Josep Maria Buqueras
Josep Maria Buqueras
Govern de coalició?


Després de més quaranta anys de la implantació de la democràcia, per primera vegada a l’Estat no ha estat possible el primergovern de coalició. Coalició és l’aliança temporal de persones, partits, estats, a un fi comú. Posar-se d’acord en quina cosa, per a què, per a qui, quant i on ajuda a definir el qui i el com. Sens dubte una coalició és una qüestió de confiança política i personal. La coalició no necessita afecte, però si complicitat. No necessita uniformitat, però si coherència. No necessita disciplina, però si lleialtat. No necessita submissió, però si coresponsabilitat.

No és fàcil formar un govern de coalició. Per què? Quatre paraules hem de tenir present: 1. Cultura política; 2. Compromís; 3. Respecte i 4. Confiança. Després de dècades d’un sistema bipartidista de governs monocolor, els líderspolítics s’han educat en una cultura on pactar significa doblegar-se davant el rival, enlloc de trobar un equilibri que permeti representar la pluralitat d’opinions i opcions polítiques, que ha escollit la ciutadania i que se expressen en un programa compartit i una sòlida i solvent majoria parlamentaria.
La coalició és compromís. La legislatura vinent serà de negociacions i compromisos continus. Les geometries variables, amplies i variables, estaran a l’orde del dia. Un govern de coalició és un compromís al més alt nivell, en el qual els seus membres es comprometen a unir-se en la diferència per a garantir el funcionament d’un projecte acordat. En aquest context, el compromís no significa un fracàs, sinò com un pas necessari per a un govern eficaç i estable. Compromís solidari i mancomunat. És a dir, els errors no són del soci polític i els encerts de la meva facció. Amb el compromís de progressar, moltes vegades, no és suficient. El que sí està clar, és que un govern de coalició és solidari o no és govern.

La coalició és respecte. Perquè una relació sigui sana, durable i estable, el respecte té que estar en la seva base. Les desqualificacions i les acusacions entre els líders de tots els partits no porten enlloc. Sense el respecte no pot haver ni suports puntuals. La coalició també es confiança. Un president deu confiar en el seu equip, en els seus ministres, per a que el govern funcioni correctament. La relació personal entre els líders Pedro Sánchez i Pablo Iglesias té que millorar molt per a què el govern de coalició sigui una realitat.

El debat es centra en si es tracta de posar en qüestió tot el sistema, sigui institucional, polític, econòmic, social, etcètera, o simplement de reformar tot allò que dificulta un progrés real i efectiu de la societat. Les institucions són criticades; el partit, superats ; el sistema econòmic, denunciat.Alguns pretenen començar de zero, ja que és un llenguatge atractiu; tant atractiu, com ineficaç. En resum, a partir d’ara serà el moment d’acordar i pactar. Per damunt d’altres consideracions, el més important és donar l’estabilitat política al país.

La desconfiança entre el PSOE i Unidas Podemos està a la vista pel que acabem de veure els darrers dies, els nòduls econòmics del programa – la legislació laboral, la fiscalitat, la política energètica i la despesa pública - també són inconvenients i el repartiment dels ministerisés una altre motiu de desavinença. Ara es tracta d’explorar el possible govern de coalició i defendre la correlació de forces parlamentaries fruit de les eleccions del 28 d’abril.
Josep Maria Buqueras - 29/07/2019 - 16:27h
un sou escarrensit
01/08/2019
16:35
Abans de anar-se'n de vacances, en una sola reunió, s'han apujat el sou tots. I tothom hi ha estat d'acord. No ha calgut ni esperar a primers d'anys per aplicar-hi el IPC. Què és això de l'IPC? No, home, no; això és ridícul, l'IPC és per als treballadors, la política és un altre món. Un bon grapat d'euros més i, apa, a viure!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat