El DAR abonarà els ajuts al sector de la fruita seca de la campanya 2008-2009 a mitjans de desembre
Diaz ha volgut fer palès que el DAR és conscient de les dificultats que travessa el sector per la situació del mercat
  
El director general de Planificació i Relacions Agràries del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Antoni Diaz, acompanyat del director dels Serveis Territorials del DAR a Tarragona, Xavier Vicens, ha presidit, aquest matí, a Tarragona, la Taula Sectorial de la Fruita Seca, als Serveis Territorials del DAR.

En el decurs de la trobada s’ha abordat la modificació del règim d’ajuts a la fruita seca, derivada de la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC). El Departament ha explicat com queda el sector de cara al 2008-2009, i ha anunciat que el proper 19 de desembre farà efectiu el pagament dels ajuts corresponents a l’esmentat període, que se situen en 366,075 €/ha en el cas de l’avellaner i en 271,075 €/ha per a la esta de la fruita seca. En ambdós casos, cal afegir 19,565 euros més en el cas que es tracti d’agricultor professional. Val a dir que es tracta d’ajuts cofinançats entre el DAR, el Ministeri, i el fons europeu FEAGA. La reforma de la PAC preveu que el sector quedi desconnectat l’1 de gener de 2012.

En el decurs de la reunió també s’ha abordat el pla de reconversió varietal. El sector s’ha compromès a fer les aportacions que cregui oportunes i el Departament iniciarà, a partir de gener, les gestions necessàries per posar-lo en marxa, com s’ha fet en el cas de la fruita dolça i dels cítrics, tenint en compte que es tracta d’una mesura d’abast estatal i que, per tant, cal negociar prèviament amb el Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí (MARM).

La reunió, que ha transcorregut en un clima distès, també ha permès analitzar la problemàtica del sector. Diaz ha volgut fer palès que el DAR és conscient de les dificultats que travessa el sector per la situació del mercat, i que el DAR estudiarà articular actuacions per pal•liar, en la mesura del possible, els efectes de l’actual conjuntura.

Així, s’ha constatat la problemàtica, especialment en el cas de l’avellana, i s’han analitzat les possibles causes, cercant solucions de forma conjunta. En aquest sentit, cal tenir en compte que els preus de l’avellana estan molt per sota de la mitjana dels darrers cinc anys, i també de les cotitzacions de l’avellana turca, referència mundial en tractar-se del país productor d’un 70% aproximadament de la producció mundial.
Redacció TT - 25/11/2008 - 19:21h
Berni
26/11/2008
20:53
vull ser pagès.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.