Pau Ricomà
Pau Ricomà
Portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Tarragona
Tarragona, ciutat de festivals


Amb l’arribada de la primavera es dóna inici a alguns dels festivals consolidats de la ciutat i és quan les colles castelleres inicien la seva temporada d’actuacions i quan, a les portes de l’estiu, es preparen pels últims impulsos la resta de festivals i les representacions de cultura popular.

Explicat així pot donar la impressió que estem davant d’un moviment cultural febril que transforma Tarragona cada any. I podria ser-ho perquè mai com ara la nostra ciutat havia comptat amb una generació amb tant de talent en la creació, interpretació i gestió en gairebé tots els camps artístics i culturals. Tanmateix hi ha la sensació compartida que alguna cosa falla, que Tarragona va amb el fre de mà posat.

La veritat és que la part que correspon a la ciutadania funciona, és l’administració la que no està a l’alçada. Els continus canvis de rumb en les prioritats del govern municipal fan que no s’hagi traçat cap mena d’estratègia en relació als festivals, que haurien de ser la vessant cultural de més projecció pública de la ciutat. Sovint sembla que per l’Ajuntament els festivals siguin como una mena d’herència pesada que s’ha d’assumir. Acaben essent els seus respectius impulsors qui, enfrontant-se a tots els obstacles, acaben aportant el grau de vitalitat cultural que tant ens enriqueix.

L’Ajuntament ha de liderar la mediació, la interacció entre agents, i la seva correcta difusió si volem que els festivals siguin catalitzadors d’energies ciutadanes, projectin una bona imatge de Tarragona i compleixin una de les seves funcions complementàries, la del dinamisme econòmic.

Tarragona ha de tenir una estratègia concreta pel que fa als festivals, que valori quina dimensió ha de tenir cadascú, quin àmbit d’influència, com connectar amb els públics potencials, de quina manera s’impliquen altres agents de la ciutat i quin retorn econòmic i d’imatge se’n pot obtenir de cadascun.

En aquest sentit, Tarraco Viva és l’exemple de festival més aconseguit al sumar-hi a l’empenta i claredat d’objectius dels seus promotors, el treball impagable de totes les persones voluntàries, la implicació de moltes institucions tan diverses com museus, entitats culturals, escoles, restaurants i un llarg etcètera.

He de reconèixer però que hi ha altres festivals amb una llarga trajectòria, amb un pes molt rellevant en la dinamització del seu sector d’influència, que em fan patir perquè cada edició l’afronten amb una evident manca de suport municipal.

Hem de definir un model de ciutat de festivals. Per sort, les iniciatives cíviques al respecte són moltes, molt diverses i totes aporten valors. Li toca a l’Ajuntament fer la seva feina i estar a l’altura amb els festivals que impulsa, com el d’estiu, del qual no és fàcil esbrinar-ne el sentit.
Pau Ricomà - 15/05/2018 - 15:57h
Conseller
17/05/2018
19:37
Quin gran conseller de cultura es perdrà Tarragona
els origens
17/05/2018
14:11
Es veu que tothom té dret a criticar i dirigir Tarragona. El, aleshores alcalde de Montblanc i president de la Diputació, es va queixar quan Tarragona va fer el primer festival Medieval. No podia ser que Tarragona tregués protagonisme a Montblanc. Tarragona era romana. A resultes d'això va ser quan es va pensar de no fer més un festival Medieval a Tarragona i, a canvi, sí crear un festival romà. Aquest que ara té tanta anomenada.
se agradece
16/05/2018
16:11
Qué bien que ahora ERC se acuerde de que Tarragona es ciudad de festivales, con lo que está cayendo!!!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat