La senyalització del Camí de Sant Jaume des de Tarragona a Lleida s’iniciarà el 2009 coincidint amb la celebració de l’any Jubilar a Tarragona
La recuperació del Camí de Sant Jaume de Galícia a Catalunya s’inspira en les determinacions del Pla Estratègic del Turisme a Catalunya 2005-2010
  
La senyalització del Tram del Camí de Sant Jaume de Galícia des de Tarragona a Lleida s’iniciarà l’any 2009 coincidint amb l’any Jubilar de Sant Fructuós que se celebra a Tarragona. El director general de Turisme, Joan Carles Vilalta, ho ha confirmat avui en l’acte de presentació d’aquesta fase del Camí de Sant Jaume de Galícia a Catalunya, que descriu el tram comprés entre la Catedral de Tarragona, passant per Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges, fins arribar a Lleida.

En el marc de la presentació el director Joan Carles Vilalta, acompanyat del director dels serveis territorials del Departament d’Innovació Universitats i Empresa a Tarragona, Àngel Xifré, ha assenyalat que aquesta acció respon a l’aposta del Departament per la recuperació dels brancals catalans del Camí de Sant Jaume, amb l’objectiu de consolidar una xarxa de camins de pelegrinatge i d’itineraris culturals que pugui ser recorreguda a peu, en bicicleta i a cavall, i que estigui convenientment dotada d’infraestructures d’acollida tant de pelegrins com de turistes interessats en recórrer rutes d’un gran interès cultural.

La recuperació del Camí de Sant Jaume de Galícia a Catalunya s’inspira en les determinacions del Pla Estratègic del Turisme a Catalunya 2005-2010 impulsat per la Direcció General de Turisme.

La ruta del Camí de Sant Jaume de Galícia des de Tarragona a Lleida

El tram Tarragona- Lleida recorre 7 comarques catalanes, el Tarragonès, l’Alt Camp, la Conca de Barberà, l’Urgell, Pla d’Urgell, les Garrigues i el Segrià; i 28 municipis. Aquest tram s’enllaçarà amb el braç principal del Camí de Sant Jaume de Galícia a Catalunya, que s’inicia a Sant Pere de Rodes i a la Jonquera (Alt Empordà) i transcorre per tot l’interior del país, des de les comarques gironines fins al límit amb Aragó.

Comarques i municipis pels quals passa el Camí:

• Tarragonès: el Catllar, Tarragona i Renau.

• Alt Camp: Aiguamúrcia( Santes Creus), Bràfim, Cabra del Camp, Pla de Santa Maria, Vilabella i Vila-rodona.

• Conca de Barberà: Barberà de la Conca, l’Espluga de Francolí, Montblanc, Senan i Vimbodí i Poblet.

• Urgell: Belianes, Bellpuig, Omells de na Gaia, Maldà, Preixana, Sant Martí de Riucorb i Vallbona de les Monges.

• Pla d’Urgell: Castellnou de Seana.

• Garrigues: Arbeca, Juneda i Puiggròs.

• Segrià: Artesa de Lleida, Lleida i Puigverd de Lleida.


El Camí de Sant Jaume a Catalunya:

El recorregut del Camí de Sant Jaume de Galícia a Catalunya comença a Sant Pere de Rodes ( veritable Finis-terrae nord- oriental de la península ibèrica) per dirigir-se a Vilabertran- Figueres (Alt Empordà) on entroncarà amb la branca procedent de França i de la Jonquera. Des de Vilabertran, aquest tronc únic del camí, es dirigirà cap a Girona (Gironès) fins la Cellera de Ter (La Selva).

Així mateix, el camí continua per les comarques d’Osona, Bages, Anoia, Segarra , Urgell, Pla d’Urgell, Segrià, fins al punt d’arribada a Alcarràs (al Segrià), on donarà per finalitzat el Camí de Sant Jaume, enllaçant amb Fraga, a l’Aragó.

La voluntat del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa és desenvolupar brancals a partir del tronc principal, com el tram de Tarragona- Lleida. Està previst altres brancals que unirà Barcelona amb Montserrat, Puigcerdà amb el monestir de Montserrat o el Camí de Sant Jaume de l’Ebre o el que transcorrerà pel litoral.

Els camins de Sant Jaume segueixen la direcció de llevant a ponent, però la senyalització del tronc principal del Camí es farà de manera que el vianant podrà recórrer també el camí a la inversa, amb Sant Pere de Rodes, com a punt d’arribada.

Raons que justifiquen l’aposta del Camí de Sant Jaume a Catalunya:

Les raons que avalen l’aposta del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, són múltiples:

1.- La importància assolida pels camins xacobeus que esdevenen un dels grans itineraris culturals més transitats del món, més enllà de la seva significació religiosa. El camí s’ha convertit en els darrers anys, en un veritable fenomen social amb milers de persones d’arreu del món que el recorren any rere any.

2.- L’aval i el reconeixement de què gaudeix el camí de Sant Jaume a nivell europeu i mundial. El camí de Sant Jaume és, avui, un gran itinerari cultural europeu avalat pel Consell d’Europa i reconegut com a Patrimoni Mundial per la UNESCO.

3.- L’èxit que té el camí de Sant Jaume entre catalans i l’acceptació que té a Catalunya.
• Segons les dades publicades a les webs oficials, prop d’un 10% dels pelegrins que arriben anualment a Santiago provenen de Catalunya. L’èxit del Camí entre els catalans prové segurament de la nostra tradició excursionista.
• Catalunya compte, a més, amb una vintena d’associacions d’amics del Camí de Sant Jaume; aquestes tenen cura de la conservació de diversos trams i brancals del Camí, de l’edició de guies i de l’atenció als pelegrins que volen començar a caminar des de Catalunya.

Objectius: La ruta del CSJ permet;

1.- Integrar Catalunya en la Xarxa Europea de Camins de Sant Jaume, declarada primer Gran Itinerari Cultural Europeu pel Consell d’Europa i Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, de la que fins ara n’ha estat absent, si més no, de manera oficial.

2.- Oferir als nombrosos pelegrins i caminants catalans l’oportunitat de començar a caminar des de Catalunya mateix: Actualment, la majoria comença a caminar a Somport, a Aragó, o bé a Roncesvalles, Navarra.

3.- Dotar Catalunya d’una xarxa de grans rutes i itineraris culturals, capaç de convertir-se en un atractiu turístic.
Redacció TT - 04/12/2008 - 18:58h
Domingo
22/04/2011
11:47
Em arribat a Brafim. En alguns llocs hi ha restes bandaliques. Pedrò molt be les indicacions
Comentari eliminat
31/01/2009
22:52
Aquest comentari ha estat eliminat per incomplir les normes d'ús
Joan Jordi Duch Sedó
31/01/2009
22:51
Tinc previst començar el meu camí a Juneda, a les Garrigues, el més aviat possible quan s'acabi l'hivern, cap al març o abril 2009. Estarà ja senyalitzat entre Juneda i Lleida? Com puc saber o puc posar-me en contacte amb els que determinen, o fixen, o senyalen el camí?
Atentament
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.