0 comentaris
21:58
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
La Colla Jove dimiteix de la presidència al capdavant de la CCCC
  
Així ho deixa clar en aquest extens comunicat:

"El present comunicat estava previst de ser publicat el proper dilluns 24 de juliol al vespre, un cop hagués finalitzat l'Assemblea extraordinària que està convocada al nostre local. No obstant, i veient els fets succeïts durant la jornada d'avui, la Junta de la Colla Jove Xiquets de Tarragona (CJXT) creu convenient fer-lo públic.

La Junta de la Colla Jove ha pres la decisió de dimitir del seu càrrec a la presidència de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) i, a la vegada, renunciem a la nostra posició com a membres de la Junta de la CCCC.

Participar en la Junta de CCCC és una decisió que vam valorar acuradament en el seu moment i encara més, tenir-ne la presidència, ja que érem conscients tant de la responsabilitat com dels esforços que requeria.

Hi vam accedir perquè consideràvem que la Colla Jove, com la resta de formacions, podia aportar de manera altruista hores de treball dedicades a millorar i vetllar pel col•lectiu i pel fet casteller.
Formem part de la Junta de la CCCC des de fa anys i, des del 2016, el sr. Jordi Grau ha estat el representant de la nostra colla, ocupant la Presidència de torn de la Coordinadora.

Però lamentablement, aquesta Colla ha decidit prendre aquesta decisió responent a una successió de fets, actituds i reaccions que s'han anat donant en els darrers mesos i que ens han fet sentir molt incòmodes.

En els darrers mesos, el gruix majoritari de les colles hem vist amb impotència com tres formacions (dues d'elles membres de Junta de la CCCC) no han respectat i col•laborat, no tan sols amb les decisions de la mateixa Junta, sinó de la posició majoritària de tota l'Assemblea.

En la temporada 2016 ja vam haver de gestionar uns fets totalment insòlits: la vulneració per part d'una de les colles integrants, d'uns acords que totes les colles ens havíem compromès a complir dins la CCCC.

Donada la situació i després d'algunes negociacions, aquella colla en qüestió es va comprometre personalment a no vulnerar cap més acord durant el que restava de mandat i la Jove de Tarragona, que exercia la presidència, hi vam fer confiança perquè crèiem que les relacions fructíferes es basen en això: en entendre, aprendre i respectar-se.

Ho vam fer per coherència, ja que la nostra responsabilitat en la presidència de la CCCC era, i sempre ha estat, vetllar per la recerca d'acords satisfactoris que propiciessin i mantinguessin un clima constructiu per afrontar totes les decisions de forma conjunta i positiva.

Fins al dia d'avui hem fet confiança a postures diferents esperant que hi haguessin gestos d'entesa sincers i honestos. I francament, això no ha estat així; ja que com s'ha fet evident, aquell compromís personal s'ha trencat.

Actualment a la Colla Jove no ens sentim gens còmodes en les negociacions d'un assumpte com és el dels drets d'imatge, que té una complexitat jurídica notable però que també amaga d'altres interessos al darrere; fet que manifestem amb coneixement de causa.

Com a Colla Jove Xiquets de Tarragona, a finals de gener 2017 se'ns va convidar per part de la Xarxa Audiovisual Local (XAL) a un sopar amb altres colles per tal de poder tancar una diada castellera. En aquesta cita ja se'ns va avançar que aquesta temporada hi hauria moviments en l'àmbit dels drets d'imatge.

Aquella nit, els representants de la XAL ens va comunicar clarament la seva intenció de pactar una sèrie de compromisos amb algunes Colles i Ajuntaments – en el seu paper com a organitzadors de diades castelleres-; i ho van manifestar obviant i ometent en tota ocasió a la CCCC, menystenint els compromisos que les colles ens hem donat col•lectivament.

Se'ns va oferir la possibilitat de negociar els drets d'imatge de la Colla Jove a banda de la CCCC i acte seguit vam refusar aquesta idea tenint molt clar que l'instrument que calia reforçar per a aquest tipus d'accions era la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya.

De fet, se'ns va preguntar fins on estàvem disposats a arribar en el tema dels drets d'imatge per poder treure'n beneficis, i a diferència d'altres, vam tenir clar que la resposta havia de passar pel col•lectiu.

Tot i això, vàrem seguir buscant solucions. Des de llavors, la Junta de la CCCC ha intentat posar remei a una situació que s’ha anat complicant, ja que dues de les colles que en formen part s'han manifestat contràries a complir amb l'acord de l'Assemblea.

La Junta ha intentat buscar postures de consens, però la Colla Jove considerem que aquesta bona voluntat s'ha vist totalment trencada per les postures i accions ocorregudes i manifestades en les darreres setmanes.

Considerem que algunes actituds, comunicats i especialment les retransmissions per TV de diades castelleres, han estat totalment deslleials amb la CCCC. Actualment tenim la sensació que hi ha parts implicades en la recerca de l'acord entre CCCC i XAL, que estan dilatant les negociacions voluntàriament, mentre que en paral•lel s'estan retransmetent diades castelleres fora de tota cobertura per part de la Coordinadora. I el cert és que s'està negociant amb Ajuntaments i amb Colles castelleres a espatlles de la CCCC.

A aquests fets que es podrien definir com intolerables, cal afegir que la Junta de CCCC no ha estat exempta de pressions i trucades per seguir mantenint una situació que sincerament creiem que va en detriment de la CCCC, però especialment de tot el món casteller. Les colles s'han caracteritzat per tenir sempre una clara voluntat d'entesa i col•laboració que sembla que s'està transformant en altres interessos que no compartim.

No és la primera vegada que presidim la CCCC, però actualment ens ha tocat viure un moment extremadament complex i on la Junta de la CCCC ha hagut de destinar molts esforços i recursos per buscar de la millor manera algun resultat satisfactori per tothom.

Analitzant la situació actual, no cal dir que no s'ha aconseguit, però no pas per manca d'esforços. Creiem que ara per ara, difícilment es podrà resoldre mentre es mantinguin postures obertament deslleials als acords aprovats per l'Assemblea de la Coordinadora.

Nosaltres, com a Colla Jove, hem seguit al capdavant de la CCCC convençuts que la solució era viable. Hi hem continuat treballant fins a l’últim moment, moguts pels valors castellers, per lleialtat a la Junta, a l’entitat, a les colles que la formen i pel compromís assolit; però la situació ha arribat a ser insostenible.

Des d'una perspectiva interna, com a Colla Jove, hem intentat gestionar aquest assumpte de manera constructiva. Volem fer palès que hem dedicat grans esforços, hem invertit grans dosis d’energia i de temps, a més a més d’aportar-hi una alta implicació personal com a castellers. I més enllà de posar-ho en valor, el que volem és retornar a la nostra activitat principal i la nostra raó de ser, que és fer castells.

Si bé aquesta situació ha propiciat que tots féssim un exercici accelerat en el coneixement jurídic dels drets d'imatge i de propietat intel•lectual, considerem que el debat de fons no és en absolut aquest, sinó com volem gestionar el fet casteller i quina legitimitat volem atorgar a la CCCC que vetlla per l’interès comú de totes les colles.

Considerem que el problema actual no és de la Coordinadora, sinó de quin món casteller volem i de com ens volem organitzar les colles. Per aquesta raó, aquest problema implica a totes les colles, ja que el final d'aquesta situació tindrà repercussions per a tothom. Així que entenem que es tracta d’un moment en què cada colla cal que valori cap a quin model de món casteller vol evolucionar.

Arribats a aquest punt, entenem que s'ha trencat la voluntat d'entesa sincera i compromesa amb la CCCC, ja que estem assistint al seu menyspreu per part de la XAL i la falta de respecte i lleialtat per part d'algunes colles.

Per tot el que hem exposat anteriorment, la Colla Jove Xiquets de Tarragona decidim dimitir en la presidència de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i no seguir formant part de la Junta d'aquesta, sense en cap cas deixar de formar part de la CCCC, ja que seguim convençuts que és l'instrument idoni per poder decidir el futur de les colles castelleres i del món casteller en general".
Redacció TT - 20/07/2017 - 21:58h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat