0 comentaris
19:03
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
El proper dimecres es presenta el catàleg de la Col·lecció de Pergamins de l’Ajuntament de Tarragona
  
El proper dimecres dia 20, a les 19 hores, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros presidirà l’acte de presentació del llibre "Catàleg de la Col.lecció de Pergamins de l'Ajuntament de Tarragona" dipositats a l’Arxiu Històric de Tarragona, a cura d’Isabel Companys i Farrerons.

L’acte comptarà amb la participació de Ramon Alberch Fugueras, Subdirector General d’Arxius i Gestió Documental de la Generalitat de Catalunya.

Aquest llibre és el número 12 de la Col·lecció Documents del Fons Municipal de Tarragona i està coeditat per l’Arxiu Històric de Tarragona (Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya) i l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona (Conselleria de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona).

El treball serà presentat per l’historiador i ex - alcalde Josep Maria Recasens Comes, promotor de la Col·lecció Documents del Fons Municipal de Tarragona, que es va iniciar l’any 1982, amb l’objectiu de donar a conèixer el contingut dels documents més essencials per a la història de la institució municipal i de la ciutat. En aquest sentit, el primer número de la col·lecció fou Ordinacions i Crides de la ciutat de Tarragona (S. XIV – XVII).

El catàleg que es presenta recull la catalogació de 655 pergamins municipals, és a dir documents el suport del qual és pell tractada d’animals mitjançant diferents procediments. La informació que contenen, predominantment en llatí, va des del segle XI fins al segle XVIII. Destaca, entre d’altres, el pergamí de 1118 mitjançant el qual el comte Ramon Berenguer III dóna la ciutat i el terme de Tarragona al bisbe Oleguer, per tal que hi restauri la seu arquebisbal i repobli el territori. O bé, per les seves dimensions, un pergamí de l’any 1304 que té 2.835 mm. de llarg per 610 mm. d’ample.

L’elaboració d’aquest catàleg que es presenta és el fruit d’una llarga tasca arxivística integral, portada a terme per l’Arxiu Històric de Tarragona entre els anys 2005 a 2008, i que ha contemplat, a banda d’aquest instrument de descripció i estudi, un tractament exhaustiu de conservació i preservació, amb la incorporació de contenidors i mobiliari adequat i d’una actuació específica per als pergamins amb segell, així com la seva digitalització amb el patrocini de l’Ajuntament de Tarragona. També es va fer un primer esforç de difusió l’any 2008, amb l’exposició Pergamins segellats de l’Arxiu Històric de Tarragona, que permetia contemplar algun dels documents tractats i ara catalogats.

En definitiva, un tractament que permetrà passar amb garanties aquesta part important del patrimoni cultural tarragoní a les futures generacions.
Redacció TT - 18/05/2009 - 19:03h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.