La CUP denuncia una permuta per adquirir el monument arqueològic 'La Font dels Lleons'
  
La CUP de Tarragona ha explicat en roda de premsa que la permuta amb què l’Ajuntament vol adquirir el monument arqueològic conegut com “La Font dels Lleons” implica un malbaratament de finques municipals situades a Les Gavarres, que ha requerit de diverses valoracions i, fins i tot, d’una modificació de l’annex de les basses d’execució del pressupost.

La Font dels Lleons és la troballa romana més destacada dels darrers 25 anys a Tarragona, situada al carrer de Pere Martell, 42-44. En aquest sentit la CUP valora positivament l’interès de l’Ajuntament en el monument, ja que “encaixa amb les accions proposades en el projecte Tàrraco Morta per a la conservació i manteniment del conjunt arqueològic de la Tàrraco Romana”.

Ara bé, els cupaires rebutgen els passos que s’estan seguint per fer efectiva aquesta adquisició perquè afirmen que “perjudiquen seriosament els interessos de l’Ajuntament i, per tant, del conjunt de la ciutadania”. La regidora Laia Estrada ha destacat el fet que hagin estat necessàries diverses valoracions “fins al punt que inicialment es permutaven dues finques municipals i amb la darrera valoració, l’Ajuntament es veu obligat a reduir-ho a la meitat i tot i així el preu del m2 continua sense ajustar-se al de mercat”.

Els cupaires es basen en la comparació entre els diferents preus de les valoracions de les finques municipals a les Gavarres (que són les finques 1371/0 i 1371/1 de l’inventari municipal, de 5.998 m2 i 4.643 m2, respectivament): 252,42 €/m2 en la valoració de març de 2015 i 385,15 €/m2 en la valoració de desembre de 2015 i el preu que han calculat que va pagar Mercadona a la mateixa zona per 827,78 €/m2 fa un parell d’anys.

Els regidors independentistes també han destacat el fet que l’octubre de 2015 s’aprovés en el Plenari Municipal la modificació de l’annex de bases d’execució del pressupost, incloent una interpretació de la llei de règim local catalana:

“ (....) per a l’adquisició, alienació o gravàmen d’immobles cal valoració pericial d’un tècnic o tècnica local. Per local, s’ha d’entendre del territori. En conseqüència, no és requisit indispensable que ho sigui de la pròpia administració (...), sinó que sigui un tècnic de Tarragona (que exerceixi professionalment a Tarragona)”.

Laia Estrada afirma que “és inversemblant pensar que el legislador, en redactar el requisit de la valoració del tècnic local, es referís al fet que tingués domicili professional a la ciutat i no a un control intern dins de la pròpia Administració, la modificació suposa un dèficit quant a la capacitat de fiscalització”.

El regidor Jordi Martí Font ha demanat que, tal com preveu l’article 206.4.c de la llei municipal i de règim local catalana i l’article 38 de la Llei 9/93 del patrimoni cultural català, s’expropiï la Font dels Lleons al seu propietari. Segons Martí, “es tracta d’un espai que es vol museïtzar per al gaudi públic i per a això no es pot descapitalitzar el municipi. Es tracta d’un Bé Cultural d’Interès Nacional i és aquesta, la institució de l’expropiació, la figura legal que caldria aplicar si el que volem és salvar i fer accessible la Font dels Lleons”.

Laia Estrada ha afegit que, “si no es volgués portar a terme aquesta figura i s’optés per continuar les permutes, caldria adequar-les als preus de mercat que garantissin que Tarragona no hi perdés res”.

“L’Ajuntament de Tarragona mai ha venut terrenys a Mercadona”

Per la seva part, i en referència amb aquesta informació, el conseller de Territori de l’Ajuntament de Tarragona, Josep M. Milà, vol manifestar el següent:

“L’Ajuntament està tramitant una permuta entre un solar de la seva propietat de 5.998 m2 ubicat al nord-oest del polígon Les Gavarres i un local comercial i un soterrani, en el qual hi ha la Font dels Lleons, ubicats al carrer Eivissa, nº 16, cantonada amb el carrer Pere Martell, nº 42 i 44.

L’objectiu de la permuta és adquirir unes restes romanes de gran valor arqueològic i museïtzar i fer públic aquest espai a tota la ciutadania.

La taxació de les finques objecte de la permuta ha estat realitzada per una empresa inscrita en el Registre de Societats de Taxació del Banc d’Espanya tal com preveu la Llei 33/2003 de Patrimoni de les administracions públiques.

L’Ajuntament de Tarragona mai ha venut terrenys a Mercadona, així que desmenteixo rotundament que l’Ajuntament hagi obtingut 5 milions d’euros d’aquesta empresa perquè mai s’ha fet cap compravenda.

Finalment, vull assenyalar que el terreny de les Gavarres propietat de l’Ajuntament està valorat segons l’empresa taxadora en 385 €/m2, que correspon a la mitjana de l’oferta i la demanda de la zona i rodalies amb usos terciaris”.
Documentació addicional
Redacció TT - 02/06/2016 - 15:30h
veure-ho per creure-ho
06/06/2016
00:03
Vaig viure a la plaça de la Font quan construïen l'aparcament subterrani i vaig veure com es van carregar, sense miraments, un passadís subterrani que creuava la plaça en diagonal.
Ara, amb els mòbils, segur que se n'haguessin fet moltes fotos.
Blas
04/06/2016
18:56
CUP Porque no denunciais la Plaza de la Font que destruyeron el refugio por hacer una caca de parking. No me hagais mas el Mortadelo que ya tenemos bastantes Mortadelos con Alejandro,Ballesteros y el otro ni lo se como se llama.
ARRIBA ESPAÑA
més fum
04/06/2016
10:19
alguna cosa es crema que vénen eleccions.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat