Ferrocarril Val de Zafàn
  
Des de feia molts anys estava projectada la línia del ferrocarril que procedent de Puebla de Híjar tenia que arribar, al menys, a Tortosa, amb la possible prolongació a Sant Carles de la Ràpita, que seria el port marítim de l’Aragó, propòsit conegut com la “Línia de Val de Zafàn” i que ja tenia feta tota la base, explanacions, túnels, ponts i fins i tot els edificis de les futures estacions. Aquesta línia afectava de ple a les comarques de l’Ebre de la demarcació de Tarragona, doncs a part de que hagués portat nombrosos viatgers fins a la costa del sud de Catalunya, poblacions com Tortosa, Amposta i d’altres de les Terres de l’ Ebre haurien gaudit d’un important enllaç, sobretot econòmic, amb les poblacions de dita zona aragonesa, a part de tenir una àgil comunicació entre les esmentades comarques i les del Baix Aragó.

Les tècniques modernes, com les noves carreteres, autovies i autopistes i els grans vehicles de transport que varen sortir al mercat, van provocar que els governs anul•lessin aquest projecte, malgrat que al traçat del mateix, solament li mancava posar les vies de ferro i fer-hi circular les màquines i vagons. Durant tot el més de març de 1978, hi hagué una campanya per que el Govern tornés a considerar i estudiar la reobertura de les obres d’un ferrocarril que mai va arribar a funcionar.

Comissions Obreres de Tortosa, era l’entitat que en l’esmentada data movia fitxa i la Cambra de Comerç igualment es solidaritzava amb les moltes entitats de la zona de l’Ebre per que el Ministeri de Transports i Comunicacions estudiés de nou el projecte i que les obres ja fetes, no fossin solament, com encara ho son avui en certs punts del recorregut, visitades i retratades per curiosos viatgers que no acaben d’entendre que hi fan aquells edificis en mig dels camps de cereals i aquells camins de terra, molts ja abandonats, altres maltractats i esborrats de tot arreu, però que eren l’esperança de moltes persones d’empresa.

El dia 9 d’octubre de 1978, la “Hoja del Lunes” informava que hi havia una Interpel•lació conjunta dels diputats de la demarcació de Tarragona per que es posés d’una vegada en servei el tren de Val de Zafàn. L’endemà “La Vanguardia” es feia ressò del problema titulant “Demanen l’obertura de la línia ferroviària de Val de Zafán”. També el “Correo catalán” el 12 del mateix mes i any manifestava que l’esmentada línia, fou clausurada per RENFE en 1972 i tampoc quedava curt el “Diario Español” lamentant la qüestió. L’informe del Banc Mundial la incloïa entre les línies ferroviàries no rendibles.

Actualment

Tothom que avui visita aquest itinerari pot apreciar que algunes d’aquelles obres han sigut, al menys, aprofitades per crear la “Via Verda” per excursionistes i ciclistes, essent molts dels edificis centres culturals i socials de distintes localitats, encara que amb el pas dels anys, molta cosa es va destrossar.

La Via Verda ha tingut el suport del Servei d’Ocupació de la Generalitat de Catalunya, del Pacte de Santes Creus i del Fons Social Europeu. Sortint de Tortosa es passa per Roquetes, per l’EMD de Jesús, Aldover, Xerta i Benifallet hi passa molt a prop del Riu Ebre, entra pel terme de Pinell de Brai, travessa Bot, fins Horta de Sant Joan per desembocar a l’Aragó . Un total de 46 quilòmetres i amb considerables desnivells. Està projectat unir l’actual via amb el municipi de Deltebre i per tant amb el Parc natural de l’Ebre. Hi poden circular a peu, a cavall, en bicicleta i es apte per a invàlids. El ferm es d’asfalt, circula per túnels enllumenats i quasi tota ella es troba rodejada d’arbredes, muntanyes i natura.
Antoni Panadès - 10/12/2008 - 20:38h
Pep
08/07/2009
11:07
El tren va arribar a funcionar fins a Tortosa. A les Terres de l'Ebre l'utilitzaven, fins que a l'any 1973 es va clausurar amb l'excusa d'un petit ensorrament en un túnel. És curiós que Gandesa, la capital de la Terra Alta, no tingués estació. En canvi, Bot, va tenir estació urbana. És de destacar el seu itinerari que travessa bells indrets muntanyencs.
Curiós
11/12/2008
00:24
Molt bo el reportatge, serà qüestió d'anar-hi!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat