Sopa de Nadal i carn d’olla
Falten poquets dies per Nadal i s'ha de preparar un dinar o sopar nadalenc com cal
  
Us deixo la recepta d’aquest plat, que per mi és el preferit, un plat exquisit, molt propi pels dies de fred i molt típic per al dinar de Nadal.

Aquest és un àpat molt complet, un menjar amb molta substància i, de preparació relativament senzilla, jo, acostumo a fer una variant per tal de donar-li un toc més festiu, es tracta de farcir els galets amb una mica de carn de la preparació per fer la pilota (els deixo preparats i els reservo a la nevera en una carmanyola).

Aquest plat ho podeu preparar el dia abans, així encara estarà més gustós, i a més tindreu temps per dedicar-vos al guarniment de la taula, i com no, al guarniment del vostre aspecte personal per tal d’estar molt macos i maques per a rebre als convidats.

Això si, no oblideu que els galets se han d’abocar a la cassola el mateix dia, i poc abans de començar a dinar, mentre podeu fer l’aperitiu tranquil•lament, ja que de fer-ho el dia abans, aquests quedarien pansits.

Ingredients (per a 6-8 persones):

Temps de cocció:
4 hores aprox.

- 500 g. de carn de vedella (tipus jarret)
- 1/4 de gallina
- pollastre (3 pits)
- 300 g. d'orella i morro de porc
- 1/2 peu de porc
- 1 os de pernil sec (posat en remull el dia abans)
- 150 g. de cansalada
- 1 os d'espinada de porc
- 1 os de genoll de vedella
- 1 os de moll de vedella
- 1 botifarra blanca
- 1 botifarra negra
- 500 g. de cigrons cuits
- 300 g. de patates
- 1 col verda arrissada
- 1 nap, 1 pastanaga, 1 xirivia
- 1 porro, api

Per la Pilota:
- 250 g. de carn de porc picada
- 250 g. de carn de vedella picada
- 100 g. de cansalada picada
- 10 g. de pinyons (remullats 2 hores abans)
- 1 tofona negra en làmines (d'aquelles envasades qtrobareu a qualsevol supermercat a bon preu)
- 1 ou; unes molles de pa remullades en llet
- 1 all, julivert, sal
- 1 cullerada de farina

Per a l’escudella:
- 300 g. de galets grossos

Netegeu, i renteu el peu de porc, l'orella i el morro, la gallina i el pollastre.

Poseu una olla al foc amb 5 litres d'aigua, afegiu-hi totes les carns i els ossos, fins que bulli.

Tan bon punt comenci a bullir, escumeu be i treieu totes les impureses que pugin a la superficie. Afegiu la pastanaga, el nap, la xirivia, l'api, el porro, torneu a escumar. Deixeu que bulli 2 hores, aproximadament; aleshores les carns ja seran prou toves.
Afegiu-hi els cigrons, la col, les patates tallades a trossets i la pilota (que ja haureu preparat), i quan quasi ja estigui fet, afegiu-hi tambè les butifarres. Deixeu bullir uns 10 minuts mes. Tot seguit, rectifiqueu de sal.

Quan tot estigui ben cuit, coleu-ne el brou
Prepareu l'escudella amb el brou colat i els galets, que anirem tirant quan el brou estigui bullint. Ho deixarem bullir de uns 15 minuts.

L'escudella se serveix ben calenta i, desprès, en una safata ben posades les verdures i en una altra les carns, tallades a trossos, havent retirat els ossos. Se serveix tot ben calent.

Preparació de la pilota:

En un bol, poseu la carn de vedella, la de porc i la cansalada, tot picat, afegiu-hi l'ou, els pinyions, la tofona, julivert i alls picats, les molles de pa previament remullades en llet; assaoneu amb sal i pebre; treballeu-ho tot bé, primer amb una forquilla, desprès es pot fer amb les mans, fins que tot hagi cuallat, formeu llavors la pilota, mirant que tingui una forma quasi ovalada, l'enfarineu i la poseu al brou.

BON PROFIT I BONES FESTES!!!
Maribel Álvaro - 20/12/2008 - 21:08h
Maribel
22/12/2008
17:15
Apa noi, això està fet! si vols no cal de cava que ja en tinc, porta uns "purets" quan vulguis. Bones Festes!!!

PD.: Demà farè la del pollastre farcit pels que no siguin de la sopeta.
apa noi
22/12/2008
16:59
Maribel nnnnnnnnnnnnnnnnnyammmmmmmmmmmmmm
a quina hora paso a dinar. ja porare el cava
bon nadal
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat