Magí Aloguín i Pallach
Magí Aloguín i Pallach
Ricomà, pas a pas


Felicito en Pau (“Bito”) Ricomà pel seu ascens a l’Alcaldia. Massa retard, ho sé, confio de l’acreditada bonhomia de’n Bito que m’ho perdonarà. Com molts tarragonins, començant per ell mateix imagino, el que ens plantegem ara és si serà també un bon alcalde. És aviat per fer balanços, però no per a reflexionar sobre els primers passos d’un mandat. Passos que en poden marcar el rumb.

És inevitable citar l’immediat i generós repartiment de càrrecs del nou consistori. Mal endèmic de la nostra partitocràcia, l’acostumat repartiment de botí després de l’èxit electoral s’ha executat amb una diligència envejable. I amb un evident criteri paritari: Primer, col.loquem els meus i després, ningú més. Fam de canongies, vella marca de la casa ERC.

Segon pas, mesures d’implement de Repúbliques (que No Existeixen). Doncs a jibaritzar el retrat del Rei fins reduïr-lo a tamany segell de correus, per si de cas el subtil simbolisme se li escapa a algú. Maniobre executada a la perfecció, ben acompanyada de gemecs victimistes.: “Ho fem per imposició legal, nosaltres no volem cap rei”, Sí, clar. Moltes coses es fan perquè el marc normatiu així ho indica. Se’n diu “principi de legalitat”, important en qualsevol nivell de convivència civilitzada, però rotundament imprescindible en una Democràcia a desgrat que als independentistes els costi d’entendre-ho. El principi de la Navalla de Hanlon és aquí aplicable: “No s’ha d’atribuir a la malícia allò que es pot explicar per simple ignorància”. De fet, Hanlon usa mots bastant més contundents, però la idea s’ajusta al cas, esperem.

Tercer pas, pancarta al balcó de la Casa Gran. La neutralitat institucional segueix encara marcant un buit en la ment dels dirigents independentistes. Quí sap si l’avidesa d’autogovern, més que no pas el menyspreu per tan evident necessitat democràtica, els duu a entendre l’institució pública com una propietat personal, semblant a la idea dels reis de l’era feudal però més propera a l’espanyolíssima concepció del señorito: “El cortijo es mío y hago lo que me da la gana”.

Quart. Mesures d’aproximació de la “festa” al “poble”. Res a dir, segur que estaran ben rebudes. Precisament, això de la “Festa” és una especialitat d’ERC. Un amic meu em va dir fa anys que, allò que més el preocupava del programa dels Republicans és que semblava encaminat a estendre Santa Tecla al llarg dels 364 dies restants. Cada vegada li dóno més la raó. Rera una closca religiosa en la que no hi creu boi ningú, s’amaga un reguitzell d’actes més o menys entranyables però inexorablement culminats en un sorollós aquelarre estil turisme de borratxera, amb generosa sembra de deixalles i de secrecions humanes diverses. Tot ben edulcorat sota un maquillatge dignificador de “cultura popular”, això si.

De moment, no hem vist més passos. No hi ha hagut temps, és cert, però tranquilitzaria saber si a la Plaça de la Font tenen idea de quins cal fer, com cal fer-los i, especialment, com es paguen. Hi ha idea d’alguna iniciativa a la recerca de l’expansió econòmica de la ciutat. Tarragona té un potencial de creixement econòmic enorme, a banda de que la prosperitat és la millor manera coneguda de combatre la pobresa (i d’expandir la base impositiva sense incrementar la pressió fiscal) Se sabrà aprofitar? Molts es conformaran si almenys no s’obstaculitza, cosa que a la vista dels comentaris sobre la Budallera o el veto del campionat de bàsket 3x3 no s’acaba de tenir clar. Hi ha idees per a potenciar el patrimoni monumental i històric? Idees factibles per donar usos raonables als grans i monumentals immobles buits, entengui’s Savinoses, Bancs de (perdó) Espanya, Tabacalera i altres? I el deteriorament/ruïna de tants immobles del centre?

Com s’actuarà sobre el molt degradat espai urbà? Com es millorarà la neteja? Com s’evitaran/revertiran els punts d’abocament il•legals arreu del nostre petit, i per tant preciós, patrimoni d’espais naturals? S’activaran mesures de preservació d’aquest patrimoni (foc a la Muntanyeta com senyal d’avís). Es lluitarà contra la pobresa que progressa en un sector minoritari però visible de la població?, contra la delinqüència creixent? Es neutralitzaran a temps els aspectes negatius de l’arribada de nouvinguts? Es lluitarà contra la desertificació comercial del centre amb campanyes tipus “Compri al Carrer de la Unió, encara que els coloms se li tifin a sobre, home!”...etc.

Les incògnites són nombroses, i el flamant equip nou, de moment, poc inclinat a comunicar ni la seva visió estratègica de ciutat ni la gestió del dia a dia. Esperem per al bé de tots que se’n surtin. Sort i encert Bito, no ensopeguis. Podem caure tots!
Magí Aloguín i Pallach - 08/08/2019 - 09:09h
M A P
15/08/2019
11:59
Moltes gràcies pels seus comentaris
tal com som
12/08/2019
11:03
Cada u que exposi les seves parts del cos que vulgui al Sol. Cal recordar que ja naixem vestits. Potser el fred ens fa tapar i després neix la vergonya per tornar al vestit de naixença.
3a proposta
10/08/2019
13:51
Atenció! Ja tenim la 3a proposta estratègica per la ciutat del govern Ricomà: es podrà fer TOPLESS a les piscines municipals. Bé, de fet encara no és segur, ho han d'estudiar. Aquesta ciutat va com un tiro!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat