Magí Aloguín i Pallach
Magí Aloguín i Pallach
Guaitant pel Balcó


Existeixen símbols definidors d’una ciutat? Si? doncs el Balcó el Mediterrani és el principal de Tarragona. Entrenem-nos, en tenim d’altres: La Catedral és una meravella, les restes romanes espatarrants, la nostra Història llarga i fecunda...i podríem seguir. Però no ens enganyem. Hi ha catedrals millors, hi ha monuments romans espatarrants en altres indrets, o més intensa i rellevant història. El Balcó, en canvi, ens singularitza. És únic. No manquen miradors espectaculars aquí o allà, però enlloc al centre de la ciutat. Potser cap turista vindrà a veure’ns només per conèixer-lo. Però ningú que l’hagi vist deixarà de recordar-lo com un indret de màgica bellesa, com un input potent de la ciutat.

Res però no és perfecte. Locals i visitants sempre hi trobarem defectes, petits o no, que n’empitjoren la imatge. Proposo fer-ne repàs. Els més comuns, aquests tres:

Defecte Primer (i principal). “Lástima que se vea el tren”. Per una gran majoria, el tren fa lleig. Reconec que seria millor que les vies passessin per un altre lloc, d’acord. Però, és tan greu la vista del Ferrocarril? Decididament, no. No manquen exemples de ciutats magnífiques amb línies ferroviàries ben integrades. Berlín, com exemple prominent. Tot ell travessat per nombroses línies de metro, de rodalies, regionals, llarga distància i alta velocitat! Totes enllaçades d a m u n t els carres, sense deteriorament visible de l’espai urbà. Integrar civilitzadament el tren dins una ciutat és, doncs, factible. I positiu! Què ens passa a Tarragona? crec que una sobreabundància de narcisisme per part d’algun alcalde, combinat amb una ciutadania potser molt crítica però escassament analítica (sense descartar algun interessat en els solars potencialment alliberats pel tren). Resultat: S’ha plantejat el “problema” del tren exclusivament com un tema estètic, una cosa lletjota que calia tapar, desviar o eliminar. En canvi, s’ha mesurat molt poc ni l’efecte que tindrien les propostes presentades, ni el cost prohibitiu per a la ciutat ni, molt pitjor encara, les nefastes conseqüències que una política a cara de gos amb el Gestor, podia tenir per al servei ferroviari. El resultat, dolent per a tots. Un traçat inconvenient, amb el pas dels cada cop més llargs mercaderies (matèries perilloses incloses) a tocar del Centre i per sota el Balcó, unit a un servei de passatgers mediocre, amb el desviament garantit dels serveis de qualitat de mitja i llarga distància.

Defecte Segon, la rampa damunt les vies. Un “defecte” molt més jove en aquest cas. I també ràpidament liquidat, a mesura que cada dia ciutadans i visitants en voten l’encert amb els seus peus. Tampoc no vaig entendre el motiu de la furiosa mania contra la modesta passarel•la. Crec que alguns es van posar massa aviat el vestit de refinat esteticista i uns altres es van deixar seduir per flautistes menys afinats del que creien. Que fa “lleig”? si costa de veure! “tapa” la vista?... no crec que oculti gaire més d’un 0.3% del camp visual. “Altera l’skyline”? Justament, es troba en un dels indrets que més radicalment s’ha transformat des dels darrers quasi dos-cents anys!

Defecte Tercer. Els vaixells ancorats en rada. Divisió d’opinions en aquest punt: Hi ha els que preferirien la immensa mar blava impol•luta i sense naus. D’altres, els agradaria veure-la plena de gràcils veles blanques com en una marina romàntica, i no deuen faltar els que es conformarien amb una situació intermèdia. No es pot discutir de gustos, però personalment tampoc em molesta veure plena de barcos comercials la mar! Veig Bulk-carriers, Ro-ros, portacontenidors, algun petrolier. Em recorden que el Port segueix ben viu i actiu. Que molts ciutadans de manera directa o menys directa s’hi guanyen la vida. Poc estètic? Un vaixell, lleig? Quin? Des de quan els ginys artificials no poden ser atractius? Amb tots els meus respectes, alguns potser es fan massa l’exigent de vegades.

Tot perfecte al Balcó per l’autor? Doncs no, la veritat. També en trobo de pegues: Cada cop que guaito em rebenta veure la porqueria encastada al rocam, allà dipositada de resultes d’abocaments no sempre accidentals però curosament preservada in situ per les brigades de neteja pública. Tampoc m’agrada comprovar que no hi ha més arbres al jardí de sota (i bastants menys que fa uns anys!). Potser soc massa exigent també: Deploro la brutícia encara que no suri en oceans exòtics. Em disgusta la desaparició d’arbres, encara que no siguin només els de l’Amazònia. Quantes manies!
Magí Aloguín i Pallach - 01/09/2019 - 10:01h
la bandera de TGN s'assembla massa a la catalana
04/10/2019
17:12
Hi ha escuts de Tarragona amb tres pals ondulats solament (no quatre).
M A P
05/09/2019
15:18
Gràcies pels seus comentaris
Joni
04/09/2019
12:50
A mi el que em fa nosa és la plataforma aquella, que a més a més està tancada (!). Almenys abans hi havien fet algun concert per Sant Joan. És lletja, fosca i inútil. I el que és una llàstima és la Platja del Miracle. Mira que en tenim de boniques i la més propera i integrada a la ciutat ha de ser la que t'enfonses només entrar-hi, la sorra no val res i està sempre bruta.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat