Xavier Puig Andreu
Xavier Puig Andreu
Regidor d'ERC a l'Ajuntament de Tarragona
Per un urbanisme al servei de Tarragona


Quan plantegem que cal un canvi en l’urbanisme a Tarragona se’ns plantegen dos tipus d’oposicions. Una és aquella que diu que “aquestes coses més val no tocar-les”, en el sentit que impliquen massa esforç abans d’aconseguir un acord. L’altra diu que “aquestes coses més val no tocar-les”, però ara en el sentit que no s’ha de fer enfadar ningú que sigui massa poderós. El cas és que a ERC-MES-MDC no ens convencen ni la mandra ni la por.

Diagnostiquem tres grans problemes en l’urbanisme de Tarragona, a banda de la sordesa amb la ciutadania. El primer és el risc real de trinxar el llevant i les zones de més valor natural, paisatgístic i patrimonial. Es tracta del problema mediàtic. El segon és el deteriorament del centre de la ciutat (els eixamples, la part baixa i la part alta), amb el gradual empobriment poblacional, comercial i arquitectònic. Es tracta del problema creixent. Devastador, per cert.

El tercer és la fragmentació de la ciutat, que és el problema profund i silent. S’ha alimentat amb la política del “feu, feu... i què hi ha de lo meu?”, basada en el domini de les iniciatives particulars sense un lideratge de ciutat clar. Per això a Tarragona hi ha tants nuclis de població allunyats i desvinculats els uns dels altres.

Encara que el lector no s’ho hagi plantejat, en paga les conseqüències: amb uns serveis més cars (neteja, mobilitat,...), amb desigualtats socials (barris segregats per classes, origen, oportunitats...), i amb un sentit de pertinença fràgil i dispers. En definitiva, amb una ciutat sense projecte comú. I, és clar, compartir projecte de ciutat comença per allò més elemental: les persones, les cases i els carrers.

Continuar endavant amb aquest model de creixement faria un mal immens a la ciutat sense massa justificació. El recent Pla d’equipaments bàsics de Tarragona, fet per la URV a encàrrec de l’Ajuntament, inclou un estudi demogràfic que preveu un prolongat estancament poblacional: entre 114.259 i 143.692 habitants el 2036 (el 2016 n’érem 131.094). Això fa absurd construir barris gegantins per deixar-los buits, a mig fer o... vendre’n els pisos a gent que despobli encara més el centre!

Tot amb tot, tenim milers d'habitatges buits i milers més estan projectats al barri d'Ikea, Joan XXIII i l'entrada de la carretera de Valls, entre altres. Els que sostenen que hi ha risc d'estrangular l'oferta necessària, s'equivoquen. D'oferta n'hi ha i n'hi haurà.

Recomanem escoltar els especialistes en la matèria, la majoria dels quals defensen un canvi de paradigma. Menys depredació extensiva i més qualitat, revalorització i aprofitament. Un model on els instruments urbanístics estiguin al servei de la ciutadania i no al revés. Un model alternatiu al del boom immobiliari. Alternatiu i millor.

Proposem un urbanisme que escolti i estimi la ciutat. A curt termini, salvar la Budellera i protegir l'anella verda. A mig termini, recuperar la vitalitat del centre. I a llarg termini, cohesionar la ciutat a través del Francolí. Dibuixem una Tarragona diversa i plural, però amb un sol projecte de ciutat, un centre fort i un llevant verd.
Xavier Puig Andreu - 13/04/2017 - 09:12h
Birulo Toreco
19/04/2017
12:36
En què quedem? es bo o no? Hi haurà oferta en serio? pq ho tens tan clar? jo sincerament penso que s'haurien de trobar altres alternatives. Primerament s'ha d'atendre als ciutadans desfavorits, com la gent que acostuma a anar a menjadors socials etc... després ja veuriem que passa amb la resta de la gent... però amb tots els respectes fas volar massa coloms però no et centres en el missatge. Crec que els sociòlegs us haurieu de centrar més en les coses pràctiques i no divagar, heu d'aprendre molt de la Psicologia. La Psicologia és una ciència, en canvi la sociologia no. La sociologia es només agafar i dir: la gent quan s'ajunta fa això i això altre... no té cap mèrit sincerament...
Salut!
Títol més correcte
18/04/2017
08:30
Per un urbanisme al servei de JLGarcia.
FGH
17/04/2017
19:52
como es posible que un solo señor tenga el 80% del terreno edificable de la ciudad y que el redactor de sus proyectos lidere el departamento de Urbanismo
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat