0 comentaris
21:29
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
Nou projecte de recerca arqueològica al conjunt monumental de la Catedral
  
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i el Museu Diocesà de Tarragona engeguen una nova fase de recerca arqueològica al conjunt monumental de la Catedral de Tarragona. Els treballs inclouen també l’adequació museogràfica del conjunt monumental. El projecte, que ha començat aquest 2022, té una durada prevista de quatre anys (2022-2025).

Aquesta nova actuació serà la tercera fase d’un projecte de recerca que va començar el 2005 i que s’emmarca en la convocatòria de projectes quadriennals de recerca en matèria d’arqueologia i paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i s’articula actualment a partir dels objectius traçats en el Pla estratègic del Museu Diocesà de Tarragona.

La direcció arqueològica del projecte va a càrrec de l’investigador de l’ICAC Josep Maria Macias. Andreu Muñoz Melgar, director del Museu Diocesà de Tarragona i investigador adscrit a l’ICAC, s’encarrega de la direcció museogràfica.

Es faran treballs arqueològics a l’entorn de la Catedral (sala axial, recinte de culte imperial, exterior septentrional del Témenos...) i es duran a terme diferents actuacions que permetran generar continguts museogràfics per a la creació del futur Museu Diocesà de Tarragona, a la Casa dels Canonges (edifici del carrer Sant Pau).
Gairebé 100 anys de recerca arqueològica al conjunt monumental de la Catedral de Tarragona

La nova fase de treballs arqueològics a la Catedral pràcticament coincidiran amb el centenari de les primeres excavacions que s’hi ha fet, de la mà de Mn. Joan Vilaró, el 1933. Aquelles intervencions es van centrar sobretot a la zona de l’antiga sala axial, un espai que vindria a ser un segon temple, construït a les immediacions del Temple d’August però del qual en aquell moment se’n desconeixien les característiques bàsiques i la funció amb què es va construir.

En aquest sentit, el nou projecte que ara engeguen l’ICAC i el Museu Diocesà servirà per revisar i actualitzar tot el coneixement que fins ara s’ha obtingut, des de les excavacions de Mn. Vilaró fins l’actualitat. Un altre llegat destacat és la de l’investigador TheodorHauschild, que amb els seus treballs, els anys 80, va assentar bona part de les bases de la investigació sobre la topografia romana de Tàrraco.

Són gairebé 100 anys d’arqueologia ala Catedral de Tarragona, des de les primeres excavacions de Mossèn Vilaró el 1933, i ara el nou projecte permetrà retornar a la ciutat de Tarragona tot aquest llegat, de coneixement científic i de protecció i recuperació del patrimoni històric.

Un projecte que combina la recerca bàsica amb la recerca aplicada

Els objectius de la nova fase del projecte inclouen l’ampliació del coneixement arqueològic de la denominada Sala Axial i l’exterior septentrional del tèmenos de culte pagà del recinte de culte de la seu del Concilium Prouinciae Hispaniae Citerioris.

Aquestes intervencions permetran garantir la protecció i conservació del passat arqueològic previ a la construcció del Conjunt Monumental de la Catedral de Tarragona. El proper mes de març començaran els primers treballs arqueològics, amb excavacions a l’exterior del claustre de la Catedral (a la zona que dona als peus del carrer Sant Pau).

Amb aquesta fase es podrà ampliar i millorarla part museogràfica de les actuals instal.lacions de la sala de l’exedraamb l’ampliació de dues sales més: antiga botiga i aula capitular. A més de les excavacions, durant 2023 es faran diverses jornades de portes obertes per donar a conèixer el projecte a la ciutadania.

- Els treballs de geofísica al carrer de sant pau volen documentar les dimensions de la sala axial, i confirmar si arriba o no arriba a l’edifici del seminari. Ara coneixement la planta però no coneixem la longitud. i topografia que es duran a terme durant el 2023 permetran saber si la sala axial arriba fins la façana del carrer Sant Pau.

Durant 2024, les actuacions es centraran a l’antiga sala axial, seguint el llegat dels treballs iniciats per Mossèn Joan Vilaró el 1933. El 2025 els treballs es centraran als jardins de la capella de Santa Tecla la Vella, on els treballs d’estratigrafia permetran veure millor les estructures del recinte sagrat del temple.

Amb l’arranjament dels jardins de Santa Tecla la Vella, es podrà incorporar la capella al circuit museístic del Museu Diocesà de Tarragona, amb el relat: «El món de la mort en el cristianisme».

Pel que fa a la recerca aplicada, es revisaran i estudiar els fons museogràfics del Museu Diocesà derivats de les excavacions arqueològiques de Mossèn Serra Vilaró i TheodorHauschild.

A partir dels estudis arqueològics i documentals es podrà obtenir una seqüencia diacrònica que expliqui la transformació del sector nord-occidental de la Catedral de Tarragona des d'època romana fins a l'actualitat.

- El nou projecte de la Catedral de Tarragona permetrà disposar d’un dels espais museogràfics diacrònics més complets de la península Ibèrica.

De fet, els treballs de museïtzació del projecte es vehiculen amb el Pla Estratègic del Museu Diocesà de Tarragona. Així, el pla estratègic de museïtzació del Museu Diocesà vehicula les diferents intervencions arqueològiques que s’aniran fent des d’aquest 2022 i fins el 2025.
Redacció TT - 28/11/2022 - 21:29h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.