Laia Estrada
Laia Estrada
Regidora de la CUP a l'Ajuntament de Tarragona
Sobre xiulets, xiulades i cartells


Darrerament són constants els intents d'assimilar les CUPs i els CDRs, o de dir que els segons són un instrument dels primers. No sols ho fan la Policia Nacional i la Guardia Civil en els informes que lliuren a la fiscalia perquè ens imputin a membres d'uns i d'altres, sinó que també ho fan intencionadament diferents mitjans de comunicacions i persones conegudes a les xarxes socials vinculades a determinats partits polítics, o fins i tot, polítics que ocupen alts càrrecs al Parc de la Ciutadella. L'intent d'uns i altres és clar. Pels uns, l'assimilació serveix per a desprestigiar els CDRs, perquè no els interessa l'existència d'una organització popular de base que no poden controlar segons els interessos del moment en el marc del "procés". Pels altres, l'estratègia és més vella... és allò del "todo es ETA", en un intent de criminalitzar les propostes polítiques que amenacen o qüestionen el seu règim.

Arran d'una campanya dels CDRs coincidint amb la Festa Major de Tarragona, aquesta estratègia que es cou en l'àmbit autonòmic s'ha materialitzat a nivell local. Es tractava d'una campanya, en la qual a partir d'uns adhesius en què es mostraven les cares de diferents polítics de la ciutat, es convidava a la població a xiular-los per denunciar el seu paper en la gestió de la política local. En el mateix sentit, també es convidava a xiular a polítics pel seu paper en relació amb el que es va viure a la ciutat durant l'1-O i el seu posicionament respecte la reclamació de llibertat per als presos i preses polítiques i exiliades. Fins llavors, ja feia anys que espontàniament molta gent mostrava el seu malestar amb aquests partits durant la processó de Santa Tecla, la Crida, les diades castelleres... però mai no havia tingut tant de ressò.

No sabrem si les xiulades d'enguany han estat molt més eixordadores perquè les convocaven els CDRs o pel cúmul de despropòsits que hem patit les tarragonines (alguns dels quals van ser motiu d'escarni a tot el país) i els cops que ens vam emportar l'1-O per defensar les urnes. Alguns han qualificat de "barroera" i "fastigosa" aquesta manera de fer política. Cadascú pot pensar el que vulgui. Per nosaltres, allò "barroer" i "fastigós" en política és robar diners públics, malbaratar-los, utilitzar el càrrec per a beneficiar els "amiguets" o fer caciquisme per intentar esborrar a l'adversari polític. Per nosaltres, allò que és barroer és denunciar les "xiulades" com "assetjament", quan moltes de les xiuladores van ser agredides físicament amb la complicitat i beneplàcit d'aquests que se senten assetjats. Per nosaltres, allò "fastigós" és la repressió brutal i demencial que fa empresonar persones innocents i que persegueix tot un poble pel seu anhel de llibertat.

Com a regidora, tinc l'oportunitat de poder interpel•lar periòdicament als protagonistes d'aquests cartells al saló de Plens o als mitjans de comunicació. Malauradament, la gran majoria de la gent que aquesta setmana va xiular -o va aplaudir!- a aquests polítics, només tenen aquesta oportunitat per poder mostrar públicament la seva reprovació -o aprovació- a la gestió municipal o supramunicipal. Però, clar, les seves regles ja les coneixem: votar un cop cada quatre anys i la resta dels dies quedar-se a casa i esperar que els "gestors" resolguin les nostres necessitats. Òbviament, cap d'aquestes persones que ha "condemnat" la iniciativa dels CDRs es preocuparà per poder canviar aquesta situació.

Alguns han dit que el problema era posar les cares dels polítics en cartells, quan resulta que fa anys i panys que els polítics són el protagonistes de tota la cartelleria dels moviments socials d'aquí i d'arreu del món (i fins i tot de partits polítics d'ordre). Altres han dit que el problema era barrejar festa i política... probablement són els mateixos que afirmaven que no s'havia de barrejar esport i política, quan criticàvem els Jocs del Mediterrani.

Per sort les festes majors continuen sent espais d'expressió i organització popular. Ho veiem a Tarragona en els balls parlats, en els orígens de la baixada de l'Àliga, en la gran majoria de totes les colles que fan possible la festa... i també en les xiulades! La polèmica s'ha volgut centrar en el fet que hi ha gent a qui no li agrada que ens organitzem, que ens expressem o que protestem durant les festes perquè "las fiestas son de todos", és la mateixa gent a qui no li agrada que ens organitzem, ens expressem o protestem durant tota la resta de l'any. En tot cas, el problema és el de sempre, no tolerar la llibertat d'expressió, especialment, quan els que estan dalt són criticats per qui són baix.
Laia Estrada - 27/09/2018 - 08:57h
Eduardo
09/10/2018
09:53
Las fiestas son todos, la calle es de todos, es la tapadera de los intolerantes para reprimir la expresión que les molesta. CS y PP son falsos,represores y el gobierno de Ballesteros cada dia se diferencia menos de sus socios," cuando dos duermen en la misma cama se vuelven de la mateixa condició" dice el dicho popular. La calle es de todos pero los laicos o de otras religiones hemos de aceptar que nos cambien recorrido por las procesiones de semana santa, los Rocios. Los pitidos a Torra no les molestaron a esta pandilla, y aqui seleccionaron , participaron y organizaron la pitada con el dinero de todos. El pito me lo compro yo pitare todo lo que me de la gana a quien yo considere.
Tecla
02/10/2018
22:38
i tant que si !!! Fins el "moño" de Ballesteros , i no soc de CDRs. Ballesteros DIMISSIO i el "Villamenor de Tabarnia" tambe
A Juanjo
28/09/2018
14:08
ai si te pitaría yo a ti..... que no me entere yo que andas soltero, pibón que te comoooo
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat