Mònica Alabart
Mònica Alabart
Regidora d'ERC a l'Ajuntament de Tarragona
A Espanya no surt el sol


Tot i que Donald Trump i el cosí de Mariano Rajoy ho vulguin amagar, el canvi climàtic i l’escalfament del planeta són una realitat. No ho dic jo, ho afirma de forma unànime la comunitat científica.

Per combatre aquest problema, en diversos països del món desenvolupat s’ha iniciat la “revolució solar”. Al Regne Unit, per exemple, les inversions en parcs solars han crescut exponencialment els darrers anys. És freqüent circular per les seves carreteres i trobar autèntiques “plantacions” de plaques solars. Tot i ser un país on la radiació solar és la meitat que a España s’està vivint un autèntic boom. Fins i tot a la pàgina web d’Ikea a la Gran Bretanya es poden trobar kits per instal•lar panels solars a la teulada de casa. Altres països com Índia, Xina, Japó, Estats Units o Alemanya també estan apostant de forma decidida per l’energia solar com alternativa al carbó, el petroli i l’energia nuclear.

Pensaran... si els països del nord d’Europa, amb el poc sol que tenen, han fet aquesta aposta per l’energia solar, Espanya, capital del sol i la sangria, deu ser la primera productora d’Europa, oi? Doncs no. L’any 2007 el govern de Zapatero va subvencionar l’energia solar de forma clara, però a partir del 2010, tant el govern del PSOE com el del PP, van començar a retallar aquestes subvencions fins desanimar a tots els que volien invertir en energia solar. Moltes empreses i petits inversors familiars s’han quedat a la ruïna després de l’aturada definitiva de les ajudes l’any 2012.

Tenim casos molt propers, per exemple en alguns centres educatius de la nostra ciutat, que van fer una inversió per a fer un projecte educatiu sostenible sobre l’energia solar, amb la confiança que recuperarien la inversió. Cinc anys després, l’administració no ha pagat ni el 10% del que s’havia pactat per l’energia produïda.

Mentrestant, el lobbie energètic espanyol, format per les cinc grans empreses que acumulen el 60% de la producció i el 90% de la comercialització de l’energia elèctrica, ha vist com els seus beneficis augmentaven extraordinàriament. Amb l’ajuda del govern espanyol els preus no han parat de pujar, molt per damunt dels costos de producció d’aquesta energia.

Espanya és pionera a nivell mundial en el tema de les renovables, però no en com produir-les, si no en com posar-hi traves! L’inversor en aquestes energies es troba davant una sèrie d’obstacles burocràtics, una fiscalitat que penalitza l’ús d’aquestes energies, un laberint de permisos i llicències que porten a la confusió i només tenen l’objectiu de fer abandonar l’intent d’instal•lar unes plaques solars o un parc eòlic.

El món està a punt de fer un salt endavant per superar l’era del carbó i el petroli. El segle XXI ha de ser el segle de les energies netes i renovables i el sol és l’energia que tenim més a l’abast. L’èxit de la transició energètica passa també per reduir el nostre consum d’energia i sobretot per produir la nostra pròpia electricitat d’una forma neta i sostenible. Us imagineu si tots els terrats i teulades dels nostres edificis i les nostres cases fossin plaques solars productores d’electricitat?

Recordem que a Catalunya tenim l’objectiu de tenir el 100% de l’energia renovable per l’any 2050 (ara és només del 21%). Les energies renovables són indispensables per frenar el canvi climàtic i tenir un planeta més net, però també són indispensables per combatre la pobresa energètica. El Sol és la única font d’energia a l’abast de tothom i de forma gratuïta, potser és per això que hi posen tantes traves...
Mònica Alabart - 02/08/2017 - 08:19h
parlant de la Caixa
20/08/2017
19:57
Per Sant Jordi em va tocar 10 eur de la Grossa. Vaig anar a una oficina de la Caixa i vaig ensenyar el dècim premiat per cobrar. A part de quedar-se amb el dècim premiat amb 10 eur, em van prendre nota del meu DNI, telèfon i domicili. I vaig haver de signar un full que deia que la Caixa m'havia pagat 10 eur de la loteria de la Grossa de Sant Jordi. Acollonant! Suposo que hi deuen tenir comissió d'aqueixos 10 eur.
Indocumentada...
10/08/2017
17:20
Escolta indocumentada i manipuladora... de la participació de La Caixa a Endesa y Gas Natural, no dius res?...Mare de deu quin nivell !!!!
Un cotxe que funciona amb whisky
05/08/2017
13:44
Escòcia és el primer productor del món de whisky, amb una producció anual superior als 2.000 milions de litres. Les destil·leries escoceses generen més de 750.000 tones de residus, que podrien ser utilitzats com a combustible per a motors tèrmics.
Els residus (les restes dels grans de civada, molt rics en sucres) van ser lleugerament tractats pels escocesos de Celtic Renewables i es va generar un nou combustible anomenat biobutanol, amb una fórmula molt similar a la del biofuel i que es pot utilitzar en motors de gasolina convencionals.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat