0 comentaris
08:54
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
Albert Borràs i Elisa Alegre
Albert Borràs i Elisa Alegre
En Comú Podem Tarragona
Una emergència municipal: l'Accés a l'habitatge digne


Segons l’IDESCAT tenim 7.700 pisos buits a Tarragona, i gent que no pot pagar el lloguer.
Albert Borràs Rius (Investigador i candidat a les municipals per En Comú-Podem Tarragona.
Elisa Alegre Agís (Investigadora i candidata a les municipals per En Comú-Podem Tarragona.

És inconcebible pensar que gairebé 1 de cada 2.000 tarragonins està dormint al carrer. Segons l’últim recompte hi dormen 70 persones. Al 2017 hi havia 49, això vol dir que tenim 21 persones més que dormen al carrer. Hem d’agrair la feina que fa la xarxa d’entitats i les persones voluntàries, encara que no podem dir el mateix d’aquest govern. Però aquest no és l’únic drama que pateix la societat tarragonina amb relació l’accés a l’habitatge.

El problema de l’accés a l’habitatge digne és transversal i afecta a una bona part de la població. Desde el jovent que troba dificultats per emancipar-se, fins a famílies que tenen dificultats per arribar a final de mes. A Tarragona, com arreu, estem patint una quantitat important de desnonaments hipotecaris i ara, de mica en mica, desnonaments de lloguer (la majoria als barris més oblidats de la ciutat: Barris Marítims, de Ponent i del Nord). I és que estem arribant a nivells històrics pel que fa al preu del lloguer (la mitjana mensual es troba actualment per sobre dels 540€, essent el màxim històric 560€). Tot això no seria tan greu si no fos per l’actual deixadesa en quant a l’habitatge de l’actual executiu.

Només hem de fer una petita verificació de l’evolució en caiguda del pressupost en el Servei d’Habitatge de Tarragona i/o mirar si actualment aquest Servei fa promocions d’habitatge (actualment inexistent). Com a investigadores, no ens deixa de sorprendre com el govern de Ballesteros oblida aquesta gran problemàtica de la ciutat. Per cert, una de les principals preocupacions de la ciutadania de Tarragona. Així ho vam constatar amb les enquestes que vam realitzar l’equip d’En Comú Podem Tarragona (més de 200), ja que el govern tarragoní no fa públiques enquestes d’opinió (un altre problema que ostenten, el de la manca de transparència).

El problema encara és molt més seriós. Alguns podran dir que estem exagerant, però estem a les portes d’un autèntic drama social. Alguns ens diuen que el preu de l’habitatge es regularà quan comencen ha haver-hi més promocions d’habitatge, perquè sí que és cert que el sector està bastant paralitzat després de la crisis econòmica. Però es que segons l’IDESCAT tenim al voltant de 7.700 pisos buits a Tarragona i una part d’aquests (almenys 200) estan en possessions de Bancs, allí on guardem els diners (BBVA, Santander, La Caixa). És per això que ens posem les mans al cap. No podem esperar a la voluntat dels grans constructors per permetre una baixada dels preus. Quantes promocions especulatives s’haurien de fer?
Aquestes dades evidencien que l’actual govern deixa en les mans dels promotors privats el que hauria de ser competència i responsabilitat dels agents públics (essent l’accés a l’habitatge digne un dret constitucional). El millor exemple d’aquesta política irresponsable es la del PP10, el nou espai on s’edificarà un centre comercial que permetrà, segons ells, l’edificació d’habitatge social. Estem completament en desacord en solucionar el problema desenvolupament una trama urbanística expansiva, dispersa i en format “Gruyère” (amb espais buits), com explica sovint la nostra candidata. Però no només això, sinó que aquest model va en detriment del petit comerç de la ciutat. Quo Vadis Ballesteros!

Des d’En Comú Podem Tarragona manifestem que és possible fer un gir radical en matèria d’habitatge, adaptat a les necessitats de la ciutadania; altres ciutats com Barcelona ja ho han fet. Proposem un Pla de Xoc en Habitatge. Per un costat hem d’acabar amb la paradoxa que porta molt de temps manifestant la PAH: “Gent sense llars i llars sense gent". En aquest sentit volem proposar el model HousingFirst que es va desplegar a Finlàndia i desde fa un temps també a Barcelona, amb el nom d’Hàbitat. Es tracta d’un programa en el qual, l'accés a una llar, transforma totalment la vida de les persones. Si fins ara porten polítiques pal•liatives i de caire benèfic des de l’administració a Tarragona, la idea d’En Comú Podem és engegar aquest programa a la ciutat. Tenint habitatges buits de grans tenidors, com és possible que hi hagi gent que dormi al carrer? Això ens porta a una altra proposta. Necessitem fer complir la llei 24/2015, que permet a l’Ajuntament denunciar i imposar multes als grans tenidors que mantenen pisos buits. Així mateix, promourem una auditoria d’aquests últims per tenir constància de la gravetat del problema. Per una altra banda, la llei obliga a garantir una alternativa habitacional als afectats per llançaments hipotecaris i que no es tanqui l’aixeta dels recursos energètics a les famílies en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió social (el que coneixem com a pobresa energètica). Així mateix, Trobem indispensable que l’Ajuntament normalitzi un diàleg amb els agents socials, coneixedors de la problemàtica de l’habitatge a peu de carrer. És per això que proposem un espai de debat dels agents implicats per dirigir les polítiques d’habitatge de l’Ajuntament: Un Consell Municipal d’Habitatge (que ja es desenvolupa en altres ciutats). Una altra de les eines que volem desenvolupar és l’obligatorietat del 30% en habitatge protegit de les noves promocions privades ja materialitzat, per exemple, a Barcelona. Aquesta eina, que esta prevista en l’article 17.3 de la Llei 18/2007 del Dret a l’habitatge de Catalunya, permet que el preu del 30% de l’habitatge de les noves promocions, sigui de compra o lloguer, estigui regulat.

Per aquest motiu volem promoure que el Servei Municipal de l’Habitatge de Tarragona disposi dels recursos i pressupostos suficients (que s'han disminuït els darrers anys) per impulsar un nou Pla Local d’Habitatge, actualment caduc, i fer del Servei Municipal de l’Habitatge un actor actiu per l’accés a l’habitatge digne i per a tothom a Tarragona. Tot això apostant principalment pel foment de promocions públiques d’habitatge i, en especial, destinat al lloguer social.
Albert Borràs i Elisa Alegre - 22/05/2019 - 08:54h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat