Magí Aloguín i Pallach
Magí Aloguín i Pallach
Els rics i l'agulla ...de Notre-Dame


Notre-Dame de París encara cremava, la commoció de moltíssims, entre els que em compto, seguia ben viva. Però com un bàlsam, enmig la immediatesa d’educats i necessaris missatges de condolença i suport universals, començaven a anunciar-se multimilionàries donacions d’uns quants mecenes francesos, destinades a sufragar la reconstrucció del simbòlic monument. Amb la sorprenent velocitat del present estricte, una catastròfica realitat anava acompanyada en temps real, del suport generós que permetrà reparar alguna de les terribles pèrdues sofertes. Un signe dels temps, visca el progrés!

Simultàniament, la calamitat esdevenia trending tòpic (TT pels iniciats) en el món de les xarxes socials. Unes xarxes socials que de vegades poden funcionar com una mena de colossal turmenta de cervells i generar un allau de pensaments, opinions, ocurrències i postures, tan sagaces com intel•ligents, sàvies o fèrtils. Però també la màgia tecnològica de Silicon Valley arrossega una creu, la de consagrar a escala universal tota la indigència intel•lectual i moral de la taverna i el safareig junts, barrejats i el pitjor de tot, immortalitzats al núvol. Va sorprendre que el mateix gest d’un grapat de potentats gavatxos, que a molts tranquil•litzava en plena hecatombe, també “indignés” a moltíssims altres. Allò que es veia com mostra admirable de compromís cívic i sà mecenatge era per a molts altres motiu de crítica diversa, sovint molt dura.

Sembla evident que som davant d’un exercici de malícia, en aplicar sense coneixement de causa un prejudici a una persona que desconeixen. Probablement, ells mateixos s’ofendrien, amb raó, només per la sospita de que altri ho apliqués a un africà, un gay o a una dona, posem per cas.

Està clar també que es denota una lamentable ignorància. No es pot negar que moltes fortunes s’han fet o s’han incrementat de manera poc lícita, però no és cert que tota riquesa és un joc de suma zero: Si jo tinc poc i tu en tens molt és que tu t’has quedat amb una part que em tocava a mi. Un criteri erroni però intuïtiu i antiquíssim, de quan els nostres avantpassats entenien que la riquesa era el búfal caçat ahir. Per tant, si un n’engrapa més ho fan a costa de la part que toca a l’altra. El cert és que la riquesa es crea, no exactament del no-res, sinó a partir de l’esforç (treball) humà. Seria molt avorrit explicar els mil processos que ho demostren, però és més senzill comprovar-ho comparant les rendes de fa cent anys amb les actuals. Malauradament, això escapa del discerniment de molts. No pas per cap deficiència cognitiva sinó més aviat per la manipulació, cal imaginar que no del tot innocent, de més de quatre interessats a mantenir a quants més, millor, en un nivell de cultura econòmica pròpia dels nostres ancestres caçadors recol•lectors.

Benvingut sigui el mecenatge en tota la seva multiplicitat ,des de beques a museus, de laboratoris a biblioteques, de quiròfans a orquestres. Potser no aconseguirà que cap camell transiti per l’ull d’una agulla, però almenys en tornarà alçar una de nova i magnífica al cor de París.
Magí Aloguín i Pallach - 19/04/2019 - 08:45h
joan illa
10/06/2019
23:10
Magiiiiiiii. Alcalde indepe i republicà!!! Visca tarragona! Visca la república catalana!!!
malicia cap
30/04/2019
19:39
Que un patrimoni eclesiàstic gaudeixi de gairebé mil milions d'euros en menys de 24 hores demostra que la prioritat està mal enfocada....no em fan enveja...em fan llàstima. I més quan es fan públics els noms dels donants, entre ell la gent del grup PPR, autèntics mafiosos de la fabricació de multitud de coses que es feien a europa, i que amb l'externalització han devastat tot el téxtil d'europa i els petitis fabricants de mobles, només a tall d'exemple. L'únic que puc entendre es que els deu fer mal a la vista desde els seus finestrals de paris que donen a notre-dame que ja no hi hagi l'agulla dels trons. Si cau la capona...no ficaria un duro per arreglar-la.
el pobres, patrimoni mundial
28/04/2019
13:51
Haver recaptat 850 milions en dos dies per a "Notre Dame", demostra que la pobresa és una decisió política i un problema de distribució de riquesa.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat