Els Savis de Reus
S’ha de fer constar que eren unes grans persones, bones persones amb gran qualitat humana, que sabien fer la broma i respectar a tothom. Però, eren uns dimonis...
  
Els que durant tantes dècades foren Els Savis de Reus, quasi tots han desaparegut, però mentre quedem alguns dels que vam compartir jornades inoblidables amb ells hi quedarà el record d’un grup que de la vida en feien una broma, però bromes amb gràcia i tantes, que avui solament n’explicaré unes poques, però amb la promesa formal de que si en demaneu, ni ha moltes per explicar, però abans de continuar cal dir que expliqui, el que expliqui, s’ha de fer constar que eren unes grans persones, bones persones amb gran qualitat humana, que sabien fer la broma i respectar a tothom. Però, eren uns dimonis...anem al gra.

Hi havia Francesc Martí Queixalós “El mestre paperinaire” un intel·lectual en tots els camps que tocava i que fou el que hem va introduir a mi en el grup. Avui parlarem solament dels que apareixen en la fotografia. El que està assentat al meu costat era Ramon Botet Pallarès, enginyer de la Delegació d’Indústria, el que examinava per obtenir el carnet de conduir, un dia n’aprova a un i li diu: Sr. Botet el porto a casa? I contesta: be porta’m... al cap d’uns 30 metres van fotre una pinya amb un arbre. Botet era molt intel·ligent i deia que parlava amb els extraterrestres en català, li vaig fer una un entrevista a “La Hoja del Lunes” de Barcelona i per ràdio, com que parlava tan be, a més, científicament, van acudir a casa seva gent de tot arreu, molts obsessionats que volien participar i tan fou el boom, que va d’haver d’anar a passar uns dies fora vila fins que passés l’eufòria dels aficionats que arribaven continuadament a la seva llar. Un dia el Sr. Salvat “Jorigú” el que, en la foto fuma un havano, ens va portar, ja de nit, des del Diario Español de Tarragona a Reus i Botet va dir que hi havia noves normes de circulació, per tant no podíem anar tots a la vista. A Francesc Sabater Lasheras ( dret al seu costat) el van posar en el porta – paquets i a mi davant amb el conductor, però posant-me ells el cinturó. Arribem a Reus, baixem amb el cotxe al subterrani de l’aparcament, ells anant parlant i dissimulant, jo vull baixar i no hi havia manera d’obrir la corretja i al Sabater no l’obrien, mentre marxaven, jo: ¡¡ xecs deslligueu-me¡ i el Sabater: !traieu-me d’aquí!!!! i ells: ¿no escolteu unes veus? Si, sembla que com si crides algú ¿oi? i van marxar. Sabater i jo anàvem consolant-nos i intentant sortir de la situació. Al cap de poca estona arribaren amb dues paperines de xurros i uns grans gots de xocolata desfeta, em deslliguen, treuen al Francesc i... ¡quina barra teniu! etc. etc. etc., contesta:

¡ai! si hem dit que no es moguéssiu que anàvem a buscar els xurros...

El Rogelio, era un tipus popular molt bon home però una mica justet segons com.

Jo aleshores esta a Ràdio Popular de Reus i el Josep Mª Gort (pare) hem diu: Panadès , el diumenge al sortir de missa de 10, vine a Cal Llosas (el barber) que ja ho te tot preparat doncs inaugurem la placa del nou nom del Carrer Monterols, eren temps del Franco i me ho vaig empassar...

En punt jo esta el dia i hora a Cal Llosas i em veig tota la parafarnàlia dels Savis disposats a inaugurar la placa que en una cantonada del carrer amb el Mercadal estava tapada amb una samarreta del Reus Hoquei. Veig també al Rogelio amb corbata i tot i me ho vaig pensar...i si senyor, el propi personatge inaugurava una placa que deia “Carrer Rogelio”. L’endemà, es presenta el Rogelio a Cal Llosas i li diu: ¡Jaume! aquests maricons de l’Ajuntament, m’han tret la placa. Però durant tota una jornada festiva, el famós carrer Monterols es va dir Carrer del Rogelio.
Antoni Panadès - 27/06/2008 - 17:17h
David Queixalós i gonzalo
23/10/2009
16:59
Perdonem la pregunta però que es un " mestre paperinaire " quelcom fa ¿?

Gracies
David Queixalós i Gonzalo
28/08/2009
18:42
M´agradaria mes saber del Mestre Paperinaiere , segurament va ser un parent llunya meu !!

Salut
Joan Sotoca Girona
07/04/2009
17:44
Soc un mestre paperinaire, si més no tinc la paperina que ho demostra, m'agradaria saber quelcom més d'aquesta societat "secreta", crec que hi ha molta gent que son mestres i m'agradaria coneixels.
Una abraçada a tots i totes
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.