Josep Maria Buqueras
Josep Maria Buqueras
Gaudí és de Cambrils?


Recentment en un mitjà de comunicació amb l’àmbit del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre hi havia la crònica “Gaudí, un arquitecto adelantado a su tiempo”. Com a reusenc i president executiu del Consell de Modernisme de la ciutat de Tarragona, vull fer dues precisions.

La periodista escriu que “Una de las cuestiones más polémicas entorno a la figura de Gaudí es su lugar de nacimiento: ¿Riudoms o Cambrils? Gaudí se sintió siempre unido al municipio riudomense ...Antoni Gaudí, és de Cambrils? Em xiulen a l’orella, que ha estat un lapsus periodístic, però com la lletra impresa queda, vull manifestar, com ja he hi fet altres ocasions, que en Gaudí és reusenc. En el reportatge llegim referències gaudinistes a Riudoms, però també llegim “Siguiendo con el misterio de dónde nació realmente Gaudí, en el centro de Reus, en la calle de Sant Vicenç, número 4, se encuentra la que se supone sería la Casa natal de Antoni Gaudí. Allí viviría durante su infància y juventud” En el índex toponímic del llibre Riudoms* amb 26 entrades tenim sols quatre referències biogràfiques: 1. El pròleguista i periodista Carles Sentís Anfruns escriu “...però els Gaudí continuaren lligats a Riudoms en cos i ànima (pàg. 5); 2. “Josep Pla, que sosté la naixença riudomenca de Gaudí en el seu llibre Homenots ... “ (pp. 98); 3.“El monument a Antoni Gaudí ... obra de l’arquitecte Josep Piqué Iserte va ser aixecat l’any 1975 en homenatge a l’il.lustre riudomenc Antoni Gaudí Cornet” (pp.125) i 4. “Existeix una fotografia de grup del Sometent Armat de Riudoms ... on es pot distingir perfectament la presència de l’arquitecte riudomenc Antoni Gaudí ... (pàg. 155)Està clar que Cambrils mai ha estat en qüestió, si les ciutats de Reus i Riudomsapareixen en les biografies gaudinianes, en la proporció mínima de nou a u a favor de Reus. D'aquest arquitecte més que universal.

També llegeixo “Ha dejado un rastro en localidades como Reus, Riudoms y la Ciudad de Tarragona. En esta última, de hecho se encuentra el Santuari del Sagrat Cor, la única obra del arquitecto Antoni Gaudí en la demarcación de Tarragona ... que ha pasado desaprecibida por buena parte de la sociedad tarraconense”. El pes històric de la Tarragona romana és tant potent que las Tarragona medieval i modernista passen força desapercebudes pels tarragonins, aquest Santuari va ser projectat per l’arquitecte Ignasi Jordà Arnalich, autor també del col•legi de les monges de la Congregació de Jesús i Maria, que va ser enderrocat l’any 1978, edificant-se el col•legi públic Pau Delclós. Les dues úniques obres documentades de Gaudí són el manifestador(1879), de fusta sobredaurada i d’enormes proporcions amb cúpula semiesfèrica i l’altar (1880), amb taula gruixuda d’alabastre i antependi format per tres espais quadrats que allotgen bustos angèlics emmarcats per columnes.

Per cert, aquest Santuari des de fa més de cinc anys està patint problemes greus d’humitat, degut a la xarxa de recollida d’aigües pluvials del col.legi esmentat, que passa precisament per sota del presbiteri on està situades els dos béns mobles esmentats gaudinians, per anar a connectar a la xarxa general que passa pel carrer Ponç d’Icart, afectant també als veïns de la comunitat de propietaris i els locals comercials d’aquest edifici cantoner amb el carrer Méndez Núñez, Aquesta incidència constructiva pot afectar seriosament a la única obra que hi ha a tot el Camp de Tarragona de l’arquitecte reusenc i universal Antoni Gaudí.


*CORTS, Joan-Ramon i TODA, Josep M. Riudoms. Col.lecció la Creu de Terme.Cossetània Edicions, Valls, 2000.
Josep Maria Buqueras - 21/07/2020 - 13:00h
el camp d'aviació
22/10/2020
15:08
No van voler ni deixar eixamplar les oficines d'administració de l'aeroport cap a la Canonja perquè aleshores era terme de Tarragona.
Constantí calla misteriosament.
Pep
20/10/2020
17:16
Haurien de posar el nom de Constantí a l'aeroport, davant o darrera de Reus, tant se val. Però hi ha de ser. Si volem tenir el dret a decidir, això passa també per la gent de Constantí. A veure si el nostre alcalde sociata se'n assabenta d'una vegada i comença a parlar del poble fora del poble.
facilitats per a la padrina
05/10/2020
16:47
El Gaudí de Riudoms el van parir a casa (mas del calderer) com era costum llavors. El van batejar en una església de Reus perqué la seva padrina era una senyora gran de Reus. Així li van facilitar l'assistència al bateig. Com que no hi havia registre civil, va quedar registrat a l'església com a batejat.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.