0 comentaris
09:19
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
La novel.la 'Ciutat de mal', de Jaume C. Pons Alorda, guardonada amb el 29è Premi Pin i Soler
  
Fotografia: Mauri
Fotografia: Mauri
Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2018-2019, que ja compten amb 29 convocatòries, ha obtingut, com ja és habitual en aquests premis, una participació alta i territorialment diversificada. En concret, han estat:

Premi Ciutat de Tarragona de novel.la Pin i Soler: 90
Premi de traducció Vidal Alcover: 13
Premi de narrativa curta per Internet Tinet: 190

A més del lliurament dels tres guardons, l’acte de lliurament d’enguany ha tingut dos altres components. D’una banda, al vestíbul del Teatre Metropol, s’ha inaugurat una exposició per donar a conèixer la trajectòria personal i literària de l’escriptor Jordi Tiñena, mort l’any passat. Alhora, l’acte pròpiament dit de lliurament dels premis ha servit per retre homenatge als escriptors que, ara fa vuitanta anys, van haver d’emprendre camí de l’exili i continuar l’obra lluny del seu país.

L’acte, titulat Escriure des de l’exili està basat en el dietari d’Antoni Rovira i Virgili Els darrers dies de la Catalunya republicana, i ha estat dramatitzat i dirigit per Marc Chornet i Jaume Viñas, conduït per l’actor canongí Toni Guillemat i amb la intervenció de Marina Blanco, Emma Clarke, Eloi Duran i Anna Planagumà.

Premi de novel•la

El premi de novel•la, que enguany arriba a la seva 29a edició, ha estat per a l’escriptor mallorquí (de Caimari), actualment resident a Vilafranca del Penedès, Jaume C. Pons Alorda, per l’obra Ciutat de mal. El jurat, integrat per Xavier Aliaga, Lluís Anton Baulenas, Pere Guixà, Marina Porras, Vicenç Villatoro i Joan Chavarria com a secretari, ha justificat el seu veredicte amb la següent motivació:

• Per una voluntat d’estil i un llenguatge molt expressiu.

• I per saber crear un univers apassionat i excèntric que, malgrat l’estranyesa, ens captiva.

La novel•la serà publicada per Angle editorial, dins la seva col•lecció Narratives, i apareixerà a principis del proper mes de setembre.

Premi de traducció

D’altra banda, de les 13 propostes presentades per a la 19a convocatòria del Premi-beca Vidal Alcover de traducció, el jurat s’ha decantat pel treball presentat pel vallesà Eloi Creus (Castellar del Vallès), consistent en la traducció de Les comèdies alades d’Aristòfanes: Els núvols, La pau i Els ocells. El jurat, integrat per Sam Abrams, Montserrat Franquesa, Jordi Jané, Carles Prado, Monika Zgustova i Rosa Ibarz com a secretària, ha basat el seu veredicte en els següents punts:

• El projecte guanyador ha estat molt ben justificat pel traductor. És una traducció que presenta unes dificultats majúscules per la diversitat de registres i metres que cal tenir en compte. Les Comèdies alades són textos d’una gran qualitat poètica però també són textos molt moderns, ja que tracten temes que ara mateix són molt actuals. I tal com diu el traductor, tant per deute històric com per simple fidelitat a la naturalesa del teatre i de la poesia d’Aristòfanes, cal que hi hagi una traducció catalana en vers de les obres aristofàniques més líriques i importants.

L’obra, un cop traduïda, serà publicada per les edicions de 1984.

Premi de narrativa curta

Pel que fa al veredicte del 22è Premi de narrativa curta per Internet Tinet, d’entre els 190 treballs presentats, el jurat, integrat per Noemi Bagés, Andreu Carranza, Teresa Colom, Lurdes Malgrat, Albert Ventura i Amadeu Roig com a secretari, ha pres les següents decisions:

1. Seleccionar per ser publicades en el llibre que editarà Cossetània edicions, la propera tardor, les següents obres:

Banys de natura, de Vicent Pellicer Ollés
Calcomania, de Francesc Xavier Simarro Montané
Cotó de sucre, de Xavier Lluís i Chavarria
Del testament d'Herodes, de Jon López de Viñaspre
El silenci dins, de Manuel Roig Abad
Família, només n'hi ha una, de Pilar Rubio Tugas
Glòria, de Blai Felip Palau
L'Àngela, de Josep Maria Arnau de Bolós
Les rates, de Teresa Baró Xipell
Segon premi, de Jaume Planas Perxachs
Sonata, de Jacint Bofias i Alberch
Un final impropi, d’Antoni Heitzmann Barceló

2. Concedir una menció especial a aquestes altres dues obres:

Res, de Pere Gorgoll i Noell
El retorn d'Odisseu a la pàtria, d’Albert Pardo Picón

3. Per últim, atorgar el Premi Tinet en la seva 22a edició a la següent obra:

Geografies de l'absència, de Xavier Mas Craviotto

Pels motius següents:

• És un relat d'expectatives, somnis, pensaments, records, frustracions, enyors, absència, imaginació, buit, litúrgia, soledat, encavalcat amb frases curtes amb un ritme associatiu d'idees que crea un relat viu, apassionat i que convida a llegir-lo més d'una vegada per assaborir els diferents detalls del text, amb adjectius oportuns i encertats, tot en un contenidor d'un únic paràgraf, excepte l'epíleg.

Tant l’obra guanyadora, com les dues mencions especials com els altres dotze relats es publicaran en un volum que editarà Cossetània edicions i apareixerà la propera tardor.

Valoració global d’aquesta convocatòria

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona són convocats per l'Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i compten amb la col•laboració de la Diputació de Tarragona, la Joiera Blázquez i les editorials Cossetània, 1984 i Angle. L’organització corre a càrrec de la Casa de les Lletres.

L’organització està molt satisfeta tant de l’edició d’enguany com de l’evolució experimentada en les darreres. Els premis convocats en el cartell tarragoní registren contínuament una alta participació. Les raons, segons les enquestes que passem a tots els participants després de cada edició, són diverses. Les més destacades, però, són la història i la reputació del premi, juntament a les dotacions econòmiques, el prestigi de les editorials i del jurat i la transparència i claredat del procés de selecció.

Igualment, l’organització està molt satisfeta dels resultats d’enguany, que confirmen una tendència general a prioritzar la qualitat literària per sobre d’altres consideracions.
Redacció TT - 05/05/2019 - 09:19h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.