Finalitza Tarraco Viva destacant la capacitat de resiliència de tot l'equip per adaptar-se als canvis actuals
  
El coneixement de la història pot ensenyar-nos alguna cosa útil per al nostre present? Respondre a aquesta pregunta no és fàcil, però la XXII edició de Tarraco Viva ho ha fet durant vuit dies amb un doble programa d’actes, presencials i digitals, adaptant-se a la canviant situació sanitària que ha marcat l’agenda de la darrera setmana.

Si alguna cosa ha descrit Tarraco Viva 2020 ha estat la temàtica que s’ha remarcat en tots els actes d’enguany: resiliència i solidaritat a l’antiga Roma. Una visió del passat per entendre el present.

L’acte de clausura, emès aquest diumenge al migdia, ha volgut tancar el Festival de Recreació Històrica de Tarragona amb una pregunta clau: Quin sentit té fer un festival de divulgació històrica en l’actualitat? I la resposta és clara:

Tarraco Viva, es un festival que reivindica el paper de la cultura a l’hora de crear i mantenir significats, coneixements i finalment valors en comunitat. Sense aquests valors no hi ha progrés, no hi ha serveis públics ni recursos per a la ciència i la tecnologia. La cultura, i la divulgació de la història en forma part d’una manera destacada, sempre va primer en una societat avançada. Sense cultura no hi ha comunitat i sense comunitat no hi ha societat, ni pot haver progrés.

Tarraco Viva 2020, a banda d’haver complert el seu objectiu d’apropar la història a la ciutadania per ajudar-la a viure el present, també destaca en l’edició d’enguany una ocupació que se situa al voltant del 85 % de l’aforament total. El primer cap de setmana l’ocupació va estar al voltant del 90 %, mentre que el segon ha girat en l’entorn del 78 %.

L’organització del Festival també destaca la capacitat de resiliència de tot l’equip per adaptar-se a un canvi d’escenari inesperat, que els ha obligat a redefinir alguns dels actes per poder-los mantenir. Tarraco Viva valora molt positivament poder haver mantingut el Festival, tot i les dificultats afegides, ja que dels 184 actes previstos, se n’han mantingut la majoria. Només s’han cancel.lat per motius del decret sanitari del passat dimecres les visites guiades previstes adaptant-los a les noves mesures sanitàries i convertint-ne alguns d’aquests en actes virtuals.

L’organització també valora molt positivament la programació d’activitats virtuals i en streaming (i planteja mantenir-ho per a properes edicions, sigui quina sigui la situació sanitària), que han permès arribar a nous públics, més diversos i més allunyats.

Dades en l’entorn digital del festival

Aquest any, el festival ha apostat per continguts audiovisuals a través del canal Youtube de Tarragona Cultura, que han aconseguit 5.632 visualitzacions durant el festival. Els vídeos més vistos han estat‘Gladiarors, la vida i la mort’,‘Grafits, la xarxa social dels antics romans’ i‘Ala Avgvsta: Recreando la caballería romana imperial’ i ‘Resilència i solidaritat a l’antiga Roma’. Per altra banda, s’ha reforçat el seguiment del actes, de forma instantània, a través del Twitter i l’Instagram del festival, aconseguint una alta interacció amb els usuaris a les xarxes socials.

En quant a la pàgina web del festival, en els darrers 15 dies s’hi han conectan 14.000 usuaris, la majoria d’Espanya (84,14%), Estats Units (6,77%) i Itàlia (2,19%).

El festival agraeix el treball de totes les persones implicades i col.laboradors

El festival agraeix el treball dut a terme pels participants: grups de recreació històrica, actors, actrius, conferenciants, historiadors, arqueòlegs, guies i monitors de tallers. Entre els participants, també es destaca la col.laboració de museus (MHT, MNAT, Museu del Port),centres de recerca com l’ICAC i de gestió del patrimoni com l’Agència del Patrimoni Cultural (Generalitat de Catalunya) i Ematsa. Són prop de mil persones de Tarragona i altres indrets els que participen directament en la realització d’activitats.

També hi han col.laborat els serveis municipals que han fet possible la realització dels actes, els serveis administratius de l’Àrea de Patrimoni Històric, els serveis de neteja, la Brigada Municipal, la Guàrdia Urbana, Domini Públic, etc. També es vol fer èmfasi a la continuada tasca de suport de la Diputació de Tarragona i als ajuntaments d’Altafulla, Cambrils, Constantí i Vila-rodona pel seus entusiasme i participació. Finalment un agraïment molt especial per l’Associació de Càmpings de Tarragona pel seu suport en els darrers anys.
Redacció TT - 19/10/2020 - 06:58h
vols dir
19/10/2020
14:33
Tarraco... viva?
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.