Josep Maria Buqueras
Josep Maria Buqueras
Territori Jujol


Aquesta setmana s’ha presentat el projecte “Territori Jujol”, que és una iniciativa cultural centrada en la divulgació de l’obra de Josep Maria Jujol al Camp de Tarragona. Malgrat el seu gran valor, la majoria d’intervencions són desconegudes i en masses casos encara estan desprotegides. Impulsat per Roger Miralles, professor de l’escola d’arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili, amb la complicitat de diferents entitats, com pot ser el cas de la Diputació de Tarragona. S’ha creat una plataforma per posar en valor el patrimoni de Jujol al Camp de Tarragona i especialment, la vinculació d’aquest paisatge amb l’obra de l’artista.

Aquesta marca agruparà dotze termes municipals del Camp de Tarragona que atresoren obres de l’arquitecte modernista, amb setze peces destacades, d’entre la setantena que es calcula que Jujol té escampades pel territori, que de ponent a llevant, per l’interior i per la costa, són: 1. Tarragona, Teatre Metropol, Casa Ximenis i Gremi dels Pagesos; 2.Constantí, Església parroquial de Sant Feliu; 3. Vallmoll, Ermita Mare de Déu del Roser; 4. Vistabella, Església del Sagrat Cor; 5. Els Pallaresos, Casa Bofarull i parròquia de Sant Salvador; 6. Renau, Ermita Mare de Déu de Lloret; 7. Bràfim, font sortidor; 8. Montferri, Ermita Nostra Senyora de Montserrat; 9. Creixell, campanar de l’església de Sant Jaume; 10. Bonastre, pila baptismal, sagrari de l’església parroquial de Sant Magdalena; 11.Roda de Berà, capella de Mas Carreras i església de Sant Bartomeu i 12. El Vendrell, església de Sant Salvador. Les comarques del Tarragonès, Alt Camp i Baix Penedès estan representades en aquesta ruta “Territori Jujol”, que amb vehicle motoritzat es pot recórrer en dos dies. També hi ha la opció de fer-la a peu o amb bicicleta.

Totes elles estaran senyalitzades per un reclam dissenyat per Guillem Colomer que recrea un esbós d’un disseny de Jujol per a la fabricació d’una rajola hidràulica. Una peça formada en conjunt per 16 rajoles que quedaran escampades pels setze punts que formen part de la ruta. A cada obra hi trobaràs un senyal que podràs anar col•leccionant fins a completar el dibuix sencer, deixant constància de la teva estada en aquest indret, exactament igual com fan els pelegrins a la ruta jacobea, per exemple.

Aquesta iniciativa és una aportació més a la commemoració de l’”Any Jvjol 140 / 70”, 140 anys del seu naixement i 70 de la seva mort. L’objectiu és donar a conèixer intervencions de gran valor, que estan desprotegides o són desconegudes per el gran públic. A més hem de destacar que la petjada de Jujol està lligada directament amb el paisatge que l’ha vist néixer. Tot plegat invita a la reflexió sobre l’entorn que dóna acollida a tot el patrimoni jujolià que tenim i que el tenim massa oblidat. No es pot entendre l’arquitectura de Jujol sense el paisatge de tot el Camp de Tarragona.
Josep Maria Buqueras - 14/06/2019 - 16:03h
Toni
17/06/2019
16:54
Una bona iniciativa. Tot és poc per reivindicar la figura d’un artista que mereix més reconeixemnet del que encara té. Massa sovint se’l destaca com a col·laborador de Gaudí oblidant el carácter genuí i singular de la seva obra.
collonut
17/06/2019
08:06
Molt bona idea!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
AAA-
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.