Denuncien que el cas CAP Muralles pot ser la 'punta de l'iceberg' d'un entramat d'irregularitats en la Sanitat Tarragonina
  
Les organitzacions CUP, MC, SATSE i CGT asseguren que els continguts de la investigació de la Guàrdia Civil apunten que la concessió del centre d’atenció primària a l’empresa Muralles Salut SLP rebel•la l’existència de conflicte d’interessos dels gestors d’entitats sanitàries públiques vinculats alhora a entitats privades de la província de Tarragona

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Tarragona i els sindicats Metges de Catalunya (MC), Sindicat d’Infermeria SATSE i Confederació General del Treball (CGT) han comparegut aquest dijous davant els mitjans de comunicació per donar coneixement de la denúncia interposada a la Fiscalia Provincial de Tarragona per presumptes irregularitats en l’adjudicació de la gestió del Centre d’Atenció Primària (CAP) Muralles a la societat Muralles Salut SLP.

Les quatre organitzacions consideren que el procés podria ser una “fosca maniobra” per afavorir els interessos personals dels administradors d’entitats de salut de titularitat privada de la província.

De la informació recopilada per la Guàrdia Civil durant la fase d’instrucció es desprèn, segons les quatre formacions, que l’ús d’informació privilegiada i el conflicte d’interessos que s’hauria produït en la concessió del CAP Muralles també es podria haver donat en altres casos de la sanitat tarragonina. A més, el grup polític i els sindicats han denunciat que no es tracta d’un cas aïllat sinó “el resultat d’un model sanitari basat en la confusió deliberada dels interessos públics i privats”.

Els fets denunciats comencen l’octubre de 2012, quan el Servei Català de la Salut (CatSalut) va obrir un concurs per gestionar el CAP Muralles, el qual havia estat gestionat fins aleshores per Gestió i Prestació de Serveis de Salut (GiPSS). Segons els denunciants, les primeres sospites sorgeixen quan l’empresa pública decideix no presentar-se al concurs, mentre el gerent era Xavier Bria.

Al febrer del 2013, la gestió del CAP Muralles s’adjudica a Muralles Salut SLP, entitat privada amb ànim de lucre. L’agost d’aquest mateix any, el Govern decideix fusionar les gerències de GiPSS i de l’Institut Català de la Salut (ICS) i Bria és cessat. Al setembre, l’ex-gerent de GiPSS es reincorpora a la seva plaça de facultatiu al CAP Muralles i és nomenat director mèdic del centre. En aquell mateix moment, Bria executa una opció de compra d’accions de Muralles Salut SLP que tenia reservada i tres mesos més tard esdevé president del seu Consell d’Administració i, finalment, director del CAP Muralles.

Per a la CUP, MC, CGT i SATSE, la marxa de Bria de la gerència de GiPSS i la seva incorporació al CAP Muralles i a la junta d’accionistes de la nova empresa gestora “no és casual”. En aquest sentit, constaten que l’agost de 2012, quan encara era gerent de GiPSS, Bria va signar un acord d’opció de compra de participacions de Muralles Salut SLP que, a més, regulava les condicions de la seva entrada a la empresa, preveient el seu nomenament coma president del Consell d’Administració.

“Dos mesos després, GiPSS no es presenta al concurs per seguir gestionant el centre i és Muralles Salut SLP qui es postula i acaba aconseguint la concessió. Demanem a la Fiscalia que investigui l’operació i esclareixi si s’han comès irregularitats”, afirmen les organitzacions denunciants.

Conseqüències per als treballadors i amenaça de privatització:

Durant la compareixença, la CUP i els sindicats han explicat que la pèrdua de la gestió del CAP Muralles per part de GiPSS ha comportat un empitjorament de les condicions laborals i retributives del seu personal, ja que l’empresa pública ha patit una retallada pressupostària del 24% com a conseqüència de no comptar amb aquesta concessió (pressupost 2012, 18,17 milions d’euros; pressupost 2014, 13,79 milions d’euros).

La disminució d’ingressos ha provocat que des de l’any 2013 la plantilla de treballadors hagi deixat de percebre el complement d’objectius (DPO) que se supedita a l’equilibri pressupostari. La retallada, asseguren les organitzacions, també ha comportat que GiPSS no pugui contractar personal per suplències i substitucions i que totes les inversions (incloses les de renovació d’equipaments i utillatge) estiguin aturades.“Una disminució tan severa del pressupost és difícil que no afecti la qualitat de l’assistència que reben els pacients, ja sigui en forma de saturació dels serveis o increment de les llistes d’espera”.

D’altra banda, el cas del CAP Muralles, “torna a encendre les alertes sobre la voluntat de privatització de la sanitat pública de Tarragona” que plana sobre els plans funcionals del Departament de Salut per a la província, anomenats ‘Tarragona Salut Aliança Estratègica’.

Així, tant els sindicats com el partit polític destaquen que, a més de la introducció de l’ànim de lucre -Muralles Salut SLP és una empresa que reparteix dividends entre els seus accionistes-, un cop adjudicada la gestió a l’entitat privada s’ha modificat el centre preferent per a la derivació de pacients als especialistes, de manera que ara s’adrecen a la Xarxa Sanitària Santa Tecla en comptes de a l'Hospital Joan XXIII.
Redacció TT - 21/04/2016 - 15:04h
UsuariaCap
24/04/2016
09:09
Te explico en este ambulatorio no te atienden si nonhas pedido visita al menos 48 horas antes,un caso de urgencias lo resuelven enviándote a las urgencias de la Tecla.SP i SP tiene establecido un sistema de visitas de urgencias o no programada.y si la cosa realmente es una urgencia me derivan a juan 23.ya tienes mi explicación
Altre Usuari
23/04/2016
22:04
L'antenció del personal del CAP , muralles, desde el mostrador, infermeres i metges, es dels més bons de Tarragona, si algú s'en va a sP i SP deu swe perue ho té mñes a prop, sino no s'explica.
o hi cap queixa, ni personal i preofesionalment.
Usuaria cap
22/04/2016
21:45
Mi opinión no es nada favorable en la atención de este centro Me he cambiado a Sant pere i Sant pau
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.