0 comentaris
11:52
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
Catalunya disposa del primer pla d’infraestructures de gestió de residus municipals
El desplegament del Pla d’Infraestructures es fonamenta en la cooperació entre ens locals i el Govern de Catalunya
  
Els documents aprovats són el Programa de gestió de residus municipals (PROGREMIC), el de residus industrials (PROGRIC) i el de residus de la construcció (PROGROC), així com el Pla territorial sectorial d’infraestructures de gestió de residus municipals (PTSIRM). Aquesta aprovació, per part del Consell de Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya, és el primer pas d’un tràmit que ha de finalitzar amb l’aprovació per Decret del Govern de la Generalitat.

El PROGREMIC concreta el model català de gestió de residus municipals, que té per finalitat generar menys residus i recuperar-ne més. Actualment Catalunya recull selectivament el 34% dels residus municipals que genera, una dada molt per sobre de la resta de l’Estat (17%) i de la mitjana dels països europeus de la OCDE (30%). Els eixos fonamentals del programa són el foment de la prevenció, l’augment i extensió territorial de la recollida selectiva i el tractament de tots els residus que no són objecte de recollida selectiva. Els objectius que marca s’avancen als proposats per la directiva europea, ja que el PROGREMIC aposta per situar l’índex de recuperació de materials (reciclatge) a Catalunya en el 48% l’any 2012, garantint que podrem complir amb la normativa europea, que el situa en el 50% l’any 2020; l’altre principal objectiu és disminuir la generació de residus per càpita en un 10% respecte de 2006. Els reptes que planteja el programa són ambiciosos, però assolibles donat l’alt grau de sensibilització i implicació de la ciutadania i les actuacions de les diferents administracions en aquest àmbit


El Pla territorial d’infraestructures de gestió de residus municipals s’ha desenvolupat d’acord amb la normativa de residus aprovada per unanimitat al Parlament l’any 2008, i és el primer Pla d’aquestes característiques que s’aprova a Catalunya. Preveu 109 accions concretes arreu del territori, algunes de millora en plantes existents i altres de construcció de construcció de noves instal·lacions. Això suposa garantir la suficiència de plantes per a la gestió d’aquest tipus de residus amb criteris de proximitat i suficiència. El Pla territorial d’infraestructures estableix els paràmetres generals perquè, posteriorment i amb la participació dels ens locals, es concreti cada actuació en el territori, ja que són els ens locals els qui tenen les competències de recollida i tractament de residus municipals.

El Programa de gestió de residus industrials (PRGRIC) planteja situar l’índex de recuperació en el 80% l’any 2012. Algunes de les actuacions que preveu són la millora de la separació en origen, reduir el volum de residus que van a dipòsit i promoure la recuperació de sòls contaminats.

El Programa de gestió de residus de la construcció i demolició (PROGROC) fixa com a objectiu reciclar el 50% d’aquests residus a través de sensibilitzar tots els agents implicats i implantar un model de gestió més eficient i facilitador, entre d’altres accions.

Les instal·lacions de nova construcció del Pla territorial d’Infraestructures suposen una inversió de l’entorn dels 984 milions d’euros; i les millores i altres actuacions en les plantes existents de gairebé 203 milions d’euros. El Pla territorial d’infraestructures serà una font de creació d’ocupació, en concordança amb la normativa europea que aposta per fomentar el mercat del reciclatge. Així, el Pla territorial generarà 5.000 llocs de treball arreu de Catalunya durant la fase d’execució, i posteriorment 2.500 més (directes i indirectes) en l’explotació de les diferents instal·lacions. D’altra banda, els programes de gestió de residus suposen una inversió pública de 1.287 milions d’euros i una inversió privada de 170,5 milions d’euros.

Els programes i el Pla territorial serviran per dotar Catalunya d’una gestió moderna i eficient dels residus que genera, situant-nos en la línia dels països més avançats en aquesta matèria a escala europea.
Redacció TT - 04/04/2009 - 11:52h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat