Magí Aloguín i Pallach
Magí Aloguín i Pallach
Pluja de granotes


Dimarts 10 de juliol d’enguany. Albarca, al peu del Montsant i a tocar de les Muntanyes de Prades. Matí de sol radiant i calor. Cap el migdia el cel s’enteranyina, aviat tot ell està cobert i la tarda es torna fosca i amenaçadora. Descarrega un aiguat cap a les cinc. Breu, però intens. Se senten alguns trons i una pluja suau s’estén encara un parell d’hores més. Entre deu i quinze litres per metre quadrat, una molt bona aigua perconreus i boscos. Res d’estrany tot plegat en aquestes dates i en aquella zona.

Res d’estrany?

Un veí (de fet, un estiuejant), mirant, mig distret, l’aiguat a l’altre costat de la finestra, va observar que queien una mena de petites boles verdoses. En arribar al terra, de les boles sortien unes potetes i començaven a caminar ben de pressa. Una aquí, una allà i aviat un grapat. Per tot arreu. Estaven plovent granotes (de fet, eren gripaus).

Les pluges d’animals i/o objectes no-voladors són infreqüents, una raresa meteorològica. Però menys excepcionals del que pugui semblar. La superstició les interpreta com un signe. De mal averany segons els catastrofistes (solen tenir més followers), de prosperitat, vida i resurrecció per als menys negatius.

Es reporten pluges de nombrosos tipus d’animals. Granotes, gripaus i peixos són els més freqüents. A Tarragona ciutat per exemple, a mitjans dels 50, hi va haver un breu xàfec de culleretes (no sé si de granota o de gripau) Nocturn, amb pocs testimonis.

En d’altres ocasions, aquí o allà, han plogut serps, aranyes, moixons (aquests darrers, tots morts pobrets). També cucs, meduses (Bath, Anglaterra, 1894), calamars congelats, pops, petxines, estrelles de mar (Qingdao, Shandong, Xina, 13 de juny d’enguany). També plouen de vegades objectes inanimats. A Sicília el SXVII van caure una munió de crucifixos, conseqüència probable d’un indocumentat encontre entre un petit mercant ple d’aquesta religiosa càrrega i una gran trompa marina. A Còrdoba (Andalusia), cap 1880 va caure una gotellada espectacular. Cada una de les gruixudes gotes en tocar a terra produïa una guspira i un fort espetec. També es parla d’una vaca caiguda del cel a Minnesota en plan Oz (crec que no es va posar a caminar). Més d’un cop han aparegut masses d’enganxifosa gelatina a arbres, carrers i cases, poc després d’una pluja ... d’estels.

També s’especula que l’expressió anglesa “it is raining cats and dogs” (estan plovent gats i gossos) que equival a la catalana “plouen bots i barrals” o a la castellana “llueve a cántaros”, pot tenir relació amb aquest fenomen. Però la majoria dels filòlegs discrepen i més aviat creuen que es tracta de la vulgarització d’algun cultisme en grec. Potser de "cataracta", a través del francès “catadupe” o "fora d’allò esperat".

Les pluges d’animals han cridat sempre l’atenció de la comunitat científica. Plini el Vell (S I. després de Crist) ja en cita casos que li han arribat de diversos punts. El francès André-Marie Ampère, conegut per donar nom a la unitat de mesura d’intensitat del corrent elèctric, va relacionar cap el 1800 les pluges d’animals amb el pas d’algun bufarot (tornado) per damunt una massa d’aigua, succionant els desprevinguts animalets del lloc i projectant-los a gran distància. Resten però moltes incògnites per a conèixer prou bé les causes del fenomen. Per exemple, el per què plou un sol tipus d’espècie, sigui granota, peix o gripau, i no un conjunt de biomassa aquàtica diversa.

Potser això permet que l’element sobrenatural acompanyi encara la interpretació del fenomen en alguns casos. El més destacable és indubtablement el de la pluja de peixos quasi anual que es dóna, diuen, a Yoro (Honduras). Es creu que el missioner Padre Subirana, que va viure a Honduras entre 1854 i 1864, compadit per la pobresa que regnava a Yoro, resà per a que almenys no els faltés el menjar als bons veïns. Manuel Jesús de Subirana, que els hondurencs volen canonitzar, era un manresà nascut el 1807.

Un altre català ignorat. Ailàs. Ojalá llueva cafè en el campo! Bon estiu.
Magí Aloguín i Pallach - 16/07/2018 - 09:38h
plou m....
28/07/2018
22:09
Doncs a Tarragona ja no plou aigua sola com abans.
Quan frego la terrassa no tarda gaire a ploure i l'haig de tornar a fregar.
ACLARIMENT
16/07/2018
15:30
Degut a un problema tipogràfic, no han aparegut unes paraules escrites en lletres gregues en l'original.
Transcrites en caracters llatins són:

KATADOUPOS. Cataracta com nom comú i com nom propi les primeres cataractes del Nil, límit tradicional entre Egipte i Núbia

KATÁ DOXA,fora d'allò esperat, fora d'allò que hem après.

Gràcies i disculpin,

M A P
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat