres llenguas territorials de l´Estat espanyol(català, gallec i euskera) com és natural a territoris colindants.
http://etiblogia.blogspot.com/2014/10/catalanismos-vasquismos-galleguismos.html#!/2014/10/catalanismos-vasquismos-galleguismos.HTML

…existen unos 700 catalanismos vigentes en castellano, además de otros muchos anticuados o en desuso. Esto demuestra la importante influencia que durante siglos ha ejercido el catalán sobre el castellano ( y a las inversa) Y es que la proximidad geográfica y las relaciones políticas y culturales han favorecido desde siempre el intercambio de léxico entre lenguas”.
aclarando conceptos lingüísticos
16/11/2018
14:53
https://es.wikipedia.org/wiki/Historia_del_idioma_catalán
La romanización del territorio de lo que llamamos Cataluña comenzó en el siglo I a. C. y no fue uniforme. Hubo zonas profundamente romanizadas y otras de romanización menos intensa. La zona pirenaica occidental no se romanizó hasta la Edad Media y se hablaba un idioma vascoide como indica la toponimia.
Tras una etapa de bilingüismo(latín y las lenguas indígenas), se impuso el latín hablado aunque, en cada territorio, tenía particularidades debido al sustrato de las lenguas indígenas.
También en el latín hablado en el resto de la Península, había diferencias según zonas aunque los hablantes no tenían conciencia de ello.
influències entre idiomes
16/11/2018
21:47
Espanya sap què és un número cap-i-cua.
Quan un treballador va a treballar en un dia de vaga se li diu esquirol.
Plegar, vol dir que un treballador ha finalitzat la jornada de treball.
La salsa all-i-oli té nom català. I l’autèntica no porta ou i l’oli ha de ser d’oliva verge extra, no pas de gira-sol.
La salsa maionesa o maonesa, originària de Maó, sí porta rovell d’ou.
>influències entre idiomes
17/11/2018
19:20
https://es.wikipedia.org/wiki/Alioli
El alioli (del catalán allioli,1 que significa 'ajo y aceite'),2 ajolio (en Aragón), ajoaceite (en castellano de la Comunidad Valenciana, Murcia y Albacete), ajiaceite o ajaceite es una salsa típica de la gastronomía mediterránea formada por la emulsión de aceite de oliva y ajo

plegar verbo transitivo
1. Doblar un objeto flexible de manera que una parte de él se junte a otra, una o más veces.
Doblar y cerrar las piezas de un objeto articulado.
https://es.wikipedia.org/wiki/Sustrato_vasco_en_lenguas_romances#Léxico_común
http://historiasdesilvialengua.blogspot.com/2014/10/galleguismos-en-el-castellano.html

PD
Consulti_castellanismes_en_catalá
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗 VISCA LA TERRA LLIURE!
20/11/2018
00:20
LLIBERTAT PRESES POLÍTIQUES! VISCA CATALUNYA LLIURE!
la llengua catalana estimada
20/11/2018
10:43
Perquè la llengua catalana desaparegui de Catalunya han de fotre els catalano parlants al nord d'Àfrica en un camp de concentració, com ja volia fer un que ara el volen bellugar i que té influències al Vaticà.
totes les llengües mereixen estima
20/11/2018
19:21
Eso ocurría antes de que constituyéramos en un Estado Democrático en el que su Constitución reconoce como cooficiales las respectivas lenguas propias en cada territorio.
Pero, a la vez, estipula es uso de cada una de ellas . Y en contra de lo que dice la Constitución, la lengua catalana se ha impuesto como única lengua vehicular de le enseñanza en Cataluña. Exactamente lo mismo ocurría con el castellano en las etapas franquistas. Así se comportan los ultranacionalismos ciegos y excluyentes
el català llengua de CAT
21/11/2018
11:02
El que el català sigui la llengua vehicular a l'ensenyament facilita que després tothom entengui el català. Si el vol parlar o no ja depèn de cada persona.
El castellà ja s'aprèn també a l'escola i té molts més mitjans de comunicació en llengua castellana.
Per cert, per què li diuen llengua castellana i no castillana?
>el català llengua de CAT
21/11/2018
18:34
1.- No puede cada alumno elegir la lengua que prefiera en clase aunque sea realmente bilingüe cuando la única lengua vehicular es el catalán.
2.-En familia, todos, en general, hablamos la lengua materna.
3. No se debe imponer como vehicular solo una de las dos lenguas en sociedades bilingües

4.Etimología de Castilla/Csstell/ Castelló< latin castrum

https://es.wikipedia.org/wiki/Castilla
Castilla, nombrada en los primeros documentos en castellano antiguo como Castella o Castiella, significa, según su etimología, «tierra de castillos”
De Castella, adjetivo castellano.

Valencia es CAT?

Por cierto
Por qué llamamos catalá y no tarragoná, lleridá ,castellá , alicantá o baleará.?
fart de riure
22/11/2018
19:12
Osti, quins idiomes ha inventat aquest... o aquesta.
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗VISCA LA TERRA LLIURE!
22/11/2018
23:35
LLIBERTAT PRESES POLÍTIQUES!!!VISCA CATALUNYA LLIURE!!!
consideracions lingüístiques
23/11/2018
09:10
1.- Qui afirma que el català és la llengua de CAT com podrà afirmar que la llengua de Balears o de la Comunitat valenciana és català si aquestes dues comunitats ni són CAT ni mai ho van anar?.

2.-Catalunya és més antiga que el català? Es parlava català abans que existís Catalunya?
Les parles( dialectes o llengües) són pròpies de territoris i no estan fitades per fronteres geogràfiques o polítiques que canvien per avatars de la història..

"...El catalán presenta ciertas características similares a sus lenguas vecinas el aragonés y el occitano)Tiene una mayor relación con el occitano, (grupo occitanorromance)"
Per qué diem catalá y no occitano?
P.D. De vegades reim d´ímpotència...
pregunta al fart de riure
23/11/2018
12:49
Quien inventó el catalán?. No sabia que las lenguas se inventaran. Las lenguas se hablan o se escriben .
Lo que se inventa es la palabra lengua para considerarla o no como tal como tal por diferentes motivos que no son estrictamente lingüísticos
el català la nostra llengua
23/11/2018
20:42
Per què us molesta tant a alguns castellà parlants que el català sigui la llengua pròpia de Catalunya? No cal que us trenqueu tant el cap per voler demostrar el contrari.
Quan l'escola era tota en castellà deien que el català era un dialecte, volent així menysprear l'idioma de la nostra vida.
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗VISCA CATALUNYA LLIURE!
24/11/2018
01:21
LLIBERTAT PRESES POLÍTIQUES! VISCA CATALUNYA LLIURE!
el catalán es una de las lenguas occitanas, no a la inversa
24/11/2018
12:14
http://www.aragondigital.es/noticia.asp?notid=109135
Desde Provenza y la región de Limoges Francia) hasta Murcia (incuida), la evolución del latín vulgar(sobre un sustrato de lenguas iberas precedentes, produjo a partir de la caída de Roma el 476 d C una serie de lenguas romances emparentadas entre sí, autóctonas, coetáneas, similares y mutuamente comprensibles, que los nacionalistas catalanes agrupan con el genérico “catalán”.
En el Levante de la península Ibérica se dan diferentes dialectos /lenguas: Alicantí, Mallorquí, Valencià, Murciá, Lleidatà, Tortossí, Castellonenç, Barceloní, Tarragoní, Menorquí, Eivissenç. Las lenguas occitanss son hermanas, no hijas, del catalán.
el catalá una de les nostres llengües
24/11/2018
15:32
tiene usted mucha razón .la misma insensatez. de los "franquistas· ( españoles o no) que decían que el catalán era un dialecto del castellano la cometen ahora los ·faqnustas catalanes o no que dicen que el valenciano, el balear y el resto y hasta el limosi o el provenzal o el sardo
los consideran catalán. Como si las demás
lenguas occitanas fuera catalán.
A nadie le molesta que el catalán sea lengua propia de CAT, ni el euskera de Euskadi ni el gallego de Galicia
Molesta y vulnera derechos que un ciudadano del Estado no pueda elegir cuál de las dos lenguas oficiales desea como vehicular de sus estudios en cualquier territorio del Estado.
Eso solo pasa en Cataluña
la nostra llengua
26/11/2018
10:16
Deixeu-nos parlar en català, si us plau. Quin mal us ha fet el català? La llengua castellana és llengua forània, ho sento.
victimisme ridìcul> la nostra llengua( no de tots)
26/11/2018
10:59
deixem a cada persona parlar la llengua que prefereixi. sis plau

https://theworldnews.net/es-news/la-generalitat-insta-a-delatar-a-los-colegios-que-ensenen-en-espanol
"... el consejero de Enseñanza insta a «las familias y alumnos» a «alertar con mucha más fuerza si [la inmersión] no se cumple».

Denunciants anònims com ala Gestapo

Això suposa que l'única llengua vehicular permesa és el català i per tant no deixen utilitzar el castellà excepte n la classe de castellà (dos dies per setmana)

Qui prohibeix en CAT que un parli català ?
I fora de CAT no és que es prohibeixi parlar català o qualsevol altra llengua,el problema és que no li va a entendre ningú
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
27/11/2018
00:23
LLIBERTA PRESES POLÍTIQUES! VISCA LA TERRA LLIURE!
és la nostra
28/11/2018
10:01
No em preocupa gens si ens entenen o no més enllà de CAT. Ens entenem nosaltres i ja n'hi ha prou, no cal que ens ensenyin a parlar els de fora. Tenim la nostra llengua pròpia.
Quan estigui en un altre territori de diferent llengua ja m'espavilaré.
Benvingudes totes llengües; però, primer la nostra.
és la seua> és la nostra
28/11/2018
16:38
Això diuen tots . Primer la meua.
Estem parlant de drets que ens dóna a tots la Constitució d'un Estat democràtic.
Ens agradi no.

I que cadascú parli la que vulgui, estigui on estigui .
O a vostè li obliga algú a parlar una llengua determinada?
llengua pròpia
30/11/2018
17:45
Com us molesta que parlem la nostra llengua a casa nostra. Si poguéssim disposar d'un estat s'acabarien totes les discussions.
Al Principat d'Andorra es parla habitualment català, francès, castellà i anglès. Però la llengua oficial, tot i que sigui minoritària, és la pròpia, el català.
En canvi, com que estem sota les ordres de l'estat espanyol, ens obliguen a tenir com a llengua oficial una llengua forastera.
TGNA
30/11/2018
20:46
ESCOLA toda institución que imparta educación o enseñanza
I AIXO

NORMES FAMILIARS I SOCIALS
COMUNICACIO
COMPORTAMENTS
GROGES
SEXUALITAT
TRANGESIO DE LES NORMES SOCIALS
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗VISCA LA TERRA LLIURE!
02/12/2018
08:36
LLIBERTAT PRESES POLÍTIQUES! VISCA CATALUNYA LLIURE!
> llengua propia
03/12/2018
14:13
Això passa en tots els Estats democrátics
La llengua oficial de l´Estat és la llengua oficial de tots el territoris de l'Estat. O coneix vostè algun Estat democràtic on no sigui oficial la llengua de l'Estat?
A França, a Itàlia, a Irlanda, a Bèlgica, a Finlàndia.... es parlen molts idiomes però la llengua oficial de l'Estat és oficial a tots els territoris
A Catalunya la seva llengua pròpia és oficial juntament amb la llengua de l'Estat, cosa que no ocorre en altres Estats de la UE.
Catalunya no és cap Estat ni ho va ser mai. I perquè sigui un Estat ha de ser reconegut com tal no n'hi ha prou amb voler-ho.
La majoria dels catalans no volen ser Estat independent segons totes les enquestes
CAT també vol decidir
04/12/2018
11:29
Tot canvi és possible, no té res a veure el que hagi estat, sinó el que vols ser.
Ara, a Andalusia, el poble s'ha decantat cap a l'altre costat, res a dir. Han triat i han decidit. Andalusia ha triat el que vol ser. Perfecte. Així ha de ser.
Eleccions ja !!!> CAT també vol decidir
04/12/2018
17:13
També Catalunya , com ha fet Andalusia, pot avançar les eleccions i veure què és el que volen els ciutadans ara.
Però sembla ser que els apoltronats no tenen cap interès a saber el que volen els ciutadans .
Ni Sánchez ni Torra ( per cert cap dels dos ha passat per les urnes per ser president) volen saber gens d'eleccions. I el seu partit i els altres aliats, interessats a treure profit, governen a la corda fluixa
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗VISCA LA TERRA LLIURE!
05/12/2018
09:21
LLIBERTAT PRESES POLÍTIQUES! VISCA CATALUNYA LLIURE!
CAT catalana
08/12/2018
21:52
CAT serà el que vulguin els catalans que sigui. ESP no és una (això és una trola). És més que una.
ni fotocopiada
11/12/2018
20:14
ESP no és una perquè mai no ha estat una. És un invent o un desig o un somni en una nit de pluja.
ni calcada
12/12/2018
16:12
CAT no és una perquè mai no ha estat una. És un invent o un desig o un somni en una nit de vi i cava.
Tarragona será el que vulguin els tarragonins li agradi o no a Girona , Barcelona I Lleida

Referèndum a Tarrgona ja!!!
tenim llengua pròpia
14/12/2018
11:26
Si els catalans no lluitem per la nostra llengua, qui ho farà? Aprenem català! Parlem-ne.
tots tenen la seva llengua porpia i la comú de l Estat
14/12/2018
19:43
cadascú aprèn les llengües que , per una o una altra raó, li interessen
I d'entre la llengües que coneix, utilitza en donada ocasió la que vulgues
Solament persones acomplexades se senten ofeses quan algú utilitza una altra llengua que no és la que volen imposar per força.
Això ja ho va fer Franco.

l'ús de les llengües pròpies i estatals està regulat en la Constitució de cada Estat democrátic què a tots ens obliga.
identitat catalana
15/12/2018
09:45
Qui perd la seva llengua perd la seva identitat.
identitat de cadascú
15/12/2018
15:00
"Qui perd la seva llengua perd la seva identitat".

1.-Això serveix per a totes les llengües o només per al català?
2.- Quan imposem als altra la nostra llengua, no estem robant la seva identitat als altres?
identitat
16/12/2018
10:51
Mai no trauran Catalunya del cor d'un català.
>identitat
18/12/2018
10:22
ni a ningú li trauran del seu cor la seva pàtria encara que visqui en una altra terra i l'obliguin a usar una altra llengua que no és la seva.
Perquè és mentida que la llengua sigui la identitat de la persona
LLIBERTAT PRESES POLÍTIQUES, VISCA CATALUNYA LLIURE!
20/12/2018
08:25
Quan t'imposen ser el que no vols ser no t'estan obligant a tenir una altra identitat? Potser ens obligaran a estar, pero mai a SER!
decepció
20/12/2018
20:38
El que ells volen és violència per justificar un altre cop d'estat 155 contra Catalunya, que ens arrabassi el nostre govern.
El malestar a Catalunya prové de la forma com ens governen a Madrit.
No ens agrada com ens tracten; no els hi agrada com som.
Els molesta que tinguem llengua pròpia i que no necessitem una llengua castellana.
S'ho han de fer mirar. Ja està bé d'explicar mentides i d'invents que no són.
Tot plegat ens volen imposar el seu imperi que no enamora.
al victimista decebut
22/12/2018
16:55
Quan a algù l'obliguen a ser el que no vol ser i li imposen una llengua que no és la seva pròpia (una de les dues oficials de la comunitat en què resideix) no li estan obligant a canviar la seva identitat?
"Pot ser que els obliguin a estar però no a ser".
Tan difícil és d'entendre?

A vostè li impedeix algú parlar la seva llengua pròpia?
Els sentiments no s'imposen .
Les llengües no fan la identitat de les persones. En cas contrari, estaríem canviant d'identitat cada vegada que usem una llengua que no és la nostra llengua materna.
botifer o catalá universal?
22/12/2018
21:54
https://www.huffingtonpost.es/2018/12/22/serrat-abronca-a-un-hombre-por-lo-que-le-dijo-en-pleno-concierto-en-barcelona_a_23625433/?ncid=other_homepage_tiwdkz83gze
botifer o catalá universal?
22/12/2018
22:00
https://www.huffingtonpost.es/2018/12/22/serrat-abronca-a-un-hombre-por-lo-que-le-dijo-en-pleno-concierto-en-barcelona_a_23625433/?ncid=other_homepage_tiwdkz83gze
quina anormalitat
23/12/2018
11:11
Se'n parlen moltes de llengües, benvingudes totes. Però, és anormal que la llengua pròpia de CAT es pugui parlar i ensenyar a CAT?
Si el català no és llengua a la UE és perquè el govern de Madrit no ho vol i ho rebutja.
> quina anormalitat
25/12/2018
21:55
Pero si lo propone el Macron, igual tiene éxito, no?
Conoce usted alguna lengua oficial en la UE que no sea la lengua oficial de su Estado?
Y es normal que el castellano no pueda ser lengua vehicular en CAT?
llengües oficials
26/12/2018
13:13
Esteu dient que mentre CAT no sigui un estat independent no pot tenir el català com a llengua pròpia? CAT també vol que l'anglès sigui llengua oficial a Catalunya.
> llengües oficials
27/12/2018
10:48
Ni cunado sea CAT un estado independiente tiene asegurado que el catalán sea reconocido como lengua oficial en a UE.
Porque, para eso tendrá,´ que ser reconocido como Estado en la UE, señor.
Nadie discute que el catalán sea lengua propia de CAT pero eso no tiene nada que ver con que sea reconocido como lengua oficial en ningún otro Estado u organismo internacional de es de lo que estamos hablando-
Si cambia de tema, es otra cosa....
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗VISCA LA TERRA LLIURE!
28/12/2018
08:36
LLIBERTAT PRESES POLÍTIQUES! VISCA CATALUNYA LLIURE!
malgrat que odieu el català
29/12/2018
12:45
Res més fàcil que el català sigui una llengua més de la UE quan el Principat d'Andorra pertanyi a la UE.
la nostra llengua
06/02/2019
11:54
Ens varen lligar la llengua
que parlava català,
fins i tot el pensament
també volien callar.
Més... no sabien pobrets
que la mare així ens parlava,
i el que s'aprèn al bressol
et deix l'ànima marcada.
el català està present
08/02/2019
18:11
L'ensenyança del català constitueix un dels drets cabdals i irrenunciables del nostre poble.
y el castellano también está presente
08/02/2019
22:21
Nadie lo discute. Y la enseñanza en español, y en catalán ( libre elección) es uno de de los derechos irrenunciables de todos los españoles que viven en Cataluña. Que, por cierto , también tienen una madre que les habla en la cuna castellano.

Ens varen lligar la llengua
que parlava castellá,
fins i tot el pensament
també volien callar.
Més... no sabien pobrets
que la mare així ens parlava,
i el que s'aprèn al bressol
et deix l'ànima marcada.
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
10/02/2019
09:54
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS!!!!!!VISCA LA TERRA LLIURE!!!!
llengua catalana
11/02/2019
12:14
Si la meva llengua sacseja els fonaments del teu Estat, això vol dir que has construït el teu Estat sobre la meva terra.
Nacionalisme> tornada a la tribu!!!
12/02/2019
16:09
1,Parlis la llengua que parlis, no pots decidir pels altres que parlen la teva mateixa llengua.
2. Un Estat democràtic utilitza els recursos que li dóna la seva Constitució per a impedir que una minoria(que va votar per majoria la Constitució) calcigui les lleis tractant de destruir el seu propi Estat.
3. Si cada individu o grup o territori té dret a la determinació. els individus, (parlin la llengua que parlin) no admetin que altres ciutadà decideixin per ells.
3.Els territoris no són possessió de ningú tret que ho hagin comprat
Si els catalans d'un territori determinat volen continuar sent part de l'Estat, no tenen dret a autodeterminar-se?

P.D.
Tabarnia es la mejor autodeterminación
ganes de no acabar
13/02/2019
11:22
Per què no es fa un Referèndum i s'acaba així la discussió?
Som una colònia?
ganes d`´ acabar bé´(d acord amb la legalitat)
13/02/2019
15:18
Fem una consulta a Tarragona? O Tarragona no té dret a fer una consulta?
Dret a Referéndum d autodeterminació no existeix a la Constitució
la llengua d'un poble és la identitat
15/02/2019
13:05
Doncs si no existeix s'hi hauria de posar. Una cosa és que no existeixi i una altra cosa és que no es vulgui que existeixi.
Som com som i volem ser, no com volen ells que siguem. Al cap i a la fi també pot sortir no i la democràcia mana.
defensar el que hem rebut
16/02/2019
14:25
Cuidar la cultura d'un poble és cuidar les seves arrels. I fer-les créixer.
> la llengua d´un poble és la identitat
16/02/2019
14:40
Los independentistas catalanes se saltan las leyes de la Constitución de su Estado y las sustituyen por otras adhoc y hasta crean " leyes transitorias". E incluso adviertes que en su República los jueces los nombrará la Generalitat.
La diferencia con los independentistas de otros Estados democráticos es que, aunque no les gusten las leyes de su Constitución, las respetan porque saben que no respetar las leyes es un delito y todo delito conlleva su pena correspondiente.
Y usted se atreve a dar instrucciones a los Estados democráticos sobre lss leyes que deben poner en su Constitución? .
Creía que es era cosa de las Dictaduras
Sobre Tabarnia habrá referéndum?
La cultura es universal
17/02/2019
09:16
Cuidar i respectar les cultures i les llengües se tots els pobles és cuidar la CULTURA UNIVERSAL, patrimoni comú de la HUMANITAT. Si no respectem les cultures i les llengües dels altres pobles i volem imponer la nostra llengua ila nostra cultura als altres, no serem mai un poble culte
La cultura no s´imposa.
Cuidar la cultura universal es fer creixer l´HUMANITAT. L¨HUMNITAT està per sobre de tots els pobles, que s'assenten en l'un o l'altre territori en diferents èpoques per avatars de la història..
Espanya no és una, és diversa.
17/02/2019
14:22
A Catalunya es parla català, al País Basc l'euskera, a l'Aragó encara hi ha qui parla l'aragonès, A Astúries l'asturià, a Galícia el gallec, a Lleó (Lleón) el lleonès, a l'antic regne de València el valencià, a Castella el castellà, a l'Aran l'occità aranès. Visca la riquesa de llengües!
Al castellà li van canviar el nom per "espanyol" per justificar així que és l'idioma d'Espanya.
Frania, Italia, UK... son unas y diversas
19/02/2019
18:16
El francès és l'idioma de França, la llengua oficial, però hi ha variants lingüístiques que es parlen en diferents regions del país:
•Bretó, cors Provençal, occità, català
franc-Provença,
França és una i diversa
Itàlia és una i diversa , la seva llengua oficial és l'italià i a més es parlen una altra moltes llengües: Napolità, sard, sicilià, vènet, llombard...
L'UK és un i divers, la seva llengua oficial és l'anglès i a més es parlen moltes altres llengües¨:A part de l'anglès, existeixen altres tres llengües que es parlen al Regne Unit, les quals procedeixen de la família de les llengües cèltiques: el gal•lès, l'irlandès i el gaèlic...
Seguim?
Ja està dit tot
19/02/2019
23:43
Diu molt que el "Circo Arrimadas-Montapollos" es faci en castellà.
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
21/02/2019
08:35
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS! VISCA LA TERRA LLIURE!!!!
> Ja està dit tot
22/02/2019
09:46
El partit de l'Arrimadas va ser el més votat pels catalans
Vol dir que la majoria dels catalans són babaus?
clar i català
22/02/2019
12:53
Catalunya és del poble català... i Franco, de Madrit. Que se'l confitin!
> clar i catalá
22/02/2019
19:00
Vol dir que més de la meitat de catalans hauran de exiliar-se de la seva terra per a anar a Madrid perquè menys de la meitat de catalans creuen que Catalunya és seva?
amb dret a votar
25/02/2019
14:11
Són catalans tots aquells que viuen a CAT i se senten catalans.
Per què tenen por que votem? Volen saber l'opinió dels catalans? Doncs que no se l'inventin.
els independentistes temen les eleccions
25/02/2019
17:23
Vam votar eleccions plebiscitàries i el resultat va ser: hem perdut el referèndum ( CUP)
Vam tornar a votar en eleccions no plebiscitàries i el vot de la majoria de ciutadans no va anar a partits que proposaven la independència al seu programa.

Per què temen?
Eleccions ja
Al referéndum il-legal, com és lögic, no van votar els demôcrates .
hi va haver una sola violència
28/02/2019
21:03
No tothom va votar, van enviar els violents de la policia per atemorir els votants amb l'excusa que no van saber trobar les urnes.
La veritat és en unes urnes consentides.
no hi va haver una sola violència
01/03/2019
12:06
Van enviar a la GC i la PN perquè van comprendre que l'actitud dels mossos no s'ajustava a les ordres judicials d'impedir el referèndum il·legal i miraven a un altre costat, com els havien ordenat els seus caps que ara estan en la banqueta.
Serà interessant veure la declaració dels mosos davant el jutge com a testimonis. I els diferents vídeos estan en poder de tribunal.
CAT maltractada
03/03/2019
13:02
Catalunya estimada
et tenen segrestada,
indignament colpejada.
Et volem alliberada.
victimismo en el ADN?
04/03/2019
15:58
catalanes maltratados,
nunca perdáis la esperanza
porque es el señor Puigdemont
el que os defiende a ultranza
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
06/03/2019
08:07
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS! VISCA CATALUNYA LLIURE!
puro fascismo?
06/03/2019
16:03
https://www.elconfidencial.com/espana/cataluna/2019-03-06/hospital-clinic-torra-propaganda-doctores-miedo-hablar_1863554/
El 'procés' se apodera del mejor hospital de Cataluña: "Parecen talibanes y no doctores"
El Hospital Clínic de Barcelona se ha convertido en un brazo de agitación social del Govern.
"Ellos controlan el hospital, así que hacen lo que les da la gana están usando el Clínic para colocar a gente fiel al régimen.
"Nadie te obliga a ir a las concentraciones semanales en el vestíbulo, pero eso les sirve a ellos para señalizar quién sale en la foto y quién no.
Si levantas la voz, te pueden denegar una excedencia, un permiso para cuidar de un familiar o aprobarte un cambio
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
06/03/2019
23:26
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS! VISCA LA TERRA, LLIURE!
batxillers
08/03/2019
15:50
Per què no deixeu en pau Catalunya i us preocupeu de la vostra Espanya, que falta li fa.
> batxillers
09/03/2019
18:54
Perqué Catalunya és Espanya o no diu això al seu passaport?
l'escola en català
10/03/2019
11:47
No ens deixen opinar amb democràcia si la majoria vol continuar sent Espanya o no. Tot és imposat per una dictadura.
>l'escola en català
10/03/2019
21:49
Lo primero que ha de hacer un demócrata es cumplir las leyes establecidas en la Constitución,
En las Dictaduras basta con seguir al Dictador
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
12/03/2019
23:07
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS! VISCA LA TERRA LLIURE!
Catalunya is different
13/03/2019
15:48
https://cronicaglobal.elespanol.com/politica/vilarrubias-pp-psoe-monopolio-lingueistico-nacionalismos_229065_102.html

Vilarrubias: “PP y PSOE han cedido el monopolio lingüístico a los nacionalismos”
La lingüista Mercè Vilarrubias, que acaba de publicar ‘Por una ley de lenguas’, considera “inédito en Europa” que el castellano, mayoritario en Cataluña, no tenga ningún derecho en esta comunidad.
Mercè Vilarrubias, catedrática de lengua inglesa, denuncia que, durante cuatro décadas de democracia, los sucesivos gobiernos españoles han dejado en manos de los nacionalistas el monopolio del debate sobre la lengua "por interés partidista".
atac al català
13/03/2019
16:19
El català a l'escola és una manera que té CAT per garantir i aconseguir que tot ciutadà entengui i parli català. Solament les persones vingudes de fora i que no volen saber res de l'idioma autòcton, són les que es queixen. Ells/es sabran per què?.
A CAT estem aconseguint que tothom entengui l'idioma català. El català no es pot deixar en mans d'aquelles persones que voldrien carregar-se el català, perquè el seu de procedència castellana és el millor i no n'hi ha cap més com el seu.
Això forma part del despreci de les persones que han vingut a CAT a viure, però no accepten els costums, entre ells el de la parla pròpia.
atac al Castellá a Cat
14/03/2019
14:56
Imponer una lengua , cualquiera que sea, es vulnerar los derechos humanos.
El Día Internacional de la Lengua Materna fue proclamado por la Conferencia General de la UNESCO en noviembre de 1999. con el objetivo de promover el multilingüismo y la diversidad cultural

Los idiomas, con su compleja imbricación con la identidad, la comunicación, la integración social, la educación y el desarrollo, son factores de importancia estratégica para las personas y para todo el planeta
El uso de las lenguas maternas en el marco de un enfoque plurilingüe es un componente esencial de la educación de calidad, base para empoderar a las mujeres y a los hombres y a sus sociedades.
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
14/03/2019
16:59
VISCA CATALUNYA LLIURE. VISCA LA TERRA LLIURE!
aquesta és la diferència
17/03/2019
11:35
Ells lluiten contra allò que odien i nosaltres per allò que estimem.
sembla el contrari> aquesta és la diferència
17/03/2019
17:25
"Compareu la rebuda dels procesistes a Madrid amb la de Ciutadans a Vic i penseu quin poble te un problema de democràcia"
Sí, tot molt pacífic...
18/03/2019
08:05
A Madrid hi va ver agresions contra manifestants i insults, vidres dels autobusos trencats i rodes punxades...tot molt pacífic...
>Sí, tot molt pacífic...
18/03/2019
15:27
Cal que hagi videos i fotos de tot aixó, no?
O ningú portava móvil amb cámara per a grabar-ho
Tot molt pacífic
18/03/2019
17:13
No cal q hi hagi fotos quan hi ha testimonis directes. Un exemple: Autobus núm 1 eixample esquerre, Bar regañadientes del carrer Almirante agresió a un manifestant, Bar el rincón de José,: “aquí no servimos a catalanes”...Per no parlar dels insults q reven cada dia el colectiu del silènci davant el suprem
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
19/03/2019
17:54
LLIBERTAT PRESOS POLITICS! VISCA CATALUNYA LLIURE!
>Tot molt pacific
19/03/2019
18:24
Testimonis directes? fake news ?
Al judici, veiem què el que eren" testimonis direcTes" eren tant sols fake news

Insults: Pregunti al Sr, Pujol o a Torra. Els millors Mestres de l' insult
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
20/03/2019
09:56
VISCA CATALUNYA LLIURE! VISCA LA TERRA LLIURE!
català de Catalunya, llengua romànica.
20/03/2019
11:14
A l'escola, els estudiants no es queixen pas d'aprendre català. Per què alguns pares sí?
A la dictadura et deien: "el catalán es un dialecto".
És clar, del llatí, com el castellà.
> català de Catalunya, llengua romànica.
21/03/2019
14:47
No confundamoa los términos

Se puede aprender catalán o cualquier otra lengua sin necesidad de que esa lengua sea la única vehicular en el sistema de enseñanza.
ESP és un estat de nacions, no una nació.
22/03/2019
19:36
La llengua catalana s'aprèn a la casa famiiar de parla catalana i per aquells que tenen altra llengua familiar, se'ls li dóna l'oportunitat que l'aprenguin a l'escola.
Hauria de ser obligat que el català fos la llengua de tots els catalans; però, per això Catalunya ha de ser una nació independent. I actualment no ho és i mana l'estat espanyol que obliga i imposa el castellà.
vuelve la dictadura
22/03/2019
21:47
Cuando te dan una oportunidad, tienes libertad para elegirla o rechazarla. La oportunidad no se impone. Lo que se impone es la ley que nos obliga a todos porque la mayoría así lo ha decidido
De vergüenza que alguien diga que una sola lengua ha de ser obligatoria. Eso ya lo decía Franco
La lengua de lo españoles solo es el español, decía. Los catalanes son españoles , mire su DNI, pero ahora pueden elegir una de las dos lenguas oficiales en CAT, el catalán como catalanes y la lengua oficial del Estado como españoles.
Hay gente que le gusta más la idea del Dictador: imponer la lengua única
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
23/03/2019
11:12
VISCA LA TERRA LLIURE!VISCA CATALUNYA LLIURE!
expertos en mnipulación
26/03/2019
07:25
https://cronicaglobal.elespanol.com/politica/govern-manipula-informe-avalar-inmersion-linguistica_232092_102.html
El Govern manipula un informe para avalar su inmersión lingüística
La Consejería de Educación tiene como referencia un documento europeo a favor de fortalecer la lengua materna y el bilingüismo, y que aplaude la postura del Gobierno español ante idiomas cooficiales
Se trata de Final Report de High Level Group on Multilingualism, un informe de la Comisión Europea que data de 2007:
Sientan las bases del multilingüismo que deben “alentar a las personas a ser más abiertas, mejorar las habilidades cognitivas y fortalecer las habilidades de la lengua materna"
Espanya no és una
28/03/2019
11:38
El govern castellano-espanyol és un govern dominant i preté arrabassar les nacions peninsulars i fer-ne tan sols una. Tot idioma que no sigui el castellà els hi fa nosa.
CAT no és una
28/03/2019
19:51
Doncs vagi a Fráncia, Italia o UK que son una i el catalá no els hi fa nosa i no escoltara castellá que tanta nosa li fa a vosté!
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
29/03/2019
10:41
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS! VISCA CATALUNYA LLIURE!
Bon dia
29/03/2019
14:37
La meva terra: Catalunya.
La meva parla: El català.
La meva dansa: La Jota i la Sardana.
El meu desig: La Llibertat.
Bona nit
29/03/2019
21:05
Mi tierra: el mundo entero
Mi gente: la humanidad
Mi lengua: la del corazón
Mi deseo: la solidaridad
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
30/03/2019
09:22
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS! VISCA LA TERRA LLIURE!
llengua d'or
30/03/2019
22:26
Deixeu-me,rossinyols,
per festejar-lo,
la dolça llengua d’or;
verges i flors del camp,
per encensar-lo,
deixeu-me vostre cor.
(Cinto Verdaguer)
> llengua d´or
31/03/2019
14:14
“Vostre blau mantell és gran;
abrigau tota l’Espanya,
lo regne de vostre amor,
com un niuet sota l’ala”
“No és veritat que en Munic (…)
vostres ulls llagrimejant
se giraven vers Espanya?”
“Veu morgonar amb l’espanyol imperi
l’arbre sant de la Creu a altre hemisferi,
i el món a la seva ombra reflorir;
encarnar’s-hi del cel la saviesa;
i diu a qui s’enlaira a sa escomesa:
-Vola, Colon…ara ja puc morir!”
( Cinto Verdaguer poeta y catalán ilustre)
el català llengua comuna
31/03/2019
23:06
Gràcies als valors que m'han ensenyat fa que... pensi, senti i estimi en català.
el catalá llengua comuna?
01/04/2019
11:54
1.-Està vostè en el seu dret, com els que parlen qualsevol altra llengua, de parlar, pensar i estimar en català.
2.-El que vostè no pot pretendre és que els altres parlin pensin i estimin en català
3.-Per cert. es pot aprendre parlar una llengua, si ens interessa però el que no sàvia és que es pugui pensar o amar en català.
El sentiment i el pensament, s'expressin o no través d'un idioma,són patrimoni del gènere humà, fins i tot dels qui no poden parlar
a la vida
02/04/2019
18:39
No és millor fer el que t'agrada, sinó que t'agradi el que fas.
puntualitzant> a la vida
02/04/2019
19:12
"No és millor fer el que t'agrada, sinó que t'agradi el que fas".

Depèn del que t'agradi Sempre que el que fas no faci mal als altres.
Hi ha a qui li agrada fer mal...
L'ARAGONÉS T'A ESCUELA
03/04/2019
15:37
O 15 de Setiembre, o Consello d'a Fabla Aragonesa tenié una charrada con o consellero d'educazión d'a Diputazión Cheneral d'Aragón. A intinzión yera informá-li de que o Consello iba à prenzipiar a campaña "L'Aragonés t'a escuela" y que mos informase sobr'os proyeutos que teneba d'incorporazión de l'Aragonés en l'amostranza.
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
04/04/2019
07:16
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS! VISCA LA TERRA LLIURE!
Espanya és plurilíngüe
04/04/2019
17:20
El meu suport a l'escola d'Aragó en aragonès.
Aragonés....
09/04/2019
16:32
L’aragonés per alguns lapao...ah! És veritat...no deu ser català d la franja.....
> Aragonés
09/04/2019
19:13
Clar que no és català! Els aragonesos tenen tot el dret d´ anomenar la seua llengua amb el seu nom. També podrien anomenar el catalá aragonés oriental si els catalans anomenen l´aragonés català de la franja...
prebas de zertificazión
09/04/2019
19:24
A trabiés d'a Resoluzión d'o día 10 de chinero de 2019 d'o Direutor Cheneral de Planificazión e Formazión Profesional e ro Direutor Cheneral de Política Lingüística, se combocoron prebas ta zertificar o conoximiento d'a luenga aragonesa en os libels A2, B1 e B2. As prebas s'han feito en Zaragoza dende o día biernes 15 de febreero e s'enamplarán dica ra metá d'o mes de marzo, parando cuenta que cal fer esámenes escritos e prebas orals.
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
10/04/2019
08:44
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS! VISCA LA TERRA LLIURE!
Aragón ye trilingüe
12/04/2019
11:25
Hi ha dues llengües a l'Aragó que són pròpies per raons històriques: l'aragonès i el català d'Aragó. I una altra que ve de fora, com diu el seu nom: el castellà.
según como se mire>Aragón ye trilingüe
12/04/2019
22:25
Dos lenguas propias de un mismo territorio?.
El aragonés era la lengua propia del Reino de Aragón como el castellano era la lengua propia del Reino de Csstilla.
El catalán el valenciano y el balear son dialectos del aragonés como el andaluz o el extremeño son dialectos del castellano . Y todas las leguas románicas y sus dialectos son dialectos del latín.
La diferencia entre dialecto y lengua obedece a otras razones que no tienen nada que ver con la lingüística sino con los avatares de la historia y la política
Ni los lingüistas son capaces de definir los conceptos de lengua y dialecto
????
13/04/2019
19:34
I l’àrab de que és dialecto?...del granadí? O és al revés?....
el vandalismo guay del independentismo radical.
14/04/2019
09:35
https://cronicaglobal.elespanol.com/pensamiento/zona-franca/la-universidad-sera-sempre-nostra_236166_102.html
Es el vandalismo guay del independentismo radical. El que mira a sus cachorros como esos buenos chicos, algo gamberrotes, que ponen freno al constitucionalismo universitario.lo representa la plataforma S’ha Acabat, pecado es atreverse a hacer campaña a favor del cumplimiento de la ley
els carrers seran sempre nostres y el vandalismo guay del independentismo radical. las universidades también . la libertad de cátedra, de pensamiento y de expresión también son unilaterales: mordazas ideológicas, dirigentes políticos han llenado los campus de alumnos aventajados en esas asignaturas
investigació> ???( busqui vosté mateix)
14/04/2019
10:00
Es un idioma que pertenece a la sub-rama semítica occidental (formada en total por tres lenguas: hebreo, arameo y árabe) de la rama semítica del tronco camito-semítico. Es la lengua semítica más arcaica, más cercana al semítico primitivo de cuantas siguen vivas hoy en día. Es lengua literaria desde el siglo VI y lengua litúrgica de los musulmanes desde el siglo VII.
Incluso, algunas teorías afirman que un estado primitivo de esta lengua fue la base para la formación del hebreo antiguo

Es dialecto del semita, como el hebreo o arameo.

Més informació
https://es.wikipedia.org/wiki/Familia_de_lenguas
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d
el granadí és àrab? pregunta el savi
14/04/2019
17:26
vol dir que l´aragonés és un dialecto del català?


La denominación corona catalano-aragonesa fue establecida en el siglo XIX y surge a partir de la renaixença.
Y no le hablo ya de lo que dice la Nova Historia…
El supremacismo, basado en invenciones ridículas, es cosa del ADN tan arraigado por estas tierras
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
14/04/2019
20:15
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS! VISCA LA TERRA LLIURE!
ESP només amenaça
14/04/2019
23:14
ESP no és castellana. ESP no és una. ESP ves a saber què és.
CAT discrimina i rebutja
16/04/2019
21:44
CAT no és catalana. CAT no és una.
CAT és un invent de de gent supremacista i pobletana que no té cabuda en el món d'avui.
La majoria dels catalans estan avergonyits de la imatge que donen del seu pais una minoria inculta que es diu progressista i demócrata
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
16/04/2019
23:26
Ostres...CAT és un país!...anem millorant
no ho té clar ESP
17/04/2019
12:07
Només cal provar-ho i manar CAT a CAT una legislatura (4 anys) i ja es veurà.
CAT ho té tot per ser una nació. Ah i també té idioma propi.
***********> al ignorante del término paÍs
17/04/2019
15:27
https://es.wikipedia.org/wiki/País
Un país (del francés pays)1 es un territorio con características geográficas y culturales propias, que puede o no constituir un Estado soberano o una entidad política dentro de un Estado.1
A veces, partes de un estado con una historia o cultura características son llamados países, especialmente por los oriundos del lugar, como por ejemplo Escocia, Gales, Inglaterra o Irlanda del Norte, países que conforman el Reino Unido.[cita requerida] Puede referirse también a regiones o incluso comarcas sin grandes diferencias culturales con las de los alrededores
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
17/04/2019
23:51
RAE: Territorio constituido en ESTADO SOBERANO!
RAE
18/04/2019
01:41
https://definicion.de/pais/

Podría decirse que la palabra país, que proviene en forma directa del francés pays, no tiene una definición propia o exclusiva. El término se utiliza como el sinónimo más usual de Estado nación. Incluso la Real Academia Española( RAE) apela a otros conceptos para definirlo, al decir que un país es una nación, una región o un territorio
https://dle.rae.es/?id=RT371RT
1. m. Territorio constituido en Estado soberano (CAT no lo está)
2. m. Territorio, con características geográficas y culturales propias, que puede constituir una entidad política dentro de un Estado.

la segunda acepción de país es exactamente la adecuada para CAT.
🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗🎗
18/04/2019
16:26
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS! VISCA LA TERRA LLIURE!
CAT la nació més gran del món
22/04/2019
22:25
https://www.youtube.com/watch?v=TMp1LcJLTmU
>CAT la nació més gran del món
23/04/2019
19:18
Exagerao... No será para tanto!!!
CAT colonial
25/04/2019
16:51
CAT és una colònia espanyola, aconseguida per la força, actualment; però, això no es pot dir perquè sinó tindria dret, com a colònia, a l'autodeterminació. I d'aquesta manera ens segueixen tractant com volen.
>CAT colonial
26/04/2019
09:45
evidentment, això es pot dir , la prova és que vostè ho està dient. Una altra cosa és que el que diu sigui una falsedat.

https://cronicaglobal.elespanol.com/politica/cataluna-colonia-ley-referendum_76171_102.html
http://andresherrero.com/cataluna-colonia-de-espana-la-historia-demuestra-lo-contrario/
La incultura no tiene cura
26/04/2019
09:58
La incultura
no tiene cura
Pero se alivia
con más cultura
incongruencias de supremacistas> CAT colonial
26/04/2019
11:13
1.-Los pobres catalanes colonizados votaron la Cosntitución Española por mayoría abrumadora. Botiflers , cobardes o insensatos?
2.-Los pobres catalanes colonizados hicieron las Américas al lado de sus colonizadores.
la por d'Espanya
28/04/2019
13:53
Espanya sense Catalunya, on rascarà?
la por dels catalans independentistes
29/04/2019
20:49
La por és dels catalans independentistes que sense Espanya no els vol ningú
ESP menysprea la llengua catalana
30/04/2019
11:11
https://www.plataforma-llengua.cat/que-fem/noticies/4320/hisenda-ordena-als-seus-treballadors-no-oferir-atencio-telefonica-en-catala
al victimista recalcitrante
30/04/2019
12:18
la llengua del Estat es o debe ser conocida y ssbida por todos los trabajadores en todos los territorios del Estado. Se forma que ningún trabjdor en ningñun territorio de Estado tiene problemas. Pero el catalán no es la lengia del Estado por eso los trabajadores en cualquier territorio español no denebe tene problemas aunque no sepan catalán
Tiene usted conocimiento de que, en algún Estado, los trabajadores de algún territorio del mismo Estado tenga problema con la lengua si conoce la lengua del Estado?
la llengua imperial
01/05/2019
16:46
S'empenyen a colonitzar-nos i per això hem d'aprendre la llengua colonitzadora.
>la llengua imperial
01/05/2019
20:57
Y cómo es que nunca nadie nos reconoce ni nos ha reconocido nunca como colonia?
La nova historia??? Y desde qué fecha empezamos a ser colonia?
Antes de ser colonia, qué éramos? Principado? República? Condado?
què vol ser CAT
05/05/2019
17:59
CAT no ha tingut mai cap rei. CAT és republicana. CAT té llengua pròpia. CAT és una nació d'Europa.
influència llengua catalana
05/05/2019
20:20
L’estudi “Der Ursprung des Spanischen” realitzat pel Romanistische Abteilung de la Universitat de Friburgo diu demostrar que la llengua castellana conté aportacions de la llengua catalana.
El grup de lingüistes i historiadors alemanys van descobrir a la Biblioteca Vaticana una sèrie de textos de mitjans del segle IX dC. on escrivans de la cort de Ramon IV discutien la forta influència que estava exercint el català sobre el castellà
“Las gents de la castella usen ja nosos vocablas”, es pot llegir en el text d’un dels escrivans.
influència llengua catalana (bis)
05/05/2019
20:23
A mitjans del segle IX la influència catalana sobre la resta de la península va créixer de forma molt notòria. La gran influència econòmica i social que els catalans hi van exercir hi va deixar petjada.
“La preponderància de la cultura catalana i els seu major grau de desenvolupament suposà en les zones de contacte i superposició un fenomen d’assimilació dels trets culturals” declarà Mark Vlamynck, historiador del Romanistische Abteilung.
L’estudi s’acabà al gener de 2003 i està molt poc publicitat per les grans pressions polítiques que genera.
>influència llengua catalana
06/05/2019
13:57
ha descubierto usted la manteca!!!

https://lengua.laguia2000.com/general/influencias-del-gallego-el-catalan-y-el-vasco-sobre-el-castellano
Tanto las lenguas hoy periféricas como el castellano se han influido mutuamente, y no son pocos los matices que el idioma oficial de España ha desarrollado por influencia directa de sus lenguas vecinas.
Mucho más abundante es la aportación léxica del catalán,, por la relación más estrecha que aragoneses y catalanes han vivido, con los castellanos.
influència de l´euskera
06/05/2019
14:58
https://es.wikipedia.org/wiki/Sustrato_vasco_en_lenguas_romances
... se trataron de explicar algunas características específicas de las lenguas románicas de la península Ibérica como resultado de transferencia de características lingüísticas del vasco.
En torno al siglo II a. C., el euskera y las lenguas romances se han influido mutuamente, de diferentes maneras, especialmente en préstamo léxico.
La lengua vasca tuvo una gran vitalidad y prestigio en la Baja Antigüedad y Alta Edad Media, y el territorio en que se hablaba era más amplio que el actual, extendiéndose como mínimo al norte de Aragón y la Cataluña noroccidental…
A Catalunya, l´euskera llengua més propia què el català...
cursets aragonès i català
10/05/2019
14:44
Ya se s'ha feito publico en o portal web d'a Unibersidá de Zaragoza o programa e calendario d'os Cursos Estraordinarios de Berano d'a Unibersidá de Zaragoza. O curso "Aragonés y catalán en la historia lingüística de Aragón", que os enfilados son os profesors d'a UZ Javier Giralt e Francho Nagore, se fa en Chaca os días 15-16 de chulio. O binclo ye iste:

http://cursosextraordinarios.unizar.es/curso/2019/aragones-y-catalan-en-la-historia-linguistica-de-aragon
molt complicat.el tema de llengües..
11/05/2019
19:17
L'aragonès és una llengua o un dialecte? Si és un dialecte de quina llengua és dialecte l'aragonès?
El català és una llengua o un dialecte de l'aragonès?
Són el català i l'aragonès, llengües o dialectes?
Qui decideix si la parla d'un territori és llengua o dialecte?
Raons polítiques? Per què abans el valencià no es considerava llengua i encara hi ha qui considera que la llengua pròpia de València i Balears és el català?. No serien dialectes de l'aragonès el català el balear i el valencià?
és una riquesa lingüística
11/05/2019
21:45
Totes són llengües romàniques que deriven del llatí. Per a mi totes són importants, no hi té res a veure que es parlin menys o més.
les llengües no s. imposen
12/05/2019
09:52
http://www.lenguasdearagon.org/agora-por-laragones/
“Agora x l’aragonés” ye una iniziativa promovida por o Departamento d’Educazión, Cultura y Esporte d’o Gubierno d’Aragón. Manimenos, ye plegau o momentode fer un trango dillá y fer plegar l’aragonés, una luenga con denominazión d’orichen, en toz os rincons d’Aragón.
“Agora x l’aragonés” trata de potenziar l’uso d’a nuestra luenga y espardir-ne a suya riqueza lingüística. Ta ixo, “Agora”busca creyar un ret de colaboradors, que partizipen en ista difusión y se i embrequen, por a supervivenzia d’a luenga aragonesa".
les llengües es respecten , no s'imposen ni es discriminen.
CAT és bilingüe
incomprensible, se mire como se mire
13/05/2019
08:55
https://www.elconfidencial.com/cultura/2019-05-13/tribalizacion-europa-marlene-wind-cataluna-populismo_1995030/
"Permitir a Cataluña durante décadas desarrollar su propio sistema de educación, en el que se dificulta hablar en castellano en las aulas, es algo que no habría pasado en ningún otro país europeo. Es muy fácil adoctrinar a las generaciones jóvenes con sentimientos separatistas si no se les inculca un sentido de pertenencia a su país, en este caso España. No digo que en la escuela haya que arrinconar el catalán pero no puede ser el único idioma de enseñanza. No sé cómo España no ha insistido todos estos años en algo que para mí es fundamental..."
Ese fue el gran error del Estado
Catalunya catalana
14/05/2019
13:52
A Catalunya l'Ensenyament es fa en tres llengües. A més de la llengua pròpia, el català, també es fa amb altres dos llengües d'abast mundial.
Ho sento per aquells que els molesta la llengua catalana, la del territori. No sé que hi foten aquí. Prefereixen adoctrinar a un nen vestit de legionari cantant "el novio de la muerte".
mentir per provocar
15/05/2019
19:27
Ja veus tu quina dificultat tenen per parlar castellà. Som a CAT i potser algú encara no la veu del tot conquerida. El castellà es parla a tot arreu, jo mateix vaig pel carrer i sento com es parla més en castellà que en català.
Tots aquests que es queixen que no parlen prou castellà a l'escola, m'he adonat que molts pares parlen en castellà amb els professors.
També haurien de creure que no tot es parlar en castellà, hi ha altres llengües.
No confongui els termes> mentir per provocar
16/05/2019
16:58
https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/KtbxLvHkTVsCbJHgjKVjnFtkBDGBSrfwwg No confongui els termes
-A Catalunya l'Ensenyament “no” és fa en tres llengües. A més de la llengua pròpia, el català, “no” és fa en altres dos llengües d'abast mundial.
No confongui “llengua en la qual es ensenya” ( vehicular) amb” llengües que s'ensenyen” (sigui vehicular o no). En CAT, només s'ensenya “en”català ( vulnerant la Constitució) i el castellà “ s'ensenya” com qualsevol altra llengua estrangera. La llengua oficial de l'Estat ha de ser coneguda per tots els membres de l'Estat i en tots els territoris (encara que tinguin també una llengua pròpia). Per això ningú comprén això de l immersió obligatoria
la nostra llengua
17/05/2019
12:11
Està vist que no hi ha altra solució que ser independents perquè es respectin la nostra llengua. Aleshores ens deixaran tranquils.
Espanya és prohibir, prohibir...
> la nostra lengua
17/05/2019
13:59
España es el único país del mundo donde un padre o una madre no puede elegir que la lengua curricular de su hijo sea la lengua oficial del Estado. La república catalana solucionará este problema, pro entre tanto, el Estado español podría haber subsanado tal disparate y no lo ha hecho.
Eso es lo que se preguntan los Estados democráticos. Cómo toleran que un gobierno de un territorio del Estado se atreva a vulnerar los derechos constitucionales de sus ciudadanos sin consecuencias.

P.D. Las lenguas no son de nadie!!!
l'imperi fa figa.
18/05/2019
20:36
Espanya no és ni una, ni dues, ni tres. és un estat de nacions. Cal protegir les llengües nacionals. I per això cal saber la llengua nacional d'allà on vius. La llengua castellana és la llengua comodí per entendre'ns entre altres nacions de l'estat. Per què no és obligat saber la llengua catalana a Catalunya i sí la castellana?
CAT única "nació"del món amb llengua pròpia???
19/05/2019
18:54
Pregunti els altres Estats de la UE. Quantes nacions hi ha a França, Itàlia, Alemanya i quantes llengües propies? Això que vostè diu nacions en un altre Estats les diuen landers , cantons, comunitats autònomes , nacionalitats …
A totes les demarcacions del Estat la llengua oficial de l'Estat és també ( o la única) oficial tinguin o no altres llengües pròpies.
La llengua oficial de cada Estat és ¨única llengua oficial del seu Estat. Cap altra.

Faci un cop d'ull voltant i ho entendrà. Però no hi ha pitjor cec que el qui no vol veure..
LA BRESSOLA
19/05/2019
23:41
Dissabte 18 de maig, a les 22:45, el Canal 33 estrenà el documental "La Bressola, 40 anys d'immersió a la Catalunya Nord" per explicar la història d'una escola que ha conservat la nostra llengua en un trosset de Catalunya, a l'altra banda dels Pirineus.
la bressola catalana
19/05/2019
23:51
https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/el-documental/la-bressola-40-anys-dimmersio-a-la-catalunya-nord/video/5857352/
> LA BRESSOLA
21/05/2019
20:20
I les altres escoles? També a l´altra banda dels Pirineus hi havia i hi ha encara la dictadura del Franco?
El "Robatori" dels Pirineus
22/05/2019
21:53
L'any 1659, París i Madrid es van repartir Catalunya i el País Basc, com aquells que es reparteixen un bon pastís robat.
Felip IV ho va amagar oficialment a les Corts de Barcelona. Els territoris afectats van conspirar durant anys per tornar a unir-se al Principat i les autoritats catalanes es van resistir a acceptar la partició.
inmersió língüística amena
24/05/2019
11:36
https://www.vozpopuli.com/espana/clases-catalan-tribunal-supremo-juicio-proces_0_1247876506.html
La sesión sirvió para saber que “el español es más rico en perífrasis”.
El propio abogado Melero le leyó la frase y la experta reaccionó con cierto júbilo como si fuese incapaz de contener la emoción ante una oración bien construida. Ambos daban la apariencia de profesora felicitando al alumno por haber completado bien un ejercicio.
A la clase se sumó incluso la acusación. “¿Es el futuro imperfecto del indicativo?”, preguntó el fiscal.
“En castellano se celebrará o se va a celebrar" explica la filóloga.
Divertido!

Los mossos sabían que se iba a realizar si ellos no lo impedían.
Y eso sucedió
moltes gràcies
25/05/2019
10:55
Les lliçons de llengua castellana se les poden estalviar. És bo saber llengües; però, primer la nostra.
fantàstic
25/05/2019
11:01
Quina sort entendre i parlar català. Escoltar el Sr. Junqueras i poder entendre el missatge tan gran que va donar. A més, ho va fer en la nostra llengua!
Quina llàstima, quina pena si algú no el va poder entendre. Sap greu.
lliçó d pronoms personals i possessius
26/05/2019
19:35
vol dir la seua llengua??

Nosaltres som jo altres.
Nostra és la de nosaltres
Quins son els altres?


P.D. Mereixo moltes grácies jo també? De res
a veces, sería mejor no enteder catalán
27/05/2019
05:56
1.-Cuando el señor Junqueras(y otros independentistas) hablan catalá habla para su parroquia y les da el mensaje que quieren oír. Cambia el contenido de su mensaje) cuando habla otras lengua para convencer al personal con sus medias verdades.
2.-También disfruta usted del catalán del sr, Borrell o de la sra Arrimadas? Hablan un catalán perfecto, nada que envidiar al del Sr Junqueras. O no es el catalán del sr. Junqueras lo que le seduce sino el mensaje que da cuando habla en catalán?
3.-El Sr Torras, el sr Pujol, el sr Heribert Barrera... se hubieran atrevido a decir sus barbaridades supremacistas en otra lengua diferente al catalán?
Importa el mensaje no la lengua
ai Déu meu
27/05/2019
12:21
Què difícil se'ls hi fa entendre el català en algunes persones.
Ja ho va dir l'Antonio Gala: "España no se rompe porqué siempre ha estado rota".
el català està viu
01/06/2019
12:23
Els catalans de la França també volen parlar català.
http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/1609806-la-bressola-assegura-que-el-govern-frances-ha-fracassat-en-la-seva-voluntat-d-acabar-amb-el-catala-a-les-aules.html
> el catalá está viu i els altres també
01/06/2019
15:49
Cuando un catalán de la Francia viene a Cataluña hablando catalán( porque es su lengua materna), le llaman infiltrado y botifler.
Cosas veredes, Sancho!!!
l'altre tros de CAT
03/06/2019
15:16
https://catnord.aixeta.cat/ca/posts/audio-de-mostra
El món sencer és CAT
03/06/2019
16:48
I València i la Franja i Sardenya..tot és un tros de CAT encara que molts no s'hagin assabentat encara!!!
Cal qué el Romeva ...
llibre recomanat
05/06/2019
13:54
Us recomano el llibre: CONTES DES DE LA PRESÓ.
És un llibre escrit per l'Oriol Junqueras. Tots els contes junts per primer cop. Són contes curts i molt ben escrits i explicats. Apte per a tots els nens i nenes. A mi m'ha impressionat molt.
pedagog> llibre recomenat
05/06/2019
20:59
jo, als nens i nenes els " recomanaria "el Petit Príncep "o "Un nen compta les estrelles".
Des de la presó pot trobar-se un amb sentiments poc recomanables sobretot si es pensa que s està allí ínjustament
Pot ser que els que estan a la presó no siguin conscients del mal que han fet enfrontant persones de la mateixa família o amics, companys de treball o col·legi....
És un mal irreparable .
Els nens , no cal ficar-los en assumptes impropis de la seva edat que fereixin els seus sentiments.
és clar que hi ha més llibres
06/06/2019
13:05
Ha estat una recomanació, res més. No vaig anar expressament a comprar-lo, el vaig descobrir de casualitat al comprar el diari. I no me'n penedeixo de tenir-lo. El penso regalar al meus néts.
pedagog>avi
06/06/2019
21:29
I també els pot regalar els llibres del Sr. Torra i del Sr Pujol, així s'aniran forjant els seus esperits patriòtics i, quan creixin, estaran ben preparats per a entendre el contingut de la Nova Història , s'afiliaran als CDR i els aportaran saba nova .
Però millor que no provi de recomanar-los el Petit Príncep perquè segur que no ho entendran
FC Catalans futbol anglès
08/06/2019
10:46
https://www.vilaweb.cat/noticies/fc-catalans-reece-heard-entrevista/
>FC Catalans futbol anglès
10/06/2019
11:25
...La idea va sorgir fa uns mesos, quan vam decidir de formar un nou equip de futbol. Volíem que tingués una identitat única, que no utilitzés ningú més a Medway. Vam triar Catalunya perquè el nostre entrenador, James Hawkins, i jo mateix visitem sovint Catalunya, i Barcelona en concret, no tan sols perquè ens agrada molt i estimem el país, sinó també per veure-hi futbol.
El club acaba de néixer i no tenim socis. Tenim dinou jugadors compromesos amb ganes de jugar plegats i triomfar i tenim “dos patrocinadors" que ens han ajudat amb el nou equipament

P.D. el club està patrocinat
qui els haurà patrocinat
el patrocinador que ho ha patrocinat
bon patrocinador serà
increíble pero cierto
10/06/2019
21:22
https://cronicaglobal.elespanol.com/politica/disparate-lengua-cataluna-institutos-bilingues-frances-veta-espanol_251907_102.HTML

Antes en francés que en castellano. Esta parece ser la máxima que aplica la Generalitat de Cataluña en su modelo lingüístico escolar. Y es que el curso que viene será posible recibir un tercio del horario lectivo del bachillerato en lengua francesa en 75 centros de Cataluña (61 de ellos públicos) --cuatro más que este año--, tal y como ha anunciado esta semana la Consejería de Enseñanza.
Ninguno de los 567 institutos de la comunidad ni i ningún colegio público de primaria ofrece ni siquiera el 25% de sus clases en español aunque así lo han ordenado el TC
l'engany del rap
12/06/2019
01:59
Quan anava a l'escola exclusivament en castellà, aleshores s'estudiava francès, que consistia a fer traduccions de textos francesos al castellà.
Deien que si hi havia un acord de l'estat espanyol i de l'estat francès per ensenyar el francès a Espanya i el castellà a França. Però, la veritat és que a l'estat francès s'ensenyava l'anglès.
Podríem haver estudiat l'anglès també nosaltres.
>l'engany del rap
13/06/2019
22:02
no es lo mismo estudiar francés, inglés o chino... que estudiar "en" francés inglés o chino...

No confunda al personal
no sé que diu
17/06/2019
08:15
A qui li piqui que s'ho rasqui.
> no sé que diu
17/06/2019
12:26
però no es rasqui molt que se li pot infectar.

L'àloe vera va molt bé per a les picors i no té contraindicació
no es faci mal
19/06/2019
11:07
N'hi ha que s'esgarrapen de ràbia. Passiu bé!
no es preocupi , no tinc picor> no es faci mal
19/06/2019
19:04
Segur que, en el seu entorn, hi ha molt de rabiós, espero que no s'hagi contagiat vostè. Però qualsevol que sigui la causa de la seva picor, el áloe vora funciona i li ho pot aconsellar als seus amics rabiosos.

P.D. Quan em diu "passiu bé!", m'ho diu amb el sentit castellà o a la catalana.?
Perquè no és el mateix.
Hi ha rabiosos que quan diuen "passiu bé" significa " fora d'aquí, mala p..a"
adoctrinament espanyol
25/06/2019
11:46
http://blocs.tinet.cat/tokra/files/2019/06/els-joves-espanyols-del-2019-.jpg
>adoctrinament espanyol
25/06/2019
22:10
buena manera de plagiar la noticia referida al adoctrinamiento en las escuelas catalanas.
De rebote por la inmunda actitud de la maestra del lazo amarillo maltratando a una niña de 10 años...
com arrabassar el català
28/06/2019
08:29
L'any 1940, com intent franquista de genocidi cultural, s'arriba a prohibir la impressió de tot llibre escrit en català.
>com arrabassar el català
28/06/2019
11:02
Com és que existeixen llibres impresos en catalá durant l'època franquista i no van ser condemnats a mort els seus impressors com cap a Franco quan algú se li rebotava?
adoctrinamiento en las aulas catalanas a la ONU
05/07/2019
08:58
https://cronicaglobal.elespanol.com/politica/adoctrinamiento-aulas-catalanas-llega-onu_258756_102.html
La asociación Profesores por el Bilingüismo y Convivencia Cívica Catalana estarán presentes este lunes en la sede de Naciones Unidas, en Ginebra, para explicar la vulneración de Derechos Humanos que existe en las aulas catalanas con respecto a la lengua castellana.
“Se abordará el tema del adoctrinamiento en las aulas catalanas, que dura ya cuatro décadas. Se ha invitado a los representantes de las embajadas permanentes en la ONU. También asistirán profesores y personas de la sociedad civil relacionadas con el mundo de la educación”
un guàrdia civil que estima el català
05/07/2019
15:04
Allà a l'any 2000, estàvem una colla fent el Camí de Sant Jaume, concretament a Galícia caminant enmig d'eucaliptus. De sobte, se'ns para al nostre costat un jeep de la guàrdia civil.
El que conduïa el jeep ens diu sorprenentment:
-Sou catalans?
-Sí, som de Tarragona, d'un grup excursionista.
-He sentit que parlàveu català i per això he volgut parar i parlar amb vosaltres. Vigilem el camí per seguretat dels pelegrins. Sóc andalús i vaig estar destinat dos anys a Barcelona i allí vaig aprendre el català. Tenia ganes i estic content de tornar a parlar català. Gràcies per donar-me l'oportunitat de xerrar amb vosaltres.
-Nosaltres estem encantats d'haver parlat amb tu.
I vam continuar caminant.
>un guàrdia civil que estima el català
06/07/2019
18:53
Cuénteselo al sr Torra que habla de los españoles llamándoles bestias o al sr Pujol cuando habla de los andaluces... O a los independentistas catalanes cuando hablan de la guardia civil o a los mossos que identifican a quienes quitan lazos pero no identifican a los que queman banderas españolas.

Creo que el nacionalismo es propio de gente inculta, de mente cerrada que no conoce ni quiere conocer a los demás , los minusvalora sin intentar conocerlos.
Se extraña de que un guardia civil no tenga nada contra los catalanes ni el catalán?
Es un mirlo blanco entre buitres carroñeros? O le habrán engañado?
Habrá algún catalán que ame el castellano?
ESP multilíngüe
16/07/2019
20:08
http://www.diaridelallengua.cat/el-repte-de-parlar-gallec-a-linstitut/
desmintierndo falsedades>ESP multilíngüe
18/07/2019
21:51
https://autonomico.elconfidencialdigital.com/articulo/galicia/gallego-language_in_galicia-pontevedra_turismo/20140925183626017036.html
Quejas de padres en Galicia: sus hijos estudian en gallego aunque la mayoría pida castellano
El decreto de la Xunta permite que en cada clase de Infantil se impartan las asignaturas en la lengua materna de la mayoría de los alumnos
La Consejería cursó una orden de forma que la decisión de la lengua se basa tanto en lo que pida una mayoría de padres como en estudios sociolingüísticos y en una búsqueda de “equilibrio” entre gallego y castellano
En muchos colegios y clases en las que la mayoría de los alumnos tienen como lengua materna no se atiende la orden..
no hi entro
19/07/2019
12:20
El que faci Galícia és cosa dels gallecs.
> no hi entro
20/07/2019
20:09
Y es cosa de todos desmontar noticias sesgadas o directamente falsss que pretenden confundir a la gente
P.D.Parece que aí que entra usted en el mundo de los gallegos para poner un link que se refiere a gallegos
> no hi entro
20/07/2019
20:10
Y es cosa de todos desmontar noticias sesgadas o directamente falsss que pretenden confundir a la gente
P.D.Parece que aí que entra usted en el mundo de los gallegos para poner un link que se refiere a gallegos
viure en català
22/07/2019
16:11
https://twitter.com/llenguacat
per a poliglotes francófons
24/07/2019
07:17
https://www.youtube.com/watch?v=bT2QNT6CiZk
paradojas de la vida!
24/07/2019
15:20
https://www.elperiodico.com/es/economia/20190724/el-comite-ejecutivo-de-la-cambra-de-comerc-descarta-usar-el-castellano-en-sus-actos-publicos-7567038

"El presidente, Joan Canadell, se niega a responder preguntas en otras lenguas que no sean el catalán".
Natural porque a nadie les importa lo que digan , sólo hablan para sus gallinas y fuera del gallinero nadie tiene interés en lo que digan,
Los que vienen de fuera sólo lo hacen para ver un gallinero típico catalán, con gallinas de la misma estirpe que cacarean en el mismo idioma.

Así son los fanáticos independentistas catalanes que presumen de cosmopolitas, abiertos, pericultos y políglotas...
cal actualitzar el diccionari?
24/07/2019
19:47
https://www.elconfidencial.com/espana/cataluna/2019-07-24/govern-escuelas-espio-observo-incognito_2142079/
El conseller de Educación ha dicho este miércoles que la presencia en medio centenar de escuelas de la entidad "Plataforma per la Llengua" para analizar el uso del catalán y del castellano en el patio no fue "espionaje", sino "observación de incógnito".
espiar. ‘Observar secretamente [algo o a alguien]’ de incógnito loc. adv. Intentando no ser conocido y pasar desapercibido
Se denomina espionaje a la práctica y al conjunto de técnicas asociadas a la obtención encubierta de datos o información confidencial
més amplitud d'informació
25/07/2019
19:54
La canalla pot parlar com li doni la gana, no faltaria més.
A mi m'encantaria que al parvulari parlessin en anglès, per aprendre la llengua i que en un futur poguessin rebre més informació que la que rebran en castellà.
>més amplitud d'informació
26/07/2019
21:41
el que li encantaria a vostè o a mi no té cap rellevància , com diria el Marchena-

Però el seu barem sobre llengües, ratifica que és molt més útil per a accedir a la informació saber castellà que sap català.
Els números canten.
el català més estimat
27/07/2019
20:36
Hi ha qui li molesta i està rabiós que els catalans tinguem un altre idioma que no és el castellà imperial o l'oficial espanyol.
Doncs no tenim problema perquè entenem el castellà perfectament; però, ens agrada utilitzar més l'idioma català, que és el nostre.
tots estimen més la seva llengua materna
28/07/2019
17:42
ningú li ha dit a vostè que no utilitzi l'idioma que més li agradi.
Com tampoc ningú ha de dir-los als altre quin idioma ha de agradar-los utilitzar només perquè és el que ens agrada més a nosaltres
Però no parlàvem de gustos particulars ,parlàvem de la utilitat dels idiomes per a accedir a més informació .
news
30/07/2019
16:39
És obvi que en anglès tenim més informació i més canals d'informació d'allò que passa. Els que només saben castellà se'ls hi pot amagar la informació que no interessa donar.
> news
31/07/2019
19:18
I molt millor informats estarem si sabem rus o xinès o àrab ... perquè les notícies que ens donen en anglès de tots aquests països són tan fiables com les que ens donen en català o en castellà... res)
La funció principal de moltes notícies és manipular a la gent ( l'idioma en què estan escrites és això de menys).
I pels nostres lares, els periòdics que es porten la palma en manipulació són els periòdics subvencionats per la Gene,( per descomptat en català) Poca informació i poc fiable en estar dirigida per una ideologia concreta que intoxica
ejemplo de manipulación en catalán>news
01/08/2019
10:56
https://www.lavanguardia.com/politica/20190731/463803194507/investigacion-17-a-cni-iman-ripoll-ficha-confidente-informador-atentados.html
Los antecedentes policiales y judiciales de Abdelbaki es Satty, imán de Ripoll y cabecilla conocido del comando yihadista que perpetró los atentados terroristas del 17 y 18 de agosto del 2017 en la Rambla de Barcelona y en Cambrils (Tarragona), nunca desaparecieron ni fueron borrados de las bases de datos de los cuerpos de seguridad, en contra de lo recogido en algunos medios que apuntaban que el Centro Nacional de Inteligencia (CNI) los había eliminado para proteger su supuesta condición de confidente de los servicios de seguridad.
van fent feina
02/08/2019
09:41
Espanya segueix castellanitzant Catalunya. "A por ellos!" Castellanitza i dominaràs.
contracorriente
02/08/2019
19:52
La dictadura franquista reprimía el uso del catalán y la dictadura de la Gene reprime el uso del castellano y hasta manda espías a los patios de los colegios a modo de GESTAPO
La inmersión lingüística obligatoria es inconcebible en cualquier Estado democrático. La lengua oficial del Estad es oficial en todos los territorios del Estado y de uso común y natural.
ens obliguen
04/08/2019
11:14
En la Guerra de Successió d'Espanya, l'11 de setembre de 1714, el borbó Felip V, entre d'altres coses, prohibeix la llengua catalana.
> ens obliguen
04/08/2019
11:23
I en 2019 , entre altres coses, la Gene prohibeix la llengua castellana. Prohibit en els col·legis parlar castellà davant dels nens.

Si els pares no entenen català, se'ls fa l'entrevista en els lavabos, a porta tancada perquè ningú pugui sentir tan immunda llengua.
l'altra cara de la moneda
05/08/2019
09:34
Ai, Déu meu senyor, quanta mala llet hi ha contra el català! No poden pair que hi hagi més llengües a part del castellà.
Al poliglota mal informado
05/08/2019
12:58
Al poliglota mal informado
La enseñanza de lenguas extranjeras en el sistema educativo español
El repertorio de lenguas ofrecidas como primera lengua extranjera en las distintas etapas educativas incluye generalmente el alemán, el francés y el inglés, siendo el inglés la lengua extranjera considerada preferente.
La oferta de una segunda lengua extranjera suele ser obligada para los centros educativos,
y optativa para el alumnado. Aunque se comienza a ofertar en el tercer ciclo de Educación Primaria, lo más frecuente es que se oferte en la Educación Secundaria Obligatoria
El repertorio de lenguas ofrecidas como segunda lengua extranjera varía entre las dos y las cinco lenguas, siendo la m
les llengües són cultura
09/08/2019
20:45
A Flanders tothom ha de parlar Flemish. A CAT tothom NO ha de parlar català.
La popular cançó Viva España va ser creada en llengua Flemish, jo recordo haver-la sentit cantar, per primera vegada per una xiqueta d'uns 16 anys en Flemish, en un bar de la Pineda.
>les llengües són cultura
11/08/2019
22:01
i el Peret . català de pro componia les seves rumbes en castellà i va aconseguir fama a nivell mundial.

Totes es llengües són cultura i un mitjà de comunicació i totes tenen el mateix valor i mereixen el mateix respecte sense imposicions

El que no entenc la relació que pot tenir el seu comentari... del que viva España en flamenc
reprimint la cultura>les llengües són cultura
12/08/2019
10:22
https://cronicaglobal.elespanol.com/politica/lopez-doriga-patio-objetivo-nacionalismo-linguistico-catalan_262890_102.html
-Hace muchos años que el nacionalismo lingüístico catalán ha tenido como objetivo el patio. Siempre ha sido su objetivo. Hace tiempo que denunciamos un cartel de un colegio de Cornellà que señalaba “Al pati parlem en català” (“En el patio hablamos en catalán”). Y eso es de hace muchos años. No es que ahora quieran intentarlo, es que llevan intentándolo mucho tiempo. A mis hijos les pedían que se dirigieran en catalán a los profesores. No pueden obligar a mis hijos a que fuera de la clase de lengua catalana tengan que hablar en catalán, utilizarán la lengua que prefieran.
absolts els nou docents
12/08/2019
11:54
https://youtu.be/Mbf-hJgCodg
més odi al català
13/08/2019
14:37
Carta en el Diari de TGN 12-8-2019: Tres dones simpatitzants de Vox compren en un supermercat Bon Preu. A la carnisseria van demanar productes tallats. Amb el carro ple passen per caixa i exigeissen el tiquet de compra en castellà. Allí mateix no podia ser, però demanen l'e-mail d'una i li faran arribar en castellà.
Molt enfadades deixen el carro ple i se'n van.
No m'explico per què si tant d'odi tenen al català, què hi fan aquí?
Se suposa que no van comprar cap producte propi del Bon Preu etiquetat en català.
Més odi al catalá?
13/08/2019
20:09
Les CCAA de l'estat espanyol amb llengua pròpia tenen dues llengües oficials, el castellà (llengua oficial en totes les CCAA de l'Estat) i la llengua pròpia de cada comunitat ( oficial sol en la seva pròpia comunitat).
En una comunitat bilingüe , els ciutadans han de poder triar els serveis en qualsevol de les dues llengües oficials. O hauran de passar per la immersió lingüística abans d'entrar a territori comanxe català?
El fanatisme no té cura i ls manies persecutòries, tampoc. Supremacismo i complex d'inferioritat van de la mà encara que sembli una paradoxa.
ai si patirem
14/08/2019
15:32
No crec que hi tornin més al Bon Preu. Jo sí, perquè m'agrada comprar productes etiquetats en català.
patirem, patirem!!!
15/08/2019
10:42
probablement, s han adonat que tan sols a CAT tenen problemas amb la seua llengua que és també oficial a CAT i no tornaran a Catalunya
benvinguts
16/08/2019
08:37
Per què tots els joves en edat escolar no tenen cap problema a entendre el català? Serà perquè el seu futur és poder viure i treballar a CAT?
a Benvinguts
16/08/2019
18:52
si tots els joves entenen catalá perquè ficar-los a la immersió lingüística?
treure el nas
17/08/2019
13:05
Aquí n'hi ha un que contesta per contestar; però, no en té ni idea del què diu.
a treure el nas
18/08/2019
21:26
benvinguts hace dos preguntas retóricas, de las que no se espera contestación…

Per què tots els joves en edat escolar no tenen cap problema a entendre el català? Serà perquè el seu futur és poder viure i treballar a CAT?

A Benvinguts , qui no sap la resposta tambe fa la seva pregunta, gens retòrica

Si tots els joves enten catalá per que ficar-los a la immersió lingüística?

I un hiperventilat, evidentment savi, treure el nas, es fica en la conversa i afirma, menyspreant un dels contertulis.

Aquí n'hi ha un que contesta per contestar; però, no en té ni idea del què diu
Y no se da cuenta que está haciendo lo mismo que recrimina a uno de los contertulios.
descansa i passa-t'ho bé.
19/08/2019
11:44
No t'ho prenguis tan a pit. En aquest món no hem vingut a quedar-nos-hi. Com tota màgia, un dia apareixes i un altre desapareixes.
fes-hi una visita
28/08/2019
17:14
https://voice.mozilla.org/ca
Valencianofòbia
06/09/2019
11:49
https://www.diarilaveu.com/vei-elx-denuncia-haver-sigut-detingut-per-parlar-en-valencia
castellanofobia?>valencianofòbia
06/09/2019
20:07
Y qué és lo que decía o hacía mientras hablaba en valenciano?
Porque, a lo mejor, no le han detenido por la lengua que hablaba...
Un veí d'Elx denuncia haver sigut detingut per parlar en valencià
... dos policies li van requerir que parlara en castellà mentre procedien a la seua identificació

els agents van registrar una denúncia contra el detingut per insultar, presumptament, els agents; per negar-se identificar-se; per oposar-se a ser escorcollat, i per adreçar-se en valencià als agents"

En CAT, otros son detenidos e identificados por limpiar los lugares ´públicos de lazos de plástico amarillo o es porque hablan en castellano y los lazos son amarillos?
policia valenciana
08/09/2019
22:05
Prou desgràcia tenen, pobres. El que va ser el Regne de València ara és una Comuna.
la historia verdadera de Valencia
09/09/2019
18:29
Valencia: cuna de la cultura íbera, y receptora de diferentes culturas antiguas (fenicios, griegos, cartagineses, romanos, bizantinos, visigodos, musulmanes...
La Taifa de Valencia ( taifa de Balansiya) era uno de los reinos de taifas en 1010.
En 1021 llegó al trono Abd al-Aziz ibn Ámir que fue el rey que haría de la Taifa de Valencia una de las importantes de la primera mitad del siglo XI.
El señorío o principado de Valencia fue el estado establecido por Rodrigo Díaz de Vivar en la ciudad de Valencia y sus alrededores y que existió entre los años 1094 y 1102.
En 1233 el rey Jaime I inicia la conquista del territorio valenciano tras cinco siglos de presencia de los sarracenos.
Avtares!!!
la tontería supremacista catalana
09/09/2019
19:36
”Nuestros antepasados, en un gran% eran andalusíes. tanto  como los del Ebro para abajo. Y en Cataluña se tiene tendencia a olvidarlo." dice  Dolors Bramon (Banyoles, 1943), profesora titular de Estudios Árabes después de haber analizado para su doctorado en Historia 494 textos de autores musulmanes datados entre el 713 y el 1010.
"Tan andalusí fue Barcelona como Tortosa;Tortosa como Córdoba, y Lleida como Granada. Simplemente -matiza Bramon- unaslo fueron más años y otras, menos." Barcelona, hasta el 801, Girona hastael 878, Tortosa hasta el 1148 y Lleida hasta el 1149.
Cataluña sufrió los mismos procesos históricos que el resto de las CCAA iberos celtas fenicios, romanos, árabes...
i van venint
11/09/2019
13:44
No patiu, torna la reconquesta dels moros. Ja són aquí! I es reprodueixen molt més que nosaltres. CAT terra d'acollida.
> i van venint
14/09/2019
09:29
Benvinguts els que vénen a treballar sigui d'on siguin, sempre que tinguin els seus papers en regla .
Les institucions sd'un Estat democràtic han de garantir la seguretat de tots els ciutadans i no permetre que pul·lulin pels carrers delinqüents (tinguin l'ADN que tinguin). Cap delicte ha de quedar impune. Siguin moros o cristians
gallines aviades
15/09/2019
18:47
A Espanya s'actua com "el corral i les gallines aviades". Un cop s'agafa la "gallina aviada" "picant" es porta al "corral", es pren nota de les vegades que hi ha estat (per allò de l'estadística) i se l'avia de nou a seguir "picant" pels carrers.
>gallines aviades
16/09/2019
19:01
Molt original!!!

I tradüit ?
castellà per a castellanoparlants
22/09/2019
14:03
No patiu per la salut del castellà. L'Associació de Jubilats i Pensionistes Tarraco realitza classes de llengua castellana. No diu res de llengua catalana.
I com que el prospecte anunciador és en castellà dedueixo que el curs deu ser per a castellanoparlants.
Els catalans ja en sabem.
´catalá per catalanoparlants???
23/09/2019
12:14
Cuando se ofrece algo, es porque alguien está interesado en el producto.
La ley de oferta y demanda.
el castellà està en perill de desaparèixer
25/09/2019
13:18
No puc anar al cinema perquè només fan pel·lícules doblades al castellà.
Algunes vegades han fet pel·lícules doblades al català al cinema, i amb un preu més barat, i no he trobat entrades.
No exagere>el castellà està en perill de desaparèixer
27/09/2019
17:26
La pela es la pela y hay quien va al cine en catalán porque se rebaja el precio.
Cuando un producto no se vende, la única manera de venderlo es rebajando el precio. Otra ley del mercado.
Por eso usted debió llegar tarde y ya no encontró entradas. Lo barato vuela.
Aunque hay quien prefiere verlo en castellano aunque sea más caro. Cuestión de gustos. Sobre todo cuando uno es bilingüe.
no és el mateix
30/09/2019
13:48
He vist la pel·lícula el Virgo de la Vicenteta en valencià original i també doblada al castellà.
Déu meu que diferents que són! En castellà va resultar avorrida.
A les pel·lícules no se'ls hauria de fer doblatge. Versió original amb subtítols.
puntualitzacions
30/09/2019
19:15
1.-Generalment, el cinema de qualitat té bon doblatge en les llengües oficials dels Estats i no necessiten subtítols.
2.-Quan una pel·lícula no és taquillera, cap empresari està disposat a gastar-se una dinerada ni en doblatge ni en subtítols.
3. Sembla que el seu problema és un altre que no té res a veure amb les llengües. Si vostè entén anglès, es perdria una bona pel·lícula en anglès perquè no està doblegada al català? o només li passa amb el castellà?
4. Veure una pel·lícula amb subtítols és molt cansat per als ulls. I per al que té problemes de visió, no cal que vagi al cinema si no enten la llengua.
No tots tenen la sort de ser poliglotes però el pitjor és tenir una ment tancada
futura generació
01/10/2019
17:54
Per sort va canviant la cosa, ara s'ensenya anglès a l'escola.
Dintre de poc ja no caldrà fer doblatge a les pel·lícules.
preguntes> futura generació
02/10/2019
12:48
Quan diu futura generació, es refereix a la furura generació catalana?
El nivel de inglés de nuestros alumnos que llevan lustros aprendiendo inglés en los centros públicos ( y no públicos) el adecuado para entender perfectamente una película en inglés?
Vive usted en los mundos de Yupi?
no podrán ver películas quien no sepa ingles?
A partir de ahora, todas las películas sólo se podrán hacer en inglés, incluso las catalanas??
Las clases bajas que no tengan recursos ara aprender inglés, no podrán oír las películas?
Piense en toda la América latina.,.
Sólo podrán ir al cine los que sepan ingles según usted...

P.D. Las películas se doblan a lenguas mayoritarias
català a Múrcia
02/10/2019
13:19
https://www.descubriendomurcia.com/catalan/
Cartagena parlà 300 anys català
02/10/2019
13:30
https://cadenaser.com/emisora/2017/10/31/radio_cartagena/1509438327_820732.html
catalá , llengua universal!!!
02/10/2019
16:09
La llengua catalana la porta la humanitat en els gens. Per això, qui no parla català, per fora pot semblar humà però, en realitat, és una bèstia.
Totes les llengües deriven del català però els lingüistes no el diuen perquè són catalanófobos i els han menjat el coco els feixistes espanyols que ens van robar la llengua, (com tota la resta) , la van tacar i van crear un híbrid: l'espanyol o castella.
Per això s'assemblen tant cátalá i castellá, però la llengua catalana, la pura, és harmoniosa i eufònica, res a veure amb el castellà que sona a lladruc o berrido, perquè és llengua de bèsties , parlat per bèsties

El catalá és el esperanto del futur!!! Ni angles ni res
no son amantes del idioma, sino integristas de su identidad.
11/10/2019
07:50
https://blogs.elconfidencial.com/sociedad/espana-is-not-spain/2019-10-11/cataluna-xenofobia-lengua-catalan-problema-proces-castellano-espanol_2277339/
El conflicto lingüístico de Cataluña es activismo hiperventilado. soy un defensor del idioma y no siento la necesidad de mear para marcar mi territorio
Persuadirte de que te están discriminando en tu propia casa cuando te atienden en una de las lenguas que dominas es xenofobia lingüística
En filología, el ataque no es una forma de defensa. Si perviertes el principio básico de cualquier idioma, es decir, que sirve para comunicarse, tu papel no es defensivo, sino agresor
ens cal tenir un estat
12/10/2019
16:00
Ves per on, he nascut a TGN i TGN és CAT. CAT té idioma propi que jo he mamat i m'he fet gran. I ara venen a tocar els pebrots amb l'idioma castellà i a dir que el català no és el meu idioma.
consideracions>ens cal tenir un estat
13/10/2019
18:23
Veus per on, he nascut a TGN i TGN és CAT i CAT t'idioma propi.I veus per on CAT és Espanya i ESPANYA et varies llengües propies i una de comú que és el castellà ( conegut internacionalment com espanyol, la llengua comú de l´ Éstat)*Cadascú ha mamat i s´ ha fet gran amb la seua llengua pròpia que per a molts és la mateixa llengüa de l Estat del qual és part CAT. I llaura venen a tocar els pebrots amb l'idioma català i a dir que el castellà no és el meu idioma.
el castellà s'ha parlat a Catalunya sense repressió durant segles i vostè, ha de saber-lo tret que només hagi mamat la nova història

P.D. Ho millor és no tocar els pebrots de ningú
El catalá será l única llengua oficial?
què és ESP?
16/10/2019
13:01
Espanya no vol CAT pel què és, sinó pel què poden treure. Ja fa anys que va el tsunami lingüístic.
idioma català
25/10/2019
13:15
El català és el meu idioma i me l'estimo molt. Per a mi, no n'hi ha cap millor.
l'ESP inventada
25/10/2019
18:49
"Los catalanes sólo son importantes cuando hablan castellano"
José Prat, 1984
té, entoma aquesta!
25/10/2019
18:56
"Ustedes creen que hemos hecho la guerra para que el catalán vuelva a ser de uso público?"
Acedo Colunga, 1952.
> idioma catalá
27/10/2019
18:52
Normal
Ho mateix pensen els altres del seu propi idioma l l´ estimen tant com vosté el seu.
manipulación desde la escuela
29/10/2019
15:44
https://www.elmundo.es/espana/2019/10/28/5db7112b21efa0b1438b4661.html

"Me he encontrado a profesores que dan clase de castellano en catalán"
Ha recogido en un libro la manipulación que observó en las aulas a lo largo de sus 32 años como inspector educativo en Cataluña. Su negativa a plegarse al nacionalismo tuvo consecuencias. Ya jubilado, ha escrito un libro que presenta este martes -Nacionalismo catalán y adoctrinamiento escolar (Amarante)-, en el que analiza las estrategias de manipulación ideológica utilizadas desde hace décadas por el soberanismo en la escuela. Denuncia que una de ellas es la "complicidad" con la Inspección."

Copar el sistema educativo es el objetivo de la Dictadura
CAT N
29/10/2019
19:44
https://youtu.be/GDpiygnK8Q4
parlem català
30/10/2019
12:43
https://www.youtube.com/watch?v=4jhqK2nDXVY
l'alguerès de l'Alguer (Sardenya)
06/11/2019
12:24
https://www.youtube.com/watch?v=ZRppkRks0Mo
a l´Alguer
08/11/2019
22:17
I que feian els catalans a l´Alguer?
Imposar la seua llengua o portaven panellets?
l'alguerès bis
14/11/2019
10:07
https://www.youtube.com/watch?v=hewZCY8jX7k
hmmmm, on sera?
15/11/2019
14:01
https://www.lavanguardia.com/vida/20191115/471620627685/ocde-aplaza-publicacion-informe-pisa-espana-detectar-anomalias.html
La Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económico (OCDE) ha decidido aplazar la publicación de parte de los resultados españoles del Informe PISA, cuya publicación está prevista para el próximo 3 de diciembre , tras detectar anomalías en las respuestas de los estudiantes en la prueba de lectura "en algunas zonas de España”
els drets dels nens no es toquen
17/11/2019
08:51
Encuesta nazi a alumnos en algunos centros públicos de Cataluña avalada o consentida por la Gene. Semejante al estudio " sociolingüístico" secreto en el patio de los colegios
l'odi no s'acaba
17/11/2019
21:47
No volen que es parli català a Catalunya. És la nostra llengua!
l'alguerès 3 de 3
18/11/2019
15:41
https://www.youtube.com/watch?v=6qN45R5HYUY
sentido común
18/11/2019
21:57
https://elpais.com/cultura/2017/10/26/actualidad/1509043512_980095.html?ssm=FB_CC
CAT serà catalana
19/11/2019
12:30
Des de fora de CAT s'inventen moltes històries. Tenim cultura pròpia amb llengua pròpia.
>l'odi no s'acaba
19/11/2019
21:21
volen que cadascú parli la llengua que volgui. No menteixi!!!
la nostra llengua el català
20/11/2019
21:01
Estic convençut que cal tenir un Estat perquè ningú mai més no es foti en la nostra llengua.
>L'escola catalana no es toca ...
03/12/2019
17:13
https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20191203/informe-pisa-espana-baja-nivel-ciencias-matematicas-7759767
En matemáticas, las puntuaciones más altas son las de Navarra y Castilla y León, seguidas por Euskadi, Cantabria, Galicia, Aragón y Catalunya.
Catalunya ha perdido 15 puntos en competencia científica y 10 en competencia matemática. Pese a situarse por encima de la media estatal, ha obtenido uno de los peores registros alcanzados por los alumnos catalanes en los informe PISA.

L´escola catalana no es toca pero va a pitjor.
En basc i en gallec les matemàtiques i les ciències s'aprenen millor que en català?O en aquestes comunitats poden triar fer l'examen en castellà si ho desitgen?
és el més normal
03/12/2019
20:04
Per què no deixeu tranquil el català? Què us importa si els catalans volen aprendre en el seu idioma?
Les enquestes són un mitjà de manipulació tendenciós. Jo no me les puc creure, ni m'importen. No tinc res a demostrar.
temas tabú en el parlament
05/12/2019
09:50
https://cronicaglobal.elespanol.com/politica/historiadores-bruselas-manipulacion-nacionalista-escuelas_298283_102.html
La mayoría nacionalista del Parlament rechazó en su día la comparecencia de los representantes de la asociación Historiadors de Catalunya para expresar sus conclusiones sobre la manipulación nacionalista de la historia.
Finalmente, ha sido en Bruselas donde se ha podido celebrar un debate con el título Reescritura de la historia de los nacionalismos en Europa. En dicho acto, celebrado ayer en la biblioteca del Parlamento Europeo, han intervenido los historiadores Benoît Pellistrandi, Alesia Slizhava, Manuel Peña y Gabriel Tortella presentados por Jordi Cañas y Óscar Uceda.
dejen en paz el castellano!!!
05/12/2019
10:01
https://www.elespanol.com/espana/20191203/carod-rovira-dice-tv3-ninos-agreden-padres-castellanohablantes/449205906_0.html
Carod-Rovira dice en TV3 que los niños que agreden a sus padres son todos castellanohablantes
Afirma que la violencia filio-parental puede deberse a "un fracaso en inmersión lingüística".
Y en el video de la Colau sololos maltratadores halan castellano...

Lo más normal es que cada uno pueda expresarse en su lengua materna o en la que dese en cada caso
???> és el més normal
05/12/2019
16:34
https://cronicaglobal.elespanol.com/vida/sindicatos-denuncian-educacion-encubre-acoso-laboral-profesores_298247_102.html
Sindicatos denuncian que Enseñanza encubre el acoso laboral contra profesores
El jefe de inspección ignora los informes de Función Pública sobre tres docentes afectados y evita expedientar al director de un centro

https://cronicaglobal.elespanol.com/politica/govern-contrato-ilegalmente-profesores-titulacion-sabian-El Govern contrató ilegalmente profesores sin titulación porque sabían catalán
La juez tumba una resolución de la Consejería de Enseñanza por instaurar un sistema de selección que prima la lengua catalana por encima de la capacitación profesional docente.
manipulació de la història
08/12/2019
16:40
Cristòfol Colom no era el nom, era un pseudònim. Colom va anar a Amèrica aprofitant unes cartes de navegació dels Templers. Sabia a on anava. Descobrir les Índies va ser una excusa per navegar. La seva signatura té tres inicials, podria ser d'un tal Jaume de Mallorca. La riquesa que van portar els Templers d'Amèrica els va servir per aixecar grans catedrals.
> manipulació de la historia
09/12/2019
09:04
Manipulació de la història és tota la història excepte la història manipulada per mi i els meus
he deixat d'anar-hi
13/12/2019
23:20
Ja fa temps que no vaig al cinema. És solament per a castellanoparlants.
>he deixat d'anar-hi
14/12/2019
14:38
Seguro que no le han echado en falta...
Hay muchos cinéfilos que no van al cine a oir una lengua determinada sino a ver la película.
Sobre todo si dicen dominar la lengua de la película.

E como comprar el regalo por el envoltorio y no por el contenido.
protegir la llengua pròpia?
16/12/2019
12:33
Segur que si les entrades per veure pel·lícules doblades al català fossin més barates que les castellanoparlants hi aniria més gent que a les castellanoparlants.
Tot es qüestió de tenir ganes de projectar pel·lícules per als catalans de Catalunya.
> protegir la llengua propia
18/12/2019
21:11
Así de agarrados son los catalanes que por unas pelas eligen la versión castellana ?

La pela es la pela?
No protegen su lengua propia los castellanoparlantes que se alegran de poder ver la película en su lengua propia?

No es lo mismo proteger una lengua propia que imponerla a los demás que también tienen su lengua propia
la llengua conqueridora
19/12/2019
14:54
La llengua catalana és pròpia de Catalunya. La llengua castellana és pròpia de Castella. El que han fet és imposar la llengua castellana a tot allò que han conquerit.
a Espanya només es parla "espanyol"
21/12/2019
13:40
https://www.vilaweb.cat/noticies/guardia-civil-ciutada-belga-catala-cancer/
Tan difícil es de entender?
22/12/2019
16:18
1.-De dónde son lenguas propias el francés, el alemán, el italiano el portugués...?
El andaluz es lengua propia de Andalucia, el aragonés de Aragón, el extremeño de Extremadura. el bable de Asturias..,el gaélico de Irlanda, el escocés de Escocia...
Pero todos los territorios que conforman un Estado, además de su lengua propia, tienen también como oficial la lengua oficial del Estado al que pertenecen .


El fanatismo nos ciega la inteligencia y solo vemos lo que queremos ver...

Por eso, nadie nos entiende cuando hablamos de inmersión lingüística obligatoria, made in Catalonia.
>la llengua conqueridora
22/12/2019
16:26
El francès., l'italià, el portuguès l'anglès ... són llengua conqueridores perquè són llengües oficials dels seus respectius Estats?

M'ho explica, si us plau?
la llengua catalana la millor de Catalunya
23/12/2019
13:16
Vostè ho ha dit, són llengües imposades.
>la llengua catalana la millor de Catalunya
24/12/2019
15:12
1.-Si la lengua catalana es la mejor de Cataluña, reconoce usted que hay otras lenguas en Cataluña y nadie puede imponer su lengua a los demás
2.la lengua de cada uno es la mejor de todas(en Cataluña y fuera de Cataluña).
https://www.elmundo.es/espana/2019/12/23/5dfdf1c7fdddff9e8e8b4654.html
Un estudio a partir de PISA advierte de que la escolarización en catalán y otras lenguas cooficiales «afecta negativamente» al sentimiento de pertenencia al centro educativo de los estudiantes. Cataluña es la región donde hay más desencanto escolar
P.D. Ponga usted ante el Tribunal Galáctico una querella contra todos los estados de la UE y de fuera de la UE por "imponer" su lengua
el català
26/12/2019
02:42
La llengua nacional de Catalunya.
cal debat? Els fets canten
26/12/2019
09:03
https://cronicaglobal.elespanol.com/politica/sagrada-familia-excluye-castellano-felicitacion-multilingue_303863_102.html
La Sagrada Familia excluye el castellano en su felicitación multilingüe
La basílica católica saluda en alemán, catalán, árabe, inglés, coreano y la lengua de signos, lo que ha provocado un gran debate en las redes

El mon ens mira i pren nota... Els victimistes al descovert
El món ens mira
i pren nota. Els victimistes al descobert.
Ara saben el que és la immersió lingüística obligatòria
menudo lío.!Explíquelo bien> el catalá
26/12/2019
11:00
Sólo se puede hablar de lengua nacional para referirse a la lengua de un nación.
Primero hay que definir lo términos "lengua" y "nación".

España. Francia, Italia ,,,, no son naciones , no tienen lengua nacional... Valencia es una nación? Si es un nación, su lengua nacional es el valenciano y el catalán es una lengua impuesta.

El árabe es una lengua nacional? De qué nación es lengua nacional el árabe? Y el chino, el francés, el portugués...?
Cuántas naciones cree usted que hay en el mundo
para calcular cuántas lenguas nacionales hay en el planeta?
Conclusión: La única nación del universo es Cataluña, ergo el catalán es la única lengua nacional en el planeta tierra
cualquer fanatismo ciega
27/12/2019
07:39
https://www.lavanguardia.com/opinion/20191226/472520975244/a-nuestros-amigos-espanolistas.html

no hay nada peyorativo en ser patriota o sentirse nacionalista francés, escocés o búlgaro, si hacemos con ello referencia al sentimiento “ nacional”.
En Catalunya hemos pasado del mencionado sentimiento “nacional” positivo a otro fuertemente negativo. Hemos pasado de ese sentimiento que nos da identidad a un sentimiento “nacional” que nos aleja y nos marca como diferentes, que ve en el otro una amenaza. En su versión negativa es el orgullo exagerado, que conduce al desprecio a los demás y que no permite ver los propios defectos, sino ver en el otro el origen de todos los males.
ramon Lama
27/12/2019
14:10
catalan catalan el mundo esta glabalizado los chinos ablan mil idiomas pero todos hablan mandarin e ingles en america esisten mil lenguas mapuche aimara quechua guarani ect pero todos hablan Español un idioma universal ustedes tienen que actulizarse no vivir en una cueva chiquita.......
Visca el català
28/12/2019
10:35
El català és el nostre idioma. "L'espanyol", que diuen vostès, és l'idioma d'entesa triat per comunicar-se tots aquells que són espanyols. El seu origen ve de l'idioma castellà.
Tots els idiomes d'Espanya són espanyols, o no? A l'Espanya actual hi ha més idiomes, no només el castellà. La varietat cultural és més rica amb els seus idiomes. Una llengua universal facilita l'entesa universal; però, això no vol dir que hagin de desaparèixer totes les altres.
Visquin totes les llengües
28/12/2019
15:02
1.-Totes les llengües s'han de respectar i conservar perquè són riquesa cultural . Però això no dóna dret imposar. .
2.- A França, Itàlia, UK, USA, hi ha més idiomes que el francès, italià, anglès però la llengua oficial de cada Estat és d'ús comú en tot l'Estat.
3.-A Espanya , excepte el basc, tots els altres idiomes vénen del llatí, no del castellà. L'aragonès, el murcià, el valencià , el bable, el català I en la resta de la UE, totes les llengües romànicas vénen del llatí, no del francès ni de l'italià.Encara que la llengua oficial de França es digui francès. La d'Itàlia, Italià i la de Portugal portuguès...
4.-Cal una llengua universal artificial que no sigui la llengua de cap Estat...
parlem català
30/12/2019
18:13
L'idioma que preval sempre ha estat aquell que lidera l'economia. Ara, és l'anglès d'EUA. Qui sap si el seguirà el xinès; però, els seus signes són una gran dificultat per escriure'l.
L'idioma català és un gran representant del poble català.
que cadascun parli la llengua que vulgui
02/01/2020
20:02
I per què l'anglès ha de ser la llengua de l'economia?
Perquè l'anglès és la llengua del capitalisme feroç la religió del qual és fer diners i viure del tripijoc de les grans empreses a costa del treballador mal pagat ?.
El mes important són els negocis ( la pela és la pela). Això de la cultura és per a lluir ?
Tal com va, el xinès serà la llengua de l'economia, així que ja pot augmentar el seu acerb lingüístic amb una llengua molt més antiga i més rica culturalment que l'anglès. i la seva escriptura és molt més artística.

Millor posar com a llengua de l'economia l'esperanto que és una llengua artificial i neutra.
el català, una llengua per parlar i llegir.
04/01/2020
12:49
Jo ja tinc la meua llengua, totes les altres són afegides. Ningú no m'ha ensenyat a escriure-la ni a llegir-la. Fa anys que va caure a les meues mans un número de Cavall Fort i el llibre un Capità de quinze anys i així va començar la meua dèria per aprendre la llengua que parlo i ara m'hi defenso prou bé.
Estic molt orgullós d'escriure en català.
totes les llengúes són per parlar i llegir
05/01/2020
18:16
Així són totes les llengües maternes i cadascú té la seva perquè mare no hi ha més que una
a cada u la seua
08/01/2020
12:22
Totes les llengües són vàlides per comunicar-nos.
LLEÓN SÓLO
22/01/2020
19:53
Quan l'any 2000 vaig ser a Lleó fent el Camí de Sant Jaume. Al començar l'etapa, al matí, vaig veure a la ciutat uns quants llençols penjats on hi deia: LLEÓN SÓLO. Lleón, no León.
¡Lleón llibre!
26/01/2020
11:39
https://www.lne.es/nueva-quintana/1504/lleon-llibre/476804.html
la libre sociedad catalana
06/02/2020
09:14
https://cronicaglobal elespanol.com/politica/inspector-vetado-denunciar-adoctrinamiento-independentista_315788_102.html
“En él, evalúo los casos de adoctrinamiento, la vinculación entre nacionalismo y educación
Se publicó a finales de 2019 .Acudí a una editorial de Barcelona, pero no le interesó. Finalmente, fue una firma de Salamanca la que lo publicó”. El prólogo corre a cargo de la política y escritora Maite Pagazaurtundúa.
“El nacionalismo ha penetrado tanto en la vida social, económica y cultural que incluso se llega a la censura. Pero en Cataluña no vivimos en una sociedad libre. Los nacionalistas son los primeros que reivindican la libertad de pensamiento y de expresión...
respecte per la diversitat
06/02/2020
14:08
El territori espanyol és un conjunt de nacionalitats plurilingües. Podria ser una península espanyola, però, se'ls hi va escapar Portugal. Portem anys i anys lluitant perquè la nostra llengua catalana no desaparegui, però, l'afany que tenen és posar excuses per aniquilar-la. Els hi molesta molt, però, molt.
falar asturianu
06/02/2020
14:15
https://dodeparaula.blogspot.com/2020/01/dicienmos-que-falar-asturianu-yera_31.html
l'amo de Jazztel no vol català a l'escola
08/03/2020
21:01
https://www.elnacional.cat/enblau/ca/televisio/catala-menorca-martin-varsavsky-angles_473184_102.html

Sort que em vaig donar de baixa de Jazztel, sinó m'hi donaria ara ràpidament.
molt interessant!!
13/03/2020
20:57
notícia bomba!!!
Ara ja sabem que Jazztel té un client menys
saluda en català
16/03/2020
12:38
https://www.nuvol.com/llengua/saluda-en-catala-77604
27 d'abril Montserrat, la Magna Mater catalana
26/04/2020
15:53
Els santuaris de les imatges negres occidentals s’aixequen sobre les ruïnes de temples pagans, que a la vegada foren edificats sobre llocs d’adoració prehistòrics megalítics i són hereus no solament de les seves pedres, boscos, fonts i pous, sinó dels seus ritus, tradicions, mites i folklore, que encara estan presents en les celebracions que honren les Verges Negres. Aquestes Verges no foren instal·lades a l'atzar.
Nigra Sum. Que passeu un bon dia
27/04/2020
09:14
https://youtu.be/xQV16zpuQCk
Nostra Senyora de Montserrat
27/04/2020
09:20
https://youtu.be/7-Fkh3mUqWY
l'estaca caurà
29/04/2020
11:43
https://www.youtube.com/watch?v=O7F4RLus8d4
la veritable Europa
06/05/2020
18:20
http://www.trob-eu.net/ca/catala-i-occita-un-diasistema-dues-llenges.html