Albert Hurtado
Albert Hurtado
Potenciar el lloguer i rehabilitar barris


Mentre passejava aquesta tarda la meva manada -de gossos- reflexionava sobre la quantitat de vivendes que s’acaben de sanejar amb una reforma en el meu municipi. Algunes d’aquestes reformes són només exteriors però altres també inclouen l’interior de l’habitatge. Un dels principals problemes de la manca de cultura del lloguer a Espanya és, precisament, l’estat al que s’encaminen la majoria d’immobles que es perpetuen en el lloguer.

Per una banda tenim l’inquilí. Bé, si el pis no és meu i la cuina és molt i molt vella, perquè el propietari no me la posa nova? Jo no pagaré perquè em facin fora i ho gaudeixi un altre? Tots sabem l’estat en que es troben molts pisos de lloguer antic i no sempre és degut a que els llogaters tenen recursos econòmics limitats. La meva percepció és ben diferent. Posem que tinc 50 anys i no tinc previsió de moure’m mai més del meu pis de renda antiga o que en tinc 30 i tinc previst passar-hi allí una pila d’anys més. No em gastaria 20000 euros en endreçar una cuina o 15000 en posar un bany en condicions? Qui no vol viure en les millors condicions possibles?

Per altra banda tenim el propietari. Com em paguen 4 cèntims doncs passo d’arreglar l’immoble (a veure si marxen). Altres, tot i poder tenir molt patrimoni, poden no tenir capital per afrontar les obres d’un edifici. També és habitual que el llogater no desitgi que el propietari li faci cap reforma a la seva vivenda si això suposa que la quota mensual s’ha de pujar (posem una pujada de 60 a 200 euros al mes).

L’Estat té la capacitat per intervenir (evidentment sempre amb el concert del propietari), potenciar el mercat de lloguer (i la seva cultura) i fer la funció social que se li suposa i de la que tant fan gala els “d’esquerres”. L’administració podria cobrir el 100% del valor de la reforma esdevenint creditor dels futurs llogaters fins a la supressió de un determinat percentatge de la inversió feta i controlant en tot moment tant el preu de lloguer com qui l’ocuparà. O sigui, l’administració paga la reforma i rehabilitació (el propietari també podria intervenir-hi econòmicament si ho desitgés) del meu immoble de 6 pisos a la part alta de Tarragona. L’administració fixa el preu de lloguer i controla qui serà el llogater. Jo continuo essent el propietari de l’immoble (i el puc vendre heretant el comprador aquestes condicions) però no ingressaré res pels lloguers fins que no torni el que li dec a l’Estat. Perquè aquest crèdit no tingués plaç infinit es podria estudiar determinar un nombre d’anys màxim en els quals el propietari o hereus haurien d’haver retornat els calers.

Les ajudes actuals son una mica complexes (podeu llegir un bon article aquí). No se si aquesta idea que proposo és molt novedosa o no. Si algú ja l’ha proposada, m’hi sumo. Sinó, a mi simplement se m’ha acudit mentre passejava i crec que es podria madurar. S’aconseguiria d’una manera simple:

-una funció social doble:
• potenciar el mercat i la cultura del lloguer
• rehabilitar immobles (que vol dir rehabilitar barris)
-estimular el sector de la construcció
Albert Hurtado - 14/05/2009 - 09:32h
Mª Jesús
15/05/2009
22:37
Lo que usted propone para la vivienda de alquiler es, no sólo muy razonable, sino que en otros países aplican ese mismo criterio hasta para la concesión de becas de estudio. Todo el mundo se beneficia y el Estado, o las administraciones correspondientes, no dedican dinero de todos a financiar a quienes se especializan en el subrayado del BOE y publicaciones afines.
Gracias por su claridad, sencillez y capacidad para razonar.
Albert Hurtado
14/05/2009
22:03
Benvolgut jo, el que jo proposo no és una simple ajuda de 6000 euros. Per donar a coneixer les ajudes existents (que poden variar entre ciutats i comunitats) ja he deixat un enllaç amb un anàlisi interesant. El que proposo és que l'administració cobreixi el 100% de l'obra a interés 0, sigui el titular de la finca mentre no es retornin aquests diners i destini aquestes vivendes al lloguer social.
jo
14/05/2009
21:28
El que propose vostè, està contingut en la LLei "Dret a l'Habitatge". A Tarragona al c/ Descalços 11, l'informaran de con cedir, arrgelar, llogar i recuperar l'habitatge. Per cert crec que em poc éxit, però és una política, l'arreglo pot arribar a finançar fins a 6000€.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat