L'adéu a la 'Casa Sant Josep' i a un entorn privilegiat, després d'una 'curiosa' requalificació urbanística
  
Qualificació urbanística anterior PGOU
Qualificació urbanística actual
Aquests dies ha tornat a primera plana de l’actualitat “la Casa Sant Josep”. A les xarxes socials han estat nombrosos els comentaris i decepció en conèixer el seu destí final.

Reproduïm una petita mostra:

“Quina llàstima, amb el profit que es podria treure d'ell. -Una biblioteca pública. -Una llar de jubilats. -Piscina pública. -Centre d'activitas i reunions públiques...”.

“Quina manera d’especular amb el patrimoni de tots, i deixar perdre espais pels ciutadans”

"#Tarragona is different! #Manenelsdeltotxo"


La Fundació Casa Sant Josep, constituïda l’any 1912, amb una trajectòria de més de 100 anys al servei de l’atenció als infants, adolescents i joves en situació de desprotecció o risc social, als quals proporcionava recursos d’acolliment, educatius i d’integració familiar i social, tot just, farà un any, l’agost 2017, va fer el trasllat al nou centre, ubicat al carrer Estanislau Figueres, a l’antic edifici de l’Aigua del Carme.

La institució, pionera en aquest tipus de servei, estava situada a l’extrem nord del Camp de Mart, entre els carrers Escultor Verderol - Pintor Ignasi Mallol i la Plaça Mn. Perfecte Cabré, és va inaugurar el 19 de març de 1912, festivitat del Sant que duu el nom de la seva nomenclatura. Les seves instal•lacions com el seu entorn enjardinat, eren dignes d’admiració.

Amb motiu del centenari de la Fundació, Joan Aregio, aleshores exdelegat del Departament de Benestar Social de la Generalitat, i que conseqüentment va formar part de la Junta del Patronat de la Casa, en un escrit, al llibre “Cent anys de la Casa Sant Josep de Tarragona (1912-2012)” que es va publicar amb motiu de l’efemèride, tot i que no es va arribar a presentar, la descrivia així “Recordo perfectament la sensació que em va produir el mateix entorn el primer cop que vaig entrar-hi. La Casa era com un petit món autosuficient. Tenia, i suposo que segueix tenint, habitacions, cuina, sales d’estar, aules, tallers de treball, una piscina impressionant, terreny enjardinat per passejar, gimnàs, i, fins i tot, una petita discoteca. Era realment bonica. En aquest cas, però, la bellesa del seu interior no era solament física, sinó també moral i espiritual. Respirava vida”.

Recordem, que la Casa ha estat escenari d’algunes pel•lícules.

El mateix 2012, el Ple de l’Ajuntament de Tarragona va acordar, per unanimitat, atorgar la Medalla de la Ciutat a la Casa Sant Josep, i, segons paraules de l’alcalde, “es tracta d’un homenatge molt merescut a la feina ben feta. L’entitat ha fet sempre una tasca social extraordinària i s’ha guanyat un lloc en el cor de molts tarragonins”.

Els misteris urbanístics i la venda dels terrenys

No deix d’ésser “ben curiós, alhora que pervers”, que en l’anterior PGOU, abans l’entrada del nou POUM, la qualificació urbanística, d’aquest indret, era la de 7bE.

La clau “7” s’utilitza per a tots els equipaments comunitaris amb interès públic o interès social; la “b” perquè és de titularitat privada; i la “E”, perquè correspon a un centre educatiu.

El nou POUM, que va estar aprovat el 30 de juny de 2011, i el Tex Refós (TRLUC) el 14 de maig de 2013, va qualificar la finca amb la clau 17b11, és a dir, que permet la construcció d’habitatges (planta baixa + 4 plantes), tot i que en aquelles dates, encara la institució continuava funcionant com a centre educatiu, sobta aquest "curiós" canvi de claus urbanístiques. Recordem que el trasllat es va fer l’agost de 2017.

La ciutat perd un pulmó verd

El passat 20 de juliol l’edifici era oKupat pel col•lectiu “Crae Alliberat”, que van organitzar diferents activitats, treballs, així com jornades de portes obertes, com a rebuig per la venda i abandonament de dit espai.

El 24 d’agost, els Mossos d’Esquadra van fer el desallotjament dels oKupes, amb una ordre judicial promoguda per la propietat, Marfrallo SL (constituïda a finals d’agost de 2014), empresa filial de Fragadis SL (supermercados Spar).

No tot seran "flors i violes"

Finalment, i en un altre ordre de coses, podem avançar que el titular de la propietat es va a trobar amb uns quants problemes de caire administratiu, i que haurà d’esmenar:

-Les escriptures de compra-venda, de referència cadastral 3639801, s’hauran de modificar, ja que situa la finca en l'illa triangular delimitada pels carrers Pintor Mallol, de les Arcades i la carretera del Cementiri.

En aquest sentit, apuntar, i com hem descrit abans, la finca es troba delimitada pels carrers Pintor Mallol, Escultor Verderol (no pas Arcades, que es troba un carrer més avall, en la prolongació de Monasteri de Poblet) i la carretera del Cementiri. Concretament 3.750 m2 s’atribueixen al front amb el carrer Arcades.

- Com a segon tràmit, haurà de demanar una MPPOUM (Modificació Puntual del POUM) per corregir l’errada, ja que el situa al mateix lloc que les escriptures.

-Com a tercer pas, i amb caràcter previ a l'obtenció de la llicència d'obres, s’haurà de informar a la Comissió de patrimoni cultural, ja que la finca es troba en la zona d'influència de la zona declarada de Conjunt històric artístic.

- Com a quart pas, abans de construir els habitatges, caldrà la realització d'una prospecció del sector i una excavació arqueològica.
Documentació addicional
Redacció TT - 01/09/2018 - 10:43h
Pel bon camí
12/09/2018
10:40
A mi sempre m'ha semblat que Ballesteros tenia dos cares. A l'esquena diu una cosa i a la cara una altra. El que és, és això, no un bon noi que s'ha perdut. I en tot cas això és fer política d'amigachos.
#Manenelsdeltotxo
07/09/2018
08:50
Per qui vulgui entendre el perquè del canvi "sospitòs" de qualificació i ampliar informació aquí us deixo un article...

https://www.diarijornada.coop/actualitat/20180720/moti-reformatori-cronica-duna-okupacio-tarragonina

Sempre els mateixos protagonistes en la pel·lícula de terror que s'està rodant des de fa temps a Tarragona. Molta caspa.
No aprenem
05/09/2018
07:32
Finançament públic per a guanys privats.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
* Clau de confirmació
Què és això?
Aquests camps de validació (anomenats Captcha) s'utilitzen per a evitar que els robots puguin utilitzar certs serveis.

Escrigui els caracters de la dreta
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat