Castor seguirà tancat davant la possibilitat de nous moviments sísmics
  
El Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital ha rebut els informes encarregats al Massachusetts Institute of Technology (MIT) i a la Universitat d'Harvard sobre el magatzem de gas Castor dels quals es conclou que no existeix certesa absoluta que no tornin a produir-se moviments sísmics a la zona si la instal•lació iniciés la seva operació.

A la vista d'aquests informes, el Govern ha decidit que la instal•lació de magatzem de gas Castor no podrà iniciar la seva operació. A partir d'aquest moment, s'estudiarà què fer amb aquesta infraestructura.

En roda de premsa celebrada aquest matí, el secretari d'Estat d'Energia, Daniel Navia, els professors Rubén Juanes (MIT) i John H. Shaw (Universitat d'Harvard), i el director d'Infraestructures d'Enagás, Claudio Rodríguez, han explicat les conclusions principals dels informes.

Els estudis, inicialment encarregats pel Govern, donen compliment a l'exigit pel Reial decret Llei de 2014. Van començar a l'octubre de 2015 i han estat realitzats per un equip de set professors del MIT i de la Universitat d'Harvard en les disciplines de geomecànica, sismologia i geologia estructural.

Es tracta d'un exhaustiu estudi post mortem que analitza l'origen de la sismicitat induïda durant la injecció de gas en el magatzem Castor l'any 2013. En ell s'han emprat nous paradigmes que integren els models geològic i geomecànic amb l'anàlisi de les dades de sismicitat.

Segons els estudis, la localització dels sismes coincideix amb la zona de la falla Amposta i amb diverses ramificacions de la mateixa i conclouen que aquestes falles van ser sotmeses a estrès com a conseqüència de la injecció de gas.

L'informe assenyala que no hauria pogut esperar-se que, al seu moment amb la informació disponible i mitjançant estudis realitzats amb metodologia estàndard, s'hagués arribat a aquestes conclusions abans de la injecció de gas.

Precedents
El 16 de maig de 2008 es va atorgar a Escal UGS la concessió d'explotació per a l'emmagatzematge subterrani de gas natural Castor. El projecte consistia en la conversió del camp de petroli abandonat Amposta en emmagatzematge subterrani de gas natural per fer front a les necessitats del sistema gasista previstes en aquest moment.

En 2010 es va començar la perforació dels pous d'injecció/extracció de gas. El 5 de setembre de 2013, en fase de proves i durant la injecció de gas matalàs, van començar a produir-se una sèrie de sismes a l'entorn de la plataforma Castor.

Es va ordenar aturar la injecció de gas el 17 de setembre de 2013, però els sismes van continuar produint-se fins al 4 d'octubre. Aquests fets van motivar la suspensió de l'operació d'emmagatzematge.

Al juliol de 2014, Escal UGS va presentar la renúncia a la concessió d'explotació i a l'octubre d'aquest mateix any, el Govern va encarregar a Enagás la hibernació de les instal•lacions.

Actualment, la instal•lació es troba en situació de seguretat per a les persones i el medi ambient, els seus pous estan segellats i no existeix gas en la plataforma ni en els gasoductes de connexió.
Redacció TT - 03/05/2017 - 15:22h
no hi ha vergonya ni honor
05/05/2017
15:54
Això només passa en un país com Espanya.
hi ha por
04/05/2017
20:05
Aquest afer sembla mafiós, un mà negra dirigeix.
43000 EUR al dia
04/05/2017
14:20
Aquestes paraules aparentment inòqües de "seguirà tancat" amaguen el fet que cada dia que aquest engendre està tancat, ens suposa 43.000 EUR de manteniment, pagat per les arques públiques. CADA DIA.

Però al govern espanyol no sembla preocupar-li aquesta xifra, i ha decidit mantenir-lo tancat, en lloc de desmantellar-lo, a l'espera de fer més estudis.

Doncs si cal, que facin aquests estudis, però amb caràcter d'urgència! 43.000 EUR cada dia! I cada dia aquell engendre davant la costa.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat