La Plataforma 'Cel Net' denuncia que la petroquímica del polígon nord continua contaminant
  
Per quarta vegada, la Plataforma Cel Net en col.laboració amb l’Ajuntament del Morell i la Universitat Politècnica de Catalunya, presenten els resultats del quart estudi de la qualitat de l’aire al municipi del Morell.

“I per quarta vegada, els estudis demostren que la contaminació emesa per les indústries del polígon nord del complex petroquímic del "camp de Tarragona" segueix sent una problemàtica no resolta. Es segueixen detectant episodis repetits on compostos com el benzè, l’1,3 butadiè o el biacetil superen alarmantment els límits desitjats per garantir una bona salut de la població i el territori.

Una vegada més, els resultats remarquen la manca d’informació absoluta de la que disposem la població i les administracions locals sobre quin és el causant d’aquests episodis. Es detecten puntualment per motius meteorològics com la direcció del vent, o és deriva d’una qüestió tècnica com podrien ser transvasaments o aspectes relacionats amb la producció? La resposta per part de les empreses i l’administració general segueix sent tant opaca com sempre: contra-estudis massa dilatats en el temps que dissolen les evidències d’aquests pics de contaminació elevada en mitges mensuals o anuals.

Esforços econòmics i humans que van en una única direcció: invisibilitzar i silenciar una vegada i una altra la problemàtica la contaminació al camp de Tarragona. Amb l’única estratègia de generar contra informació que condicioni la percepció de la problemàtica per part de la població, l’administració i els mitjans, per evitar solucionar la veritable arrel del problema.

Per això, des de la Plataforma Cel Net, reivindiquem:

1. Que els mètodes de control basat en mitjanes dilatades en el temps utilitzades per les empreses implicades i l’administració general no és vàlid per detectar, analitzar i solucionar la problemàtica de la contaminació al Camp de Tarragona.

2. Que cal detectar i analitzar els motius d’aquestes episodis i concretar si tenen el seu caràcter puntual en causes meteorològiques o tècniques com vessaments o motius de producció.

3. Que un cop detectat l’origen i els motius dels episodis, cal una planificació tècnica urgent per realitzar les millores tècniques, humanes, administratives i legislatives per tal de solucionar la problemàtica.

Des de la Plataforma, també volem denunciar les estratègies de pressió que últimament certes empreses del complex petroquímic estan utilitzant com a eina de neutralització de la demanda col.lectiva d’un control verídic, exhaustiu i transparent de la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona. Creiem que les amenaces econòmiques als ajuntaments i les pressions als alcaldes de la zona no només són lamentables i remarquen la seva incompatibilitat per resoldre de manera professional la problemàtica, sinó que són més pròpies d’organitzacions no legals que d’empreses respectables que haurien de tenir el deure de vetllar per la salut del territori que han ocupat.

Per últim, expressar la nostra decepció amb l’Administració general i la Taula Territorial de la Qualitat de l’aire. En l’últim posicionament desitjàvem que la taula avancés, tot i que moltes de les veus ens diguessin que era una solució política per dissoldre la visibilització i demanda de solucions del problema.

A hores d’ara, és evident que la taula no ha tingut cap més utilitat que dilatar en el temps la resolució de la problemàtica, buscant quedar bé amb les empreses i evitant l’alarma de la població i la demanda de solucions. Entenem que durant el 155 quedés en suspensió el procés de treball que havíem empès amb dedicació i esforç. Però des de l’última taula, força abans de l’1 d’octubre, fins ara, hi ha hagut temps per reprendre les trobades i reafirmar el compromís en avançar cap a solucions tangibles.

Malauradament, no s’ha arribat a cap conclusió pràctica. Les úniques mesures que s’han pres han estat a través del grup de comunicació, atenent propostes vingudes de la pròpia indústria que enfoquen la problemàtica com una qüestió de percepció. Però en cap cas s’ha atès les demandes d’un control més exhaustiu i una legislació que permeti regular aquesta activitat d’una manera real.

Davant la manca de convocatòria de la Taula i les respostes buides de contingut per part del departament de Territori i Sostenibilitat cada vegada que ens hi posem en contacte, des de la plataforma hem deixat de considerar l’Administració general com un interlocutor vàlid que vetlli per la salut de la població i el territori.

Per això, mentre la manca de compromís i interès per part de la Generalitat i les empreses per trobar una solució sigui tan evident, demanem a les administracions locals de les poblacions veïnes al polígon Sud (Constantí, Vilallonga del Camp i Perafort-Puigdelfí) que es sumin als estudis que fins ara ha estat efectuant l’Ajuntament del Morell. I recolzin a la població en la lluita per aconseguir una salut i un territori digne”.
Redacció TT - 14/03/2019 - 20:04h
contaminació invisible
17/03/2019
11:26
A mi, de vegades, em couen els ulls i no sé per què? Podria ser la contaminació química que no es veu?
Que es posin les piles
16/03/2019
00:14
On és l’estudi tant imparcial q havia de fer mediterranea? Encara l’esperem. Curiosament depén de qui el subvencioni donarà resultats contraris a aquests no?
Felicitats a l’alcalde del Morell per la iniciativa. A veure si es posen les piles les indústries i posen filtres o el q toqui per preservar entre altres la salut dels seus treballadors i de les persones del territori.
chapeau
15/03/2019
18:15
Amb un parell!!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.