L'Alcalde de Tarragona i la Subdelegada del Govern possen la primera pedra de les escales mecàniques del carrer Vapor (cent escales)
  
fotografia de Jaume Omella
fotografia de Jaume Omella
fotografia de Jaume Omella
Segons informa l'Ajuntament, l’alcalde de Tarragona Josep Fèlix Ballesteros i la Subdelegada del Govern, Teresa Pallarès, han posat avui la primera pedra del projecte de les escales mecàniques. L’objectiu d’aquesta obra és facilitar la connexió entre el carrer Vapor i el carrer Zamenhoff a la zona on actualment hi ha les cent escales, així com les obres d’urbanització d’aquest sector. Amb aquesta intervenció es pretén millorar la mobilitat i accessibilitat a la Part baixa de la ciutat, i potenciar les connexions d’aquesta zona amb l’eixample (eix Plaça dels Infants-Mercat).

Actualment, les cent escales són un element de connexió projectades per a comunicar la Part Baixa de la ciutat amb l’Eixample. Van ser construïdes amb pedra de la pedrera del Port. Son unes escales lineals, formades per 8 trams i 7 replans de diferents longituds, i tenen una amplada de 1,40 metres de mitjana. La diferència de cota entre el carrer Vapor (inferior) i el carrer Zamenhoff (superior) és de 18 metres.

Estan situades al costat est del solar, acompanyant el mur de pedra que limita amb els jardins de la Chartreusse. A la part superior del solar hi ha una petita placeta pavimentada, amb el dibuix de la rosa dels vents. S’accedeix a aquesta placeta des del segon replà de les Cent escales (partint de l’extrem superior).

Des d’aquesta placeta hi ha un segon recorregut que salva el desnivell i condueix fins al carrer Vapor per unes altres escales (actualment, aquest recorregut és tancat degut al mal estat de les escales).

El projecte consisteix en la col·locació de tres trams d’escales mecàniques (considerem que cada tram d’escales mecàniques està format per una escala de pujada i una escala de baixada, col·locades de forma paral·lela) i en la definició d’una connexió alternativa a les escales mecàniques entre el carrer Vapor i el carrer Zamenhoff. Si partim del carrer Vapor, col·loquem els dos primers trams d’escales mecàniques (dos de pujada i dos de baixada) on actualment hi ha les cent escales: al costat sud del solar, tocant al mur que llinda amb el solar de la Chartreusse. Aquests dos primers trams ens pugen fins al nivell 19,66, aproximadament, el nivell on actualment hi ha la placeta pavimentada. El tercer tram d’escales es col·loca paral·lel al mur de contenció del carrer Zamenhoff.

Un mirador sobre la Part Baixa

Aquest tram ens puja a la cota del carrer superior. Per a la recepció de les escales es proposa una plataforma que amplia l’àmbit del carrer Zamenhoff, creant un autèntic mirador sobre la Part Baixa de la ciutat.

Paral·lelament a les escales mecàniques es crea un recorregut d’escales convencionals que permetran la connexió en cas d’averia a les escales mecàniques. Aquesta alternativa fa un camí més llarg per tal de ser un passeig que proporcioni vistes agradables, alhora que permet salvar el desnivell del solar. Es proposa una intervenció amb un impacte mínim sobre el terreny, consistent en la consolidació del mur existent al recorregut secundari d’escales, que ha col·lapsat en alguns punts, per tal de recolzar-hi unes passeres lleugeres d’estructura metàl·lica i acabat amb fusta.

El projecte contempla quatre intervencions:

· Construcció del mur de contenció principal (com a reforç del mur existent) i de la plataforma superior de recepció de les escales.
· Instal·lació de tres trams escales mecàniques, i dels elements de suport necessaris. (considerem que cada tram d’escales mecàniques està format per una escala de pujada i una escala de baixada, col·locades de forma paral·lela).

· Definició d’un sistema de passeres que permetin un camí alternatiu a les escales mecàniques, substituint a les escales que actualment estan tancades i en mal estat.

· Urbanització dels carrers superior i inferior


PRINCIPALS DADES DEL PROJECTE:

Projecte: escales mecàniques del carrer Vapor (Cent Escales). És un dels projectes més importants del Fons d’Inversió Local.

Adjudicatari: VICSAN

Termini execució obres: 7 mesos

Número total de treballadors: 40 (27 de plantilla i 13 aturats)

Pressupost: 2.295.000 euros/IVA inclòs
Documentació addicional
Redacció TT - 18/05/2009 - 18:31h
feliu
21/05/2009
09:25
Jo vull veura l'ultima pedra, a més aquestes escales, esraven ja adjudicades per CiU, i les va tombar el PSC quan va rribar al govern 2 1/2" de retràs i de sofrimetn pel veins de la parta Baixa.
Magi
20/05/2009
12:48
El que han de fer és colocar la darrera pedra en moltes coses i deixar-se de futurs bonics!!!
TT
19/05/2009
22:44
Sr. Palau, moltes gràcies a vostè per participar.
Sempre són molt benvingudes les seves aportacions i inquietuds al TT. Salut.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat