Sergio Nasarre: 'La nova llei catalana de millora de la protecció de deutors hipotecaris marcarà un abans i un després'
  
La Cambra de la Propietat Urbana va acollir ahir una conferència del catedràtic Sergio Nasarre sobre els canvis normatius de la reforma del Codi de Consum de Catalunya per millorar la protecció de les persones que demanen un prèstec hipotecari i evitar en el futur una crisi social com la que encara s’està patint amb els desnonaments. L’acte estava emmarcat en el cicle de debats organitzat per l’entitat local dins el programa de celebració del seu centenari (1915-2015).

Després de recordar que Espanya és l’estat europeu a on s’han produït més desnonaments en els darrers anys (130.000 entre el 2010 i el 2013), Nasarre va afirmar que la nova llei catalana, aprovada pel Parlament i que ha d’entrar en vigor el proper mes d’abril, “canvia les regles” i marcarà “un abans i un després”. El professor de Dret Civil i director de la càtedra d’habitatge de la Universitat Rovira i Virgili (URV) va destacar que l’esperit de la normativa, a on hi ha participat de forma directe el seu equip, és crear un sistema “d’accés responsable al crédit i de “prevenció” de situacions posteriors d’impagament.

Entre les novetats de la llei destaquen la prohibició als bancs de concedir prèstecs hipotecaris a clients que no els puguin reparar. Per tenir aquesta informació, les entitats bancàries hauran de fer previament una evaluació obligatòria del demandant (ingressos passats i presents i previsions de futur, historial laboral, etc).

També s’incrementen les obligacions dels notaris, que hauran d’informar i advertir al comprador de tot el que comporten els documents que ha de signar, des d’un punt de vista jurídic i econòmic. A més, la publicitat dels prèstecs hipotecaris haurà d’incloure advertiments sobre els riscos de l’endeutament per al patrimoni de les persones i serà obligatòria la mediació entre les dues parts abans d’iniciar un desnonament.

Nasarre va advertir que aquesta llei podria ser recorreguda al Tribunal Constitucional pel Govern espanyol, com ja va passar amb la normativa catalana contra la pobresa energètica, i que tampoc està clar com reaccionaran els bans a les noves imposicions.

La conferència d’ahir formava part del cicle de xerrades per commemorar el centenari de la Cambra de la Propietat Urbana iniciat el passat octubre amb l’economista José María Gay de Liébana, i que també ha comptat amb la participació de l’alpinista Òscar Cadiach. El programa de celebració del primer segle de vida de l’entitat es va inaugurar el passat 17 de setembre i es perllongarà fins el març del 2015.
Redacció TT - 20/02/2015 - 11:31h
país de lladres
26/02/2015
23:33
No us deixeu enganyar pels bancs. Hipoteca del pis? Sí, sí, el que demana la hipoteca és qui se hipoteca. Podeu quedar-vos sense el pis i seguir pagant per un pis que ja no teniu. I a més el banc pot revendre el pis. Diga'ls-hi tontus!
New Xavi TGN
22/02/2015
23:14
Desconec els detalls tècnics d'aquest projecte de Llei (i tampoc els entendria) però sota el que exposa aquest article: em sembla que és un cas claríssim d'aquells en els quals els ciutadans punxem, si no fem pinya per forçar l'aprovació d'aquesta llei.
"Fan el que volen", etc... o dispersar-se en desenes de campanyes i micro-concentracions és autojustificar-se si no es sap estar a una quan toca.
* Nom
Adreça electrònica
* Comentari
Li queden 700 caràcters per a escriure.
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP
Notícies en RSS
Desenvolupat per Staylogic
TOTTARRAGONA SERVEIS DE COMUNICACIO SCP - Via de l’Imperi Romà,11, 43003 Tarragona
Tel. 977 21 62 64 Email: tottarragona@tottarragona.cat
Contacte  - Avís Legal  - DL: T-1327-2008  -  Publicitat.