0 comentaris
19:19
Compartir    Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a del.icio.us Comparteix aquesta notícia a facebook.com Comparteix aquesta notícia a Twitter.com
El Movimiento
  
Ara que la Dictadura ja ha passat a la història i que no existeix res d’aquells 40 anys, per una part es curiós treure el nas a arxius i pot ser interessant pels que no ho van viure, per saber com era i com funcionava el Movimiento com a espina dorsal del que “sin saberlo, ni comerlo” ens va tocar viure de ple, al menys a la meva generació que sense anar a la guerra incivil ens va agafar en la infància i adolescència patint les conseqüències. Les dades que publico, us puc assegurar que són exactes, el que passa és que tota doctrina, si es complís com s’idea no són tan dolentes com a vegades resulten. Així funcionava o tenia que funcionar el MOVIMIENTO.


ORGANIGRAMA DEL MOVIMIENTO

Els “``Organos” o Consells de Representació i Gestió així com les Entitats Associatives, tenien tres àmbits : Local, Provincial i Nacional.
Els Consells eren col•legiats:
Consell Local presidit pel “Jefe Local” que era el supervisor de les associacions i germandats locals. Acostumava ser l’alcalde, però no sempre.
Consell Provincial presidit pel “Jefe” Provincial, supervisor de les associacions i germandats d’aspecte intercomarcal. Quasi sempre era el Governador Civil.
Consell Nacional presidit pel Ministre Secretari General del “Movimiento”. Supervisor de les associacions, germandats, federacions i confederacions de caire estatal.
“Jefe” Nacional del Movimiento - Cap de l’Estat, supervisor màxim de tots els estaments del “Movimiento” i estava previst que quan regnés un monarca podia delegar del càrrec al President del Govern.

JEFATURA PROVINCIAL DEL MOVIMIENTO

El Consell Provincial del “Movimiento” era un orgue assessor i representatiu que si be presidia el Governador Civil, per aquesta gestió, alguns caps provincials delegaven al Sub-Jefe Provincial.

Oficial Major. Estava en tots els Serveis Administratius i Secretaries amb funcionaris del “Movimiento”, plaça guanyada per oposició. Igualment a les Tresoreries.

Delegacions Provincials dependents del “Movimiento”:
Ex-Combatientes. Ex-Cautivos. División Azul. Vieja Guardia. Guardia de Franco. Sección Femenina. Frente de Juventudes (Falanges Juveniles de Franco i O.J.E.)

Entitats dependents del “Movimiento”, però amb vida i organització pròpia:
CNS Organització Sindical (Sindicats Verticals). Diari Español. Ràdio Tarragona EAJ-33. (avui Ràdio Nacional d’Espanya i Ràdio 4 FM) Institut Musical (avui Conservatori de música).

Organització política local:
Als pobles no hi havia funcionaris amb sou, realitzaven la feina gratuïtament, eren càrrecs polítics. “Jefe” Local. Secretari Local. Tresorer i Delegats locals de Secció Femenina. Front de Joventuts OJE. Sindicats. “Lugarteniente” de la Guàrdia de Franco. Com a mínim. Afiliats (militants i adherits). Inspectors (8 per partit judicial).

Associacions:
Familiars. Professionals. Culturals. SEM (Servei espanyol del Magisteri). SEP (Servei espanyol del Professorat).

.- Així estaven les coses. Els que ho van viure, trauran conclusions i els que no se les podeu imaginar o preguntar.
Antoni Panadès - 03/12/2008 - 19:19h
Encara no hi ha comentaris. Sigues el primer a escriure'n un!
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.