Després de 15 anys Anima’t posa punt i final a la seva programació degut al menyspreu de l’Ajuntament
La Conselleria de Cultura afirma que es continuaran programant concerts musicals i cinema en versió original
  
Males notícies per la cultura de la nostra ciutat. L’associació cultural Anima’t, que porta des de 1994 oferint a Tarragona una programació de música i cinema en versió original que s’aixopluga sota l’etiqueta TCC (Tarragona Cultura Contemporània), ha anunciat que el proper desembre posa punt i final a la seva activitat per una manca de suport econòmic i moral de l’Ajuntament de Tarragona.

Des d’Anima’t ens han fet arribar el següent comunicat explicant les raons d’aquesta decisió:

Des de 1994 l'associació cultural Anima't sense ànim de lucre ha dut a terme una programació estable de música i cinema en versió original que ha convertit Tarragona en un referent dels pocs que té la ciutat pel que fa a la cultura. Primer al Magatzem de la Cooperativa Obrera i després a El Cau, cinemes Oscars, Febre-ku, Teatre Metropol, Sala Golfus, Mirablau, La Penya, Sala Zero, Groove Bar, Antiga Audiència, Scum Bar, Sala Trono, etc., han estat els escenaris on s'ha pogut veure una programació que ha permès seguir des de Tarragona l'actualitat musical i cinematogràfica com mai abans ha estat possible. Per fi no calia anar al cinema a Reus o Barcelona o les bandes emergents nacionals, estatals o internacionals podien presentar els seus treballs a la capital.

Aquesta programació estable ha estat possible gràcies a la confiança que fins a la data han dipositat les institucions públiques, el sector privat i el públic. Tanmateix, ara la confiança de l'Ajuntament de Tarragona que aporta un 25% del pressupost no es renova en uns terminis acceptables i no s'acaba de trobar una línia de diàleg que permeti entendre quina és la política cultural a seguir. El canvi de govern a l'ajuntament el primer que va comportar per a l'associació va ser l'endarreriment en el pagament del conveni, el normal era cobrar entre febrer i març de l’any en curs i vam passar a cobrar a l'agost. I el normal era treballar amb un conveni per a la legislatura la qual cosa garanteix la implementació de polítiques que tampoc ha estat possible, i hem passat a un conveni anual que amb els ritmes de l'administració pública..., el conveni del 2009 a hores d'ara encara no s'ha cobrat ni s’ha signat, però la programació si que s’ha fet. Per altra banda també hem patit polítiques contradictòries, la regidora anterior va retallar 18.000 € l'import concedit a l'entitat i l’encàrrec de que no programéssim més cinema quan ja estava mitja temporada contractada. Vam demanar en 5 ocasions una entrevista amb l’Alcalde, en 4 ocasions la resposta va ser el silenci i la cinquena ens va dir per escrit que la nostra interlocutora era la regidora que al cap d’unes setmanes el mateix Alcalde cessava. L'actual regidora ens ha fet l'encàrrec de recuperar la programació de cinema en versió original i disminuir la programació musical. Hi ha regidores que pensen que som una empresa i d’altres que creuen que una programació internacional es gestiona fent picar els dits d’un càrrec de representació pública.

L’associació cultural Anima’t no té un escenari favorable per continuar treballant a la ciutat en el marc actual la qual cosa comportarà que el desembre que ve posem punt i final a la programació que s’aixopluga sota l’etiqueta TCC (Tarragona Cultura Contemporània). Només queda agrair l’esforç dels tarragonins i foranis que han col•laborat amb l’entitat al llarg d’aquests anys perseguint una forma d’entendre la cultura: el progrés social; i no només com una eina de propaganda.


Per la seva part, la conselleria de Cultura de l’Ajuntament ha volgut deixar clar que al 2010 el consistori continuarà programant concerts a les sales de música de la nostra ciutat i es mantindrà la projecció de cinema en versió original. Actualment s’està elaborant el pressupost municipal de l’any vinent i tot i la crisi econòmica, poden afirmar i donar garanties que aquestes activitats culturals es mantindran.

D'altra banda, el Partit Popular de Tarragona demana a la regidora Carme Crespo que expliqui quina alternativa té al Tarragona Cultura Contemporània.

"El PP davant les informacions aparegudes avui en els mitjans de comunicació on l’Associació Cultural Anima’t, impulsora del cicle Tarragona Cultura Contemporània durant quinze anys a la ciutat, anuncia que es veu obligada a suspendre el cicle per manca de suport econòmic i logístic per part de l’actual govern tarragoní, des del Partit Popular creiem que:

- El TCC representava l’únic format de programació cultural estable a la ciutat en música, cinema i teatre. Exceptuant les festes de Sant Magí i Santa Tecla i cicles puntuals com el Festival d’Estiu de Tarragona o el cicle cinematogràfic REC, la resta de l’any el TCC era un dels eixos vertebradors de la cultura a la ciutat, amb un públic notable i amb una programació cultural de qualitat i de renom internacional.

- Ja en el Primer Fòrum Tarragona Oberta que va organitzar el Partit Popular el passat mes de març, representants de l’Associació Cultural Anima’t i d’altres entitats socials de Tarragona es queixaven de la manca d’infraestructures a la ciutat per dur a terme activitats culturals i de la política erràtica i sense sentit que estava aplicant el govern Ballesteros a Tarragona. Pel que es va veient, no només el PSC no fa cas a la societat tarragonina, sinó que a la mínima crítica que no els agrada, retira la subvenció municipal.

Donat que l’actual regidora de cultura, Carme Crespo –tampoc l’anterior, Sandra Coloma, ni per extensió, l’alcalde Ballesteros- no aposten pel TCC, i han ofegat l’associació Anima’t fins a fer desaparèixer el cicle, demanem saber quina és l’alternativa cultural que proposa el govern municipal a partir d’ara. Això si és que la té, cosa que, sincerament i veient-los actuar, creiem que no.

Per tot això conclou la regidora popular, Judith Heras “És lamentable que, després d’evitar que es tanqui l’únic cinema que quedava a la ciutat i d’aconseguir enemistar-se amb tothom amb el tema de l’oci nocturn, ara Ballesteros es carregui també la poca programació cultural existent a la ciutat.”
Redacció TT - 30/09/2009 - 10:04h
MR
05/10/2009
20:00
Dins el segle XXI ja no hauríem d'aturar-nos a observar El premi que comenta en JBL, sinó quin tipus de política fa un govern. Si segueix una línia de progrés reforçant allò que és estable i està comprovat que funciona. En aquest cas la mostra són 15 anys de feina fructífera. En altres casos millorar el que no és productiu. Un error que cometen diversos partits polítics és emprar el mot "progressista" sense coneixement del seu significat, el qual refereix a l'evolució i/o desenvolupament cap endavant, cap a un estat o nivell superior. El que ha passat amb el TCC, és el reflex d'un govern que enlloc de millorar la gestió cultural vol "reconvertir-la" sense presentar un model millor a l'actual
ACR
03/10/2009
16:56
JBL, crec que vol dir que el Nei Torrell és de CiU i que CiU el va recompensar fent-lo cap d'edicions del Parlament i que ara el PSC el fa passar per la pedra en plan vengatiu. Atenció, no ho dic jo ni ho defenso, és només el que intueixo que vol dir el senyor El Premi, que hauria de cuidar com s'expressa.
JBL
03/10/2009
14:06
El Premi, el primer paràgraf del vostre comentari no s'entén gens. El podrieu repetir?
100 kiu
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.