El canvi d'hora per passar a l'horari d'hivern arriba aquest cap de setmana
  
Així doncs, la nit del dissabte 26 al diumenge 27 d'octubre a les 3 de la matinada s'haurà d'endarrerir el rellotge una hora, degut al canvi d'horari d'hivern.

Aquesta mesura, que s’aplica de manera coordinada a tota la UE, segons diuen, permet disminuir la despesa energètica relacionada amb la il.luminació artificial mitjançant l’adaptació de l’horari a les hores de llum natural.

L’Institut Català d’Energia (ICAEN) calcula que l’estalvi generat pel canvi d’horari se situarà en uns 8 euros per llar, ja que permetrà reduir un 10,3% el consum en il.luminació. Tot i que les millores tecnològiques han anat reduint el pes de la il.luminació en el total del consum energètic de les llars, fins a situar-lo a l’entorn del 8%, l’estalvi en aquest capítol es pot incrementar mitjançant un ús responsable de l’energia, que es posa en pràctica en mesures com adequar el tipus d’il.luminació a cada necessitat o bé la instal.lació de sistemes electrònics de regulació del consum elèctric.

La diferenciació entre l’horari d’estiu i el d’hivern, que es posa en pràctica a una vuitantena de països de tot el món, es va iniciar l’any 1974 com a mesura d’estalvi davant de l’encariment del petroli i, per tant, de l’energia. Des de l’any 1980, la Comissió Europea es responsabilitza d’harmonitzar els canvis horaris a Europa. Així, l’any 2001, la mateixa Comissió Europea va aprovar una directiva per convertir el canvi d’horari en una pràctica indefinida, ja que diferents estudis oficials han demostrat que els avantatges de la mesura depassen els petits inconvenients i repercussions que podria generar. A Espanya, aquesta norma es renova cada cinc anys.

Ara tocarà endarrerir els rellotges una hora, per la qual cosa aquest diumenge gaudirem d'una hora més de son: a les tres de la matinada tornaran a ser les dues. El “regal” de son d'aquesta nit s'agraeix, encara que aquest canvi d'hora, a diferència del que es produeix a la primavera, sol ser més polèmic, ja que amb l'horari d'hivern s'escurcen els dies (hi ha moltes menys hores de sol i més hores de nit).

Serà aquest l’últim canvi d’hora?

Doncs encara s’ha de concretar, tot i que la Comissió Europea ha proposat eliminar-ho i el Govern s'ha mostrat "bastant" d’acord. Concretament, la Comissió Europea ha deixat la decisió en mans dels governs i els ha demanat celeritat en la presa de decisió per aconseguir que l'últim canvi d'hora en el bloc comunitari sigui aquest 2019.
Redacció TT - 22/10/2019 - 10:01h
per Sant Joan a les 5 és de dia.
26/10/2019
21:50
Si a l'estiu voleu estar una hora més al carrer cap problema el rellotge us dirà l'hora què és sense que li foteu mà.
Què té a veure el rellotge per voler allargar la vesprada?
ja n'hi ha prou
25/10/2019
13:03
Quan s'acabarà aquesta tocada de collons?
una gran mentida
22/10/2019
19:08
Deixeu de manipular.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat