Pau Ricomà: 'La participació ciutadana és un pilar d'aquest govern'
  
“Ara fa un any es va produir un pacte d’investidura per materialitzar un acord de govern, perquè hi havia una voluntat de canvi que ens demanaven els tarragonins i tarragonines i això és el que hem fet”. Així ho ha manifestat l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, durant la valoració del primer any de mandat del Govern Municipal que ha fet al Palau de Congressos acompanyat pel seu Equip de Govern.

“Ha sigut un any il.lusionant, la Tarragona d’ara ja es diferent de la de fa un any, el canvi s’ha materialitzat des del minut 1 amb les maneres de fer. En aquest canvi ha sigut indispensable la il.lusió col.lectiva. El nostre és un projecte que trascendeix, és un projecte de ciutat”, ha remarcat l’alcalde Ricomà que ha subratllat que ha estat “un canvi sense estridències, s’ha acabat la política dels grans projectes megalòmans i les grans promeses que no s’acaben complint”.

L’alcalde de Tarragona ha marcat com a objectius màxims del Govern Municipal la cohesió, la sostenibilitat, la cultura i Tarragona com a ciutat cuidadora. “Una diferència substancial del nostre govern ha estat “tractar la ciutadania com a adults, en les coses quotidianes i també en les excepcionals, perquè som un Govern transparent, honest, pròxim i participatiu. Hem demostrat capacitat de treball i esforç davant el repte d’engegar una nova legislatura i gestionar tot el seguit de fets inusuals que han passat en un any, com l’incendi a Miasa, el tancament de l’amfiteatre, la Sentència del Procés, el temporal Glòria, el trencament de la canonada del CAT, l’explosió d’IQOXE o la crisi delcoronavirus. Precisament les conseqüències de la pandèmia ha estat una de les constatacions “que som un equip nou però preparat i que ha demostrat que l’engranatge funciona inclús en circumstàncies excepcionals”.

Capacitat de diàleg amb la ciutadania i l’oposició

L’alcalde Ricomà ha defensat dos eixos claus que han inspirat aquest primer any de mandat municipal: capacitat de diàleg polític i d’escoltar als tarragonins. Des del punt de vista polític l’alcalde ha emfatitzat: “La minoria ens ha portat a haver de negociar constantment i hem sigut capaços d’acumular els suports necessaris en els moments claus. La honestedat i la transparència han marcat la nostra relació amb els grups de l’oposició. Consensos amb l’oposició en temes de ciutat: desgavell ferroviari, declaració institucional de la química o el romanent”. Per l’alcalde “la participació ciutadana és un pilar d’aquest govern”. Des de diferents àmbits, un exemple és la participació a la festa major o l’inici del disseny dels Consells de Districte.

Entre les dificultats a les que s’ha enfrontat el Govern Municipal ha citat que l’Ajuntament “està poc musculat a nivell de personal i és una administració poc àgil. Durant molts any l’ajuntament ha estat molt desendreçat i cal molt treball i esforç per posar ordre”. En aquest sentit, s’ha treballat per aconseguir “una administració més eficient, musculat àrees estratègiques com contractació i llicències; la incorporació a l’estiu del gerent de Recursos Humans; l’obertura al sector privat dels alts càrrecs directius, musculació de l’IMSS, la fusió de l’AMT i l’EMT a l’estiu, per racionalitzar i muscular les dues empreses municipals, així com la creació de noves conselleries: benestar animal, capacitats diverses, feminismes i LGTBIQ, Nova Ciutadania. “Estem ultimant el pla d’acció, en 3 mesos el presentarem. S’ha fet diagnosi i presentarem les línies d’acció tan a l’Ajuntament com a les empreses”.

La Cultura, un element bàsic de transformació, de benestar i cohesió
Un dels eixos claus del Govern Municipal és la Cultura. “Una ciutat atractiva, moderna, que miri endavant no pot considerar la cultura com un element secundari. Per aquest motiu –ha remarcat l’alcalde Ricomà- aquest govern de canvi considera la cultura com un element bàsic de transformació, de benestar i de cohesió. Ens hem trobat una feinada per fer i una gran paradoxa. Una ciutat que respira cultura per tot arreu i que en governs anteriors ha sigut incapaç de consolidar estructures imprescindibles”. Com a exemples, Ricomà ha citat el Centre d’Art. “Tarragona no en té un d’homologable a altres ciutats de Catalunya, fins i tot més petites. Com a molt als darrers anys s’han fet exposicions per hem d’invertir per crear un veritable contenidor artístic, motor de múltiples activitats, interdisciplinari, crític, que situarem en un Centre d’Art amb tres seus: Casa Canals, el Mercat del Fòrum i el magatzem 6è de la Tabacalera, que només aquí tindrem quatre plantes que ocuparem progressivament, per l’exposició, actuacions, tallers, coworquing artístic, etc” Aquesta actuació està emmarcada amb la dignificació de la façana posterior de la Tabacalera, amb la retirada del Jardí Vertical i “amb una important intervenció al passeig”.

Un altre gran dèficit històric que ha citat l’alcalde és el Pla de Biblioteques. “Després d’anys de parlar-ne i no fer-se efectiu, el desenvoluparem en aquest mandat, començant per l’anhelada biblioteca de Torreforta, per la gran biblioteca central de la Tabacalera i per la creació de noves biblioteques. Ara per fi tindrem la imprescindible figura de cap de biblioteques que no s’havia nomenat i el consegüent Pla de Biblioteques”.

Pau Ricomà també s’ha referit al Camp de Mart. “Un equipament únic en un entorn monumental incomparable que per desídia ha estat infrautilitzat els darrers anys. I estendrem, a través de millorar els equipaments dels centres cívics, l’oferta cultural a tots els racons de la ciutat. S’ha fet una gran feina en aquest sentit que malauradament les condicions de la Covid-19 faran que no es puguin palesar”.

“Hem d’aprofitar tots els recursos que la ciutat ens ofereix per crear riquesa. En aquest sentit no hi ha recurs més important, que ens identifiqui més i que alhora ens pugui projectar que el nostre patrimoni”, ha manifestat l’alcalde. Enguany fa 20 anys que Tarragona va ser declarada Patrimoni Mundial i “em dona la impressió que a vegades ens ha fet vergonya aquesta distinció. Estem treballant de valent per revertir una situació d’abandonament crònic als darrers anys, que ens ha portat a haver d’afrontar seriosos problemes de consolidació a un dels monuments distintius de Tarragona: l’Amfiteatre”. I ha afegit: “Farem actuacions pendents de fa anys a la Muralla i destinarem a mitges amb la Generalitat 200.000 euros anuals a la conservació del conjunt patrimonial. Em permeto recordar que veníem d’un pressupost de només 15.000 l’any”.

Tarragona, vil.la marinera amb l’epicentre al Serrallo

Un dels projectes claus en matèria de Turisme i Patrimoni és la Porta Tàrraco, “que és un projecte potentque posarà en valor els nostres recursos històrics. Perquè volem aprofitar els nostres recursos per definir el retrat de la ciutat culta i acollidora que és Tarragona”. Ricomà també ha avançat que “estem treballant perquè el parc hoteler de Tarragona tingui un creixement rellevant. Però el nostre model no serà la massificació, sinó la sostenibilitat, l’aposta per un turisme amb sentit cultural. Tàrraco Viva és la gran expressió de la nostra oferta cultural mitjançant la recreació històrica, però estem treballant en el projecte de Tarragona com a Vil.la marinera, amb l’epicentre al Serrallo, i en impulsar d’una vegada la Ruta dels primers Cristians”.

L’alcalde Ricomà ha manifestat que “treballem el coneixement com a gran recurs d’atracció i de socialització, a través del Banc de la Ciència i del Coneixement, un projecte que estem refent molt a fons i al que estem dotant d’un discurs molt potent”.

Un altre dels projectes que l’alcalde ha remarcat que s’han recuperat després d’anys d’oblit i encallats és la Ciutat de Repós i de Vacances, “tornarà al seu origen turístic familiar, amb criteris d’eficiència medi ambiental i d’accessibilitat, i a més serà el gran centre cívic de Llevant”.

El repte de la digitalització comercial

El comerç també ha estat present al repàs de l’alcalde del primer any de mandat municipal. “Som absolutament conscients de les dificultats que viu el sector comercial, no només els derivats de la innactivitat provocada per la pandèmia, sinó la crisi profunda pel canvi de model comercia general i els hàbits de compra. D’una banda estem fent tots els esforços per millorar la qualitat de l’espai públic i per l’altra per primera vegada l’Ajuntament de Tarragona està encarant el gran repte de la digitalització comercial, ho estem fent amb la creació de sofwart propi que posem a disposició del sector i alhora posant-hi el suport formatiu necessari”. I ha afegit: “Estem donant tots els ajuts als sectors més castigats per la crisi. I estem an la bona línia amb la gestió dels mercats. El Mercat Central veritable motor d’activitat al seu entorn, però també altres mercats com el de Bonavista, que té una influència molt important en tot un barri i que estem millorant i recuperant tota la seva vitalitat després d’anys d’abandonament”.

“Volem una ciutat on la gent s’hi pugui guanyar la vida, que miri endavant i prosperi. En aquest sentit donem molta importància a la indústria, amb qui treballem de la mà, amb exigència i responsabilitat. Vull anunciar que només fa tres dies vam acordar amb el Departament de Territori l’impuls de més terreny industrial i logístic al Centre d’Intercanvi de Mercaderies i al Polígon de Riu Clar. Val a dir que en aquest polígon farem molt aviat la primera intervenció important de millora des de fa anys”, ha avançat l’alcalde.
Redacció TT - 16/06/2020 - 10:06h
A dictadura disfressada
21/06/2020
14:06
A quí et refereixes?, NOM... o pesaré que ets tú..
dictadura disfressada
17/06/2020
13:56
No hi ha collons de jutjar un reiet intocable que l'han fet déu. Actua de pantalla per tapar la flor i nata del passat franquista.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
AAA-
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.