Josep Maria Buqueras
Josep Maria Buqueras
La mobilitat de la Part Alta


Darrerament es torna a parlar de la mobilitat de la Part Alta. L’aparcament intel•ligent a la plaça de la Pagesiatenia que resoldre en certa manera part d’aquesta problemàtica, com és tota la mobilitat del nucli antic. El setembre de l’any 2008, vaig escriure, en aquest mateix diari, un article que vaig titular “Un pou més que negre”. Vull recordar alguns aspectes que gairebé després de deu anys, encara són actuals: “. . . Aquest malson, que es va iniciar el juny de l’any 2000 ha tingut incidències i incongruències com les següents : L’alcalde Nadal assegura el 25/08/2006 que aquest equipament “s’inaugurarà a final d’any” i el 21 de desembre del 2006 anuncia que “l’aparcament obrirà al mes d’abril”. “AMTSA” afirma el 07/02/2008 que l’aparcament podria obrir a l’estiu, quan les proves de funcionament es van iniciar el mes de maig, compte, de l’any 2007.

A tota obra pot passar de tot, però el pàrking de la Part Alta sembla més que un joc dels disbarats, a més aquets són grossos i multimilionaris. I els responsables on són ? I els diners com s’han gastat ?, on són ? L’obra civil de “Lubasa” és correcta? El passat dimecres 10/11 Ballesteros anuncia posar el cas a la fiscalia”
Sens dubte, la ciutat havia perdut l’oportunitat de disposar d’una plaça des de la rasant del carrer dels Descalços per poder contemplar neta tota la fatxada del rectorat de la “URV”, una de les joies modernistes de la ciutat, de l’arquitecte tarragoní Josep Maria Pujol de Barberà.

Això es pot considerar ja com un fet irreversible lamentablement? Hem de projectar un altre aparcament fora Muralla? Al passeig Sant Antoni? o millor per sota dels jardins del Camp de Mart, amb una planta sobretot de places per autobusos? Aquesta opció s’haestudiat? Crec que s’hauria d’estudiar, ja que pot ser una solució amb visió futura bastant viable/possible.

Es tractaria d’un aparcament que pot ser rentable i crec que la seva ubicació és força correcta. L’aparcamentprojectat davant del rectorat, potser era lo més adient i si en lloc d’intel•ligent és convencional què hi farem. La història sempre ho recordarà com un equipament maleït, com la inversió més increïble i un monument a la incompetència de la ciutat feta en un pou sense fons, en un pou negre, més que negre.

Josep Acero, responsable de l’Àrea de Mobilitat i president de l’Empresa Aparcaments Municipals, vol liderar la comissió encarregada de buscar la solució més adient/possible. Els veïns, els comerciants, els restauradors, el rectorat, els pares d’alumnes de l’Estonnac-l’Ensenyança, entre altres han de dir “la seva”.

Tots plegats es tenen que asseure a la taula per consensuar una solució la més favorable per la majoria de la ciutadania. A les proximitats de la Part Alta no existeixen espais per destinar-los a aparcament de vehicles. El més proper seria el camp del Roqueral, propietat de l’Arquebisbat, situat a molt pocs metres de distància de la muralla.

És evident que en molts nuclis antics de ciutats la circulació està totalment prohibida o, si no n’hi ha, molt restringida. Crec que a la llarga tots ens acostumen al que sigui, encara que inicialment es protesti gairebé de tot. Qui se’n recorda que al carrer Compte de Rius es circulava? I el Méndez Núñez? Per exemple.

La mobilitat de la Part Alta es té que resoldre d’una vegada per totes. Per un costat, hem de caminar molt més del que ho estem fent i per un altre costat, els cotxes també han d’estar en algun lloc. La opció de l’aparcament sota dels jardins del Camp de Mart també hauria d’estar sobre la taula de consens de la Part Alta. O no?
Josep Maria Buqueras - 12/01/2018 - 18:01h
TONI
16/01/2018
23:10
I a més tot aixó es produia davant el nassos d'una institució com el col.legi d'arquitectes, que només va aixecar la veu quant va ser mass tard. Plaça a tierra, visió de la façana del Rectorat i peatonalització ja.
veu ciutadana
12/01/2018
19:43
ESTAMOS DE ACUERDO EN TODO LO EXPUESTO . PERO LA PREGUNTA ES DONDE Y COMO SE JUSTIFICAN LOS MAS DE CUARENTA MILLONES QUE DICEN SE HAN GASTADO EN ESE MONUMENTO A LA MALVESACION DE CAUDALES PUBLICOS , NO HAY NADIE QUE LES PIDA CUENTAS
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat