L'osonenc Marc Capdevila, amb 'L'observador de núvols', guanya el 28è Premi Ciutat de Tarragona de novel.la Pin i Soler
  
Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2017-2018, que ja compten amb 28 convocatòries, ha obtingut, com ja és habitual en aquests premis, una participació alta i territorialment diversificada. En concret, han estat:

Premi Ciutat de Tarragona de novel•la Pin i Soler: 108
Premi de traducció Vidal Alcover: 10
Premi de narrativa curta per Internet Tinet: 236

A més del lliurament dels tres guardons, l’acte de lliurament servirà enguany per homenatjar l’escriptora Maria Aurèlia Capmany, amb motiu del centenrai del seu naixement. L’homenatge consistirà en la inauguració d’una exposició divulgativa sobre la vida i l’obra del personatge, al vestíbul del Teatre Metropol, que posteriorment es podrà veure en altres espais de la ciutat, i un espectacle creat per Marc Chornet que ens atansarà algunes de les facetes més rellevants de la personalitat de l’autora.

Premi de novel•la

El premi de novel•la, que enguany arriba a la seva 28a edició, ha estat per a l’escriptor osonenc (nascut a Vic, resident a Tona), Marc Capdevila Clapera, per l’obra L’observador de núvols. El jurat, integrat per Xavier Aliaga (guanyador de l’edició anterior), Mònica Batet, Pere Guixà, Bernat Puigtobella, Vicenç Villatoro i Joan Chavarria com a secretari, ha justificat el seu veredicte amb la següent motivació:

• -Per la creació molt personal i la força de la veu narrativa.

• -Per un discurs exuberant farcit de referències creuades i l’alta cultura i la cultura més popular.

• -Per la riquesa de registres.

La novel•la serà publicada per Angle edicions, dins la seva col•lecció Narratives i apareixerà a principis del proper mes de setembre.

Premi de traducció

D’altra banda, de les 10 propostes presentades per a la 18a convocatòria del Premi-beca Vidal Alcover de traducció, el jurat s’ha decantat pel treball presentat per la traductora Lídia Álvarez Grifoll, de Terrassa, consistent en la traducció de l’obra Història dels abderitans, de l’autor alemany Christof Martin Wieland. El jurat, integrat per Sam Abrams, Miquel Desclot, Jordi Jané, carles Prado, Monika Zgustova i Rosa Ibarz com a secretària, ha basat el seu veredicte en els següents punts:

• El projecte presentat proposa la traducció d’una de les obres més importants del període de la Il•lustració alemanya. És un dels llibres d’aquest moviment que va tenir més èxit de públic en la seva època, en terres germàniques, i l’autor (…) és un dels més influents de la Il•lustració a Europa. La perfectibilitat és la idea central de la seva obra i aquest concepte es va estendre a tot el moviment.

• Les mostres de traducció que ha presentat la guanyadora s’ajusten molt a l’estil de l’autor i mantenen una bona qualitat lingüística.

L’obra, un cop traduïda, serà publicada per les edicions de 1984.

Premi de narrativa curta

Pel que fa al veredicte del 21è Premi de narrativa curta per Internet Tinet, d’entre els 236 treballs presentats, la guanyadora ha estat M. Victòria Lovaina i Ruiz, resident a Cerdanyola del Vallès, pel conte titulat Cara de peix. El jurat, integrat per Noemi Bagés, Andreu Carranza, Jordi Cervera, Lurdes Malgrat, Òscar Palazón i Amadeu Roig com a secretari, ha valorat l’obra pels següents motius:

• És un relat escrit en una veu narrativa omniscient molt treballada, es posa en la ment d’un infant de manera versemblant.

• La redacció és fluida, ben travada.

• El conte és divertit i té un grau de suspens que manté atén el lector i l'obliga a voler continuar.

• Hi ha present una subtil ironia d'allò que no s'explicita però es llegeix entre línies.

• Acurat, precís, magnífic.

A més a més d’obra guanyadora, el jurat n’ha seleccionat altres catorze. Totes juntes es publicaran en un volum que publicarà Cossetània edicions i apareixerà la propera tardor.

28è PREMI CIUTAT DE TARRAGONA PIN I SOLER

Títol de la novel•la: L’observador de núvols
Autor: Marc Capdevila Clapera

Marc Capdevila Clapera (Vic, 1966).

En l'actualitat viu a Tona, un poble amable de la comarca d’Osona, envoltat de persones del sexe femení: la seva esposa Carme, les seves tres filles i dues gosses que no el deixen de petja; així que no és estrany que se senti una mica feminista.

Un sentit pragmàtic de la vida el va portar a estudiar Economia, però més tard es llicencià en Humanitats per devoció i per entendre el món. Es guanya les garrofes amb la gestió empresarial, assessorant empreses en diferents àmbits, i també com a professor de finances. Si bé es tracta d’una professió allunyada de la creativitat literària, no és menys cert que li dona l’autonomia econòmica necessària per a cuinar els seus textos a foc lent, que és com a ell li agrada escriure.

Devorador dels grans clàssics literaris, un dia decidí que tocava passar-se a l’altre costat de la relació entre autor i lector. Ho intentà primer amb el relat curt, i després d’alguns reconeixements se sentí prou valent per atacar la complexitat d’una novel•la llarga. L’any 2007 fou guardonat amb el premi Sebastià Juan Arbó per “Aigua pudenta”, una novel•la de post-guerra ambientada a Tona. Més endavant, amb “La Querosenca”, abordà amb ironia optimista les conseqüències de la crisi econòmica. El 2013 se submergí de ple en la novel•la de tall històric amb “La Bíblia de Pedra”, ambientada en el Ripoll del segle XII; i sense deixar aquest gènere literari, enguany ha editat “El jaç del faquir”, que narra les vicissituds d’un jove que a les primeries del segle passat, es conjura per dedicar la seva vida al coneixement, però a qui la riuada de la història arrossega corrent avall.

No només la literatura, sinó també la pintura, el còmic, la música, les arts i l’activitat creativa de qualsevol mena són les seves grans passions. D’aquí que no deixi mai la ploma, ja sigui com articulista, novel•lista o dramaturg.

És també guionista de la web sèrie catalana “Solisombra”, ha pujat als escenaris teatrals amb “Freda, gairebé glaçada”, i és co-realitzador amb el seu germà Joan de diversos documentals per a la televisió com “Els búnquers de Franco” o “Joan Manén, el geni oblidat”.
Redacció TT - 05/05/2018 - 21:22h
El pa del cistell
06/05/2018
13:40
Un d'Osona ens passa la mà.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat