0 comentaris
11:30
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
Jesús Martín
Jesús Martín
Responsable de l'FP a UGT Educació
Covid-19: un gran repte per a la Formació Professional


Els agents socials i el Govern haurien de reflexionar conjuntament sobre com afecta el Covid-19 a l'FP per poder detectar els nous problemes i així trobar solucions tant per a aquest curs com per al pròxim.

Entre tots hauríem de vetllar perquè la tornada a la normalitat es faci complint les mesures de seguretat, tant per a l'alumnat com per a les persones que treballen en els centres educatius, formatius i les empreses. No comparteixo en absolut l'afirmació optimista delConseller que va declarar que en «els tallers de formació professional serà més fàcil aplicar les mesures de distanciament social, gairebé el podríem aplicar demà mateix.»

La situació excepcional que estem patint fa que estiguem en l'obligació de formular unes preguntes relatives a la tornada a les aules:

Quan el govern autoritzi l'obertura total de les empreses, com serà la tornada i reincorporació de l'alumnat en pràctiques? Progressiva i gradual? En funció de si les empreses són essencials o no? Se seguirà el mateix criteri de Govern central en l'esglaonament?

L'entrada i la sortida en els centres educatius serà flexible i gradual o tot l'alumnat entrarà a la mateixa hora creant grans acumulacions? Com es preveu solucionar-ho?

He de dir que per part de l'administració fins ara s'estan donant instruccions valuoses encaminades a dotar de contingut al que queda de curs, de com avaluar-lo i de com finalitzar les pràctiques ja iniciades fixant un mínim assolible, la seva substitució i situacions excepcionals que els equips docents hauran de resoldre.

Entenc que no estaria de més que a principi del pròxim curs es fes una avaluació inicial de l'alumnat per trobar solucions individualitzades al seu progrés competencial. Hauríem de prendre una sèrie de mesures que ens ajudarien a afrontar la situació.

MESURES RELATIVES A LA FORMACIÓ PROVISIONAL EN LÍNIA

• La bretxa digital de l'alumnat:


Per no augmentar la desigualtat en l'accés a l'aprenentatge, és important garantir que els estudiants tinguin la igualtat de possibilitats a casa: ordinador, auriculars, micros, programes i connexió a Internet d'alta velocitat. En cas contrari les administracions públiques l’haurien de proporcionar. Cal destacar també que el professorat en situació precària com els substituts podria necessitar d'un suport similar. A Itàlia per citar un exemple, l'alumnat i el professorat disposa d'un xec anual per gastar en llibres, ordinadors, programari, als docents, ara, els donen un plus pel teletreball.

En aquest sentit seria interessant tenir en compte els consells que dóna la Comissió Europea alrespecte.

• Creació de Projectes motivadors:

El repte per als centres educatius ha de ser crear projectes aplicant noves metodologies per poder interactuar i cooperar amb els estudiants telemàticament. Això comporta modificar el sistema d'avaluació, la qual s'ha de desenvolupar d'una manera més creativa amb preguntes, qüestionaris, etc que ens porti a una avaluació més competencial.

• Reinvenció de les pràctiques de taller o laboratori per fer-les on-line

En la formació professional hi ha cicles formatius molt procedimentals, d'oficis i amb competències professionalitzadores que difícilment són substituïbles o que es puguin treballar bé a distància. No obstant això, s'haurien de considerar aquells sectors on el teletreball és possible i regular la possibilitat de fer les FCT de forma no presencial.

• Recursos humans i tecnològics per afrontar la nova situació

Tenim prou professorat per poder fer un seguiment individual de l'alumnat? Estan formats digitalment? Tenen els docents els recursos tècnics necessaris?

MESURES RELATIVES A LES PRÀCTIQUES EN TALLERS O EMPRESES

Ens preocupa la situació de les empreses on feien o havien de fer les pràctiques l'alumnat tant de Formació en Centre de Treball (FCT) o de FP Dual. Potser algunes hauran tancat o estan afectades per EROs o ERTO.

Els espais per a impartir-les són segurs en matèria de salut? El material compartit es desinfecta? S’individualitza com en la construcció i indústria? En matèria de risc laboral i sanitari se'ls equiparà adequadamentrespectant les distàncies? I en aquelles professions que no sigui possible, com es farà? L'alumnat i la resta de personal haurà d'anar amb mascareta i guants? Qui els facilita i fa la reposició, el centre, l'Administració? Es tindrà previst això? I les empreses que no tinguin Comitè, com farem el seguiment de la seguretat de l'alumnat en pràctiques?

MESURES RELATIVES A CALENDARI I ESPAIS

Una mesura que ajudaria a optimitzar els espais dels centres seria la d'establir torns de matí-tarda o mixtes. Sóc conscient que aquesta possibilitat dificulta confeccionar l'horari del centre, però s'hauria de tenir en compte per baixar la densitat. Això és preferible a no poder obrir un Institut perquè no es puguin mantenir les distàncies de seguretat.

Una altra idea facilitadora seria la de fer les sessions de 45 minuts per poder compactar horaris i alliberar els espais que facilitin més assignacions horàries.

Entenem que en la situació actual, més que mai s'ha de fer una baixada de ràtios en tots els espais comuns per mantenir el distanciament social.
Jesús Martín - 08/05/2020 - 11:30h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.