La CGT avala amb 10.810 signatures l'obertura les 24 hores del servei d'Hemodinàmica de Joan XXIII
  
Fotografia d'arxiu de TotTarragona
Aquest dimarts el sindicat ha donat un nou pas per exigir que aquest servei obri durant tot el dia.

La CGT ho explica en aquesta nota de premsa:

"Al gener de 2012 la Secció Sindical de la CGT destapàvem un informe del SEM (2010) sobre el Servei d’ Hemodinàmica de Joan XXIII a Tarragona, que van difondre als mitjans de comunicació i que va tenir molta repercussió social, a la vegada que posàvem en marxa una campanya per a reivindicar l’atenció adequada de tot tipus d’infart de miocardi amb elevació del segment (ST), al nostre hospital la unitat d ’Hemodinàmica, estava oberta de dilluns a divendres de 8 hores a 17 hores i els festius i cap de setmana restava tancada, així com des de les 17 hores a les 8 del matí, tenint que derivar als pacients a l’Hospital de Bellvitge, que és el nostre Hospital de referència, en helicòpter o ambulància medicalitzada.

Tarragona era l’única província del seu nivell, és a dir amb més de 800.000 habitants, on no es podia realitzar un cateterisme cardíac les 24 hores del dia els 365 dies de l’any, en contra de les recomanacions recollides a l’infor¬me del SEM.

No hem d’oblidar que l’Hospital Joan XXIII és el de referència a les regions sanitàries Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, pel que fa als pacients amb sospita d’un IAMEST(infart agut de miocardi amb elevació ST).

Després de protestes setmanals al vestíbul de l’Hospital, tancament i jornades reivindicatives, simultàniament van començar una recollida de signatures (6500)que van entregar al Dr. Mercadé el 29 de gener de 2013.

El 18 de maig de 2013, el Conseller Salut es desplaçava al nostre Hospital per anunciar l’ampliació horària: a partir del 15 d’octubre es començarien a fer angioplàsties primàries 12 hores al dia durant els 7 dies de la setmana (és a dir, els 365 dies l’any), de 8 del matí a 20 hores de la tarda.

Malgrat la millora, des de la CGT creiem que l’ampliació horària és insuficient i que no es garanteix totalment l’atenció adequada als pacients.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va presentar, el passat 11 de novembre el balanç de l’ampliació horària de les unitats d’ Hemodinàmica dels tres centres sanitaris de l’ Institut Català de la Salut (ICS) un any després de la posada en marxa.

Les dades preliminars de l’anàlisi de l’Hospital Joan XXIII, dels nou mesos després de l’ampliació d’ Hemodinàmica en relació amb els nou mesos previs,

• mostren un increment del 97% del nombre de codis activats i tractats a l’hospital i

• un increment del nombre d’angioplàsties primàries.

• un increment del percentatge de pacients de l’àrea d’influència del centre sotmesos a reperfussió amb angioplàstia primària en menys de 120 minuts, que passa d’un 30% a un 42%.
L’ increment d’activitat de la unitat d’ Hemodinàmica del 2011 al 2013 ha estat de 581 pacients, fet que suposa un 34,5%.

Des de la Secció Sindical de la CGT de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, valoràvem positivament, aquestes dades però ens semblàvem insuficients i per aquest motiu, a partir 19 de novembre de 2013, van reiniciar tots els dimarts protestes i recollida de signatures, per exigir al Govern de la Generalitat l’assistència correcta i adequada als ciutadans que pateixin un infart a la província de Tarragona, ja que fora de l’horari d’atenció actual han de ser traslladats a Barcelona; per tan, creiem que és qüestió d’organització i de voluntat política, ja que tenim la unitat i els professionals.

El departament de Salut, va dir que l’objectiu d’aquestes ampliacions horàries era millorar els resultats del Codi infart. Fins aleshores, dels deu centres de Codi infart de Catalunya cinc tenien un horari de 24 hores i l’altra meitat de 8 hores, durant els dies feiners.

El 7 d’abril d’aquest any, es va presentar l’informe del Rendiment assistencial i científic del Codi IAM a l’Acadèmia de Ciències mediques, amb les següents conclusions,

• La majoria dels pacients amb IAMEST reben tractament de reperfussió.

• L’Angioplàstia primària és el tractament més prevalent.

• Cal millorar el temps entre la 1a assistència i l’activació

• Cal millorar el temps 1a assistència‐ agulla i baló

• La proporció a Catalunya de pacients tractats amb ACPT en temps i forma
escaients és bona però cal millorar en algunes Regions Sanitàries.

• La implementació del Codi IAM sembla que s’acompanya d’una reducció de la mortalitat

La documentació adjunta recolzen la idoneïtat de la reivindicació i les xifres del balanç efectuat pel propi conseller de Sanitat posen de relleu que hi ha cassos atesos durant les hores en què s’ha ampliat el servei. Per això, les 12 hores en què no funciona Hemodinàmica s’està deixant d’atendre els ciutadans que es poden veure afectats per codis d’infart, la qual cosa suposa un greuge comparatiu en relació als ciutadans que viuen en l’àrea d’influència d’hospitals amb atenció durant les 24 hores.

Des de la Secció Sindical de la CGT a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, exigim l’obertura de la Hemodinàmica cardíaca del nostre hospital les 24 hores, ja que tant l’informe d’Activació del Codi Infart, fet pel Cap Territorial del SEM a Tarragona a l’any 2009, com l’últim informe sobre el Rendiment assistencial i científic del Codi IAM a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de l’abril d’aquest any, avalen la nostra reivindicació.

A més, les 10.810 signatures amb que acompanyem la reivindicació són el clam dels ciutadans que s’han adherit a la petició de la CGT. Les signatures són el resultat de les accions reivindicatives dutes a terme durant els catorze mesos passats, amb reivindicacions setmanals al vestíbul de l’Hospital.

Finalment volem agrair als companys de COBAS, l’ Assemblea15M, la Plataforma en Defensa dels drets Públics, al Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública, i a les persones que han participat a títol individual, pel suport que ens han donat al llarg d’aquesta reivindicació".
Redacció TT - 09/12/2014 - 17:50h
Paco Joneslos
10/12/2014
07:58
Todos los que no nos estamos moviendo con este tema también podremos necesitar este servicio y nos acordaremos de estas reivindicaciones cuando sea irremediable.

Salud, educación y media ambiente. Lo demás viene solo
Anselmo
09/12/2014
22:06
La culpa es de Madrit.
usuari
09/12/2014
20:43
Ben fet!!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.