Finalitzen les obres de restauració de la Muralla de la Baixada del Roser
  
La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tarragona han finalitzat la cinquena fase de les obres de restauració de la muralla de Tarragona, situada en el tram de la Baixada del Roser, que va des de la porta d’accés al passeig Arqueològic fins al Fortí Negre. El projecte ha estat promogut pel Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de l’INCASÒL, el Departament de Cultura i l’Ajuntament de Tarragona dins del programa de l’1 per cent cultural.

L’obra ha tingut un cost de 318.875 euros finançats per l’INCASÒL, mitjançant les aportacions del conveni de transferències amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, i l’Ajuntament de Tarragona de l’any 2014. Durant la visita, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tarragona han anunciat la propera fase d'intervenció en aquest mateix tram de la muralla, que consistirà en la finalització de la pavimentació del pas de ronda i del reforç estructural.

Aquesta és la tercera actuació que s’executa en el tram de muralla de la Baixada del Roser (les anteriors es van executar el 2010 i el 2011) i ha consistit en el reforç estructural dels murs interns de la muralla per evitar possibles enfonsaments, extraient el material de replè que provocava empentes, enriostant la muralla amb una estructura de fusta i substituint el forjat del pas de ronda per evitar l’acció de filtracions de l’aigua de pluja.

També s’ha consolidat el mur extern de la muralla per assegurar la seva estabilitat i per evitar caigudes de material a la via pública, substituint carreus de pedra recuperada, i rejuntant amb morter calç part de la muralla.

El tram de muralla de la Baixada del Roser patia greus problemes d’estabilitat degut als materials que constitueixen el nucli de la muralla. La falta de cohesió i les alteracions produïdes dels materials de replè del nucli de la muralla al llarg de la història han motivat enderrocs dels fulls externs de la muralla i la colonització interna de la construcció per espais habitats. Arran de la intervenció, s’han realitzat treballs de control i documentació arqueològica que contribueixen a ampliar el coneixement històric de la muralla romana.

La muralla és el principal element que defineix Tàrraco com a ciutat. És la primera obra romana que es coneix a Hispània i una de les més antigues que es conserven fora de la península Itàlica. La muralla romana, que tenia un recorregut aproximat de 5 km i protegia una àrea de 59 ha, anava des de la Part Alta fins al port. Actualment se’n conserven 1.300 metres, bona part dels quals es poden visitar en el recinte del Passeig Arqueològic.
Redacció TT - 07/04/2017 - 16:01h
patrimoni del dimoni
09/04/2017
23:42
És digne de veure la gran diversitat d'actuacions que té la muralla aquesta.
Pere
07/04/2017
20:55
El següent pas en aquella zona hauria de ser acabar la recupaeració de Ca l'Agapito, podría ser magnífic
Toni
07/04/2017
20:54
Una bona notícia. Personalment invertiría molt més en patrimoni. El retorn de la inversió es multiplica i perdura si bé puc entendre les estretors pressupostàries.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat