Diada de Tots Sants: la visita als difunts, la castanyada i els panellets
  
Fotografia d'arxiu de Tot Tarragona
Fotografia d'arxiu de Tot Tarragona
Fotografia d'arxiu de Tot Tarragona
Activitat MNAT
Dels costums propis de Tots Sants n'hi ha tres que encara es mantenen amb força avui dia malgrat la irrupció de l’anomenat Halloween:

Visites als difunts
La tradició de portar flors als difunts el dia 1 de Novembre (Tots Sants) o el dia 2 (Diada dels Difunts) és un costum d’origen romà. Els romans feien aquestes visites en èpoques de collita.

La Castanyada
Segons diuen alguns cronistes aquesta tradició de menjar castanyes, molt arrelada a tot Catalunya, es va iniciar durant la nit que va del dia de Tots Sants (1 de novembre) al Dia dels Morts (2 de novembre). Fa anys, durant aquesta vetllada, els campaners de les esglésies no paraven de fer sonar les campanes per avisar els veïns de l'arribada del moment de pregar pels seus difunts. El gran cansament que produïa moure les rudimentàries estructures dels campanars durant tantes hores feia necessari poder refer forces. Per això els campaners s’enduien castanyes, el fruit que més abundava en aquesta època de l’any, i alguna ampolla de vi dolç, per fer-les passar millor i, a la vegada, combatre el fred en els pocs moments de descans.

Així van aparèixer les castanyeres que es van fer molt populars pels carrers de pobles i ciutats, fins que es van convertir en tota una institució.

Ara quan arriben aquestes dates, tornen a sortir les parades de castanyes torrades portades per gent jove, que troben en aquesta tasca l’oportunitat de recollir uns diners per finançar les activitats de les seves associacions, o els seus viatges de final de curs.

Els panellets
A més de les castanyes, els panellets i la fruita confitada són també un menjar típic d’aquesta singular festa. L'origen dels panellets i la seva relació amb la diada de Tots Sants és una qüestió encara no aclarida. Alguns historiadors defensen que poden ser una evolució d’antics àpats funeraris celebrats en moltes poblacions de la Catalunya Vella, on hi havia el costum de fer un dinar després de la mort d'algun familiar.

Segons el gremi de pastissers de Tarragona, enguany es calcula que a la demarcació es poden vendre uns 10.000 quilos de panellets.

Activitat familiar especial per Tots Sants

El diumenge 3 de novembre el MNAT ha programat una activitat dins del cicle de famílies “Vine al museu en família! Pots fer una gran descoberta!”, que ens servirà per a conèixer com era la vida a Tàrraco a través de la mort.

Amb motiu de la Festivitat de Tots Sants, us proposem l’activitat “CSI...a la Necròpolis Paleocristiana!”, al Museu i Necròpolis Paleocristians de Tarragona.

Els participants es convertiran en investigadors i seguiran les pistes que van deixar els arqueòlegs que van excavar la necròpolis paleocristiana a través de quatre departaments; el d’arqueologia, el d’antropologia física, el de simbologia i el d’epigrafia.

A través d’aquestes fonts, descobriran els noms, les creences, les aficions i, fins i tot, l’aspecte físic d’alguns habitants de Tàrraco, a partir dels vestigis que ens han arribat des de les seves tombes.

L’activitat es realitza al Museu i Necròpolis Paleocristians de Tarragona (Av. de Ramón y Cajal, 84), a les 11 h, i un preu de 5 € per persona.

Les entrades es poden adquirir a https://www.mnat.cat/activitats/282/csi-a-la-necropolis-paleocristiana/

Jornada de portes obertes

El mateix diumenge 3 de novembre, com a primer diumenge de mes, es podran visitar els centres que depenen del MNAT (Tinglado 4, Museu i Necròpolis Paleocristians de Tarragona, Vil•la romana dels Munts i Conjunt monumental de Centcelles) de manera gratuïta en horari de 10 a 14 h.
Redacció TT - 31/10/2019 - 07:32h
canvi climàtic
02/11/2019
12:31
Diga'm-ho a mi que quan sortia del cole al vespre, als anys 50, fotia un fred que pelava i comprava castanyes a una castanyera de la Mitja Lluna. I amb la paperina de castanyes m'escalfava les mans.
Ara se'n vendrien més si fessin gelat de castanya. Els temps han canviat molt.
la castañada en la fiesta de Todos los Santos
31/10/2019
20:53
http://www.mundisadirecto.com/thinkgourmet/la-castanada-donde-viene-tradicion/
La tradición de la Castañada se celebra prácticamente en toda la Península con pequeñas variaciones.
Como el Halloween anglosajón, el Magosto de tierras asturianas, leonesas o gallegas, el Gaztainerre del País Vasco o la Chaquetía extremeña, la Castañada proviene de una antigua fiesta ritual funeraria, vinculada con ancestrales y ya olvidados cultos paganos.
Además, por estas fechas es tradicional la figura de la castañera, que vende por las calles castañas asadas y calientes, habitualmente envueltas en papel de periódico.
En zonas muy frías. las castañas calientes, en los bolsillos, sirven para calentarse
jalo 20
31/10/2019
09:50
Sembla ser que l'origen del Halloween és català. Un li va preguntar, a un molt llaminer, si li agradaven els panellets. I aquest li va contestar: I tant que m'agraden! Sempre que en menjo me'n "jalo 20".
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat