L’Ajuntament s’està plantejant fer un concurs d’idees per decidir el destí de Ca la Garsa o pel contrari museïtzar l’espai
Un cop enllestides les excavacions, no s’ha pogut determinar exactament l’ús de l’edifici en època medieval
  
Aquest dimarts la tinent d’alcalde de Patrimoni, Rosa Rossell, ha presentat les darreres conclusions de l’excavació que s’ha dut a terme en els dos últims mesos a Ca la Garsa, al cor del Call Jueu de la ciutat. Rossell ha manifestat que “ara entrem en la fase de què fer amb Ca la Garsa”, de moment, segons la tinent d’alcalde, es cobrirà l’edifici amb un material geotèxtil i l’Ajuntament està plantejant dues opcions, “fer un concurs d’idees entre arquitectes per decidir quin destí pot tenir l’espai, o deixar-ho museïtzat”, tot i això Rosa Rossell es decanta per la primera opció.

Pel que fa a l’ús que tenia aquest complex no s’han pogut trobar vestigis que ho expliquin amb exactitud.

Tres fases històriques de Ca la Garsa

L’arqueòloga municipal Imma Teixell, ha explicat que durant les tasques arqueològiques s’ha pogut precisar tres fases històriques ben definides: en la primera fase, les evidències se situen en l’època romana alt imperial i corresponen al nivell d’aterrassament pel gran projecte de monumentalització del segle I dC, a tocar a l’espai de la Plaça de Representació del Concilium Provinciae.

En la segona fase les estructures aparegudes d’època romana baix imperial, datades entre els segles V i VII dC, indiquen la presència d’una construcció de dimensions importants, possiblement d’ús públic. S’han localitzat i datat una sèrie de murs de grans dimensions en un estat de conservació força òptim, que presenten nombrosos fragments decoratius en marbre i grans blocs de carreus reaprofitats de l’esmentat Concilium Provinciae. Pel que fa a l’ús del conjunt, diverses troballes com la d’una creu calada en marbre visigòtic o la d’una base de columneta que podria ser un altar o cancell, fan suposar que l’edifici podria ser un complex eclesiàstic.

La tercera fase s’ubicaria ja a l’època medieval, quan es bastiria l’edifici com Ca la Garsa. La fase més antiga de l’immoble medieval estaria constituïda per un saló gòtic diàfan. Les restes conservades demostrarien que l’edifici gaudia de certa importància. Posteriorment el bastiment es veuria modificat per diverses ampliacions com les dues grans arcades que formen la façana que s’obre a la plaça d’en Rovellat que es situa cap a meitats del segle XIV, i que probablement correspondria a un porticat. En la fonamentació de l’estructura s’ha trobat una inscripció romana procedent del Concilium Provinciae, dedicada al cònsol entre els anys 234-235 i governador provincial durant els anys 238 a 241 dC, Lucius Rutilius Pudens Crispinus.

Finalment l’edifici va patir una última gran reforma que s’identificaria amb la façana actual oberta cap a la plaça dels Àngels. Es tracta d’una gran arcada que uneix els dos edificis que formen el conjunt de Ca la Garsa, amb un espai de trànsit on hi queda fossilitzat un antic carrer d’època medieval.

La importància d’aquest complex radica en que es troba al bell mig de l’antic Call Jueu de la ciutat i l’estudi que s’ha fet afirma que el complex va viure la mateixa evolució que aquest.
Documentació addicional
Redacció TT - 25/03/2009 - 13:00h
feliu
27/03/2009
14:28
Eds que no paguem prou assessors i regidors, peruqè arar siguem naltros qui donem les idees, o es per merejar la perdiu i desprès dir que s'ha fet el que volia la gent... gent del Ajuntament
SALAMALICOM
26/03/2009
18:20
Una Mezquita
APA NOI
26/03/2009
15:50
primer de tot arenjar les rodalies , que es de vergonta , tot trencat i ple de merda.
despres ja farem un concus de ídeas
lo primer es lo primer,
tot PEOS
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.