Begoña Floria
Begoña Floria
tinent d'alcalde de Cultura, Festes i Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona
Completada l'Obra de Josep A. Baixeras


Aquesta tardor, en el marc de les Jornades que cada any organitza la càtedra Josep Anton Baixeras, de la URV, amb el patrocini de la Fundació Privada Mútua Catalana, dedicades monogràficament als Capmany, pare i filla, Aureli Capmany i Maria Aurèlia Capmany, es va presentar el quart volum de les Obres completes de l’escriptor tarragoní Josep A. Baixeras (1927-2008), de la mort del qual enguany es compleixen deu anys.

Josep A. Baixeras va ser una personalitat destacada de la ciutat, que es va moure en diferents àmbits cívics i culturals, però també en el polític. Va ser escollit Senador en les primeres eleccions democràtiques i després va ser tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona i membre de la Diputació. La seva obra literària, iniciada amb èxit a darreries dels anys 50, es va interrompre al cap de poc d’haver-se iniciat a causa de les múltiples activitats en què participava, i no es va reiniciar, si més no públicament, fins als anys 90 del passat segle.

En complir els 80 anys, en un acte que va tenir lloc al Teatre Metropol, l’Ajuntament va anunciar la intenció que tenia de publicar les seves obres completes, junt amb la Diputació de Tarragona. Malauradament, l’autor no va poder veure ni tan sols la publicació del primer volum del projecte, a causa de la seva mort, esdevinguda al cap de pocs mesos.

Des de llavors, han anat apareixent quatre gruixuts volums, en què es compilen tots els seus llibres, tant els que ja havien estat publicats com els que restaven inèdits, a més de les seves populars cròniques radiofòniques, que van tenir lloc entre 1964 i 1976 a Ràdio Tarragona, i que constitueixen el volum tercer de la sèrie. Els dos primers volums havien estat dedicats a les narracions breus i a les novel•les, el tipus d’obra pel qual havia tingut més reconeixement en el món literari. Entre altres, el premi Víctor Català el 1959 i finalista del premi St. Jordi el 1961.
Ara apareix el quart volum, dedicat al teatre tant original com traduït. Amb aquest volum es pot considerar que la part més important de l’obra de Baixeras queda recollida. Faltaria l’obra dispersa, integrada per conferències, pròlegs, articles de premsa i altres col•laboracions diverses. El quart volum aplega 13 obres (10 d’originals i 3 traduccions de l’alemany), de les quals 6 eren inèdites. Les acompanyen dos aclaridors pròlegs d’Alba Tomàs i de Jordi Jané. Són més de 700 pàgines que, afegides als altres tres volums, donen un conjunt literari de més de 2.300 pàgines, que ara està per primera vegada a disposició dels lectors i dels especialistes.

La protecció del patrimoni, i en aquest cas del patrimoni literari, és un dels objectius destacats del govern municipal de Tarragona. En el camp de la literatura ho fem de diverses maneres, des de la senyalització de llocs relacionats amb els nostres autors o l’atorgament de diferents distincions, la divulgació de la seva obra a través d’exposicions, homenatges i actes diversos, la promoció de l’estudi de la seva obra o, com en aquest cas, l’edició de les seves obres, en una línia ja iniciada fa anys donant suport a l’edició de les obres completes de Josep Pin i Soler, iniciant les de Josep Yxart, publicant obres i estudis sobre autors com Domènec Guansé, Ramon Comas i Maduell, Antoni Rovira i Virgili, Jaume Vidal Alcover, Maria Aurèlia Capmany, Joaquim Icart i Leonila o el polifacètic (novel•lista, periodista, compositor, dibuixant, folklorista) Joan Gols. Esperem poder seguir en aquesta línia i que la nostre ciutat segueixi nodrint-se de la veu de noms com aquests.
Begoña Floria - 14/11/2018 - 09:51h
Nefasta
08/12/2018
10:01
Ordena el patrimonio y readmite a los trabajadores
Toni
16/11/2018
16:05
Juanjo, las reacciones a favor o en contra deberán llegar cuando los expertos conocedores del modernismo y la obra de Jujol y Gaudí hayan evaluado las aportaciones que realiza el escritor en su libro y las razones en las que basa su teoría. A mí si me parece interesante pero no tengo el conocimiento suficiente màs que para esperar que otros se pronuncien. Làstima no haber preguntado a John Malkovic a su paso por Tarragona, ferviente admirador de Jujol
Falten polítics d nivell
15/11/2018
22:16
No, la Universitat s’havia d dir de Tarragona, i no hi va haver polítics d la talla q defensessin q la univesitat de la ciutat havia d portar el nom de la seva ciutat. I com això tantes coses...
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat