0 comentaris
08:40
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
Descobreixen un enterrament col.lectiu de fa sobre 3.000 anys a la cova dels Xaragalls
  
Un equip de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) ha posat al descobert un enterrament col·lectiu de fa sobre 3.000 anys, corresponent al Bronze final, a la Cova dels Xaragalls, a Vimbodí i Poblet, que serà de gran interès per estudiar el poblament prehistòric i protohistòric a la Conca de Barberà.

La troballa s’ha produït en el transcurs de l’excavació que es du a terme des del passat 18 de febrer i que es perllongarà fins al 15 de març.

La boca de la cavitat que actualment s'excava representa només una part d'un petit complex càrstic d'origen freàtic. Els membres de l’IPHES que hi treballen pensen que part de les coves són totalment colmatades i poden contenir restes de diferents períodes cronològics des del pleistocè mig (500.000) fins a la prehistòria recent (primeres poblacions ibèriques).

Durant aquesta campanya han estat descoberts dipòsits arqueològics que contenen el testimoni del reompliment original de la cavitat. Entre el material descobert durant els primers dies de la campanya d’enguany hi abunden restes humanes, d'animals i ceràmiques de caràcter funerari de fa sobre 3.000 anys. L’estudi d’aquestes restes permetran un coneixement aprofundit d'aquestes poblacions que representen el substrat preromà del poblament de la conca de Barberà.

A més, gràcies a aquestes troballes serà possible desenvolupar la recerca de la tecnologia ceràmica, l'aprofitament i explotació dels ramats i efectuar estudis genètics de les restes paleoantrolpològiques, cosa que permetrà establir el caràcter genètic local o si existeixen dinàmiques d'intercanvi amb altres zones geogràfiques.

Un dels objectius del projecte d’investigació que realitza l’IPHES sobre la Cova dels Xaragalls es registrar i datar els conjunts arqueològics i paleontològics de tot el sistema càrstic. Els treballs d'aquesta campanya permetran documentar d'una forma rigorosa els conjunts arqueològics més recents de la cavitat en el que destaca els materials relacionats amb enterraments humans col·lectius de l'edat del bronze (fa sobre 3.000 anys).
Redacció TT - 07/03/2019 - 08:40h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat