Joan Sabaté
Joan Sabaté
subdelegat del Govern a Tarragona
Uns pressupostos per a tothom


El gran debat polític del moment, malgrat que la situació és complexa i les problemàtiquessovintegen, és sobre el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat. Hi haurà o no pressupostos? És un bon projecte de pressupostos?

El projecte dels P.G.E respon a un increment important tant en els ingressos (7,9%) com en les despeses (5%). Són uns pressupostos ben equilibrats que entre altres coses, han de permetre reduir l’endeutament públic. Amb tot però, representen sobretot un gran esforç en despeses socials (57%). Això vol dir increment de les pensions, increment de les ajudes a la Dependència, més beques per als estudiants, ampliació del subsidi per l’atur de llarga duració, als majors de 52 anys, entre moltes altres millores.

L’esforç en despeses socialsva acompanyat d’un important paquet d’inversions, que s’incrementen globalment i en números rodons en un 5%, peròsobretot a Catalunya que representen més de 2.200 milions de euros, dit d’una altra manera, un increment del 65% respecte als darrers pressupostos del PP. Així mateix les inversions del Grup Foment, o sigui del Ministeri de Foment amb les empreses públiques que se’n deriven, representen el 19.2% del total d’inversió a Espanya, donant compliment a allò que s’estableix a l’Estatutd’Autonomia de Catalunya. D’aquets recursos per a inversions, 242,33 milions d’euros van a Tarragona, destinats a l’autovia A-27, a la xarxa ferroviària, al Port i l’Aeroport, a la neteja de l’embassament de Flix, el parador Nacional de Turisme de Tortosa, etc...

És un projecte de pressupostos que respon als paràmetres clàssics del Keynesianisme, es a dir a les polítiques clàssiques de la socialdemocràcia, que van portar a la creació i manteniment de l’estat del benestar a Europa. Increment de la pressió fiscal, amb un increment ales rendes més altes, l’ increment de l’IRPF per als ingressos superiors als 130.000 euros anuals i fort augment de les despeses socials i de la inversió, amb una política fiscal progressiva i redistributiva. Tot i que les forces polítiques conservadores parlen d’augment “brutal” de la pressió fiscal i d’espoli, és molt més senzill: que pagui més qui més te, i a l’hora de utilitzar els recursos públics per redistribuir la riquesa mitjançant mesures de protecció social.

Les mesures fiscals i de protecció social però, no són suficients sino van acompanyades de creixement econòmic generador de riquesa. El Keynesianisme clàssic aposta per utilitzar els pressupostos públics per estimular l’economia mitjançant la inversió pública. En el fons, aquest és el debat: o bé baixar la pressió fiscal i “qui més en pela, més en menja” o dit d’una altra manera, “campi qui pugui” deixant desprotegits amplis sectors de la població, especialment els més febles, en definitiva política d’austeritat i de retallades en serveis socials (recepta liberal del PP – CIU dels darrers anys), o bé l’aposta progressista demajordespesapúblicacom va fer l’administració demòcrata dels EEUU, amb Barack Obama, que els va permetre sortir de la crisi molt més aviat i amb major cohesió social.

Aquest és el debat: donar suport o no a uns pressupostos que si s’apliquen contribuiran clarament a millorar les condicions de vida de la gran majoria de les persones. Es Tracta de decidir entre polítiques liberals d’austeritat i retallades o polítiques social-demòcrates d’estímul al creixement i les despeses social.

Tot el demés, és fer “volar coloms” i com diu l’Eclesiastès 1:9, “No hi ha res de nou sota el sol”.
Joan Sabaté - 18/01/2019 - 17:05h
Joan Guin
30/01/2019
11:37
Aquest home no podia tenir una pitjor entrada a la ciutat de Tarragona. Només arribar va dir que l'actuació de la guàrdia civil i la policia nacional l'1 d'octubre va ser proporcionada. Com es nota que no hi tenia ni la dona ni els fills, ni cap amic! Jo tinc un amic a qui li van patejar les costelles i el van arrossegar per terra. Haurieu d'haver vist com li va quedar la cara.
Algun dia aquest home haurà de demanar perdó per les seves paraules, públicament. I ja veurem si el perdonem. Feu pena socialistes obreros españols, feu pena de veritat. I tu, Sabaté, ets dels que en fas més.
Va, tira
28/01/2019
22:47
Us podeu fotre els pressupostos on us càpiguen, sota el sol hi ha gent a la presó per la vostra p... cara
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat