E.A.J. 33, Ràdio Tarragona
  
Moltes tardes de tardor, m’agradava anar a la llar de Josep Maria Tarrasa al Carrer Governador González i fèiem “petar” unes xerrades tan interessants que, més d’una vegada, li deia que em deixés escriure alguna nota de tot allò que m’explicava. Ja més darrerament i ja ell més delicat, les teníem per telèfon i també, de tan en tan, li deia...un moment que agafo unes notes. I es que ja ho digué el també recordat Xavier Pedrol en un acte a l’Ajuntament: era un magnífic narrador, fins i tot explicant un acudit, era com si el visquessis.

Entre altres apunts trobo que Ràdio Tarragona va començar a emetre per primera vegada, l’endemà del dia de Sant Magí de l’any de 1933 amb el distintiu “E.A.J.33”. El concessionari de l’estació de radiodifusió era l’Associació de la Premsa de Tarragona que aleshores presidia Timoteo Zanuy Lanao, periodista i mestre d’escola. L’enginyer constructor fou Eduard Delgado Porres i es va instal•lar a la cúpula del número 77 de la Rambla Nova, una de les primeres cases de la ciutat que tingué ascensor, aleshores propietat de La Caixa i ara de la caixa de Terrassa.

El primer locutor i empleat únic en aquells moments, fou Josep Maria Tarrasa i Alvira, que complia 20 anys, seleccionat entre l7 aspirants i ell sempre recordava que va passar per davant del jurat en cinquè lloc, essent el millor en puntuació. Entre els aspirants hi havia, Josep Maria Juncosa Panadès que més tard fou amb el nom artístic de Raül Abril, considerat el millor vocalista del país. També s’hi van presentar altres tarragonins coneguts com Josep Maset, Ricard Anguela, Joan Jové, etc.

Malgrat tot, l’emissora no es va inaugurar oficialment fins el dia 3 d’octubre del mateix 1933, a les 6 de la tarda, en un acte solemne celebrat a l’Ateneu de Tarragona d’aleshores. El 1993 amb presència de Tarrasa, Solé, Juncosa i d’altres veterans radifonistes, es celebrà el 60 aniversari a l’actual Ateneu situat al nº 2 del Carrer de Sant Magí, el mateix dia i a la mateixa hora.
Va ésser el primer director Joan Tuset Arbonès i el programa de la inauguració aquella romàntica tardor del 1933, va tenir les següents vicissituds:

1er. Els Segadors per l’Orquestrin de l’Estació.
2ºn.- Presentació pel President de l’Associació de la Premsa Sr. Zanuy Lanao.
3er.- Condicions tècniques de l’emissora per l’enginyer - constructor Sr. Eduard Delgado de Porres.
4art.- Concert per l’Orquestrin de l’Estació.
5é.- Missió cultural i patriòtica de E.A.J.33 pel President Honorari de l’Associació de la Premsa Sr. Ramon Noguer.
6é.- Selecció de peces musicals per l’Orquestrin de l’Estació.
7é.- Breu discurs de l’Alcalde Sr. Lloret.
8é.- Paraules finals de Governador interí Sr. Mas. Va fer la benedicció el Vicari General Dr.Borràs
En el discurs, del que tenim un manuscrit amb lletra del propi Tarrasa diu, entre altres coses, que la idea de instal•lar una estació de radiodifusió tenia com objectiu divulgar les belleses arqueològiques de Tarragona i que els guanys anirien a reforçar el Montepio de Periodistes. Destaca també aquest escrit el treball del Sr. Tuset Arbonès que sempre deia que no solament era possible, si no també necessària. La creació de l’emissora la va aprovar la Junta General de l’Associació de Premsa celebrada el 27 de febrer del 1933 i la concessió no podia ésser a nom d’un particular, si no d’una entitat. Igualment narra el discurs que ràpidament es va encarregar als enginyers senyors Bové i Delgado el projecte i que fou enviat a Madrid i la Direcció General de Comunicacions va modificar-lo ampliant la potència fins a 200 bats. El 31 de Març, sempre del 1933, quedava completada la documentació. Van començar les proves l’onze d’agost i s’emetia provisionalment.

El manuscrit diu també que a la inauguració hi havien presents el Director de l’Institut Sr.Feliu, regidors de l’Ajuntament, etc.
Els primers tècnics que hi hagueren foren Horaci Fabra i Platón Teixidó, aquest - comentava Tarrasa - era un personatge molt peculiar, solament et diré que els seus fills es deien Sócrates, Homero, Plutarco...... Els primers empleats que va veure entrar Tarrasa en aquella casa foren el Sr. Joan Carbó, que era el de recepció i del que fos, Josep Siré Pérez, publicitat, Marcel Riera Güell, administrador i cronista, Joan Juncosa Panadès, redactor i guionista del popular Maginet, Amàlia Sanromà Anguiano “Nani”, Montserrat Parès de La Secuita i Lolita Savín, locutores, Josep Rovira Solé, Josep Rovira Acarín, Àngel Ferré “Xixous”, històrics fins a Manuel Pastor, Griselda Llopart, Montse Fort, Lluís Figuerola i els que els vàrem seguir fins que l’emissora va passar a RNE. Destacaven en els principis d’aquella ràdio naixent el col•laborador Joaquim Icart que ja en aquell temps radiava “Lliçons de català” i les primeres emissions de “Maginet” l’any 34 amb el “Nadal del Pobre”.

Per a primers del proper Maig, una comissió de veterans de la ràdio, estan preparant uns actes que seran commemoratius dels 75 anys de la ràdio a Tarragona i 75 de la creació de Maginet Pelacanyes. Tindran lloc a l’Arxiu històric de Tarragona, a la Rambla Vella, intervenint antics locutors, col•laboradors, corresponsals i tots els radifonistes que han passat per la que fou EAJ 33. Tots els interessats que desitgin més informació poden adreçar-se a Tot Tarragona.cat o be al telèfon 649 18 24 63.
Antoni Panadès - 25/02/2009 - 13:11h
TT
03/08/2012
17:42
Ets pots dirigir a Ràdio Nacional d'Espanya a Tarragona, tel:977252595.
Evelyn Piedrahita
03/08/2012
17:36
Hola, sóc una alumna de segon de batxillerat i estic fent el meu treball de recerca sobre la ràdio, concretament sobre la ràdio a Tarragona i m'agradaria saber on puc trobar talls de veu de l'EAJ-33 ràdio Tarragona o cap mena d'informació relacionada amb l'emissora, em serviria molt la vostra ajuda, moltes gràcies. :D!
aida
13/03/2009
21:22
hola, sóc periodista i us estaria molt agraïda si poguéssiu donar-me més informació sobre la trobada, ja s'ha fet? No n'he sentit a parlar doncs.. Bé esperem que encara estigui pendent perquè seria molt interessant fer-ne una crònica pel diari pel qual treballo.

Moltes gràcies mestre Panadès! :)
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.