0 comentaris
13:05
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
Inauguració de la mostra “Itinerari d’una memòria enfrontada” a l’Antiga Audiència
  
Aquest divendres 6 de febrer s’inaugurarà a l’Antiga Audiència l’exposició Itinerari d’una memòria enfrontada d’Oriol Riart, que es podrà veure fins el 28 de febrer i que és un recorregut fotogràfic pels principals indrets que durant nou mesos (d’abril a desembre de 1938), que van esdevenir la línia de front de guerra a Catalunya, un front que resseguia els rius Noguera Pallaresa, Segre i Ebre.

El seu autor, ens explica, sobre la mostra: “No es pretén en cap cas explicar la guerra civil espanyola, ni tan sols explicar el front d'on han estat extretes. Es tracta senzillament de mostrar a l’espectador algunes de les restes més visibles de la primera línia de front a Catalunya.
La intenció de l’exposició és, a partir de la fotografia, despertar l’ interès de l’espectador vers aquest tema i, si li acaba interessant, ja serà ell qui s’informi sobre els fets que van ocórrer. També s’ofereix l’oportunitat de donar a conèixer el territori des d’un punt de vista històric, una història recent, i sovint poc coneguda a nivell local, com és el cas de la guerra civil. El fet de conèixer el territori és el preàmbul per respectar-lo i estimar-lo, i el pas previ i necessari per la posterior recuperació, conservació i, si s’escau, la restauració del nostre patrimoni històric i cultural (un exemple d’això és la restauració que s’ha dut a terme en l’espai del cap de pont de Balaguer, concretament al Tossal de Déu, popularment conegut com “El Merengue”).
És important recordar que aquestes restes, aquesta línia de front, va esdevenir una primera frontera a Catalunya, en aquest cas física, on començava l’abisme que va separar durant molt anys, molts més dels que se sol creure, aquells que inclús podien permetre’s el luxe d’oblidar, d’aquells altres que no podien ni recordar. Això és una memòria enfrontada. I d’aquí li ve el nom a l’exposició: Itinerari d’una memòria enfrontada.
S’han resseguit la majoria dels escenaris bèl•lics. Els uns han estat fotografiats pel simbolisme que encara mantenen, més important que no pas els vestigis que hi romanen: Sant Corneli, El Merengue, i l’espai conegut com a La Batalla de l'Ebre. Altres, pels cruents combats que allí van desenvolupar-s’hi, i que alhora tan desconeguts són: Biuse, Pedres d'Aoló, Esplà, Badaüll. I finalment, també hi ha representats aquells escenaris que tot i no haver presenciat grans combats, no deixen de tenir la seva importància, ja que encara mantenen una arquitectura militar ben definida, com ara: Lo Calvo, Vilamur, Vilanoveta, Tossal de les Forques, Alcoletge, Almatret.
És molt important destacar aquells fragments extrets de diaris personals, escrits en les mateixes trinxeres, de tal manera que l’espectador pot llegar directament del puny i lletra de l’autor. No obstant, per tal de facilitar-ne la seva lectura, també apareix el mateix fragment transcrit. Aquestos textos omplen de contingut humà i sentimental les imatges, i ajuden a entendre tot el que és va viure en aquell front i en aquella guerra. Les pedres i els murs, prenen un altre significat”.
Redacció TT - 04/02/2009 - 13:05h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.