La falsa agrupació feixista que pretenia posar en evidència l'alcalde de Riudoms
  
Tot plegat gairebé digne d’una pel•lícula de Berlanga.

Fa uns dies ens fèiem ressò de la convocatòria d’una nova associació feixista “Unidad y Orden”, que es presentava, suposadament, aquest dissabte al migdia a Riudoms.

Segons la convocatòria s’havia triat Riudoms, per retre un homenatge al fill il•lustre d’aquesta localitat, Josep Maria Sentís Simeón, que fou director general de presons en l’època de Franco. Així com també homenatjar a l’alcalde de la població, vicepresident de la Diputació, i president de CDC al “Camp de Tarragona”, Josep Maria Cruset, per haver-se negat, fa uns anys, a retirar-li aquesta distinció.

Recordem que l’Ajuntament de Riudoms va enviar ràpidament un comunicat desvinculant-se de la convocatòria.

Doncs bé, aquesta suposada associació no existeix, i del que es tractava era de posar en evidència l’actitud de Josep Maria Cruset, que fins i tot, segons els instigadors de la campanya, podria estar incomplint la Llei de Memòria Històrica.

Els promotors de la iniciativa, que no s’han identificat, ho expliquen en la següent nota de premsa:

Riudoms: el curiós cas del poble que lluita per la independència i que, a la vegada, té per fill il•lustre un franquista que va ser director general de presons

• Josep M. Sentís Simeón va ser militar franquista i director general de presons entre 1942 i 1943. Actualment, Sentís Simeón és Fill Il•lustre de Riudoms (Tarragona). L’any 2011, l’Ajuntament de Riudoms es va negar a retirar-li aquest títol honorífic. A dia d’avui, tot continua igual. L’alcalde de Riudoms, Josep M. Cruset, és també vicepresident de la Diputació de Tarragona i president de Convergència Democràtica al Camp de Tarragona.

• Amb aquesta actitud es podria estar incomplint la Llei de la Memòria Històrica, que en l’article 15 exigeix la “retirada de mencions commemoratives d’exaltació” a persones vinculades amb la Guerra Civil i la repressió de la Dictadura.

• En les presons de la postguerra –en època de Sentís Simeón- la majoria dels 280.000 presos van ser torturats, segons els historiadors.

• Des del col•lectiu ‘Unidad y Orden’ es reclama la retirada del títol de Fill Il•lustre a Sentís Simeón i també el canvi de nom a l’avinguda que té dedicada a Riudoms. Amb aquest propòsit, ‘Unidad y Orden’ ha activat una campanya que ha inclòs la convocatòria d’una falsa manifestació feixista a Riudoms i que suposadament s’havia de fer avui, cosa que no ha succeït.


Riudoms podria estar incomplint la Llei de la Memòria Històrica
La retirada del títol de Fill Il•lustre de Riudoms (Tarragona) a Josep M. Sentís Simeón és, per si sola, una qüestió de dignitat democràtica i humana. Més enllà d’això, però, la decisió de l’Ajuntament de Riudoms de no retirar-li podria incomplir l’esperit de la Llei de la Memòria Històrica. En l’article 15 d’aquesta llei aprovada el 2007 s’assegura que “las Administraciones públicas tomarán las medidas oportunas para la retirada de escudos, insignias, placas y otros objetos o menciones conmemorativas de exaltación, personal o colectiva, de la sublevación militar, de la Guerra Civil y de la represión de la Dictadura”.

L’any 2011, l’aleshores govern municipal va negar-se a debatre en un ple municipal una moció del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya que demanava “deixar sense efecte el nomenament de Josep M. Sentís Simeón com a Fill Il•lustre” de Riudoms. Des del 2011 i fins a dia d’avui no ha fet cap pas per retirar aquest títol honorífic.

Tot plegat deriva en una situació, si més no, curiosa: Riudoms té com a Fill Il•lustre un franquista i, a la vegada, està adherit a l’Associació de Municipis per la Independència.

En època de Sentís Simeón la majoria dels 280.000 presos van ser torturats
Josep María Sentís Simeón va ser un destacat militar i polític, governador civil de Guadalajara, procurador de les Corts i director general de presons entre 1942 i 1943. A més, a Riudoms va ser impulsor de la construcció de les escoles públiques.

Sentís Simeón va ser, per tant, màxim responsable de les presons franquistes en plena postguerra. En aquella època, les tortures i les condicions infames eren un denominador comú de les presons espanyoles. Així s’indica en un llibre d’investigació històrica de referència en aquest camp, Una inmensa prisión. Los campos de concentración y las prisiones durante la guerra civil y el franquismo, editat pels historiadors Carme Molinero, Margarida Sala i Jaume Sobrequés el 2003. S’hi assegura que “la mayoría de los 280.00 reclusos que establecen las pocos fiables cifras oficiales referentes a 1940 pasó por el ritual de la tortura, practicada en su caso mediante la brutalidad simple y pura (...). Muchos torturados murieron antes de llegar al centro penitenciario o a los pocos días de ingressar en él. En varios casos las violacions de mujeres y de menores y las paliza mortales se prolongaron en la prisión” (pg. 157). I en un altre moment afegeix que “la saturación transformó los centros penitenciarios en simples campos de concentración” (pg. 161).

Sentís Simeón, a més, estava mal vist per una part del propi règim franquista, que el considerava literalment un “enchufista” amb un caràcter “terriblement caciquil”. Així consta en un estudi de l’historiador i professor de la Universitat Rovira i Virgili Joan Maria Thomàs. L’estudi retrata la figura d’un falangista de Reus que va tenir càrrecs importants i que, de tant en tant, feia informes polítics confidencials. En un d’ells explica la situació política al camp de Tarragona i defineix a Sentís Simeón com un “hombre con pasión política y terriblemente caciquil. Muy trabajador. Terriblemente propenso al enchufismo. Ha luchado por espacio de cuatro años para ser el amo de Tarragona”(pg. 152).

Què és ‘Unidad y Orden’ i què reclama?
‘Unidad y Orden’ és un blog, un vídeo, un parell de notes de premsa i hores de feina per aprofitar les xarxes socials i els mitjans de comunicació per denunciar que, en ple 2014, a Riudoms encara tenen com a Fill Il•lustre un militar franquista que va ser director general de presons entre 1942 i 1943, durant la postguerra més cruenta. Amb aquest propòsit, ‘Unidad y Orden’ ha activat una campanya que ha inclòs la convocatòria d’una falsa manifestació feixista a Riudoms i que suposadament s’havia de fer avui 4 d’octubre, cosa que no ha succeït.

Des del col•lectiu ‘Unidad y Orden’ es reclama la retirada del títol de Fill Il•lustre a Sentís Simeón i també el canvi de nom a l’avinguda que té dedicada a Riudoms. No som feixistes, ni un pèl. No podem dir el mateix de Sentís Simeón. Ell sí que ho era. I ens preguntem per la qualitat democràtica dels que mantenen viu el seu nom i l’avalen com a Fill Il•lustre. Poden demostrar quin és el seu nivell democràtic amb una acció en un sentit o en un altre.

Aquests dies, a Twitter, una persona va preguntar a @jmcruset -alcalde de Riudoms, vicepresident de la Diputació de Tarragona i president de Convergència Democràtica al Camp de Tarragona- si permetria que es fes a Riudoms la concentració feixista que ‘Unidad y Orden’ havia convocat per avui. Precisament, s’ha reduït el debat públic a això -a un grup de fatxes que es volen manifestar a Riudoms-, però el debat de fons –que Cruset intenta evitar- és un altre: com és possible que el 2014 Riudoms tingui un Fill Il•lustre franquista i responsable de milers de tortures? L’acció que s’ha impulsat des de ‘Unidad y Orden’ pretén dignificar Riudoms i la memòria de les milers de persones que van passar per les presons franquistes i de les que hi van morir. D’això va tot plegat, de dignitat.
Redacció TT - 04/10/2014 - 15:33h
a RE
07/10/2014
13:15
Com està vostè tan segur que Franco no ha mort? O és que ho té vostè amagat i protegit a la seva casa i rep vostè lliçons de feixisme? Doncs, pot ser que tingui vostè raó perquè el pensament únic és evident. De totes maneres, fins que no ho vegi, no m'ho creuré perquè parlar és fàcil però , sense proves, no hi ha delicte. Una altra vegada se surt del debat i pren una acusació sense proves com a argument
RE
07/10/2014
11:30
Amb comentaris com els que es llegeixen aquí, queda més clar que, per molts espanyols, Franco no ha mort.
genial?
06/10/2014
19:01
Hay personas para quienes todo vale para conseguir su objetivo. Pueden justificar acciones terribles si son por la “ causa”. Vale la mentira, el engaño y hasta la traición. Puede que a usted le parezca razonable pero yo no lo comprendo. Y no trate de exlpicármelo porque su lógica y la mía son irrecociliables.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat